Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21

Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21 U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de besmettelijke hepatitis, leptospirose, parvo, ziekte van Carré, hondsdolheid en kennelhoest. Puppies zijn namelijk zeer vatbaar voor ziekten. Ook als uw pup net is ingeënt, doet u er goed aan ze zeker nog 10 dagen weg te houden van openbare plaatsen en niet ingeënte honden. Maar ook als uw hond al wat groter is, moet u hem jaarlijks goed blijven inenten.

Immuunsysteem van een puppy

De eerste paar weken is de pup beschermd door de antistoffen die hij met de melk van de teef binnenkrijgt. Na verloop van tijd worden de eiwitten als de dragers van de antistoffen door het lichaam afgebroken. Daarmee vervalt ook de natuurlijke bescherming van een puppy tegen ziekten. Ook inentingen zullen niet in alle gevallen kunnen voorkomen dat uw puppy ziek wordt, maar zonder tijdige inentingen is uw puppy in feite ten dode opgeschreven. En dat laatste moet natuurlijk absoluut worden voorkomen. Let ook goed op het puppy voer dat u geeft. Goed voeren werkt weerstand verhogend. Inentingen zijn onontbeerlijk.

Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020 en 2021

De meest noodzakelijk ziektes waartegen uw hond door de dierenarts moet worden ingeënt op een rij:
  • Hondenziekte;
  • Besmettelijke hepatitis;
  • Leptospirose;
  • Parvo;
  • Kennelhoest en dergelijke.

Wat is hondenziekte, de ziekte van Carré

Hondenziekte wordt vooral overgedragen in gebieden waar nauwe onderlinge contacten tussen honden bestaan. Denk aan honden uitlaatplekken of gewoon buiten op de stoep. Het leidt tot ontstoken ogen, hoesten, braken en diarree en is zeer ernstig. Er is dan ook geen gerichte behandeling mogelijk. Ent met 8 à 9 weken uw puppy tegen de hondenziekte in. Dit wordt met 12 weken herhaald, en daarna elk jaar weer. Meestal stuurt de dierenarts u hiervoor na 1 jaar een oproep.

Wat is besmettelijke hepatitis

Dit wordt vaak opgelopen op besmette plekken met besmet speeksel, urine of uitwerpselen. De hond wordt er doodziek van met onder andere anorexia, buikpijn en diarree tot gevolg. Er is geen goede behandeling mogelijk. Wel werkt de inenting vooraf. Ik raad hierbij de zelfde inentingscyclus aan als bij hondenziekte.

Wat is Leptospirose

Vaak zijn uitwerpselen en urine van besmette honden de verspreidingsbron. Het leidt tot onder meer braken, geelzucht en diarree. Alleen een zeer agressieve antibioticakuur blijkt nog wel eens te helpen. Maar dan nog blijft de hond enkele weken lang besmettelijk voor andere honden. Ik kies weer voor de zelfde inentingscyclus als bij de hondenziekte. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat is Parvo

Het parvovirus wordt opgelopen via een direct contact met een besmette hond of snuffelen aan of opeten van de uitwerpselen. Het leidt tot ernstig bloederige diarree en braken. Ook hier is helaas geen gerichte behandeling mogelijk. Deze ziekte treft u nog wel eens aan bij de zogenaamde foute kennels, waar u een pup koopt zonder te weten dat hij Parvo onder de gelederen heeft. Er geldt de zelfde cyclus als bij de hondenziekte.

Kennelhoest

Dan zijn er nog een aantal ziektes van de ademhalingswegen. Zo komt kennelhoest veel voor in kennels, dieren asiels en honden pensions. Veel honden zitten daar op elkaar geplakt, zijn er zenuwachtig en blaffen veel. Het leidt tot een kenmerkende hinderlijke hoest. Met antibiotica is dit vaak goed te behandelen. Let wel, kennelhoest is via niezen, blaffen en hoesten gemakkelijk door de lucht te verspreiden. Wees hierop voorbereid.

