Goed doel: plant een boom in Israël - JNF

Goed doel: plant een boom in Israël - JNF Het schenken van geld voor goede doelen is in Joodse gezinnen heel erg belangrijk. In het Jodendom geldt dat mensen gasten zijn in Gods wereld en dat alles wat we bezitten als gift van God beschouwd moet worden. Een Joods huis wordt gekenmerkt door een tsedakabusje voor liefdadigheid. Vroeger waren er speciale blauwe JNF-busjes om daar geld in te doneren. Tegenwoordig kunt u geld overmaken op de rekening van het Joods Nationaal Fonds. Voor 15 euro plant u al een boom in Israël. In verband met de 70ste verjaardag van Israël in 2018 steunt het Joods Nationaal Fonds de research- en development centra in de Arava. Hier wordt gekeken hoe gewassen verbeterd kunnen worden en probeert men nieuwe technieken te vinden voor duurzame teelt in de woestijn.

Introductie - oprichting van het Joods Nationaal Fonds - Keren HaKajemet LeJisraeel

De belangrijkste taak van het Joods Nationaal Fonds (JNF) is planning, cultivatie en handhaven van bossen en bomen in Israël. Doel is om het woestijnachtige Israël weer te laten bloeien. Er worden daarom niet alleen bomen geplant in het overwegend groene Galilea maar ook in de Negev woestijn.

Professor Herman Tzvi Shapira, een rabbijn en professor in de wiskunde, kwam in 1884 met het idee van de JNF tijdens een conferentie van Chovevei Zion (de voorlopers van de Zionistische Beweging). In 1887 tijdens het Eerste Zionistische Congres werd het in principe aangenomen en in 1901 tijdens het Vijfde Zionistische Congres werd het in werking gezet. De eerste activiteiten waren het aankopen van land in Israël voor de bouw van Joodse nederzettingen en het bebossen van het land. Over de hele wereld werd onder Joden geld ingezameld.

Het eerste stuk land dat werd aangekocht was in Beneden Galilea waar later Kfar Hittim gevestigd werd. Bet Shemen en Hulda volgden. Hier begon het JNF met het planten van bomen. Doel was toen landschapsbeheer, bebossing en vruchtbomen (olijfbomen - The Olive Tree Fund). Na de dood van Theodor Herzl werd in Ben Shemen het bosgebied uitgebreid en het Herzl bos genoemd. Naast aankoop van land en bebossing werden Joodse nederzettingen opgericht. Degania en Kinneret werden verhuurd aan de eerste kolonisten. Daarna werden meer stukken land aangekocht voor de bouw van nederzettingen. Onder het Britse Mandaat werden de activiteiten van het JNF uitgebreid. De grond moest intensief bewerkt worden zoals het droogleggen van moerassen en het draineren van het land. Voor de aanleg van bossen was een infrastructuur nodig: kweken, onderzoek naar waar welke bomen het beste konden worden geplant. Zo werden in bergachtig gebied pijnbomen en in het zuiden eucalyptus bomen geplant.

Oprichting van de staat Israël

Met de oprichting van de staat Israël hoefde er geen grond meer te worden aangekocht. Het JNF kon zich richten op de oprichting van nederzettingen door het hele land. Naast landbouwnederzettingen was er ook aandacht voor stedelijke nederzettingen, wegen, toeristische plekken, recreatiegebieden en landschapsbeheer (de JNF maakte toen overigens deel uit van de Jewish Agency). In 1950 werden de volgende taken voor het JNF vastgesteld:
  • landwinning en opkopen land van Arabieren die Palestina waren ontvlucht;
  • landbewerking;
  • bebossing om erosie van het landschap tegen te gaan - landschapsbeheer - training van nieuwe immigranten;
  • zoeken naar waterbronnen.

Er werd samengewerkt met het ministerie van landbouw (bosbouw departement), Minhal Makarkaey Jisraeel (Land Management Autoriteit) en de Wereld Zionistische Organisatie. Binnen de JNF werd de Minhal Pitoeach Hakarka (Land Ontwikkeling Autoriteit) opgericht die verantwoordelijk werd voor landontwikkeling en bebossing in Israël. De Land Ontwikkeling Autoriteit bestond uit twee departementen: Departement voor Landwinning en Bosbouw Departement.

