Martin, 25-06-2020
Ik heb een voedster (vlaamse reus) die steeds uit de ten ontsnapt. Klimt over een meter hoge heining heen en probeert wekelijks te ontsnappen. Verminderd sterilisatie dit gedrag?
Het andere konijn blijft braaf in het hok en de ren (ong 6m2 groot).
Reactie infoteur, 06-07-2020
Lastig te voorspellen, aangezien dit inmiddels ook al aangeleerd en/of zelfbenoemd gedrag is geworden. Maar sterilisatie kan wel helpen, ze voelt dan minder drang om op zoek te gaan naar een leuke vent. Maar als ze het doet omdat het gras aan de andere kant van het hek veel lekkerder smaakt bijvoorbeeld, dan heeft het geen effect natuurlijk. Sowieso is steriliseren van een voedster aan te raden wegens gezondheidsredenen trouwens.
Kiara, 24-03-2019
Ik heb een rammelaar gekocht en is nu ondertussen 6 maand. Omdat ik niet wou dat hij altijd alleen zat heb ik nu ook een voedster (8 weken oud) gekocht. Nu wil ik de rammelaar laten castreren, wat moet ik dan doen na een paar weken wachten en hij niet meer vruchtbaar is om ze bij elkaar te zetten?
Reactie infoteur, 06-06-2019
Ja, dat klopt inderdaad. Na de castratie kunnen ze nog een tijdje vruchtbaar zijn. Meestal is 3 weken voldoende, maar je zou voor de zekerheid 6 weken aan kunnen houden. De weigeren zijn de wereld namelijk nog niet uit 😉
Marleen, 28-02-2018
Hallo,
Ik heb gister mijn 2 konijnen laten "helpen". Aan de ram merk ik niks maar de voedster zit nu alsmaar te knorren… ze krijgt 's morgens pijnstillers. Ze zitten nu samen in de garage in hun eigen hok maar wel zonder de ren. Ik dacht eerst dat het misschien nog te koud was dus heb er nu ook de radiator open gedraaid. Het is nu natuurlijk extreem koud buiten. Wat kan het knorren betekenen?
Reactie infoteur, 10-04-2018
Hoi, knorren kan duiden op stress, ongemak, boosheid, pijn. Als ze dit normaal niet doet en nu wel is het misschien verstandig de arts nog een keer te laten kijken om pijn uit te sluiten. Ik zie nu alleen dat het al een tijdje geleden is dat je deze vraag gesteld hebt (ik krijg hier geen bericht van en log niet zo vaak in).
Tim, 24-10-2017
Mijn zus heeft haar konijn meer dan een maand geleden laten castreren maar hij likt de laatste tijd steeds meer het litteken. Is dit normaal?
Reactie infoteur, 14-12-2017
Misschien verstandig om de wond nog een keertje te laten controleren?
Annelieke, 24-06-2017
Hallo,
We hebben 2 rammen (broertjes) van 3 maanden oud. Ze rijden op elkaar (machtsstrijd?) en sproeien in hun hok. Is castreren slim? Kunnen ze elkaar pijn doen bij rijden en beetje bijten? Dank.
Reactie infoteur, 27-08-2017
Hoi, castreren is zeker aan te raden. 100% garantie heb je niet dat alle gedragingen weggaan, maar het sproeien vermindert heel veel. Het op elkaar rijden zal waarschijnlijk seksueel zijn omdat ze nu net geslachtsrijp worden. Het op elkaar rijden kan door de degene die between wist als erg vervelend worden ervaren. Beide castreren is een optie.
Yvanka Evers, 25-09-2016
Hoihoi!
Mijn mannetje is nu 2 maanden gecastreerd en zit nu samen met m'n vrouwtje. (ook geholpen) Gaat allemaal goed en vinden elkaar erg lief. Maar nu komen we erachter dat mijn mannetje nog steeds "spuit". Is dit normaal, of moet ik even terug gaan naar de dierenarts?
