nieuws uitgelicht

De aardbeving in Nepal in april 2015

De aardbeving in Nepal in april 2015 De ontwikkelingen over de zware aardbeving in Nepal waren vaak in het nieuws in april 2015. Er zijn veel slachtoffers gevallen en de aardbeving is de ernstigste aardbeving in Nepal in 81 jaar. De aardbeving vond plaats op 25 april 2015 met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daarna vonden ook hevige naschokken plaats. Er vielen slachtoffers in Nepal, maar ook in de buurlanden India, China en Bangladesh.

Omgeving van de aardbeving

Nepal ligt in Azië en de hoofdstad van dit land is Kathmandu. Het gebied in en rondom Kathmandu is het meest getroffen door de aardbeving. Nepal ligt op een breuklijn met twee tektonische platen. Door verschuiving van deze platen is de aardbeving ontstaan. Na de aardbeving waren er hevige naschokken en hierdoor zijn veel inwoners de straat opgegaan. De huizen zijn van slechte kwaliteit en instorting vormt een gevaar. Door het lage welvaartsniveau zijn er weinig gebouwen die tegen aardbevingen bestand zijn. Zo werden zelfs ziekenhuizen die gewonden hadden opgevangen tijdens de naschokken ontruimd, omdat men ook vreesde voor instorting.

Slachtoffers en noodhulp

Het dodental van de aardbeving staat op 7 mei 2015 op meer dan 7.000 mensen. Ongeveer 14.000 mensen raakten gewond. Veel overlevenden zijn gevonden onder ingestorte gebouwen. Als gevolg van de aardbeving zijn 284.000 huizen vernield. Veel huizen waren gemaakt van stenen en klei en kunnen zo’n aardbeving niet aan. Ook zijn er zo’n 234.000 huizen die schade hebben opgelopen. In de hoofdstad Kathmandu zijn er verschillende opvangkampen ingericht. Door hulporganisaties worden zeilen uitgedeeld om de bewoners onderdak te bieden.

Het rampgebied was moeilijk te bereiken voor hulporganisaties door de verwoestingen van de aardbeving. Door het slechte weer werd het nog moeilijker om hulp te bieden. Gewonden zijn per helikopter naar ziekenhuizen in India overgebracht. Daarnaast wordt geprobeerd zoveel mogelijk mensen op te vangen en onderdak te bieden, omdat zij ziek kunnen worden vanwege de weersomstandigheden.

Buurlanden

Inwoners uit de buurlanden van Nepal (India, China, Tibet en Bangladesh) voelden ook de aardbeving en de naschokken. In India vielen tientallen gewonden en doden. In Bangladesh vielen er enkele doden en honderd mensen raakten gewond door de trillingen. Tot slot zijn er in China en Tibet ook doden en gewonden gevallen.

Lawines op Mount Everest

De hoogste berg ter wereld, Mount Everest, ligt in de Himalaya op de grens van Tibet en Nepal. Door overschuiving van de eerdergenoemde platen is het Himalayagebergte ontstaan. De Himalaya is populair onder toeristen en bergbeklimmers. Met name Mount Everest is geliefd bij bergsporters. Het bergsportseizoen (vindt plaats in april-mei) was ook van start gegaan en honderden mensen waren op Mount Everest te vinden tijdens de aardbeving. De aardbeving veroorzaakte lawines en hierdoor zijn er minstens achttien mensen omgekomen.

Nederlanders in Nepal

Op het moment van de aardbeving verbleven ongeveer 500 Nederlanders in Nepal. Veel Nederlanders reisden met hun reguliere vlucht terug, maar er werden ook extra vluchten ingezet. Het heeft even geduurd voordat alle Nederlanders waren gelokaliseerd door Buitenlandse Zaken. Begin mei 2015 werd bekend dat er twaalf Nederlanders gewond zijn geraakt en er een vrouw is overleden.

Historische gebouwen verwoest

Naast de huizen van de inwoners zijn in Nepal door de aardbeving ook verschillende eeuwenoude tempels en gebouwen beschadigd of verwoest. De gebouwen in de Kathmandu vallei staan op de Unesco Werelderfgoed lijst. Dit betekent dat de gebouwen extra worden beschermd vanwege hun geschiedenis. Zo vallen onder de gebouwen van de Kathmandu vallei restanten van oude koninkrijken van Nepal. Verder is een beroemde tempel, de negentien-eeuwse Toren van Bhimsen ingestort. Op het moment van de aardbeving waren er mensen in de toren. Zij zijn uiteindelijk uit de puin gehaald.

Humanitaire acties: Giro 555

Op 27 april 2015 is in Nederland door samenwerkende hulporganisaties Giro 555 geopend voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Op 1 mei was er ook een landelijke actiedag georganiseerd. De actiedag heette: ‘Nederland helpt Nepal’. In de week erna is de actie ook veel in de media geweest. Verschillende programma’s van de Publieke Omroep, RTL en SBS hebben aandacht besteed aan de actie. Op 7 mei 2015 stond de teller op 13,6 miljoen en dit is opgehaald door de actie.
© 2015 - 2020 Isabella, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nepal: een introductieNepal: een introductieNepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. D…
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…
Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…
Nepal: benutting en inrichting van het woongebiedNepal: benutting en inrichting van het woongebiedDe exploitatie van de landbouwproducten kan de bevolkingsgroei niet bijhouden. Ook slinken de houtvoorraden door onveran…

De voortplanting van de witte en zwarte neushoornDe voortplanting van de witte en zwarte neushoornNeushoorns zijn imponerende dieren. Op de olifant na zijn ze de grootste landdieren die op de wereld rondlopen. De vraag…
Wat is een levend organisme?Levende organismen kun je op elk moment van de dag waarnemen. Je ziet mensen lopen op straat, je ziet vogels vliegen in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon, Pixabay
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/52111-aardbeving-chili-2010.html
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/28/dossier-nepal-we-gidsen-je-door-de-beste-artikelen-en-producties/
  • http://nos.nl/artikel/2034265-13-6-miljoen-euro-opgehaald-voor-nepal.html
  • http://nos.nl/artikel/2033658-dodental-aardbeving-nepal-passeert-de-7000.html
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/aardbevingen-in-nepal-geschiedenis-toont-onvermijdelijkheid/
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/25/ruim-honderd-doden-na-zware-aardbeving-nepal-19e-eeuwse-toren-ingestort/
  • http://nos.nl/artikel/2033942-alle-nederlanders-in-nepal-gelokaliseerd.html
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/aardbevingen-in-nepal-geschiedenis-toont-onvermijdelijkheid/

Reageer op het artikel "De aardbeving in Nepal in april 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Isabella
Gepubliceerd: 08-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!