Hoe kan ik minder plastic gebruiken?

Hoe kan ik minder plastic gebruiken? We gebruiken allemaal dagelijks plastic. Van al het plastic in de wereld wordt maar 9% gerecycled, 12% verbrand en komt 79% terecht in stortplaatsen of direct in de natuur (Science Advances, 2017). Het is voor het milieu dus van groot belang dat we gaan nadenken over ons gebruik van plastic en proberen minder plastic te gebruiken. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en als je iets bewuster omgaat met het gebruik van plastic kun je met kleine aanpassingen toch iets groots bijdragen aan het milieu.

Koop geen plastic flesjes

Er worden over de hele wereld een miljoen plastic flesjes per minuut verkocht. Alhoewel plastic flesjes kunnen worden gerecycled, komt er bij het produceren van plastic flessen zoveel koolstof vrij dat je met de flessen recyclen de uiteindelijke koolstof impact maar met 10% vermindert (Calrecycle, 2011). Een goede manier om minder plastic flesjes te gebruiken is door zelf altijd een herbruikbaar flesje bij je te hebben van bijvoorbeeld roestvrij staal (RVS).

Drink niet met een rietje

Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar rietjes leveren ook een grote bijdrage aan de hoeveelheid plastic die we dagelijks gebruiken. Zo worden er in Amerika alleen al een half miljard rietjes per dag gebruikt (National Park Service, 2013). Behalve dat deze rietjes ook gewoon op de stortplaatsen terecht komen, belanden ze ook vaak in de zee waar vissen de rietjes opeten en dieren erin verstrikt raken. Een goede reden dus om zonder rietjes te drinken.

Neem een tasje mee naar de supermarkt

Dat plastic tasjes niet goed zijn voor het milieu is al duidelijk geworden toen de wet is ingevoerd dat winkeliers geen gratis plastic tasjes mogen meegeven. Dit heeft er voor gezorgd dat er 70% minder plastic tasjes over de toonbank gaan (ministerie van Infrastructuur en Milieu, 2017). Je kunt hier zelf op inspelen door oude plastic tasjes te hergebruiken, of altijd een opvouwbaar tasje in je tas mee te nemen.

Koop tweedehands speelgoed

Ook speelgoed levert een grote bijdrage aan de hoeveelheid plastic die we gebruiken. Het probleem met speelgoed is dat kinderen er vaak niet lang mee spelen voor ze er weer op uitgekeken zijn, waardoor er vaak weer nieuw (plastic) speelgoed wordt aangeschaft. Je kunt natuurlijk minder speelgoed voor je kinderen kopen of verantwoord speelgoed kopen, maar een andere goede optie is om tweedehands speelgoed te kopen. En als je kind er op uitgekeken is kun je het ook weer doorverkopen.

Gebruik een broodtrommel i.p.v. boterhamzakjes

In plaats van elke dag een nieuw boterhamzakje voor je brood te gebruiken, kun je een broodtrommel aanschaffen (bijvoorbeeld van roestvrij staal). Ook zijn er tegenwoordig heel veel stoffen boterhamzakjes te koop. Deze kun je gewoon wassen en hergebruiken en zijn dus ook een goed alternatief voor het boterhamzakje.

Maak je eigen lunch voor je werk

Het is misschien een beetje gedoe, maar als je je eigen lunch maakt en meeneemt kun je ook veel plastic besparen. Kant-en-klare salades en sandwiches die je in de supermarkt koopt zijn vrijwel altijd in plastic verpakt dus je kunt op deze manier echt minder plastic gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je eigen lunch meenemen ook een stuk goedkoper is.

Koop zo min mogelijk in plastic verpakte groenten

Veel supermarkten verpakken hun groenten en fruit in plastic. Kijk of je dit kunt vermijden door bijvoorbeeld groenten te kopen bij de groenteboer of de Turkse supermarkt. Plastic verpakkingen zorgen ervoor dat groenten langer houdbaar blijven en minder snel beschadigen. Ze zijn dus niet per definitie slecht voor het milieu aangezien het weggooien van groenten nog belastender is voor het milieu dan de plastic verpakkingen. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste onverpakte groenten kopen en ervoor zorgen dat je deze ook daadwerkelijk opeet zodat je niets weg hoeft te gooien.

Laat je elektronische apparaten maken i.p.v. nieuwe te kopen

Het wegdoen van elektronische apparaten is ook zeer belastend voor het milieu. Voor je een elektronisch apparaat weggooit omdat het niet meer werkt is het de moeite waard om te kijken of er een Repair Café bij jou in de buurt is. Als hier iets wordt gerepareerd is het gratis! Een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld.
© 2017 - 2024 Liselottet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: voor - en nadelenMaatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig een populair onderwerp. Het wordt ook wel duurzame ontwikkeling g…
Minder verpakkingen verspillenMinder verpakkingen verspillenVrijwel alle producten die tegenwoordig gekocht worden door consumenten zijn verpakt in plastic, glas, papier of een and…
Kunststof, milieu, inzameling en recyclingKunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in…
Frituurvet inleveren, recyclen en hergebruikenFrituurvet inleveren, recyclen en hergebruikenGebruikt frituurvet kan worden gerecycled en dat is goed voor het milieu. Dit kan door gebruikt frituurvet en oliën in t…

De weercodes van het KNMIDe weercodes van het KNMITijdens de herfst trekken de herfststormen achter elkaar over Nederland, die soms flinke schade achterlaten. Door grote…
4Ocean: duurzame toekomst voor oceanen creëren met armbanden4Ocean: duurzame toekomst voor oceanen creëren met armbandenDieren sterven door de gigantische hoeveelheid rotzooi die in het water wordt gedumpt. De oceanen worden vervuild. Je zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David McEachan, Pexels (bewerkt)
  • https://www.huffingtonpost.com/katie-patrick/21-reasons-why-plastic-bo_b_12848918.html
  • https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/07/26/million-plastic-bottles-minute-91-not-recycled/#2ff9a426292c
  • http://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/04/de-strijd-tegen-rietjes-oceanen
  • https://fd.nl/ondernemen/1197968/70-minder-plastic-tasjes-na-verbod
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/groente-en-fruit/verpakking-vervuilend.aspx
  • https://repaircafe.org/
Liselottet (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.