Groetjes, Yvanka
Reactie infoteur, 14-11-2016
Spuit in de vorm van urine of in de vorm van een zaadlozing? Beide dingen kunnen na een castratie nog steeds plaatsvinden en is normaal. Je hoeft dus niet terug. Hij is in ieder geval onvruchtbaar nu.
Iris, 25-04-2016
Hallo,
ik had een vraagje ik heb een ram en is nu 7 en halve week, ik haal hem er veel uit en hij ziet er ook heel gelukkig uit. Alleen knaagt hij aan alles is dat omdat hij nog jong is en niet begrijpt wat wel en niet mag?
En ik zit te denken als hij een half jaar is hem te laten castreren en eventueel een jonge voedster er bij te zetten omdat dit overal gezegd wordt dat het beter is voor het konijntje. Kan je deze dan meteen bij elkaar zetten of hoe gaat dat dan precies?
Groetjes iris
Reactie infoteur, 01-06-2016
Konijnen knagen graag op van alles. Het zit in hun natuur om dit te doen. Ook is het nodig om zijn tanden af te slijpen omdat zijn tanden zijn hele leven blijven doorgroeien. Als je niet wilt dat hij zijn hok of iets anders opeet, zou je alternatieven kunnen aanbieden. Een knaagsteen is alleen niet aan te raden, hiervan kunnen ze problemen met de nieren krijgen. En het is ook heel belangrijk dat hij veel hooi eet. Dat is niet alleen voor zijn gebit goed, maar ook voor zijn spijsverteringsstelsel. Straffen omdat hij knaagt op dingen werkt waarschijnlijk niet, je maakt hem er uiteindelijk alleen maar bang mee.
De castratie zou al eerder kunnen dan op een half jaar leeftijd. Na de castratie is de ram nog wel een aantal weken vruchtbaar, dus pas hiermee op! Het is een goed idee om er een voedster bij te zetten, konijnen zijn namelijk groepsdieren. Ze moeten langzaam aan elkaar wennen. Het is het beste om ze kennis te laten maken op neutraal terrein. Als je hulp nodig hebt bij het koppelen zou je er ook voor kunnen kiezen om een konijn uit een opvang te nemen. Dan helpen ze je zoeken naar een geschikt maatje voor het leven.
Succes!
Hettie, 09-07-2015
Kunt u mij vertellen hoe een ram heet die gecastreerd is. Het is voor mijn curcis. B.v dank
Reactie infoteur, 14-07-2015
Beste Hettie,
Zover ik weet heeft dit geen aparte benaming. Wikipedia heeft er ook geen benaming voor. Je zou altijd zelf nog kunnen zoeken op Google, dat is toch vaak de snelste manier om ergens achter te komen. Succes met je cursus!
Jaimy, 04-02-2015
Ik heb 2 fh rammen en wil ze graag laten castreren. Maar ze zitten buiten. Hoe kan ik het beste te werk gaan? Wil ze wel weer buiten hebben, aangezien ik binnen geen ruimte heb. En is het verstandig ze samen in de zelfde kooi/hok bij te laten komen?
Reactie infoteur, 06-02-2015
De overgang van buiten naar binnen en weer terug moet zo goed mogelijk plaatsvinden. Misschien is het een idee om ze een paar dagen voor en na de castratie even in de berging oid te zetten. Daar is de temperatuur meestal tussen buiten en binnen in. De dag van de castratie zou ik ze dan binnen zetten ivm dat konijnen snel warmte verliezen als zij onder narcose gaan en zijn geweest. En zo kun je ook de controle houden op het herstel.
Het wel of niet samen laten bijkomen is denk ik iets wat je ter plekke moet beoordelen. Als het hele dikke vrienden zijn zou het kunnen, maar de geurtjes van de dierenartsenpraktijk kan nog wel eens voor wat verwarring zorgen. Maar als het goed is gebeurt het wakker worden al bij de dierenartsenpraktijk en hoef je thuis alleen nog de nazorg te doen.
