InfoNu.nl > Dier en Natuur > Natuur > African Parks, Een goed doel?
mijn kijk op

African Parks, Een goed doel?

African Parks is opgericht door wijlen Paul Fentener van Vlissingen, behorende tot de rijkste familie van Nederland. De organisatie heeft als doel natuurbehoud. Men doet dit door middel van het plaatsen van hekken om natuurparken en het onderhouden van de wilde dieren. Dieren verzorgen en omringen door hekwerken staat haaks op het verschijnsel wild dier. In feite wil African Parks natuurgebieden cultiveren en de aardse natuur verkapitaliseren in plaats van de natuur zijn gang te laten gaan.

Inhoud:


De jacht

African Parks promoot het jagen op wilde dieren met als argument dat er geld in het laatje komt om de natuur te beschermen. Dergelijke complete flauwe kul wordt kritiekloos geslikt door dagbladen als de Telegraaf en de Volkskrant. Het jagen op wild zorgt altijd voor meer vliegverkeer, meer vervuiling en onnodig dierenleed. Dat African Parks zich een natuurorganisatie mag noemen is zeer vreemd. Eerder lijkt de organisatie erop uit te zijn de natuur te vernietigen.

Zogenaamde stropers

Ondertussen vecht de organisatie ook tegen stropers. Vaak zijn stropers lokale bewoners die bijvoorbeeld op een wrattenzwijn jagen ten einde zichzelf van voedsel te voorzien. In feite zorgt African Parks voor beeldmisvorming. Het echte stropen is legitiem; rijke westerlingen mogen tegen betaling wild afschieten. De jaagmethoden van Afrikaanse burgers zelf wordt verboden, omdat ze er niet voor betalen. Het zijn niet de traditionele methoden die voor scheefstanden zorgen in aantallen dieren; dat is het gevolg van westerse jaagmethoden en bedrijfsexpansie. Doordat westerlingen zich vestigen in Afrika om grote boerenbedrijven te beginnen zien zij zich bedreigd door wilde dieren. Vandaar dat er hekken moeten worden geplaatst. Stropers op neushoorns zijn een geval apart. Neushoorns komen tegenwoordig niet meer in het wild voor. In Zambia bewaakt een groep van 25 soldaten geherintroduceerde 4 neushoorns. Hekken zijn namelijk geen belemmering voor stropers.

Hekken

Hekken zijn vreselijk voor dieren. Door het plaatsen van hekken kunnen ze niet hun natuurlijke wandelgang maken. Wanneer het heeft geregend dan trekken dieren naar de plak waar de regenval heeft plaats gevonden. Als een hek de weg versperd wordt deze natuurlijke levenswijze flink bedreigd. Daardoor worden steeds meer dieren afhankelijk van door mensen gemaakte waterreservoirs. Met andere woorden; de dieren worden door de hekken afhankelijk gemaakt van de mens.

Olifanten, de hekkenslopers

Olifanten zijn in staat om elk door mensen gemaakt hek te vernietigen en dat doen ze ook. Daarom worden olifanten ineens als een probleem gezien wat weer een zogenaamde legitimatie biedt om op olifanten te schieten. Vooral in Zuid-Afrika, het meest verwesterde Afrikaanse land, worden ´lastige´ olifanten afgeschoten, terwijl het in feite de mens is die het leefgebied van de olifanten overneemt.

Het goede doel als marketinginstrument

Bedrijven spiegelen een totaal verkeerd beeld van Afrika voor. Men schetst de illusie dat een natuurpark als een bedrijf gerund dient te worden en dat de Afrikaan gebaat is bij hulp van het westen. Niets is minder waar. De natuurparken worden juist om zeep gebracht doordat sommige dieren veel geld opleveren. Dit geldmechanisme is inherent aan het kapitalisme. Het kapitalisme zorgt juist voor een destructie van de Afrikaanse natuur. Verder biedt deze vernietiging een nieuwe kapitalistische uitdaging; door herintroductie van verdwenen diersoorten, zoals de neushoorn, kunnen bedrijven gratis reclamecampagnes en netwerk events organiseren. Het publiek wordt voorgeschoteld dat het bedrijf de natuur steunt. Op deze manier hebben kapitalistische bedrijven misstanden nodig die door andere kapitalistische structuren zijn veroorzaakt. Het ongebreideld geloof in het kapitalisme zelf is de oorzaak van wantoestanden in Afrika.

Verkapitalisering van wild

Veelzeggend feit is dat wijlen hartstochtelijk jager prins Bernhard ook een groot donateur was van African Parks. Prins Bernhard heeft ook het WNF opgericht, wat een organisatie is die jaarlijks de Cites-onderhandelingen voert waarin staat hoeveel dieren er van elke diersoort in elk land afgeschoten mogen worden. Het WNF is de grootste grootgrondbezitter ter wereld en een groot deel van hun natuurparken zijn jachtgebieden voor rijke, decadente westerlingen. Het eten van een antilope door lokale bevolking is verboden; elk afgeschoten dier heeft een prijs op zijn hoofd. Dat toont aan dat het de jagers niet te doen is om het beheren van de natuur maar om het verkapitaliseren van dieren; men ziet de jacht als inkomstenbron. Cites is een overeenkomst tussen regeringen die is opgedrongen aan Afrikaanse landen. De Afrikaanse burgers hebben geen baat bij Cites, of het zou de gidsen moeten zijn die een jacht begeleiden. Deze Afrikanen verdienen een fractie van wat het kost om een dier af te schieten.

Lees verder

© 2011 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met African Mango (Irvingia gabonensis)Afvallen met African Mango (Irvingia gabonensis)African Mango of Afrikaabse mango is een natuurlijk product gemaakt van de zaden van de Irvingia gabonensis. Het gebruik…
Goedkoop vliegen met South African AirwaysGoedkoop vliegen met South African AirwaysAls je goedkoop vliegen wil, dan doe je dat nauwelijk meer vanaf Schiphol, maar kijk je over de grens, naar België of Du…
African black soap: natuurlijke renigingDe nieuwe trend om een perzikhuidje te kopen is niet uitgevonden in allerlei labaratoria waar de producten "dermatologis…
De wildernis van TasmaniëTasmanië met zijn vele National Parks is één van de laatste grote wildernissen ter wereld. Tasmanië heeft meer National…
Rosa Parks, Activiste voor BurgerrechtenRosa Parks was de moeder van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Zij weigerde op te staan voor een blanke i…
Bronnen en referenties
  • http://african-parks.org
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/10643975/__Toeristen_betalen_natuur_Afrika__.html?sn=buitenland

Reageer op het artikel "African Parks, Een goed doel?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 14-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!