Ziektes bij de geit: coccidiose, mijten en luizen bij geiten

Ziektes bij de geit: coccidiose, mijten en luizen bij geiten Bij geiten kunnen diverse parasieten voorkomen. De meest voorkomende parasieten bij de geit zijn coccidiose, luizen en mijten. Behandeling van deze parasieten is erg makkelijk, maar wanneer de aandoeningen niet behandeld worden, kunnen ze voor veel overlast zorgen bij de geit. Ook kan de geit na verloop van tijd zelfs sterven aan de gevolgen van deze parasitaire aandoeningen, zeker wanneer de parasieten te laat worden ontdekt en/of behandeling uitblijft. Hoe kan je deze parasieten bij de geit herkennen, welke behandelingsmogelijkheden zijn er en hoe kan je besmetting met deze parasieten voorkomen?

Inhoud


Coccidiose bij de geit

Wat is coccidiose?

Coccidiose is een parasitaire aandoening bij de geit. Coccidiën (eencellige organismen) richten schade aan in de slijmvliezen en de darmwand van de geit. Het gevolg is dat het dier continu aan de diarree is, waarbij er ook bloed terug te vinden is in de uitwerpselen.

Coccidiose herkennen

Coccidiose is bij geiten erg makkelijk te herkennen aan het feit dat besmette geiten continu aan de diarree zijn, waarbij er ook sporen van bloed aanwezig zijn. Hierbij kan er sprake zijn van weinig of veel bloed bij de ontlasting. Een gevolg van de diarree is dat de geit erg snel vermagert en zelfs kan overlijden aan de gevolgen van extreme uitdroging en ondervoeding.

Daarnaast kan coccidiose ervoor zorgen dat de vacht dof wordt en kan de geit een opgezette buik krijgen.

Besmetting

Geiten raken besmet met coccidiose via de mest van besmette dieren. Wanneer er van gras wordt gegeten waar besmette mest op heeft gelegen, raakt de geit besmet.

Behandeling van coccidiose

Coccidiose is goed te behandelen. Om vast te stellen of het om coccidiose gaat, of dat er sprake is van een andere aandoening, is onderzoek van de mest nodig. De coccidiën zijn namelijk in de mest aanwezig en via een microscoop op te sporen. De behandeling verloopt vaak via anticoccidiosemiddelen, krachtvoer en eventueel een bloedtransfusie of ijzerpreparaten.

Luizen bij geiten

Wat zijn luizen?

Bij de geit kunnen twee verschillende typen luizen voorkomen, namelijk bloedzuigende luizen en luizen die leven van huidschilfers. Beide typen kunnen voor erge irritatie aan en jeuk van de huid zorgen.

Luizen bij de geit herkennen

Wanneer je merkt dat jouw geit zich regelmatig schuurt en krabt, en bovendien kale plekken in zijn vacht heeft, kan er sprake zijn van besmetting met luizen of ander ongedierte. Door tussen de haren van de geit door te kijken, op de huid, kan je eventueel luizen zien lopen. Vooral op plekken waar de huid warmer en vochtiger is, kan je veel luizen tegenkomen. Dit zijn plaatsen als de oksels, liezen, op de nek en achter de oren.

Behandeling van luizen

Luizen bij de geit zijn erg goed te behandelen met een anti-luizenmiddel. De bijsluiter van het middel geeft aan hoeveel en waar je het luizenmiddel moet toedienen, en ook zal er aangegeven worden of er herhaling van de behandeling nodig is.

Wel of geen luizen?

Twijfel je of jouw geit last heeft van luizen, of dat er toch sprake is van ander ongedierte? Vraag dan eens aan jouw dierenarts of veearts of deze naar je geiten kan kijken. De dierenarts kan het dier onderzoeken en ook een behandeling voorschrijven.

Mijten bij de geit

Wat zijn mijten?

Mijten zijn kleine parasieten die veel op spinnetjes lijken. Mijten kunnen voor erge huidirritatie, jeuk en pijn zorgen bij de geit.

