De bestrijding van wespen, vliegen, mieren, muggen of muizen

De bestrijding van wespen, vliegen, mieren, muggen of muizen Om overlast door wespen, vliegen, mieren, muizen, teken en muggen te voorkomen, moet je eerst weten waar ze op af komen. In de meeste gevallen zijn deze diertjes op zoek naar voedsel of nestgelegenheid en dat is in en rond huis vaak genoeg te vinden. Ongedierte is echter niet altijd te voorkomen, soms is bestrijding nodig om de overlast te verminderen. Bestrijdingsmiddelen hebben het meeste effect als je weet waar en wanneer je ze moet gebruiken. Bovendien kun je dan de hoeveelheid gif beperken.

Muizen

Op hun zoektocht naar voedsel en nestgelegenheid komen muizen de huizen binnen. Deze kleine diertjes hebben niet veel nodig. Ze eten 3-5 gram granen, peulvruchten, kaas, vet of iets dergelijks en kunnen zonder water in leven blijven. Het vocht uit de voeding is voldoende.

Met hun zachte skelet passen ze door gaatjes van 5-7 mm groot. Dat betekent dat ze meestal wel een mogelijkheid vinden om binnen te komen. Muizen kunnen heel goed klimmen en komen ook via het dak naar binnen.

Voorkomen of bestrijden

  • Berg etenswaren op in goed afsluitbare metalen, glazen of plastic bewaardozen.
  • Dicht gaten en kieren
  • Ruim alles in en rond huis goed op.
  • Maak goed schoon, want muizen hebben genoeg aan een paar kruimels.
  • Katten uit de buurt kunnen op de muizen jagen

Als je de muizen wilt bestrijden met gif, moet je weten waar het nest zit. Muizen zoeken naar eten in een straal van 10 meter om het nest. Plaats daar de muizenlokdozen.

Mieren

Mieren leven in grote groepen en hebben een koningin. De mierenkoningin zorgt voor nakomelingen. Mieren zijn de hele dag door op zoek naar voedsel en houden vooral van zoetigheid. Zodra de verkenners onder de mieren voedsel hebben gevonden, laten ze een geurspoor achter, op de weg terug naar het nest. De andere mieren volgen het spoor en versterken de geur. Binnen enkele uren heb je een hele mierenkolonie in huis.

Mieren bestrijden

Om mierenoverlast te voorkomen is het belangrijk om het huis goed schoon te houden. Sluit afvalemmers ook goed af. Als de mieren al in huis zijn, kun je het geurspoor verwijderen door schoon te maken met azijn. Verwijder ook buiten het geurspoor.
Een mierennest bestrijden door er kokend water over heen te gooien, heeft niet veel zin. De mierenkoningin zit diep in het nest en zij zorgt voor nakomelingen. Tegen de tijd dat het water haar bereikt, is het te veel afgekoeld.

Met sterk ruikende stoffen zoals koffie of peper verstoor je het reukvermogen van de mieren. Strooi dit in de buurt van de mieren.
Als het niet lukt om de mierenoverlast te verminderen, gebruik dan mierenpoeder of een lokdoosje om de mieren te bestrijden. Een lokdoosje heeft hierbij de voorkeur omdat het gif hierin blijft. Dat is veiliger in de buurt van kinderen en huisdieren. De mieren nemen dit gif mee naar het nest en vergiftigen zichzelf en de andere mieren. Plaats het lokdoosje wel op de looproute van de mieren anders lopen ze er langs en werkt het niet.

Wespen

Wespen vangen vliegen en muggen en zijn daarom heel nuttig. Toch kunnen ze voor behoorlijk wat overlast zorgen, vooral in de maand augustus. Ze komen af op zoetigheid, licht, lekkere geuren en felle kleuren.

In het voorjaar komen de larven van de wesp uit. Ze worden gevoed door de werksters met eiwit uit de gevangen insecten. De larven geven de werksters hier energie voor terug door de afgifte van suikers. In augustus zijn de suikers op en gaan de wespen buiten het nest op zoek naar suikers. Wespennesten zitten vaak in de grond, in bomen of struiken, onder dakpannen en in spouwmuren.

Wespen bestrijden

Net als bij mieren hebben wespen ook een aantal verkenners, die op zoek gaan naar voedsel. Als ze voedsel hebben gevonden, halen ze de andere wespen op.
Voorkom wespen in je tuin door:
  • Grote gaten en kieren dicht te maken
  • Eten en drinken af te dekken
  • Op te passen met felgekleurde kleding of tuin accessoires
  • Op te passen met het gebruik van geurtjes zoals parfum, haarlak en aftershave
  • Pas later op de avond kaarsen te branden of het licht aan te doen

In veel wespenvangers moet zoetigheid de wespen lokken, maar deze trekken juist wespen aan. Wespen die hieruit ontsnappen halen de andere wespen op, waardoor meer overlast ontstaat. Er zijn ook goed werkende wespenvallen verkrijgbaar. Wespen kunnen hier niet uit komen, waardoor ze de andere wespen niet op kunnen halen.

