Homeostase - een constant intern mileu

Homeostase, hoe zorgt je lichaam dat alles functioneert zoals het hoort? Het lichaam houdt zelf het interne milieu constant.

Extern mileu

Als factoren buiten her lichaam veranderen dan moet het lichaam daar op reageren, bijvoorbeeld als het koud wordt, dan moet je lichaam meer doen om warm te blijven.

Intern mileu

In je lichaam zijn heel veel factoren die in stand gehouden moeten worden, als dat niet gebeurt zou je lichaam niet kunnen functioneren zoals het hoort te doen. Overal in je lichaam, en in dat van elk organisme, zitten receptoren die de waarden van allerlei factoren in de gaten houden, en als het nodig is signalen sturen naar je hersenen om het weer in orde te maken.

Hormonen

Als er een interne factor moet worden aangepast dan stuurt de receptor een signaal naar de hersenen, die vervolgens regelt dat er bepaalde hormonen in je lichaam komen. Alleen het juiste orgaan zal reageren op het hormoon. Als het hormoon het juiste orgaan bereikt zal hij zorgen dan je lichaam weer in de juiste staat komt.

Voorbeelden

Je lichaam regelt onder andere de volgende zaken.

Zuurstof gehalte en CO2-gehalte

In je bloed en je lichaam is overal zuurstof nodig, en CO2 moet worden afgevoerd.
Als je te weinig zuurstof in je lichaam hebt, of te veel CO2 dan zorgt je lichaam ervoor dat je hart sneller klopt, en dat je sneller adem haalt zodat alles weer op peil komt.

Glucosegehalte

Als je energie nodig hebt heb je glucose in je bloed nodig, er komt een hormoon vrij en die zorgt ervoor dat de lever glucose vrij maakt dat in je bloed komt zodat alle cellen in je lichaam de energie kunnen gebruiken.

Osmotische waarde

Als je veel water drinkt, dan zitten er relatief weinig stoffen in je lichaam, het water moet dus verdeeld worden. Als je veel hebt gedronken gaat er dus veel water je nieren in om uit te scheiden(je urine is dan ook heel licht) en als je weinig hebt gedronken gaat er weinig water je nieren in zodat je lichaam genoeg water heeft.

Temperatuur

Als het buiten koud wordt moet je lichaam meer warmte genereren om dat goed te maken, de meeste warmte wordt veroorzaakt door stofwisseling in je organen, dus als je het koud hebt gaan die harder werken, ook zorgen je spieren voor veel warmte.
© 2009 - 2024 Martijn123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeostase: evenwicht in je lichaamHomeostase: evenwicht in je lichaamJe lichaam heeft een evenwicht nodig. Niet een evenwicht zodat je niet omvalt, maar een evenwicht dat ervoor zorgt dat j…
Stoornissen in de cellulaire zuurstofvoorzieningStoornissen in de cellulaire zuurstofvoorzieningHet functioneren van alle lichaamssystemen is gericht op de cellulaire stofwisseling. De cellen zijn immers de bouwstene…
Anatomie - BewegingenAnatomie - BewegingenDankzij het bewegingsapparaat is het lichaam in staat tot bewegen. In de anatomie heeft elke soort beweging zijn eigen b…

Regulatie van de lichaamstemperatuurOm normaal te kunnen functioneren, moet het inwendige van het lichaam een bepaalde temperatuur hebben. Het effect van ee…
Mozaïcisme en chimerismeDe lichamelijke eigenschapen en karaktereigenschappen van een mens zijn voor een groot gedeelte bepaald door diens DNA.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeostase_%28fysiologie%29 Biologie Voor Jou, 4 vwo
Martijn123 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.