Silvia, 12-09-2014
Wij hebben een mannetje van 4,5 jaar oud. Hij is tot juni altijd samen geweest met zijn broer, maar die is helaas overleden. Ze waren beide niet gecastreerd en dat ging altijd prima samen. Nu willen we graag een nieuw konijntje kopen. Er wordt aanbevolen om er een vrouwtje bij te plaatsen en het mannetje te castreren. Ons konijn is dus al 4,5 jaar oud. Is het niet risicovol om hem op deze leeftijd nog te laten castreren? Is het niet makkelijker om er een gesteriliseerd vrouwtje bij te zetten?
Reactie infoteur, 20-09-2014
Wellicht is het een iets groter risico om hem onder narcose te brengen, maar dat is ook afhankelijk van het ras en van zijn gezondheid. Castratie wordt ook vaak gedaan vanwege sproeigedrag en/of agressie. Als hij niks van dit alles vertoont (kan veranderen als je er een ander konijn bij zet), dan is castratie niet per se nodig. Een gesteriliseerd vrouwtje is dan misschien beter inderdaad. Of een jong vrouwtje en deze zelf laten steriliseren. Sterilisatie van vrouwtjeskonijnen is erg belangrijk, omdat zij vaak baarmoedertumoren ontwikkelen. Het is wel een stuk prijziger dan een castratie. Is het misschien een idee om met je mannetjesekonijn naar een konijnenopvang te gaan en dat hij daar zelf een match kan uitzoeken? Ze zijn daar vaak heel kundig in het koppelen van konijnen en het voordeel is dat als het echt niet klikt, je dan een ander konijn mag komen uitzoeken.
Annelies, 17-06-2014
Ik heb sinds twee dagen twee schattige nhd in huis, een rammetje en een voedster. Ze zijn nu 7 weken oud. Wanneer kan ik ze het beste laten castreren?
Reactie infoteur, 18-07-2014
Ze kunnen vanaf 3 maanden leeftijd al vruchtbaar zijn. Het is dus verstandig om ze dan te scheiden. Konijnen zijn best gevoelig voor narcose, dus als het niet te jong hoeft, dan is het verstandig om iets langer te wachten, bijvoorbeeld een half jaar. Maar er zijn ook dierenartsen die al veel eerder castreren, bijvoorbeeld op 4 maanden leeftijd. Juist omdat je dan sneller de konijntjes weer bij elkaar kunt houden. Het is afhankelijk van uw situatie waar u voor kiest, het beste is om uw praktijk te bellen voor overleg. Let wel op, want na een castratie is een konijn nog een aantal weken vruchtbaar!
Kimberley, 22-04-2014
Ik heb donderdag twee voedsters gekocht. Maar bleek zondag avond een van de twee toch een manneke te zijn.
Ik wil hem nu laten castreren, moet ik hem na de operatie apart zetten of kunnen ze samen blijven (schot ertussen)?
Reactie infoteur, 28-04-2014
Met een schot ertussen is de beste optie, dit omdat ze elkaar dan wel kunnen blijven ruiken en misschien zelfs zien, wat de herintroductie makkelijker maakt als je ze daarna weer aan elkaar wilt laten wennen. Het beste is wel om de kennismaking opnieuw te doen op neutraal terrein (dus waar ze beiden nog niet geweest zijn), dan is de kans op vechten het minst groot.
Hetty, 02-04-2014
Geachte,
Wij hebben twee konijnen, een lotharinger, en een dwergkonijn, wij dachten dat wij twee voedsters hadden gekocht, maar vanochtend vonden wij ineens een nestje van 10 jongen in het hok. Het dwergkonijn blijkt een ram te zijn. Het zijn echt vriendjes dus we willen ze alle twee houden. 1 moet er dus geholpen worden, want nog een nestje is niet de bedoeling. Eerst dachten we het rammetje te laten castreren, maar ivm schijnzwangerschap en tumor denken we nu dat we de voedster beter kunnen laten steriliseren, na hoeveel weken kunnen we de voedster (bij haar nestje weghalen en) laten steriliseren?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Reactie infoteur, 28-04-2014
Ik zou de voedster laten steriliseren wanneer de jongen zelfstandig kunnen eten. Tot die tijd zou ik de ram apart zetten, om een nieuwe bevruchting te voorkomen. En als ik een tip mag geven: ik zou beide konijnen laten "helpen". De kans dat de ram gaat sproeien is namelijk ook behoorlijk aanwezig!