Het Bosbouw Departement van het JNF

Het Bosbouw Departement houdt zich bezig met nieuwe beplanting en met dagelijks management zoals zorg, brandbestrijding, bescherming tegen ziekte, houtproductie, landschapsbeheer, recreatie, etc. In de loop der tijd is alles geperfectioneerd door middel van onderzoek naar nieuwe methoden van onderhoud en zorg.

Plant een boom in Israël

Tweeduizend jaar lang hebben mens en water, wind en zon, onbarmhartig huisgehouden in Palestina. Met de terugkeer van de Joden is begonnen de schade aan het land te herstellen. Het Joods Nationaal Fonds speelt hierbij een belangrijke rol door het ontginnen en het bebossen van het land. Begin vorige eeuw is men hiermee begonnen en dat proces gaat nu nog steeds door en zal nog vele jaren in beslag nemen. Daarvoor is veel geld nodig want bomen kosten nu eenmaal geld. Vele mensen die het Heilige Land een warm hart toedragen doneren regelmatig geld aan het JNF zodat deze bomen kan kopen. Voor 15 euro koopt u al een boom en ontvangt u een certificaat.

U zult misschien zeggen wat betekent nu één boom? Zijn er niet belangrijkere zaken om geld aan te doneren? Een boom betekent dat Israël weer rijker aan bomen is geworden die het land beschermen tegen zon en wind. Maar er is meer. Bomen vormen humus en bereiden zo de grond voor op landbouw, tuinbouw en boomgaarden in de toekomst. Ook houden bomen water vast dat anders verdampt. En u weet dat er in Israël een chronisch tekort aan water is. Tevens zorgen de bomen voor schaduw voor mens en dier tegen de zon. Kortom, een boom is een zegen voor Israël.

Dan wordt de woestijn een gaarde
en de gaarde gelijkt een woud;
dan woont het recht in de woestijn
en de gerechtigheid verblijft in de gaarde.

Jesaja 32:15-16

Het JNF steunt de ontwikkeling van bloementeelt in de Arava 2018

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Israël in 2018 steunt het Joods Nationaal Fonds R&D onderzoekscentra in de Arava woestijn. Er worden nieuwe landbouwgewassen ontwikkeld en verbeterd. Deze moeten de bestaanszekerheid van de bewoners van het gebied vergroten. Dit geldt ook voor de bloementeelt die veel positieve resultaten oplevert. Er wordt onderzoek gedaan naar groeiverbetering, resistentie tegen ziektes, het gebruik van brak water en methoden om laag energie verbruikende lichtsoorten in te zetten. Het gaat om de Lisianthus, Pioenrozen, Limonium of Lamsoor, Trachelium of Halskruid en de Zonnebloem. De sterkste bloemen zullen door boeren gekweekt gaan worden.
© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cercis Siliquastrum (judasboom)Cercis Siliquastrum (judasboom)De Cercis Siliquastrum is een buitengewoon mooie boom die ook geschikt is om in kleinere tuinen geplant te worden. De ui…
Krulziekte bij fruitbomenKrulziekte bij fruitbomenKrulziekte is een ziekte die vaak voor komt bij fruitbomen zoals perzikbomen, citroenbomen, pompelmoesbomen, Ö Heel kenm…
Cornus kousa (kornoelje)De Cornus kousa is een mooie solitair die niet zo veel aangeplant word in onze tuinen. Nochtans heeft de boom enkele waa…
Bonsai boom kopenBonsai boom kopenEen bonsai boom kopen kan in een tuincentrum of via een webwinkel. Ook zijn er gespecialiseerde winkels in Nederland op…

Groen NederlandGroen NederlandHet groen in Nederland is niet een vanzelfsprekendheid. Met zoveel mensen op de postzegel die Nederland heet, kan het ni…
Natuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten was de eerste vereniging in Nederland die zich bezighield met het beheren van natuurgebieden. Het is la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rwayne307, Pixabay
  • The role of the JNF in Soil Conservation, Land Development and Afforestation in Israel - Avshalom Rokach
  • Website JNF
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 28-06-2022
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.