Nederlandse Hangoor Dwergkonijnen

Nederlandse Hangoor Dwergkonijnen Voor kinderen is een huisdier erg belangrijk. Het is niet alleen gezellig, maar ze leren ook om verantwoordelijk voor zo'n dier te zijn. Niet iedereen wil een hond of kat. Een hamster, cavia of konijn zijn ook goede alternatieven. Als de keus op een konijn is gevallen, is het nog erg lastig om een keuze te maken. Er zijn namelijk verschillende soorten konijnenrassen. Er is echter een ras dat erg geschikt is voor kinderen en dat is het hangoor dwergkonijn. Deze konijnen kunnen zelfs kunstjes leren.

Inhoud


Het Nederlandse Hangoor Dwergkonijn

Het Nederlandse Hangoor Dwergkonijn (NHD) is een Nederlands ras en bestaat inmiddels al meer dan 40 jaar. Dit konijn is niet agressief, heeft een rustig karakter, wil graag geaaid worden en heeft een grappig uiterlijk. Kortom: dus erg geschikt voor kinderen. Van oorsprong is het een kruising tussen een Franse Hangoor en een Kleurdwerg. Dat hangoor dwergkonijntje zag er heel anders uit dan de Nederlandse Hangoor Dwergkonijnen van tegenwoordig.

Eerste fokker Nederlandse Hangoor Dwergkonijn

De heer Adriaan de Cock - fokker van het Tan konijn en keurmeester - slaagde er in 1964 - na jarenlange selecties - om een kleinere versie van de Franse Hangoor te fokken. Hiermee werd de Nederlandse Hangoor Dwerg geboren.

Bron: ©ottergraafjesBron: ©ottergraafjes

Uiterlijk

Het uiterlijk is schattig, maar kenmerkend. Het postuur is kort, gedrongen en stevig en het nekje is kort. Het kopje is kort en breed, maar heeft toch een ronde vorm. Het neusbeen is gebogen. De poten zijn kort, stevig en dik. Het kontje is afgerond. De oortjes zijn lepelvormig, waarbij de uiteinde ook afgerond zijn. Ze moeten recht langs het kopje hangen, met de oorschelp naar binnen gedraaid en er mogen geen vouwen of plooien in zitten. De oortjes zijn tussen de 21 en 26 centimeter lang.

Kleuren

Dit schattige konijntje is er in heel veel verschillende kleuren. Zo zijn er konijntjes die geheel uit één kleur bestaan, konijntjes in "wildkleuren", maar ook bontgekleurde konijntjes komen voor. Onder de wildkleuren vallen: konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw en chinchilla.

Erkende kleuren

De volgende kleuren zijn erkende kleuren:
  • Konijngrijs (de oogkleur is donkerbruin)
  • IJzergrauw (de oogkleur is donkerbruin en de snorharen zijn zwart)
  • Blauwgrijs (de oogkleur is blauwgrijs, de snorharen zijn blauw en de nagels hoornkleurig)
  • Blauwgrauw (de oogkleur is blauwgrijs, de snorharen zijn blauw en de nagels hoornkleurig)
  • Zwart (de oogkleur is donkerbruin, de snorharen zijn zwart en de nagels donker- hoornkleurig)
  • Blauw (de oogkleur is blauw, de snorharen zijn blauw en de nagels donker- hoornkleurig)
  • Chinchilla (de oogkleur is donkerbruin en de nagels zijn donker -hoornkleurig)
  • Madagaskar (de oogkleur is donkerbruin)
  • Isabella (de oogkleur is blauwgrijs, de snorharen zijn blauwachtig en de nagels hoornkleurig)
  • Bruin (de oogkleur is donkerbruin (bij een bepaalde lichtinval is er een rode gloed te zien), de snorharen zijn bruin en de nagels donkerhoornkleurig)
  • Donker sepia marter (de oogkleur is donkerbruin (bij een bepaalde lichtinval is er een rode gloed te zien) en de nagels zijn donker- hoornkleurig)
  • Midden blauw marter (de oogkleur is blauw (bij een bepaalde lichtinval is er een rode gloed te zien), de snorharen zijn blauw en de nagels hoornkleurig)
  • Midden geel marter (de oogkleur is bruin (bij een bepaalde lichtinval is er een rode gloed te zien), de snorharen zijn donkerbruin en de nagels hoornkleurig)
  • Midden sepia marter (de oogkleur is bruin (bij een bepaalde lichtinval is er een rode gloed te zien), de snorharen zijn bruin en de nagels oornkleurig tot donker- hoornkleurig)
  • Otter zwart (de oogkleur is donkerbruin, de snorharen zijn tankleurig (die bij de kaakrand hebben de kleur van de kaakrand) en de nagels zijn donkerhoornkleurig)
  • Rustekening (de oogkleur is rood en de nagels donker - hoornkleurig)
  • Sallander (de oogkleur is donkerbruin, de snorharen zijn donker gekleurd en de nagels zijn hoornkleurig)
  • Wit (de oogkleur is rood of blauw en de nagels zijn kleurloos)
  • Midden sepia bruinmarter
  • Midden sepia marter zilvervos