Een wespennest hoef je niet te bestrijden, maar een nest in de buurt van mensen kan beter worden weggehaald. Laat dit bij voorkeur doen door een gespecialiseerd bedrijf.

De bestrijding van ongedierte is niet altijd noodzakelijk

Je hoeft mieren, muizen en wespen niet altijd te bestrijden. Alleen als ze voor overlast zorgen. Het is beter om te voorkomen dat ze overlast veroorzaken. Dieren komen altijd op voedsel af. Als ze geen voedsel vinden zal de overlast ook minder worden.

Muggen

Muggen leggen hun eitjes aan de oppervlakte van stilstaand water, zelfs een heel klein beetje water is al voldoende. Voor de ontwikkeling van de eitjes heeft de vrouwtjes mug krachtvoer (bloed) nodig. In haar zoektocht naar bloed, gaat ze af op de lichaamsgeur, warmte en adem van mensen en dieren. Ze steekt zowel mensen als dieren.

Muggen voorkomen

  • Plaats horren voor open deuren en ramen
  • Smeer je in met een insecten werend middel
  • Hang een klamboe boven je bed
  • Voorkom stilstaand water en leeg potten, schalen e.d. na elke regenbui

Teken

Teken zitten vooral in gras en lage beplanting. Ze houden van een vochtige omgeving, in de zon drogen ze uit. Muizen verspreiden teken, maar ook honden kunnen ze meenemen naar de tuin.

Teken voorkomen

  • Voorkom een tekenplaag door het gras kort te houden. De grond droogt dan sneller uit waardoor teken minder kans hebben om te overleven.
  • Ruim bladafval op en breng half verharding zoals grind aan op de grens van de beplanting en het gazon. Teken kunnen zich dan niet goed verplaatsen.
  • Behandel de hond met een teken dodend middel
  • Bescherm jezelf goed, smeer je in met een insecten werend middel.

Vliegen

Vliegen komen op licht, warmte en etensresten af. Ze scheiden geurstoffen af waardoor andere vliegen worden aangetrokken. Afhankelijk van de soort vlieg, worden er eitjes gelegd in uitwerpselen, fruit of op rottend vlees. De eitjes komen na een dag uit en 10 dagen later vliegen de nieuwe vliegen rond. Vliegen zitten overal op en kunnen daardoor je voedsel besmetten met ziekteverwekkers. Hoewel ze in grote aantallen voor kunnen komen, leven ze niet in nesten.

Vliegen voorkomen

  • Vaak komen vliegen binnen door openstaande ramen of deuren. Dit is te voorkomen door horren en hordeuren te plaatsen.
  • Vliegen komen af op etensgeuren. Dek het voedsel goed af, of ruim het op en zorg voor een schoon huis.
  • Gebruik een vliegenlamp, vliegen komen op het licht af en worden geëlektrocuteerd.
© 2015 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke insectenafweer middels oliënNatuurlijke insectenafweer middels oliënIn de zomer bij warm weer kan men veel ongemak hebben van vliegen, wespen, dazen en allerlei andere insecten. Gelukkig i…
Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloopZelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloopEen wespennest bestrijden is niet moeilijk. Met de juiste hulpmiddelen kan iedereen een makkelijk te bereiken wespennest…
Insecten eten: vervanger van vlees?Insecten eten: vervanger van vlees?Insecten eten: in veel landen is het heel normaal om insecten te eten. Ze zijn lekker en voedzaam. In landen waar men ge…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…

Rouwvliegjes in het huisRouwvliegjes in het huisSoms heb je last van fruitvliegjes, denk je. Er zitten namelijk allemaal kleine vervelende vliegjes in en bij de planten…
De oorworm: ongevaarlijk maar schadelijk voor de tuinOorwormen zijn insecten met een reeds geduchte reputatie. Vroeger geloofden mensen dat deze beestjes het lichaam binnend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Esiul, Pixabay
  • http://www.bestrijdenvanongedierte.nl/mieren-bestrijden/
  • http://www.mierenbestrijden.com/mieren-voorkomen/
  • http://www.rentokil.nl/particulieren/knaagdieren/muizenbestrijding/muizen-in-huis-voorkomen/index.html
  • http://www.boerenbond.nl/ongedierte-tuin/
  • http://www.wespen-muggen.nl/bestrijden.html
  • http://www.plaagdierbeheer.nl/Wespen
  • http://www.irado.nl/ongediertebestrijding/wespen-bijen-en-hommels
  • http://stopdeteek.nl/hulpmiddelen-tegen-teken/
  • https://www.salusi.nl/vliegen-in-huis-bestrijden-vliegenbestrijding-vliegenplaag/
  • http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/overzicht-dieren/muggen/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 07-01-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.