InfoNu.nl > Dier en Natuur > Reptielen > Bezoek T. Rex Trix in Naturalis in Leiden: T. Rex in Town!

Bezoek T. Rex Trix in Naturalis in Leiden: T. Rex in Town!

Bezoek T. Rex Trix in Naturalis in Leiden: T. Rex in Town! Een echte Tyrannosaurus Rex in Leiden! Vanaf 10 september 2016 tot en met 5 juni 2017 is het langverwachte skelet van een echte Tyrannosaurus Rex te zien in museum Naturalis in Leiden. Het skelet werd in 2013 opgegraven in de Amerikaanse staat Montana. Door middel van een succesvolle crowdfundingsactie werd er genoeg geld bijeengebracht om het skelet van de vrouwelijke T. Rex naar Leiden te kunnen brengen. Het skelet is een van de drie meest complete Tyrannosaurus Rex-skeletten ter wereld, en de enige buiten de Verenigde Staten. Daarom is het extra bijzonder dat deze dinosaurus met de naam Trix in de vaste collectie van het Leidse museum thuis zal horen.

Inhoudsopgave


Hoe Naturalis aan een T. Rex kwam

Voor een natuurhistorisch museum als Naturalis was het een grote droom om zoiets zeldzaams als het skelet van een Tyrannosaurus Rex tentoon te kunnen stellen. Complete skeletten liggen namelijk niet voor het oprapen. Toch begonnen de onderzoekers van Naturalis in 2013 met onderzoek in de Verenigde Staten. Er waren in de staat Montana namelijk concrete aanwijzingen gevonden voor mogelijke resten van een T. Rex. De kans dat de missie zou slagen was klein, maar warempel vond het Nederlands onderzoeksteam samen met zijn Amerikaanse collega’s op vrijdag 6 september 2013 een vrijwel compleet skelet van een vrouwelijke Tyrannosaurus Rex. Het skelet behoort tot de drie meest complete T. Rex-skeletten ter wereld en is voor bijna 80 procent compleet.

Geld inzamelen voor een Leidse T. Rex

Omdat het team van Naturalis de opgraving in Montana leidde, had ze ook het eerste recht om de T. Rex te kopen. Het museum had echter niet het gevraagde bedrag van zo’n 5 tot 7 miljoen euro beschikbaar. Daarom werd besloten tot zowel sponsoring door bedrijven als een crowdfundingsactie. Bioloog Freek Vonk zette zich in de media in voor dit doel en werd het gezicht van de actie. In het hele land werd gevraagd om een ‘tientje voor de T. Rex’, en vooral in Naturalis-stad Leiden hingen veel gezinnen een poster van de actie voor hun raam. Ook op station Leiden Centraal werd aandacht gevraagd voor de actie door een (nep)skelet in de stationshal te plaatsen. In december 2014 was het dan zover; er was genoeg geld bijeengebracht om de bijzondere vondst naar Leiden te kunnen halen.

En we noemen haar ... Trix

Het team van Naturalis was dolblij toen de T. Rex naar Nederland kon komen. Nu moest het beestje natuurlijk nog een naam hebben. Er werd geen officiële publieksactie verzonnen, maar veel bezoekers van het museum kwamen al uit zichzelf met de naam ‘Trix’. Dit natuurlijk vanwege de talige gelijkenis met de afkorting T. Rex en als knipoog naar prinses Beatrix. De vrouwelijke Tyrannosaurus Rex is immers de ‘Koningin van alle dinosauriërs’. Door middel van een ludiek filmpje, waarin Edwin van Huis, directeur van Natualis, de naam van zijn ‘nieuwe grote liefde’ op zijn schouder laat tatoeëren door Henk Schiffmacher, maakte het museum in juni 2016 de naam bekend.

Op 26 augustus 2016 kwam Trix aan op Schiphol. Daarna begon de reis naar Leiden, onder begeleiding van onder andere Freek Vonk. Op de Leidse Beestenmarkt werd de Tyrannosaurus Rex met veel gejuich door basisscholieren binnengehaald.

Tentoonstelling: T. Rex in Town

Op 10 september 2016 opende in Naturalis de bijzondere tentoonstelling T. Rex in Town. Het is een uitgebreide tentoonstelling over de tijd waarin dinosauriërs leefden. Er worden verschillende dino-robots tentoongesteld, zodat je echt het gevoel hebt dat je 66 miljoen jaar in de tijd bent teruggegaan. Het middelpunt van tentoonstelling is natuurlijk Trix. Het is extra bijzonder dat het skelet in zijn geheel tentoongesteld staat. Ten eerste was het skelet niet helemaal compleet, en moest 20% van de botten door middel van een 3D-printer gefabriceerd worden om een volledig skelet te kunnen laten zien. Ten tweede is de schedel bij een dergelijk groot dier meestal te zwaar om op de juiste plek gemonteerd te worden. Dit is het team van Naturalis toch gelukt. Trix staat namelijk in de aanvalshouding, waardoor haar schedel goed ondersteund kan worden. De positie waarin ze is geplaatst is erg indrukwekkend te noemen.