De kleuren Fawn, Madagaskar leeuwenkop en Madagaskar bont leeuwenkop zijn voorlopig erkende kleuren.

Bontgekleurde konijnen

Deze konijnen hebben een mooie (symmetrische) tekening in de vacht, waarbij zowel de kop als de rest van het lichaam bont gekleurd is. In de fokkerswereld wordt dit de kop- en manteltekening genoemd. Bij de koptekening is de kop bijna in zijn geheel gekleurd, de snuit is helemaal gekleurd, op het voorhoofd is een witte vlek te zien en het gebied tussen de wangen en het snuitje is wit getekend. Dit loopt door naar de onderkant van het kopje. Bij een manteltekening zijn de buik, voorpoten en borst wit. De rug en zijkant zijn gekleurd. Geen enkel konijn is gelijk. Bij de één is de vacht meer bontgekleurd dan bij de ander. De nagels zijn kleurloos.

Erkende bonte kleuren

De volgende bonte kleuren zijn erkend:
  • Konijngrijs bont
  • IJzergrauw bont
  • Chinchilla bont
  • Blauwgrijs bont
  • Blauwgrauw bont
  • Zwart bont
  • Blauw bont
  • Madagascar bont
  • Isabel bont
  • Bruin bont

Gewicht, vacht en hok

Hoe zwaar is een hangoor dwergkonijn? En wat voor soort hok is geschikt voor een hangoor dwergkonijn? Hoeveel ruimte moet hij/zij hebben?

Gewicht

Het gewicht van een volwassen Nederlands Hangoor Dwergkonijn zit tussen de 1250 en 1700 gram. Het beste is om dit tussen de 1450 en 1650 gram te houden. Dat betekent dus niet te veel eten geven.

Vacht

De vacht (pels) is zacht en glanst. De haartjes zijn dicht ingeplant en de lengte is normaal. Er is veel onderhaar aanwezig. Dit onderhaar gebruiken de konijnen weer om een nest van te bouwen. De vacht van konijnen kan ook getrimd worden. Er is een honden trimsalon die naast honden ook konijnen trimt. Dit is tevens een fokker van het Nederlandse Hangoor Dwergkonijn die ook aan shows meedoet.

Hok

Er kan voor een hok in huis of buiten worden gekozen. Het hok moet niet in de volle zon staan, anders wordt het in de zomer veel te heet in het hok. Er is wel een minimale afmeting voor een hok voor Nederlandse Hangoor Dwergkonijnen. Als standaard wordt uitgegaan van minimaal 60 centimeter hoklengte per konijn.

Wil je het helemaal zeker weten? Ga dan van het onderstaande uit.
lengte x breedte x hoogte = 60 x 50 x 40

Jonge konijntjes

Een jonge voedster (vrouwtjes konijn) is als zij zelf nog maar vier maanden oud is, al geslachtsrijp! Een ram is dit al bij een leeftijd van drie maanden. Paren doen ze in principe het hele jaar door. De voedster heeft een dubbele baarmoeder en kan dus in beide embryo’s hebben. De draagtijd ligt tussen de 28 en 34 dagen. Een nestje bestaat gemiddeld uit 2 tot 5 jongen. Vlak voordat ze gaat bevallen, maakt ze haar nestje in orde. Hiervoor gebruikt ze naast stro ook haar eigen vacht. Zodra ze hiermee begint, moeten de voedster en het mannetje (de ram) van elkaar gescheiden worden. Dit in verband met de veiligheid van de jongen. Zodra die geboren zijn heeft het mannetje de neiging om ze te doden. De jongen worden kaal en blind geboren en zijn nog heel klein. Ze willen al direct bij de moeder drinken. Gelukkig heeft de moeder acht tepels.

