Ziektes bij de geit: zere bekjes of ecthyma bij geiten

Zere bekjes of ecthyma is een zeer pijnlijke aandoening bij de geit, waarbij huid en slijmvliezen door een parapoxvirus worden aangetast. Wanneer er bijtijds een behandeling opgestart wordt, is genezing heel goed mogelijk. Ook is het mogelijk om preventief te vaccineren om zere bekjes bij de geit te voorkomen. De aandoening staat bekend als zoönose, waarmee wordt bedoeld dat de ziekte ook op mensen overgedragen kan worden. Welke symptomen zijn er, welke behandelingsmogelijkheden zijn er en op welke manier kan ecthyma voorkomen worden?

Inhoud


Andere benamingen

Zere bekjes is ook wel bekend onder de volgende namen:
 • Ectyma
 • Ecthyma
 • Ecthyma contagiosum
 • Ecthyma contagiosa
 • Bekschurft
 • Orf

Wat is zere bekjes

Zere bekjes is een aandoening die wordt veroorzaakt door een parapoxvirus. Het is een zeer besmettelijk virus onder geiten en schapen. Wanneer een geit besmet is met de ecthyma, raken de huid en slijmvliezen in, op en rond de bek aangetast. In het begin zullen er vaak alleen kleine blaasjes zichtbaar zijn, maar later kunnen er ook dikke korsten en zwerende plekken aanwezig zijn.

Besmetting met zere bekjes bij geiten

Geiten raken vooral met zere bekjes besmet, door contact met andere, reeds besmette geiten. Vooral als de blaasjes barsten is de zieke geit besmettelijk voor andere dieren en mensen. Dit geldt ook voor als de korsten gaan zweren en bloeden.

Geiten met een hoger risico op zere bekjes

Zere bekjes wordt vooral bij lammeren en geiten tot één jaar waargenomen. De reden hiervoor is dat het immuunsysteem van jonge geiten nog in ontwikkeling is en het lichaam van het dier nog niet tegen alle infecties en ziektes kan beschermen. Toch wordt zere bekjes ook wel bij oudere dieren waargenomen, alhoewel dit in mindere mate is en de ziekte zich bij oudere geiten vaak minder snel en agressief ontwikkelt.

Symptomen van zere bekjes bij de geit

Zere bekjes is een aandoening die vrij gemakkelijk te herkennen is, vooral omdat het zich in, op en rond de bek bevindt. Allereerst zullen er blaasjes in, op en rond de bek zichtbaar zijn, vergelijkbaar met kleine blaartjes die wij kunnen krijgen als we in aanraking zijn gekomen met brandnetels. Vooral de lippen zijn hierbij het doelwit. Vervolgens zullen er ook dikke, donkerkleurige korsten ontstaan. Wanneer er niet tijdig behandeld wordt, kunnen de korsten tot bloedens toe gaan zweren, met alle gevolgen van dien.

Geiten die melk geven aan hun lammeren, kunnen de blaasjes, korsten en zweren ook op hun uier en spenen krijgen. De lammeren van deze geit hebben dan zere bekjes, en door het drinken van de melk, wordt het virus ook overgedragen op de uier van de geit.

Wanneer de dierenarts waarschuwen

Wanneer er sprake is van zere bekjes, of je hebt het vermoeden dat het om deze aandoening gaat, is het van belang om direct de dierenarts te waarschuwen. De ziekte is namelijk erg besmettelijk en kan in rap tempo de gehele kudde infecteren. Daarnaast is ook snel behandeling van zieke dieren geboden, omdat mensen ook besmet kunnen raken met dit virus. Het virus is bovendien ook via de kleding en huid van de mens overdraagbaar op andere kuddes schapen en geiten, zelfs nog enkele uren na aanraking van een geïnfecteerd dier.

Behandeling van zere bekjes

Behandeling van zere bekjes bestaat vooral uit het goed verzorgen van de wonden. Maak de aangetaste delen goed schoon en ontsmet ze vervolgens met blauwspray. Afhankelijk van de ernst en hoeveelheid aangetaste huid en slijmvliezen, kan de dierenarts besluiten om pijnstillers voor te schrijven. Dit omdat de geit regelmatig niet wil eten of drinken doordat de korsten, blaasjes en zweren erg pijnlijk kunnen zijn. In sommige gevallen wordt ook antibiotica voorgeschreven. De antibiotica helpt niet om de ziekte te bestrijden, omdat deze wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica bestrijdt alleen bacteriën. De reden dat er alsnog voor antibiotica gekozen kan worden, is om besmetting met mogelijke bacteriën te voorkomen, zeker in het stadium waar er korsten en/of zwerende wonden aanwezig zijn.