Vaccinatie hond

Na zes weken vindt bij de fokker de puppy inenting plaats. Het vaccinatieschema van een hond het eerste jaar ziet er dan als volgt uit:
  • 6 weken: Puppy enting inclusief enting Hondenziekte en Parvo;
  • 9 weken : Parvo en Weil;
  • 12 weken: Grote cocktail, inclusief Ziekte van Weil, Parvo, Hondenziekte, Hondsdolheid, Kennelhoest, Leverziekte.

Denk ook in de volgende gevallen aan de goede inentingen:
  • Verblijf in het buitenland: Rabies ;
  • Pension : Kennelhoest;
  • Cursus: Kennelhoest.

Slot

U ziet het. Een hele cocktail aan regelmatig terugkerende injecties is nodig om uw puppy en hond gezond te houden. Zelfs kunnen nog aanvullende inentingen nodig en zinvol zijn. Ik denk aan Hondsdolheid en de Ziekte van Weil. De Hondsdolheid, Rabiës, komt vlak bij ons land veelvuldig voor. De Ziekte van Weil is vooral belangrijk voor honden die veel het water in duiken. Bedenk dat als u met uw hond naar het buitenland gaat, ook aanvullende inentingen nodig zijn. Bijvoorbeeld tegen de Hondsdolheid. Let op incubatietijd van tenminste 1 maand, wat op tijd inenten noodzakelijk maakt.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Puppyziekte Parvo: mijn hond heeft diarree, koorts en braaktPuppyziekte Parvo: mijn hond heeft diarree, koorts en braaktEen voor jonge hondjes of puppy's gevaarlijke infectie is de ziekte Parvo. Daarbij krijgt de hond koorts gecombineerd me…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
Dieren EHBO: InentingenDe mogelijkheid om honden en katten tegen verscheidene besmettelijke ziekten in te enten is de laatste tien jaar aanzien…

Help mijn papegaai is ziekHelp mijn papegaai is ziekOok een papegaai kan ziek worden, waarop moet u letten? Denk aan de papegaaienziekte, veerrot en PBFD. Soms koopt men ee…
Reacties

