Quarantaine voor koi hanteren

Quarantaine voor koi hanteren Er zijn diverse risico’s te bedenken waardoor het voor kan komen dat problemen ontstaan in de vijver. Onder bepaalde omstandigheden kan het nuttig zijn een quarantaineperiode te hanteren. Bijvoorbeeld wanneer nieuwe vissen aangekocht zijn, die mogelijk parasieten of bacteriën bijdragen. Hoewel een quarantaineperiode nuttig is, hoeft het niet altijd de beste oplossing te zijn.

Wanneer kan een quarantaine voor koi raadzaam zijn?

Een quarantaine periode voor koi kan enorm nuttig zijn, maar kan daarnaast ook tegengesteld werken. Niet altijd is het goed om een koi in quarantaine te zetten, dat is geheel afhankelijk van het probleem. Voor de volgende situaties kan het nuttig zijn om de koi in quarantaine te plaatsen.
  • Een nieuwe koi introduceren in de vijver, die mogelijk parasieten of bacteriën draagt.
  • Plekken op de koi die behandeld dienen te worden, bijvoorbeeld door negatieve bacteriedruk.
  • Een koi die met regelmaat ingespoten dient te worden met antibiotica, waardoor de vis niet steeds uit de vijver gevangen dient te worden.
  • Koi die net uit Japan aankomen, of een lange reis achter de rug hebben.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Nieuw aangekomen koi uit Japan in quarantaine plaatsen

Wanneer koi aankomen vanuit Japan, is het belangrijk dat een quarantaineperiode gehanteerd wordt. De koi hebben een flinke reis achter de rug, de vissen worden in Japan bij de kwekers verpakt in plastic zakken en worden vervolgens verplaatst naar het vliegveld waar ze de weg naar het land van bestemming volgen. Vervolgens opnieuw op transport naar de lokale dealer, wat vaak de dealer zelf regelt met een bus of vrachtwagentje. Al met al zijn de vissen minimaal 24 tot 48 uur onderweg voordat deze bij de dealer aankomen.

Koi verdragen tijdens transport veel stress. Ook zijn de omstandigheden tijdens transport niet optimaal, waaronder de waterkwaliteit. De zuurgraad (pH-waarde) wordt tijdens het transport iets verlaagd, waardoor het door de vissen afgegeven ammonium niet omgezet kan worden in ammoniak. Tijdens transport is de pH-waarde ongeveer 6,5. Water in onze vijvers in Nederland heeft een pH van ongeveer 7 tot 7,8. Aan deze verhoogde waarde moeten koi wennen, iets wat bij voorkeur zo geleidelijk aan als mogelijk dient te gebeuren. Een goede quarantaineperiode is hiervoor essentieel. Een betere dealer zorgt normaal zelf voor de periode van quarantaine voor zijn koi, alvorens deze verkocht worden. De totale quarantaineperiode dient minimaal vier weken te zijn.

Hoe verzorg je een goede quarantaine voor koi

Cruciaal voor een goede en succesvolle quarantaineperiode is waterkwaliteit. Dit kan bereikt worden door te zorgen voor een juiste afstemming van het filter. De hoeveelheid voer dient minimaal te zijn, maar voldoende voor de vissen om weerstand op te bouwen en hierdoor in een goede conditie te komen. Wanneer het filter nog niet is ingedraaid zijn kleine beetjes voer aan te raden.

Houd er rekening mee dat quarantaine stressverhogend is voor de vissen. Ze dienen gevangen te worden, verplaatst te worden en komen in een nieuwe omgeving met vaak een afwijkende waterkwaliteit. Gebruik hierdoor bij voorkeur geen quarantaineperiode, enkel voor noodsituaties en echte probleemgevallen.

Welke temperatuur hanteren tijdens quarantaine?