Het is erg belangrijk om de behandeling van zere bekjes in een zo vroeg mogelijk stadium op te starten. Hoe langer de korsten, blaasjes en zweren op de bek zijn, hoe langer het dier moeite heeft met eten of drinken. Dit resulteert zich in afvallen en algehele zwakte. In ernstige gevallen kan een dier hieraan komen te overlijden. Vooral lammeren en oudere geiten kunnen erg snel overlijden als gevolg van uitdroging en/of ondervoeding.

Zere bekjes voorkomen

Het is haast onmogelijk om zere bekjes te voorkomen. Als één of meer geiten zere bekjes hebben, is het van belang ze te scheiden van de rest van de kudde, om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om alle geiten ziek en gezond op dat moment te vaccineren tegen het virus dat zere bekjes veroorzaakt. Gezonde dieren kunnen op die manier gezond blijven en lopen minder risico om ook ziek te worden. Zieke dieren knappen niet op van het vaccin, maar het opbouwen van antistoffen kan wel sneller gaan hierdoor.

Vaccineren tegen zere bekjes

In sommige gevallen wordt een zieke geit ook gevaccineerd tegen dit virus. Hoewel de vaccinatie niet beschermt tegen het krijgen van zere bekjes, kan zon vaccinatie er wel voor zorgen dat de klachten sneller verdwijnen en de ziekte minder heftig wordt. Hoewel er vaccinaties beschikbaar zijn, worden geiten hier niet standaard voor ingeënt.

Zere bekjes bij de mens en andere dieren

Zere bekjes is een ziekte die ook bij schapen en de mens voorkomt. Het is een ziekte die zeer besmettelijk is en ook op andere diersoorten overgedragen kan worden. Zo kan een geit naast andere geiten ook schapen en mensen besmetten, en schapen kunnen geiten en mensen besmetten. Hoewel dat nooit is bewezen, is het ook aannemelijk dat mensen met ecthyma de ziekte ook kunnen overdragen op schapen en geiten.

Zere bekjes versus andere ziekte: mond-en-klauwzeer

Doordat bij zere bekjes zweren, wondjes en/of blaren aanwezig zijn in, op en rond de mond, kan het voorkomen dat de ziekte verward wordt met de aandoening mond-en-klauwzeer (MKZ). Dit zijn echter twee verschillende aandoeningen, met elk andere symptomen en een ander ziekteverloop.

Lees verder

© 2017 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ziektes bij de geit: zoönosen (ziektes van geiten op mens)Zoönosen zijn aandoeningen en ziektes bij de geit die overdraagbaar zijn op de mens. Hoewel een paar van deze ziektes re…
Geitenras: Vlaamse geitGeitenras: Vlaamse geitDe Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdier…

Ziektes bij de geit: caseous lympheadenitis of CLZiektes bij de geit: caseous lympheadenitis of CLCaseous Lymphaedenitis, CL of bultenziekte is een zeer besmettelijke ziekte die voorkomt bij geiten, schapen, runderen e…
Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn kat?Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn kat?Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Ook gebitsproblemen verbloemen zij zoveel mogelijk. Dit heeft een biolog…
Bronnen en referenties
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/schaap-en-geit/ziekten/516-zere-bekjes-schaap
 • http://www.schapendokter.nl/pagina/schapenziekten/zere-bekjes.html
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/zere-bekjes
 • http://www.dapzuidhorn.nl/schaap-ecth.htm
 • http://www.merial.nl/Dierhouders/Schapen/Pages/zerebekjes.aspx
 • http://www.homeo-natura.nl/Zere_bekjes.html
 • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Orf
 • http://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/ecthyma-bij-kleine-herkauwers
 • http://dwerggeiten.nl/?page_id=44

Reageer op het artikel "Ziektes bij de geit: zere bekjes of ecthyma bij geiten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Special: Zieke geit
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!