InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Een hond, voor iedereen?
mijn kijk op

Een hond, voor iedereen?

Een hond, voor iedereen? Een hond, wel of niet? Via reclame op tv een vertederend beeld van een wollige pup die zich rolt en wentelt in toiletpapier. Hoeveel mensen hebben zich hierdoor laten verleiden tot de aanschaf van een lieve huisgenoot. Leuk voor de kinderen en goed voor je zelf. Toch moeten elk jaar veel honden herplaatst of in een asiel gedaan worden. Dat is heel verdrietig voor alle partijen. Het zoeken en lezen van de juiste informatie kan dit leed voorkomen.

Onze hond, een weloverwogen keuze

Hij heet Duke en is de liefste, mooiste en stoerste Labrador, die luistert alsof er een afstandbediening in zit en al die 81/2 jaar deel uitmaakt van ons gezin. Nadat we 12 jaar een Rottweiler "met een gebruiksaanwijzing" hadden gehad, hebben we na 3 jaar zonder hond (bijna niet mogelijk) gekozen voor een aaibare hond. We hebben er geen minuut spijt van gehad, maar het gaat wel eens anders.

De asiels zitten vol, in de vakantie lees je van verwaarloosde dieren, puppies worden in dozen bij het vuil gezet en dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het gekke is dat, wie je ook spreekt, iedereen er schande van spreekt, maar het gebeurt toch en vaker dan je denkt.

Mensen kiezen vaak makkelijk voor een hond: het ziet er leuk uit en, ach, het is wel gezellig, leven in huis, leuk voor de kinderen. Maar:

Denk om het volgende:

 • kleine hondjes worden groot
 • kleinblijvende hondjes kunnen verschrikkelijk gaan keffen
 • als pup kunnen ze een hoop vernielen
 • of bevuilen...
 • je moet op cursus (gehoorzaamheidstraining)
 • ze kunnen ziek worden
 • ze moeten eten
 • ze moeten uitgelaten worden, ook in de regen
 • uitwerpselen moet je wel opruimen, ook van die grote hond
 • en wat te doen in de vakantie?

Natuurlijk zie je dat niet als je dat kleine bolletje in het nest ziet, dan ben je gewoon verkocht en dan moet je sterk in je schoenen staan om nee te zeggen. Toch is het het beste om die keuze alleen voor jezelf te maken, niet voor de kinderen, want die kinderen willen op een gegeven moment echt niet met die hond uit. Daarbij komt dat die hond te groot kan worden voor dat kereltje van 5 turven hoog, die hond kan agressief worden tegen andere honden of zelf aangevallen worden...daar wil je je kind echt niet aan bloot stellen. Dus, puntje bij paaltje ga je zelf 3 of 4 keer per dag naar buiten, met die grote hond moet je natuurlijk een groter stuk lopen en met dat hele kleine hondje sta je als kerel van 1.96 m ook een beetje voor l.. op de hoek van de straat als-ie net zijn behoefte wil doen en je hebt geen zakje mee......

De laatste jaren zijn er wel heel veel kleinblijvende hondjes bijgekomen. Klein is makkelijk, kun je makkelijk meenemen op visite en de kinderen laten hem graag uit. Het komt vaak voor dat die kleintjes best fel zijn en de grote honden aanvallen door in de nek te gaan hangen en dan luid en fel te blaffen. Niet elke grote hond apprecieert dat gedrag en wil wel eens een grauw geven. Dames die hun kleine hondje snel optillen als er een grotere hond aankomt zijn een vaak voorkomend verschijnsel.

Negatief? Nee hoor!

Ik vind een hond in huis een verrijking, altijd iemand in huis die blij is als je binnenkomt, geen wanklank geeft en voor weinig spanningen zorgt. Lekker ontspannen, hele einden lopen, in weer en wind, maar ook als het mooi weer is. Ik betrap me erop dat ik hele verhalen tegen hem houd, terwijl hij niets terug zegt, maar dat maakt niets uit.

Alleen, als ik hoor dat iemand zijn hond weg doet omdat ze er altijd voor moet thuis blijven en omdat hij rommel maakt, dan heb ik daar weinig positieve gevoelens voor. Daarom:

Bereid je goed voor!

 • Kies een hond die bij je past
 • Hou rekening met het karakter
 • Zoek alle informatie die je kunt vinden
 • Leen eens een hond van een bekende of ga een hond uitlaten van een asiel
 • Zijn al je gezinsleden het eens met de keus?
 • De gemiddelde leeftijd van een hond ligt tussen de 8 en 16 jaar, afhankelijk van de grootte
 • Word wat makkelijker in je huis
 • Denk goed na over je vakantie of zoek alvast iemand als oppas
 • Denk na over de kosten, voeding kan duur zijn en de dierenarts is ook niet goedkoop
 • Heb je tijd over voor het dier om te lopen
 • Heb je goede uitlaatmogelijkheden in de buurt
 • Koop geen hond bij een dierenwinkel of via Internet, er zijn veel malafide fokkers
 • Vraag altijd informatie via de Kynologenvereniging of een rasvereniging
 • Vele rasverenigingen hebben een pupbemiddeling, een aanrader!
 • Zet alle voors en tegens op een rij

Als je weloverwogen tot je keus bent gekomen in plaats van impulsief dan kun je gaan genieten, want ik zou niet meer zonder kunnen.
© 2007 - 2018 Tanya, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Labrador retrieverHet zijn populaire rashonden vanwege hun betrouwbaarheid en werklust. Vroeger veel gebruikt voor de jacht, tegenwoordig…
Aanschafkosten van honden per rasAanschafkosten van honden per rasWanneer je besluit om een hond aan te schaffen, moet je rekening houden met de aanschafprijs. Met name voor echte rashon…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Een volwassen hond kopenEen volwassen hond kopenVeel mensen vinden een pup te veel werk en kunnen daarom op zoek zijn naar een volwassen hond. Je hebt verschillenden ma…
Hond kopen: fokker of asiel?Ben jij van plan om een hond te kopen? Het eerste waar je dan goed over na moet denken is of je een hond bij een fokker…

Reageer op het artikel "Een hond, voor iedereen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tanya
Laatste update: 23-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!