Stierenvechten in Spanje en Portugal
Het stierenvechten, waar we in Nederland vooral het Spaanse stierenvechten onder verstaan, staat onder sterke druk van tegenstanders. Vooral het welzijn van het dier wordt hierbij in beschouwing genomen; de vaak wrede dood van de stieren in de arena weet slechts weinig dierenliefhebbers te bekoren. Toch zijn er nog voldoende voorstanders van deze traditie, waardoor het stierenvechten nog niet is afgeschaft.
Spaanse stierenvechten
In Nederland staat met name het Spaanse stierenvechten bekend; hier wordt dan ook vooral actie tegen gevoerd. In een gemiddelde dag in een Spaanse arena sterven er dan ook minimaal zes stieren. Het is echter gecompliceerder dan een matador die de stier uitdaagt om deze vervolgens te doden; er zitten verschillende onderdelen en regels aan het Spaanse stierenvechten vast.
De arena
Voor het begin van het gevecht komen de stierenvechters op, waarbij ze zichzelf tonen aan het publiek door een rondje door de arena te lopen. Als dit gebeurt is, verlaten de matadors de arena weer om plaats te maken voor het volgende onderdeel.
In het volgende onderdeel wordt de stier losgelaten uit zijn hok in de arena. Hier wordt de stier uitgetest door de matador en enkele toreros (stierenvechters). Dit doen ze door de stier met een muleta (doek, cape) te verleiden om vervolgens snel uit de weg van de stier te stappen. Het loggere lichaam van de stier moet hierdoor zeer kromme en snelle bewegingen maken, waar de stier niet op gebouwd wordt.
Als de stier getest is, komen de picadors met paarden de ring binnen. Hun taak is het om de nekspieren van de stier door te snijden met een lans die zij bij zich dragen (dit gebeurt niet meer overal; dit wordt af en toe als te wreed gezien). Als dit gebeurt is verlaten de picadors de arena weer. Drie banderilleros komen dan binnen en steken ieder twee banderillas, een soort speren of messen, in de stier. De stier is hierdoor al sterk verzwakt en wordt daarna door de matador verder uitgedaagd. De bedoeling is dat de matador de stier lokt met zijn cape, om de stier daarna met een enkele steek van zijn zwaard in het hart neer te leggen. De stier wordt daarna, als deze nog niet dood is, afgemaakt.
Portugese stierengevechten
Hoewel met name de Spaanse stierengevechten bekent zijn, worden in Portugal ook stierengevechten gehouden. In tegenstelling tot de Spaanse variant, is de lijdensweg van de stier in Portugal wat langer; dit is het resultaat van enkele verschillen in tradities en gewoontes.
De verschillen met de Spaanse stierengevechten
Ook in Portugal wordt door de stierenvechters een rondje gemaakt door de arena om zichzelf te presenteren aan het publiek, waarna de stier wordt binnengelaten. Als de stier eenmaal binnen is, komt de cavaleiro binnen. Deze steekt rond de tien banderillas in de rug van de stier, waarna in sommige gevallen nog een picador de nekspieren van de stier komt doorsnijden. Dit laatste is echter streng verboden in Portugal, echter komt het nog steeds voor.
Vervolgens komen acht mannen, de forcados, binnen om op de stier te springen. Een van de acht begint aan de staart van de stier te trekken. De stier verzwakt hierdoor zo sterk, dat de stier uiteindelijk moet opgeven. Als dit gebeurt is wordt het dier de arena uitgesleept.
Buiten de arena worden de banderillas pas verwijderd. Om het excessieve bloeden tegen te gaan doet men wel eens zout in de wonden van het lijdende dier. Vervolgens sterft de stier aan zijn verwondingen of dood een slager de stier. Dit laatste kan echter wel eens langer dan een paar minuten duren; er zijn gevallen bekend waarbij het zelfs enkele dagen duurt.