Symptomen van mijten

Als jouw geit last heeft van mijten, is de kans groot dat er schurft ontwikkeld wordt. De haarwortels worden door de schurft aangetast, waardoor de haren uitvallen en er ruwe, kale plekken ontstaan. Deze plekken zijn vaak roodachtig en kunnen bovendien wat opgezwollen zijn.

Doordat deze schurftige plekken erg jeuken en zelfs pijn kunnen doen, gaan geiten vaak schuren en krabben.

Bel de dierenarts

Als je het vermoeden hebt dat jouw geit last heeft van mijten en schurft, moet je de dierenarts bellen. Mijten zijn alleen onder de microscoop te zien, en de dierenarts zal bij het onderzoek ook een huidmonstertje nemen om onder de microscoop te onderzoeken.

Behandeling van mijten

Als de dierenarts heeft vastgesteld dat jouw geit last heeft van mijten en schurft, kan de behandeling opgestart worden. De behandeling is erg makkelijk en er zijn goede bestrijdingsmiddelen tegen schurft en mijten verkrijgbaar. Vaak gaat het hierbij om een lotion of wasgel waarmee de geit één tot meerdere keren per week gewassen moet worden. De bijsluiter van het product zal aangeven hoe vaak de behandeling herhaald moet worden en wat de frequentie van deze behandeling is.

Schurft veroorzaakt door mijten is besmettelijk

Als er meerdere geiten bij elkaar worden gehouden, is de kans groot dat alle geiten besmet zijn met de mijten. Het kan ook voor mensen besmettelijk zijn. Besmette dieren dien je apart te zetten van de nog gezonde dieren, zodat de gezonde dieren niet alsnog besmet kunnen worden. Bij verzorging van de geiten dienen eerst de gezonde geiten verzorgd te worden, daarna pas de besmette geiten. Was na afloop goed je handen en doe de kleding in de wasmachine.

Lees verder

© 2017 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Coccidiose bij onze huisdierenCoccidiose bij onze huisdierenCoccidiose is een veel voorkomende ziekte die kan voorkomen bij allerlei verschillende diersoorten. De symptomen, de dia…
Ziektes bij de geit: tetanus (klem, kaakklem of kaakkramp)Ziektes bij de geit: tetanus (klem, kaakklem of kaakkramp)Tetanus is een zeer gevaarlijke aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Besmetting bij de…
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…

Aandoeningen aan het ooglid bij de hondAandoeningen aan het ooglid bij de hondOogleden beschermen het oog tegen vuil en vocht. Alle ogen beschikken over een bovenste en een onderste ooglid. Wimpers…
De dierenambulance: achter de schermenDe dierenambulance: achter de schermenEen dierenambulance is een voertuig dat speciaal is uitgerust voor eerste hulpverlening en opvang van dieren. Een dieren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lionel Rich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 9789-90-8740-004-0
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/algemeen/coccidiose-bij-geiten
  • http://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/de-ziekte-coccidiose
  • http://www.anbg.nl/2013/02/coccidiose/
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/luizen-en-mijten-bij-geiten
  • http://geiten.startpagina.nl/forum/topic/752543/luis-en-vlooien-bij-landgeit/
  • http://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/mijten
  • http://edepot.wur.nl/278975
  • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=47755

Reageer op het artikel "Ziektes bij de geit: coccidiose, mijten en luizen bij geiten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Linda, 22-05-2019 22:21 #1
Hallo! Ik heb een vraag, kunnen luizen van geiten ook over gaan op mensen? Reactie infoteur, 24-05-2019
Hallo,

Voor zover ik hiervan op de hoogte ben, kunnen geitenluizen niet overspringen op mensen. Maar ik raad u aan om voor de zekerheid contact hierover op te nemen met uw dierenarts/veearts.
Mochten uw geiten luizen hebben, is het wel in het belang van de geiten om de geiten zo snel mogelijk te ontluizen.

M.v.g.
InfoDebster

Infoteur: Infodebster
Laatste update: 14-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Special: Zieke geit
Bronnen en referenties: 10
Reacties: 1
Schrijf mee!