A. Clarisse, 05-04-2013
Het konijn van mijn dochter rijdt op alles wat hij ziet en maakt daarbij brom geluidjes en houdt soms niet op met stampen daarna. Ze wil hem laten castreren maar is bang dat hij er teveel door veranderd daar hij nu zo leuk is en zich eigenlijk gedraagt als een hond en zich lekker voelt. Nu dan even minder omdat hij erg gefrustreerd is. Wat zijn de gevolgen?
Met vriendelijke groeten
Mevrouw Clarisse
Reactie infoteur, 07-04-2013
Beste mevr. Clarisse,
Wat je met castratie doet, is puur de hormonale prikkels wegnemen. Het karakter van het konijn zal dus niet veranderen. Hooguit wordt hij iets rustiger, maar in mijn ogen is dat juist een voordeel. Waarschijnlijk is hij dan nog beter tam te maken.
Mvg Joanie
Birgitte, 27-03-2013
Ik heb 2 rammen thuis en heb ze een week geleden laten castreren. Maar vandaag kwam ik thuis en had 1 van de twee roodkleurige urine geplast en waren zijn balzakken gezwollen waardoor kan dit komen?
Reactie infoteur, 28-03-2013
Ik zou voor de zekerheid even contact opnemen met de dierenarts!
Monika, 30-01-2013
Hallo,
Mijn vraag luidt. Ik heb een voedster een dwergkonijntje van 5 maanden. Ze krijgt veel aandacht. Ze heeft een ruime kooi van 1 m bij 0, 5 m. Maar ik kan haar eigenlijk niet los laten lopen, of nog niet want heb overal kabels. Dit kan ik best verhelpen. Ik heb haar ook pas 3 maanden. Ze heeft ook al geleerd naar haar toiletje te gaan. Maar ookal denk ik haar veel aandacht te geven ong 4 uur elke dag. Dan is ze de andere 20 uur alleen. Nu de vraag kan ik een 2e konijntje erbij halen of is het te laat, moet het een ram of kan het toch een voedster. Een ram + voedster = beste. Maar kan nog een voedster ook?
Reactie infoteur, 06-02-2013
De voedster is nu al geslachtsrijp, dus de kans dat ze dominant reageert naar een nieuw konijn is aanwezig. Een tweede konijntje erbij zetten is wel fijn voor haar denk ik. Misschien dat ze in de zomer lekker samen buiten kunnen zitten, met nog meer ruimte. De karakters moeten wel een beetje bij elkaar passen, van tevoren is niet te voorspellen of het zal gaan klikken. Je kunt wel de omstandigheden zo optimaal mogelijk proberen te maken. Je kunt ze eerst apart zetten met bijvoorbeeld gaas ertussen, dan kunnen ze wel "neuzen" en elkaar leren kennen zonder dat het een groot gevecht wordt. Ook altijd kennis laten maken op neutraal terrein, dus een plek met veel ruimte, waar ze allebei nog niet geweest zijn. Dus niet 1 konijn zomaar bij het andere konijn in het hok zetten, dan gaat het vaak fout. Zet ze in een grote ren of een ruimte en leg overal speeltjes en lekkers neer. Zorg voor afleiding. Dan maken ze op een positieve manier kennis. Ik ben zelf altijd voor een konijntje uit een opvang. Er zijn daar mensen met verstand van zaken en dan kun je je konijn meenemen en daar een maatje uitzoeken. Het is niet altijd het mooiste konijn misschien waar zij voor zou kiezen, maar wel eentje waar het mee klikt en dan weet je bijna zeker dat het maatjes blijven voor de rest van hun leven!
