InfoNu.nl > Dier en Natuur > Milieu > De eeuwige sneeuw niet zo eeuwig als gedacht

De eeuwige sneeuw niet zo eeuwig als gedacht

Al jaren debateren mensen over de hele wereld over de opwarming van de aarde. Al jaren wijzen wetenschappers op de gevaren van deze kapitalistische economie die ons klimaat naar de verdoemenis helpt. Nog steeds schiet de politiek schromelijk te kort. Alweer bereiken ons berichten: nu over het wegsmelten van de eeuwige sneeuw op bergtoppen over de hele wereld.

Alles smelt weg

Recentelijk bereikten ons alarmerende berichten over de sneeuw op de Kilimanjaro, het hoogste bergmassief in Afrika. Rondom de hoogste punten (5892 m) blijft een sneeuwlaag doorheen het hele jaar intact. Dit is al 11.700 jaar het geval. Sinds het begin van deze eeuw is daarvan nu al tachtig procent weggesmolten ten gevolge van de opwarming van de aarde. Dit is niet alleen een ramp voor de natuur, maar ook voor de plaatselijke bevolking.

Een ramp voor het milieu maar ook voor de mens

Deze eeuwige sneeuw is een samenraapsel van verharde sneeuw, ijs en gletsjers. Het geheel wordt beschouwd als een belangrijke waterreservoir. Immers de gletsjers zijn belangrijk voor de watervoorziening van de plaatselijke bevolking en helpen de hydro-elektrische centrales aan te drijven. Mocht dit alles wegvallen verliezen de mensen niet alleen elektriciteit maar ook het water dat dienst doet als irrigatie van hun gewassen en als drinkwater van hun dieren.

Afrika in gevaar

Dat is ook het geval met de Mount Kenya bijvoorbeeld waarvan het water in tachtig procent van de elektriciteitstoevoer van Kenya voorziet. Tevens voedt het het Victoriameer, waar de oorsprong van de Nijl in ligt. Een verdwijning van de ijsvlaktes zou desastreuze gevolgen hebben: momenteel is het peil van het meer al angstwekkend snel aan het dalen: men spreekt over een verlaging van anderhalve meter in een jaar tijd.

Maar ook de rest van de wereld

Volgens de recentste wetenschappelijke studies zou het ijs van de Kilimanjaro binnen twintig jaar volledig verdwenen zijn ten gevolge van de klimaatsopwarming. Maar niet alleen in Afrika hangt het zwaard van Damocles boven de eeuwige sneeuw ook in Europa (de Alpen) en Zuid-Amerika (de Andes) smelten de sneeuwmassa’s steeds sneller weg.

Geen terugkeer mogelijk

Niettegenstaande sommige wetenschappers beweren dat het een niets met het ander te maken heeft en dat de aarde altijd onderworpen geweest is aan klimaatveranderingen, blijft de situatie zorgwekkend, want het is haast onmogelijk om hetgeen verdwenen is weer op te bouwen.
© 2009 - 2020 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren…
De semi-nomadische MassaiAan het einde van de 19de eeuw stond 'de Massai' (een stam van semi-nomadische krijgers in Kenya en Tanzania) zowel bij…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Alpen en Dolomieten en hun afwisselende landschappenAlpen en Dolomieten en hun afwisselende landschappenDe grootste en hoogste bergen van Europa bevinden zich in de bergketens Alpen en Dolomieten. De bergen, bergruggen en be…
Verminderde zonneactiviteit start nieuwe kleine IJstijd?Verminderde zonneactiviteit start nieuwe kleine IJstijd?Kan de zon verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering? Kan een verminderde zonneactiviteit zorgen voor een begin van…

Reageer op het artikel "De eeuwige sneeuw niet zo eeuwig als gedacht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Laatste update: 08-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Schrijf mee!