InfoNu.nl > Dier en Natuur > Natuur > Tsunami en aardbeving in Japan op 11 maart 2011
nieuws uitgelicht

Tsunami en aardbeving in Japan op 11 maart 2011

Tsunami en aardbeving in Japan op 11 maart 2011 Rond het middaguur op vrijdag 11 maart 2011 stond Japan in rep en roer. Het noordoostelijke gedeelte van het land werd namelijk getroffen door een hevige aardbeving met verschillende naschokken. De enorme bevingen in de aarde zorgden ervoor dat later ook een tsunami ontstond die veel schade aanrichtte.

In dit artikel


Wat is een aardbeving?

Men spreekt over een aardbeving wanneer de aardkorst trilt of schokkend beweegt. Ze ontstaan wanneer er plots veel energie vrijkomt in de aardkorst door bijvoorbeeld het botsen van twee platen. Het punt in de aarde waar de energie en dus ook de beving ontstaat is het hypocentrum, het punt daarboven aan het aardoppervlak is het epicentrum.

Wat is een tsunami?

Een tsunami is een soort van vloedgolf die midden op zee ontstaat en verder trekt naar het land om het vervolgens te overspoelen. Het woord is afkomstig van de Japanse woorden tsu dat staat voor haven en nami dat staat voor hoge golf. Tsunami's ontstaan niet zomaar, ze kunnen ontstaan door:
  • Een onderzeese beving
  • Een onderzeese aardverschuiving
  • Uitbarsting van vulkaan in of aan zee
  • Gletsjers of ijskappen die in zee vallen
  • Meteorietaanslag
  • Aardbevingen aan land

De aardbeving in Japan.

Groot was de verbazing van de Japanse bevolking toen de aarde vrijdagmiddag plots begon te trillen. De aardbeving was namelijk niet vooraf aangekondigd. Dat kan ook niet want seismologie of het bestuderen van aardbevingen is geen exacte wetenschap. Japan werd de voorgaande dagen reeds getroffen door enkele kleine schokken, niemand kon echter voorspellen dat de aarde er zo immens hard zou beginnen beven. De krachtigste schok van de aardbeving had een kracht van 8,9 op de schaal van richter. Het epicentrum, of de plaats waar de beving ontstond, ligt nabij Sendai. Zo'n 400 kilometer verder, in hoofdstad Tokio, was de schok zelf voelbaar.

De tsunami in Japan.

Een tsunami was het logische gevolg van de enorme aardbeving. Reeds vrijdagochtend kondigde het Amerikaanse tsunamicentrum het alarm af voor de volledige kustlijn van de Stille Oceaan. Op een tsunami kan je echter nooit voorbereid zijn en de impact was dan ook enorm. Boten werden de straten in geslingerd en wagens dreven voort op zee. De hoogste golven reikten tot wel 10 meter hoog. Op de eerste dag al spoelden op het strand van Sendai zo'n 300 doden aan.

Tsunami's komen steeds vaker voor.

Wetenschappers konden nog geen bindend bewijs voorleggen, maar het mag duidelijk zijn dat tsunami's en aardbevingen steeds vaker voorkomen. Ook is het zo dat de tsunami's steeds agressiever worden. Een echte oorzaak konden wetenschappers nog niet geven. Velen geloven echter dat de opwarming van de aarde de grote boosdoener is.

Lees verder

© 2011 - 2018 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…
Hoe ontstaan tsunamiís?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Wat is een aardbeving?Wat is een aardbeving nou eigenlijk en hoe word het veroorzaakt? Veel mensen zitten met deze vragen juist nu het zoveel…
Aardbeving en tsunami, Japan 2011Aardbeving en tsunami, Japan 2011Aan de noordoostelijke kust van Japan, deed zich op vrijdag 11 maart 2011 een aardbeving met een kracht van 9 op de scha…
De zwaarste aardbevingen tussen 1900 en 2017De zwaarste aardbevingen tussen 1900 en 2017In Nederland horen we regelmatig nieuwsberichten over aardbevingen in Groningen. Hoewel de aardbevingen in Groningen voo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kanenori, Pixabay
  • Knack.be

Reageer op het artikel "Tsunami en aardbeving in Japan op 11 maart 2011"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Harrys
Laatste update: 16-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!