Amanda, 24-09-2012
Ik heb een voedster die eerst bij mijn vriend woonde, maar omdat hij vaak weg is voor zijn werk is ze naar mij verhuist. Toen ze bij mijn vriend woonde was het een erg tam, lief en mak konijn en kon je haar altijd optillen. Sinds ze bij mij is kan dat niet meer. Ze wordt helemaal wild als ik haar op wil tillen en ze heeft al een aantal keren gebeten. Ik durf het niet zo goed meer. Als ze op haar kleedje ligt kan ik haar gewoon aaien en dat vindt ze ook erg fijn. Maar als er meerdere mensen zijn is ze altijd extreem gestrest en erg bang. Zou een sterilisatie kunnen helpen om haar weer wat tammer te maken? En is de kans aanwezig dat ik haar na een sterilisatie weer gewoon op kan tillen?
Groetjes Amanda
Reactie infoteur, 04-10-2012
Beste Amanda,
Wat vervelend dat het gedrag van het konijn zo veranderd is. Weet u zeker dat dit komt door de verhuizing of is ze in de tussentijd misschien in de puberteit gekomen, dus geslachtrijp geworden? Een sterilisatie zorgt er vaak voor dat de voedsters niet meer zo veel last hebben van de hormonen, maar dan moet het wel hormoon gerelateerd zijn en dat kan ik niet opmaken uit uw verhaal. Het is altijd het proberen waard, want daarmee voorkom je ook baarmoeder ontstekingen en tumoren. Dan is er toch een positief effect aan de ingreep mocht het gedrag niet veranderen.
Wellicht is het een idee om een gedragstherapeute voor konijnen in te schakelen. Eline vanTinley bijvoorbeeld, Belangrijk is in ieder geval dat je het konijn goed laat wennen aan het nieuwe huis, het voorzichtig benadert (niet van boven af maar van opzij ivm vluchtdier), beloont bij het juiste gedrag en niet boos of bang reageert. Ze moet het vertrouwen misschien weer even terugkrijgen en opnieuw leren dat oppakken ok is, maar dan nu bij u thuis, in een andere omgeving. Succes!
Nicole, 22-07-2012
Ik heb een konijn en cavia bij elkaar in een kooi/ren. Ze hebben genoeg ruimte maar het konijn bespringt constant de cavia. Zou dit verholpen kunnnen worden met een castratie? en na de operatie, zet ik het konijn dan weer meteen bij de cavia of niet?
Reactie infoteur, 27-07-2012
Dat bespringen is hoogstwaarschijnlijk seksueel en kan inderdaad goed verminderd worden door castratie. Het is geen garantie dat het gedrag 100% weg gaat, maar de kans is wel groot. Na de operatie duurt het nog soms een aantal weken voordat het gedrag echt over is omdat er nog hormonen in het lijf zitten van het konijn. Ik zou het gewoon af en toe eens proberen om te kijken hoe het gaat. Succes ermee!
Tjaja, 04-06-2012
Mijn vraag. Ik wil mijn konijn laten steraliseren. Zij staat altijd buiten maar na de operatie dient zij binnen lekker warm gehouden te worden.maar ik heb vaak gehoord dat een konijn van buiten naar binnen en anders om ziek kunnen worden van die verandering. Hoe zit dat nou precies.
Reactie infoteur, 05-06-2012
Beste Tjaja,
Een abrupte overgang van temperaturen is inderdaad niet heel goed voor konijnen. Maar dan gaat het vooral om het van warm binnen, naar koud buiten. De vacht is dan nog niet aangepast, waardoor ze kou zouden kunnen vatten. Als zij gesteriliseerd wordt en altijd buiten zit, zou je haar de eerste dag of 2 dagen binnen kunnen zetten, totdat ze zelf haar temperatuur weer op orde kan houden en weer eet en drinkt en plast en poept. Daarna kan ze misschien beter in een schuur of al buiten gezet worden. Het is nu zomer, dus dat zal weinig problemen opleveren. Geef haar wat extra stro om warm te blijven eventueel. In de winter is het beter om een overgangsperiode te nemen in bijvoorbeeld een schuur, waar de temperatuur tussen buiten en binnen in zit. Van buiten naar binnen kan ook een probleem opleveren, dat ze dan met haar wintervacht te warm wordt.
