Zomer: vervelende kriebelbeestjes ecologisch bestrijden

Zomer: vervelende kriebelbeestjes ecologisch bestrijden Zomerse temperaturen. Leuk voor de mens, lekker genieten van de zon. Maar het warme weer brengt ook een hoop ongedierte met zich mee. Vervelende beestjes voor mens en dier, in huis en in de tuin. Engerlingen, mieren, muggen, vliegen, fruitvliegjes, wespen en spinnen ontnemen je vaak de zin om van het zonnetje te gaan genieten. Hoe bestrijd je al deze vieze beestjes op een ecologische manier en hoe gevaarlijk kunnen ze zijn voor mens en dier?

Engerlingen: een nachtmerrie voor het gazon

Keverlarven met grote honger

Een engerling is een verzamelnaam voor larven van alle mogelijke soorten kevers: meikevers, rozenkevers, junikevers, sallandkevers, etc. Deze kevers leggen hun eitjes in de gazon. Vanaf eind april tot de nazomer vreten de grote, witte, opgekrulde larve die uit de eitjes komen zich te pletter aan de graswortels. Met als gevolg dat de gazon vergeelt en lelijk wordt. Op sommige plaatsen kan je de graszoden zo opheffen. Ook kraaien en spechten komen aan het gras krabben, want zij vinden die engerlingen een heerlijke maaltijd en zouden er alles aan doen om er een paar te vinden. Hagen en sierplanten moeten er aan geloven, want eens de kevers zijn uitgekomen, hebben zij ook eten nodig.

Engerlingen ecologisch bestrijden

Hoe raak je er van af? Een paar tips:
  • De krachtige bodeminsecticiden die vroeger gebruikt werden, mogen nu niet meer verkocht worden. In gespecialiseerde tuincentra vind je producten die de gazon verbeteren en die de grasplantjes gaan stimuleren. Hierdoor ontwikkelt het gazon een krachtig wortelstelsel en groeit het gazon terug dicht.
  • Vogels zijn dol op engerlingen. Maak je tuin dus zo vogelvriendelijk mogelijk.
  • Ook mollen en spitsmuizen vinden engerlingen een delicatesse. Spijtig genoeg zijn het zelf niet graag geziene gasten in de tuin.
  • Vind je engerlingen, vang ze dan en verdelg ze.

Slakken: echte veelvraten

Je hebt zo je best gedaan om iets in je tuin te laten groeien. Wanneer je dan eindelijk je sla of spinazie wil oogsten, zijn de bladeren helemaal aangevreten door ... slakken! Lastige diertjes om in de tuin te hebben, want telkens als het regent of vochtig is, zijn ze er!

Slaken ecologisch bestrijden

Hier houden slakken niet van:
  • ze houden er niet van om over stekelige oppervlakten te kruipen. Hun tere onderkant kan daar niet tegen. Leg dus fijngemalen schelpen in je tuin tussen je gewassen. Of kiezeltjes. Of stukjes eierschaal. Ze zullen snel andere oorden gaan opzoeken.
  • Slakken zijn tuk op bier. Doe dus wat bier in een potje, bijvoorbeeld een botervlootje of een vlootje van smeerkaas. Graaf een putje tussen je planten en doe hier het potje met bier in. Slakken willen van het bier drinken, vallen in het potje en verdrinken want ze kunnen er niet meer uit. Heb je veel gewassen in je tuin, dan zet je een aantal potjes tussen de plantjes.
  • Water met zout in is ook een mogelijkheid. Ook hierin verdrinken de slakken.
  • Koffiedik vinden ze ook niet zo leuk. Bewaar dus je volle koffiefilters en strooi je koffiedrab rond je planten
  • Zorg dat de natuurlijke vijanden van de slak hun weg vinden naar je tuin. Egels en vogels lusten wel een slakje. Maak je tuin dus egel- en vogelvriendelijk.

Muggen: niet alleen ergerlijk gezoem

De eerste zonnestralen zijn er en ja hoor, daar heb je ook het ergerlijke gezoem van muggen! Maar dat is nog niet het ergste. Er is ook nog eens de venijnige steek en de bijhorende jeuk.

Muggen ecologisch bestrijden

Enkele tips om muggen uit je tuin te verjagen
  • zet een notenboom in je tuin. De grote bladeren van de notenboom verspreiden een opvallende geur waar muggen (en ook vliegen) niet gek op zijn. Heerlijk dus om je kinderen onder te zetten in de zomer. Of om zelf een boek onder te lezen. Een notenboom onder je raam en geen meer muggen in de slaapkamer. Handig en eenvoudig!
  • Muggen houden van stilstaand water om zich in voort te planten. Zorg er dus voor dat er in je tuin zo weinig mogelijk plassen staan. Een vijver is mooi om naar te kijken, maar ook hier zijn muggen tuk op. Zorg dus voor een fonteintje in je vijver, zodanig dat het water niet blijft stilstaan.