7 weken oud / Bron: ©ottergraafjes7 weken oud / Bron: ©ottergraafjes
2 weken oud / Bron: ©ottergraafjes2 weken oud / Bron: ©ottergraafjes
2 dagen oud / Bron: ©ottergraafjes2 dagen oud / Bron: ©ottergraafjes

Groeispurt

De jonge konijntjes zijn bij de geboorte nog heel erg klein en wegen gemiddeld tussen de 24 en 31 gram. Ze slapen de hele dag en krijgen twee keer per dag melk van de moeder. Als ze een week oud zijn wegen ze ongeveer 85 gram en begint de vacht te groeien. Na ongeveer tien à veertien dagen gaan de oogjes open. Als ze ongeveer 14 dagen oud zijn, lopen ze eventjes door het hok. Als ze rond de drie weken oud zijn, mogen ze al een beetje hooi en groenvoer hebben naast de moedermelk. De oortjes worden langzaam langer, maar hangen nog niet naar beneden. Dit veranderd in de loop van de dagen. Zodra ze bix mogen eten - ze zijn dan rond de 28 dagen oud - beginnen ze ook meer te poepen. Ze groeien redelijk snel, maar het is verstandig om pas tussen de zes en acht weken de jongen bij de moeder weg te halen. Dan kunnen ze zichzelf goed redden.


Geslacht

Zodra een jong konijntje ongeveer vijf weken oud is, is het geslacht - met enige kijkervaring - te bepalen. Bij volwassen konijnen is dit makkelijk te zien. Het is niet verstandig om twee mannetjes (rammen) in één hok te plaatsen. Zij kunnen namelijk behoorlijk ruzie maken. Een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) in een hok is goed te doen, als je het niet erg vindt om zelf een nestje jonge konijnen te krijgen. En anders kan de ram of zelfs de voedster gecastreerd worden. Een castratie bij een ram kan al vanaf de leeftijd van drie maanden, bij een voedster kan dit pas vanaf 8 maanden worden gedaan. Twee voedsters bij elkaar in één hok is geen enkel probleem.

Fokkers

De fokkers van onder andere het Nederlandse Hangoor Dwergkonijn die Nederland telt, fokken niet alleen maar konijnen voor de verkoop. Een aantal van hen doen ook mee aan konijnenshows of -keuringen. Om hieraan deel te mogen nemen, moeten ze aan een tweetal voorwaarden voldoen. Ze moeten ingeschreven staan bij een fokkersvereniging en de oren van hun konijn moeten voorzien zijn van een tatoeage. Tijdens zo'n show of keuring wordt een konijn op diverse onderdelen beoordeeld. Zo wordt er gekeken naar:
  • lichamelijke conditie en verzorging
  • type en bouw van het konijn
  • de kleur
  • de oren
  • het gewicht
  • vorm van de kop
  • de pels en wat de conditie daarvan is

Scores keuring

Na afloop van een keuring ontvangen de fokkers een rapport waarop de score staat vermeld. Die score kan variëren van uitmuntend tot onvoldoende. Dit wordt aangegeven in letters waarbij U voor uitmuntend staat, F voor fraai, ZG voor zeer goed, G voor goed, V voor voldoende, M voor matig en O voor onvoldoende. De punten die hierbij horen zijn 98-100 voor U, 95-97.5 voor F, 92-94.5 voor ZG, 98-91.5 voor G, 86-88.5 voor V, 83-85.5 voor M en 0 voor O.

Verschillende soorten hangoor konijnen

Naast het Nederlands Hangoor Dwergkonijn zijn er nog een aantal andere soorten hangoor konijnen die vriendelijk zijn en daardoor geschikt voor kinderen. En wat misschien ook erg leuk kan zijn: ze kunnen getraind worden. De andere soorten hangoor konijnen zijn:

Duitse Hangoor

Dit is een kruising tussen een Franse hangoor en een Nederlandse Hangoor Dwergkonijn. Dit konijn heeft grote hangende oren. Het weegt ongeveer 3 kilo en wordt gemiddeld 7 jaar oud.

Meissner Hangoor

Dit konijn is een kruising tussen een hangoor konijn en zilver konijn. Het komt van oorsprong uit Duitsland. Bij de geboorte heeft de vacht één kleur, maar dit verzilvert als het konijn ouder wordt. Dit konijn weegt ongeveer 4,5 kilo en wordt gemiddeld 6 jaar oud.