Lisanne, 22-06-2015
Hallo,

Binnenkort krijg ik een chihuahua pup. Nou gaat ze bij ons haar 3e inenting krijgen. Er werd mij geadviseerd om voordat ze haar 3e inenting krijgt niet met der naar buiten te gaan. Klopt dit? Reactie infoteur, 28-02-2019
Hallo Lisanne,
Pas na de derde inenting is een pup voor de eerste keer volledig gevaccineerd. Eerder naar buiten gaan op een plek waar andere honden komen is daarom altijd een extra risico. Als het kan is uw pup even in de tuin laten een betere oplossing of in ieder geval niet op een uitlaatplek met andere honden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aafke, 21-01-2014
Aafke 21-01-2014
Had een Maltezertje gekocht van 8 weken na 3 dagen werd hij ziek. Verkoper geraadpleegd, stond in contract, teruggebracht want de DA zou bij hem komen en kon hij meteen even kijken. Paar dagen later hondje dood. Wij wisten niet wat het was. Gekeken op internet, waren meerdere ziektes met die kenmerken. Geld wel terug gekregen. Twee weken later een boomer hondje gekocht van 9 weken bij erkende kennel en vertelt van het andere hondje, hij was er niet blij mee en dacht gelijk aan parvo. Boomertje meegekregen, want hij zei dat ze goed was ingeent en dat ze er normaal bestand tegen moest zijn. 6 dagen later wordt ook dit hondje ziek [parvo] en is inmiddels overleden. wisten niet dat het virus in je huis blijft een lange tijd. Mijn vraag is, waarom hielpen de inentingen er niet tegen? Reactie infoteur, 28-02-2019
Beste Aafke,
Er kunnen een aantal dingen spelen
1. Een pup moet meermalen worden ingeënt tegen Parvo.
2. Een pup is altijd heel kwetsbaar en heeft zelfs een kwetsbare periode om ziek te worden.
3. Parvo kan lang blijven bestaan, ook als het huis netjes is opgeruimd.
4. De inenting geeft een weerstand tegen Parvo, maar sluit besmetting met Parvo nooit geheel uit, zeker niet als het om een iets gemuteerde versie van het virus gaat.
5. Heel vervelend allemaal.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Moby, 24-09-2012
Ik heb een ruwharige teckel gekocht van bijna 9 weken. Na 2 dagen begon hij te braken niet eten en drinken diarree, en lusteloos eenmaal bij de dierenarts heeft hij Parvo. de fokker heeft de teckel ingeënt met 8 weken, de arts zegt dat moet met 6 weken, wat is het dan nu? Inmiddels is onze kleine pup na vele behandelingen Uitdroging antiobiotica parvo, spuit tegen misselijkheid, dwangmatig voeden Infuus en tot slot een longontsteking ingeslapen, verschrikkelijk is dat. Wij weten honderden euro's lichter dat wij er alles aan gedaan hebben. Reactie infoteur, 28-02-2019
Beste Moby,
Verschrikkelijk. Een pup wordt in het eerste jaar driemaal ingeënt tegen Parvo: na 6, 9 en 12 weken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 23-07-2010
Een vraagje; heb een pup van 6 weken heeft nog geen prikjes gehad
wannneer moet hij prikjes en hoeveel moet hij er
een pup van 6 weken bij de moeder weghalen mag niet
maar de moeder verstoote hem en had een groeiachterstand
de foker wilde hem niet meer vandaar dat hij bij mij in goede handen is en alles gaat goed
gr petra Reactie infoteur, 23-07-2010
Beste Petra,
Na 6 weken vindt normaliter bij de fokker de puppy inenting plaats. Nu de pup bij u is moet u met de pup naar de dierenarts voor deze prik. Laat meteen de pup goed bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Toos, 02-01-2010
Ik sluit me aan bij Ingeborg. Het is sowieso al dat er inentingen zijn die tenminste 3 jaar werken. Het is echter realistischer aan te nemen dat, net als bij mensen, het immuunsysteem het verdere leven lang de indringers herkent en adequaat zal optreden.

Kinderen hoef je ook niet ieder jaar tegen bof, rode hond, mazelen en weet ik wat al niet meer in te enten!

Verder vind ik het een gevaarlijk advies om pups weg te houden bij andere honden. Al dan niet ingeent. Als gedragstherapeut weet ik dat het risico van het oplopen van een enge ziekte vrijwel nihil is (groepsbescherming, vrijwel alle honden zijn namelijk wel ingeent) maar de gevolgen van een gebrekkige socialisatie het leven lang te merken zal zijn. Reactie infoteur, 02-01-2010
Beste Toos,
Het advies is om ze 10 dagen weg te houden van honden, waarvan je niet weet dat ze zijn ingeent respectievelijk niet ziek zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingeborg, 18-09-2009
Ik ben het hier dus totaal niet mee eens!
Je puppy moet zeker het 1ste jaar ingeent worden, maar daarna hoeft het niet meer.
In Amerika hebben ze onderzoek gedaan en het is wetenschappelijk bewezen dat het elk jaar inenten van je hond of kat grote onzin is, en ik ben het daar mee eens.
De dierenartsen varen er wel bij(Grof geld vangen.)Onze honden zijn allemaal zeer oud geworden.12jaar, 14jaar en zelfs 18jaar! Ingeent tot het eerste jaar en daarna niets geen inentingen meer.Het is gewoon geldklopperij en gewoon een fabeltje dat honden en katten hun hele leven een coctail moeten hebben.Die coctail beschermt ze echt niet tegen kanker, epelepsie, erfelijke aandoeningen, tumoren enz. Reactie infoteur, 18-09-2009
Beste Ingeborg,
De jaarlijkse coctail is zeer gebruikelijk. Zeker in de grote steden en op plaatsen waar veel honden komen. Ja, dat deze prik niet beschermt tegen epelepsie, erfelijke aandoeningen, tumoren en dergelijke is natuurlijk wel bekend. Was er maar zoiets.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.