Voor de opvang van koi in quarantaine hanteer je bij voorkeur minimaal 20 graden Celsius als watertemperatuur. Herstel en aanmaak van nieuw slijm en weefsel wordt hierdoor flink bevorderd. Een geïnstalleerd verwarmingselement en een goed geïsoleerde quarantaine bak is aan te beleven. Isoleer je niet, dan is het lastig de temperatuur hoog te houden.

Bron: DearlyReloved, PixabayBron: DearlyReloved, Pixabay

Huisvesting van de quarantaine bak

De meest veilige plaats voor een quarantaine bak is een donkere plaats, waar bij voorkeur geen direct fel licht boven de bak hangt. De kans op schrikken wordt groot, zeker wanneer de lamp aan- of uitgezet wordt. Licht zorgt er daarnaast voor dat jouw silhouet en de bewegingen daarvan door de gehele quarantaine bak te zien zijn, wat schrikeffecten veroorzaakt. Met als gevolgen dat de vissen tegen de zijkanten van de bak op zwemmen, vaak met duidelijk hoorbare tikken of bonken. Dit veroorzaakt kleine stootplekjes op de op en rondom de neus. Vooral bij eenkleurige vissen zijn die goed zichtbaar als bruine plekjes. Gelukkig onder goede omstandigheden verdwijnen deze weer binnen enkele weken.

Dek een quarantaine bak altijd af

Koi willen in quarantaine nog wel eens springen. Deels komt dat doordat ze in een andere omgeving verblijven en last hebben van verschil in waterwaarden. Dat gebeurt vooral bij verschil in de pH-waarde, zeker wanneer vissen vanuit Japan worden opgevangen. Een andere reden kan parasieten zijn, waarschijnlijk de reden waarom jij je koi in quarantaine hebt gezet. Gebruik daarom altijd een fijn net om te voorkomen dat een koi naast de bak springt.

Zorg voor een voldoende ruime quarantaineruimte

Voldoende ruimte en liters water is essentieel voor een goede en gezonde quarantaine periode. Bij voorkeur hanteer je niet meer dan 40 tot 50 cm in totale lengte aan koi per 1000 liter water voor optimale resultaten. Veel hobbyisten hebben een te kleine quarantaine bak, wat vaak niet voldoende is en de resultaten niet bevordert.

Gebruik een quarantaine bak niet zonder reden

Neem in acht dat een quarantaineperiode niet direct voor verbeteringen hoeft te zorgen. De beste omgeving voor een vis om te herstellen is zijn eigen omgeving. Quarantainebakken dienen enkel gebruikt te worden voor noodsituaties wanneer de vis niet goed herstellen kan in zijn eigen omgeving.

Bij huisvesting van nieuwe vissen is de quarantaineperiode in principe overbodig. Een goede dealer verzorgt de quarantaineperiode. Hierdoor kan de vis direct de vijver in, mits het om een betrouwbare en kwalitatieve dealer gaat. Enkel bij grote afstanden waarbij de vis langdurig is blootgesteld aan stress kan quarantaine in beschouwing genomen worden.
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brooklynella-infectie in het zeeaquariumBrooklynella hostilis is een parasiet die vaker dan gedacht voorkomt in zeeaquaria. De behandeling in een rifaquarium is…
Koiziektes: Witte stip bij koikarperWitte stip of Ichthyophthirius multifiliis is één van de meest voorkomende parasieten bij koikarpers. De meeste onder de…
Stichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren die niet uit Nederland afkomstig zijn. Stichting AAP is gespecia…

Het spookachtige zeepaardje (Hippocampus)Het spookachtige zeepaardje (Hippocampus)Zeepaardjes stralen iets lieflijks uit. Toch komen ze ook statig en fier over, en voor menigeen hebben ze iets surrealis…
Voederautomaat gebruiken bij een koivijverVoederautomaat gebruiken bij een koivijverIn alle soorten en maten zijn ze er, voederautomaten voor vijvers. Zeker bij koivijvers worden deze apparaten regelmatig…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.