Enkele tips om muggen uit je huis te houden
  • Citronella in kaarsen of stokken, citroensap en citroenschillen zijn dingen waar muggen niet tuk op zijn. Zet ze op of naast de terrastafel en je lunch zal niet vergald worden door ergerlijk gezoem of nog erger, gesteek, van muggen.
  • In de tuin kan je citroengeraniums of citroenmelisse planten. Deze planten doen het ook uitstekend in een bloembak op een (dak)terras of in je keuken op de vensterbank. Bovendien ruikt het nog lekker ook.
  • Azijn, wierook en lavendel zijn ook geurtjes waar muggen niet van houden.
  • Muggen worden aangetrokken door zweetgeuren. Neem dus na het sporten steeds een verfrissende douche.

Wespen: gevaarlijke stekers

Wanneer de zon schijnt, lijkt het wel of ze niet meer te houden zijn. Zit je lekker te genieten van een drankje, komt er toch wel een wesp rond je hoofd zoemen zeker! Hun steek kan gevaarlijk zijn voor mensen met allergie of voor mensen die een wesp in hun mond of keel krijgen.

Wespen ecologisch bestrijden

Zo krijg je wespen weg:
  • zet een schaaltje water met kruidnagel in op tafel. Wespen houden niet van de geur van kruidnagel. Voeg eventueel nog een paar schijfjes citroen toe want dit is ook niet meteen de favoriet van de wesp.
  • maak een wespenval met wat cola of limonade in. Hang of zet deze ver van je tafel of ligstoel. Wespen zullen aangetrokken worden door de zoete geur, vallen tijdens het drinken in de val en raken er niet meer uit.
  • om wespensteken in de mond te vermijden, kan je best een dekseltje op je glas zetten wanneer je niet drinkt. In een flesje kan je een waaiervormig stukje servet in de opening steken.
  • Sluit steeds je vuilbak met groenten-en fruitafval goed af. Ook hierdoor worden wespen aangetrokken.
  • Vermijd zweet, parfum en zonnecrème. Deze geuren trekken onvermijdelijk wespen aan.

Mieren: nuttige maar vervelende dieren

Op zich zijn mieren best nuttige dieren die ons steeds weer verbazen met hun werklust en kracht. Ze ruimen dode insecten en afval op maar je hebt ze natuurlijk liever niet op bezoek in je keuken of tussen je terrastegels.

Mieren ecologisch bestrijden

Zo raak je er van af:
  • in de keuken bewaar je je levensmiddelen het best in afgesloten (glazen) potten, vooral dan de zoete levensmiddelen als suiker en honing.
  • Vuile borden ruim je zo snel mogelijk weg, want ook hier zitten restjes van eten op
  • Wil je de koers van een mierencolonne veranderen, leg dan witte peper, restjes koffie of stukjes rauwe ui op hun pad. Mieren houden hier niet van en kiezen zo snel mogelijk voor een andere route
  • Een andere manier om van je mieren af te raken, maar wel een beetje wreed is om kokend water in hun holletje te gieten. Op die manier verhuizen de mieren ook

Fruitvliegjes: ze komen nooit alleen

Niets zo appetijtelijk als een bomvolle fruitschaal met rijpe zomervruchten. Spijtig genoeg zijn wij niet de enige liefhebbers. Wanneer het iets warmer wordt, zijn ook de fruitvliegjes daar. En meestal komen ze niet alleen maar in grote getalen.

Fruitvliegjes ecologisch bestrijden

Een paar tips om ze weg te jagen:
  • lavendel, knoflook, dille en basilicum zijn niet meteen hun favoriete geurtje.
  • Een sinaasappel met kruidnagel ingestoken jaagt die vervelende fruitvliegjes ook naar de buren. Zo'n sinaasappel is best decoratief en kan je ophangen of neerleggen in de buurt van je fruitschaal.
  • niet alleen de fruitschaal, maar ook groenten-en tuinafval trekt fruitvliegjes aan. Sluit de compostbak dus steeds goed af. Doe je afval in een emmer of vuilnisbak die je kan afsluiten en reinig hem geregeld.
  • je zal er niet meteen aan denken, maar ook lege flessen van bier of zoete frisdranken trekken fruitvliegjes aan. Laat ze dus niet te lang rondslingeren.

En nu, genieten van de zomer!
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Mieren in je huis, hoe kom je er van af?Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in…
Rouwvliegjes in het huisRouwvliegjes in het huisSoms heb je last van fruitvliegjes, denk je. Er zitten namelijk allemaal kleine vervelende vliegjes in en bij de planten…

Prehistorische reuzen: ArthropleuraVoor mensen die niet zo'n fan zijn van kruipende beestjes zouden de insecten van tegenwoordig best wat minder groot moge…
Vliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn hele bijzondere dieren. Je komt ze vrijwel overal ter wereld tegen. Ze zijn opvallend snel en wendbaar. Wan…
Bronnen en referenties
  • BSI lentegids
  • De zondag - 22.03.2015
  • www.goeievraag.nl
  • www.avvn.nl/natuurlijk-tuinieren/vraag-en-antwoord
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.