Binnen de tentoonstelling zijn er voor kinderen verschillende interactieve activiteiten, zoals “Fiets jij sneller dan T.Rrex?” of het zelf oefenen op een opgraving.

Tickets en openingstijden voor T. Rex in Town

Voor de tentoonstelling T. Rex in Town worden in 2016 veel bezoekers verwacht. Om dit in goede banen te leiden en iedereen een kans te geven om Trix eens goed te bekijken, is het verplicht om online een ticket aan te schaffen. Deze tickets worden geboekt op tijdstip, zodat er nooit te veel bezoekers op eenzelfde moment aanwezig zullen zijn. Het is wel belangrijk dat je zelf op tijd bij het museum aanwezig bent. Bovendien kun je niet ‘op de bonnefooi’ even bij het museum naar binnen wippen. Voor sommige tijdstippen zullen de kaartjes al snel zijn uitverkocht.

Openingstijden (2016)

 • Maandag - Vrijdag (buiten schoolvakanties): van 10.00 tot 17.00 uur.
 • In het weekend en tijdens schoolvakanties: van 10.00 tot 18.00 uur.

De starttijdstippen hebben telkens een interval van 10 minuten. De vroegste entree is dus om 10:00 uur, dan 10:10 uur, 10:20 uur etc. Het laatste tijdstip van toelating is doordeweeks om 15:30 uur. In het weekend en tijdens schoolvakanties is de laatste toegang om 16:30 uur. Dit komt doordat een bezoek volgens het museum zelf zo'n 1,5 tot 2 uur duurt.

Let op: Op 3 oktober (Leidens Ontzet), 27 april (Koningsdag) en 25 december (Eerste Kerstdag) is het museum in 2016 gesloten.

Het museum houdt rekening met de volgende schoolvakanties:
 • Herfstvakantie: 15 oktober - 30 oktober 2016
 • Kerstvakantie: 24 december - 8 januari 2017
 • Voorjaarsvakantie: 18 februari - 5 maart 2017
 • Meivakantie: 22 april - 30 april 2017

De tentoonstelling loopt tot 5 juni 2017 in Naturalis. Daarna gaat het skelet langs verschillende musea over de hele wereld. Eind 2018 zal Trix weer definitief in Leiden terugkeren in een nieuw gebouw van het museum.

Ticketprijzen (2016)

 • Museumkaart, BankGiroLoterij VIP-KAART en T. rex-voucher: GRATIS.
 • Volwassenen (18 jaar en ouder): € 13,50
 • Jongeren (4-17 jaar): € 10
 • Kindergroepen (minimaal 10 personen) € 6
 • Kinderen (tot en met 3 jaar): gratis
 • CJP-Pas: € 9
© 2016 - 2017 Feirefiz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…
Bultrug van Razende Bol levert biomassa voor motorolieBultrug van Razende Bol levert biomassa voor motorolieOp 12 december 2012 strandt een bultrug op de Razende Bol bij Texel. Het dier was de weg kwijt en stuitte op zoek naar d…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…
De wikipedia van PliniusDe Wereld of Naturalis Historia is de titel van een vertaling van een ruime selectie van de 37 boeken die Plinius de Oud…
Bultrug op Ameland - walvis op het strandBultrug op Ameland - walvis op het strandRegelmatig spoelen er grote zeezoogdieren aan op de Waddeneilanden. De ene keer is het een zeehond, dolfijn of bruinvis,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/2307996/Naturalis-in-Leiden-vindt-tyrannosaurus-rex-in-Amerika
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/2191790/Naturalis-in-Amerika-op-zoek-naar-Tyrannosaurus-rex
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/2314020/T-rex-volledig-opgegraven-door-Leidse-wetenschappers
 • http://www.nu.nl/cultuur-overig/3958326/naturalis-heeft-skelet-tyrannosaurus-rex-binnen.html
 • http://www.nu.nl/leiden/4271567/leidse-tyrannosaurus-rex-heet-trix.html
 • https://t-rex.naturalis.nl/home/default.aspx
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/3224672/Freek-Vonk-begeleidt-T-rex-Trix-naar-Naturalis-in-Leiden
 • https://naturalis.tickets25.com/trex/calendar/
 • http://www.nu.nl/cultuur-overig/4319523/drukte-in-naturalis-fossiel-van-t-rex.html

Reageer op het artikel "Bezoek T. Rex Trix in Naturalis in Leiden: T. Rex in Town!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Feirefiz
Laatste update: 10-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!