Tialda Iedema, 28-05-2012
Vraag:
Ik heb een voedster en mijn vriend een ram.
Zouden we ze allebei moeten laten helpen als we ze bijelkaar willen zetten?
Of kun je ook alleen het mannetje of vrouwtje laten helpen?
En als we willen uitbreiden kunnen we dan beter een ram of voedsters kopen?
Met vriendelijke groet,
Tialda Iedema
Reactie infoteur, 05-06-2012
Beste Talida,
Sorry voor mijn late reactie. Ik zal je vragen proberen goed te beantwoorden.
Je kunt zelf kiezen of je de voedster of de ram laat helpen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de ram. Ten eerste is dit goedkoper, ten tweede voorkom je dan het sproeien, dat erg vervelend is en stinkt. De voedster zou je ook nog kunnen steriliseren. Dit om schijnzwangerschap en baarmoedertumoren etc te voorkomen. Ook kan zij af en toe last hebben van haar hormonen, waardoor ze agressief zou kunnen reageren naar jullie of de ram. Let op dat als je ze bij elkaar zet, dat je dit op neutraal terrein doet! Dus niet 1 konijn bij de andere in het hok zetten, dan is de kans groter dat ze gaan vechten. ALs je er nog een konijntje bij wilt nemen, zou ik geen voorkeur uit kunnen spreken. Het zou bijvoorbeeld nobel zijn om naar een konijnenopvang te gaan en er daar 1 uit te zoeken. Het voordeel is dan dat je kunt proberen of het klikt en is dit niet het geval, dan kun je nog een ander konijn proberen. Ik zou zelf denk ik een jonge voedster erbij zetten. Succes!
Corine, 03-05-2011
Vraag: Ik heb 2 konijnen, een gecastreerde dwergvoedster van ruim drie jaar oud, en een hangoor ram van 6 maanden. De ram is met 4,5 maanden gecastreerd. De konijnen delen overdag de ren. De koppeling ram-voedster is heel goed verlopen, maar nu lijkt het alsof de ram de voedster wil bespringen. De voedster reageert met weglopen of grommen. Is dit rangorde bepaling of zijn dit opspelende hormonen?
Reactie infoteur, 04-05-2011
Beste Corine,
Beide konijnen zijn gecastreerd, dus ik ga ervanuit dat het dominantie is. Het bestijgen van de ander laat zien dat deze de baas is en dit wil bevestigen. Blijkbaar is het vrouwtje hier niet van gediend en dat laat ze merken door te grommen. Door de konijnen veel ruimte en afleiding te geven kunnen ze misschien beter met elkaar overweg. Als het te erg wordt en je er echt geen raad meer mee weet omdat de stress voor het vrouwtje te groot wordt, kun je een konijnen gedragstherapeute inschakelen, bv Tinley. Succes ermee!
Sandra, 30-04-2011
Hallo,
Ik heb nog even een vraag.
Ik heb een Franse Hangoor, voedster, van nu zo'n 4 maanden oud.
Ze deed altijd netjes plassen op haar "toilet" zoals we haar hadden aangeleerd. Maar sinds 2 weken gaat ze weer willekeurig over plassen en laat ze door het hele huis drolletjes achter die wat plakkerig aanvoelen ( geen trosjes/diarree) en erg sterk ruiken.
Ik hoorde dat dit ook door de hormonen komt en dat dit dmv castratie ook verholpen kan worden.
Kunnen jullie mij vertellen of dat klopt?
Bedankt vast.
Groetjes Sandra
Reactie infoteur, 01-05-2011
Beste Sandra,
Hormonen kunnen inderdaad een reden zijn om dit te doen. Echter, er kunnen ook andere oorzaken zijn. Castratie kan zeker helpen, maar het is nooit een garantie dat na de castratie dit gedrag ook daadwerkelijk stopt. Soms is bepaald gedrag aangeleerd en omdat ze het dan al een tijdje doen is het moeilijker te doorbreken.
Hopelijk heb je hiermee voldoende informatie gekregen. Succes!