Engelse Hangoor

Dit konijn heeft erg lange oren, wel 65 centimeter lang. Daardoor heeft het konijn meer verzorging nodig dan de andere hangoor konijnen. Het weegt gemiddeld 5 kilo en wordt ongeveer 6 jaar oud.

Franse Hangoor

Dit konijn is behoorlijk groot en heeft daarom meer ruimte nodig om te kunnen bewegen. Het weegt gemiddeld 6,5 kilo en wordt ongeveer 7 jaar oud. Het lichaam is gespierd en het konijn heeft een brede borst.

Eten en drinken (geldt voor alle soorten konijnen)

Het beste is om de konijnen biks te geven. Af en toe een beetje gemend konijnenvoer erdoor kan geen kwaad. Als maatstaf wordt een handjevol aangehouden. Niet iedereen heeft natuurlijk even grote handen. Een goed alternatief is een klein leeg tomatenpuree blikje. Eén vol blikje (afgestreken) is voldoende voor één konijn.

Hooi en iets lekkers

Hooi mogen ze onbeperkt eten. Daar krijgen ze namelijk nooit te veel van. Speciale konijnensnoepjes en stengels mogen ze af en toe eten, maar niet te vaak. Hierin zitten namelijk behoorlijk veel suikers.

Groenvoer en gras

Groenvoer vinden ze heerlijk, alleen moet dit rustig opgebouwd worden, omdat ze anders diarree kunnen krijgen. Niet elk groenvoer is geschikt voor konijnen. Gras - maar dan vers geplukt gras - mogen ze iedere dag eten. Als het gras gemaaid is, moet het eerst nog enkele weken drogen, zodat het hooi word. Geef dus geen pas gemaaid gras. Wortel, het loof van de wortel, witlof, selderie, spinazie, andijvie, bleekselderij, komkommer, radijs, appel, banaan, meloen, aardbeien en vele soorten kruiden kunnen ze zonder problemen eten. Maar bouw dit allemaal rustig op. Koolsoorten en sla kunnen bij sommige konijnen diarree of darmgassen veroorzaken. Dit kunnen ze dan wel met mate eten en in combinatie met veilige groente, zoals bijvoorbeeld wortel. Op de volgende lijst is te zien wat konijnen allemaal mogen eten.

Water

Zorg ervoor dat ze de hele dag door vers water hebben. Een konijn kan niet zonder drinken. Dit water kan in een drinkbakje, maar ook in een drinkflesje die je aan het hok bevestigd. Een voordeel hiervan is dat het water schoon blijft.

Hok verschonen (geldt voor alle konijnen)

Verschoon minimaal twee keer per week het hok. Het afval kan in de GFT-container. Om urine te absorberen is het verstandig om op de bodem een klein laagje houtvezel of houtsnippers te leggen. Daarover heen kan stro gelegd worden, maar let op: ze eten dit ook graag en dat kan dan juist weer zachte poep tot gevolg hebben.

Een tip

Aangezien alle konijnen groepsdieren zijn, is het voor hen veel prettiger om niet alleen in een hok te zitten. Het is daarom aan te raden om minimaal twee konijnen aan te schaffen, zodat ze gezelligheid aan elkaar hebben.
© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst konijnenrassenHerkomst konijnenrassenZoveel verschillende rassen en zoveel verschillende herkomsten. Vind ze hier allemaal op een rij. Zelf ben ik dagelijks…

Traanoog bij konijnen: oorzaken en behandelingTraanoog bij konijnen: oorzaken en behandelingTraanoogjes en andere oogaandoeningen komen bij konijnen vaak voor. De uitvloei uit het oog kan gepaard gaan met andere…
Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
  • http://www.denederlandsehangoordwerg.nl/
  • http://www.nederlandsehangoordwergenclub.nl/
  • http://www.bunnybunch.nl/
  • http://konijn-en-meer.blogspot.nl/p/konijnenrassen.html
  • http://www.catootjeskonijntjes.nl/Denederlandsehangoordwerg.htm
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
Reactie

Rianne, 13-06-2017
Prima artikel, maar twee vrouwtjes samen gaat niet altijd goed. Reactie infoteur, 14-06-2017
Beste Rianne,

Bedankt voor uw reactie.

Daar zijn we zelf onlangs ook achtergekomen. Er was even een kwestie van rangorde bepalen en daarna was het weer helemaal goed tussen onze twee vrouwtjes konijnen. Maar er zullen ongetwijfeld vrouwtjes zijn die het niet goed met elkaar kunnen vinden.

Met vriendelijke groet,
Ottergraafjes Infoteur

Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 08-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.