InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > De tweede week in het leven van een pup

De tweede week in het leven van een pup

De tweede week in het leven van een pup Week twee is een spannende week: pup begint te zien en te horen! Een moment om naar uit te kijken! Het is nu ook tijd om de pups en de mama te ontwormen. Verder moet men ook nog steeds het gewicht goed in het oog houden en er voor zorgen dat mama teef geen eclampsie krijgt. Observeren en goed verzorgen van moeder en pups is ook deze week de boodschap!

Wanneer kan mijn pup horen?

Pups worden geboren en horen een tijdje niet. Voelen en ruiken doen ze wel. Tussen 10 en 15 dagen beginnen ze te horen. Bij de geboorte liggen de oortjes ook plat naast het hoofdje. Langzaam aan gaan de oortjes nu ook naar beneden hangen zoals het hoort.

Voelt en ruikt mijn pup?

Pups ruiken van bij de geboorte. Het is op die manier dat ze de weg naar hun moeder vinden. Op de tast zoeken ze dan de tepel op. Al vlug zijn ze de geur van hun mama en van hun broertjes en zusjes gewoon. Het is ook belangrijk dat de naaste familieleden de pups al eens vastnemen en laten ruiken. Zo worden ze ook de mens gewoon. Best is het om in deze fase nog geen vreemden aan de pups te laten komen.

Wanneer begint mijn pup te zien?

Wanneer de pup geboren wordt, zijn de oogleden dicht. Ze zien dus ook niets. Dit zal zo blijven tot een dag of 10 na de geboorte. Tussen 10 en 15 dagen gaan de oogleden open en kan puppy zien. Hij zal wel even moeten wennen aan de nieuwe situatie. De ogen gaan ook niet meteen wijd open. Eerst zijn het spleetjes en lijken de pups een beetje verdwaasd te kijken. Honden zien de kleuren niet zoals wij. Ze zien alles wit, zwart en grijs met hier en daar een aantal kleurschakeringen.

Heeft de pup tandjes?

Pasgeboren pups hebben geen tandjes en ook in week twee komen ze nog niet tevoorschijn. Dit zal pas in week drie of vier gebeuren.

Wanneer moet mijn pup ontwormd worden?

Na twee weken is het tijd voor een eerste ontworming. De pups kunnen wormpjes van mama teef hebben meegekregen tijdens de dracht of kunnen ze opgelopen hebben na de geboorte via de moedermelk. Daarom is het belangrijk om zowel moeder als pups te ontwormen, met een middel als bijvoorbeeld Dogminth. Dogminth is verkrijgbaar als pasta die makkelijk onder een beetje voedsel kan gemengd worden. Het middel wordt over het algemeen goed verdragen. Voor pups is er ook een vloeibare variant van het ontwormingsmiddel Dogminth beschikbaar. Wormen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de hond, maar ook voor de gezondheid van de mens. Ontwormen is dus een noodzakelijke handeling. Ook op week 4, 6 en 8 moet de pup ontwormd worden. Belangrijk is ook om geregeld van ontwormingsmiddel te veranderen, om resistentie te voorkomen.

Moeten de pups gewogen worden?

Ook in de tweede week moeten de pups nog dagelijks gewogen worden, liefst telkens op hetzelfde tijdstip van de dag. Er moet nog steeds gekeken worden of ze goed bijkomen en of ze dus goed drinken. Om de pups met meer kracht te doen drinken kan men volgend trucje toepassen: los een beetje druivensuiker op in lauw water. Doe wat van het mengsel op de vingers en laat het pupje hier aan lekken. Daardoor krijgen ze meer energie en kunnen ze met meer kracht zuigen. Komen de pups niet bij of vallen ze af, dan is het beter om ze bij te voeren met speciale puppymelk, gemaakt met poeder. Meestal wordt dit poeder gemaakt op basis van volle geitenmelk. Een voorbeeld van puppymelk is Farm Food N°1 puppymelk, verkrijgbaar in dierenwinkels. Deze melk wordt makkelijker getolereerd door de pups dan koemelk. Ze krijgen er ook minder diarree van. Belangrijk om weten is dat puppy's worden geboren zonder enige vorm van darmflora. Het is dus echt nodig om tijdens de puppyfase een goede darmflora op te bouwen, via de voeding. Een tabel met de nodige gewichtstoename er dag vindt u in de eerste week in het leven van een pup.

Wat doet de pup zoal in zijn tweede week?

Veel gaat de pup nog niet doen. Het is heel belangrijk dat de pup nog heel veel slaapt. Zo wordt hij groot en gezond. Stoor je de pup te veel en kan hij niet genoeg slapen, dan kan hij later gedragsstoornissen gaan vertonen. De teef zal deze week al minder bij de pup zijn dan in de eerste week. Ze zal al eens apart gaan zitten of eens door de tuin wandelen. Als de pups goed bijkomen, is dat geen probleem. De pups krijgen ook meer kracht in hun pootjes. Ze gaan ze al iets meer gebruiken om te kruipen. Heel af en toe doen ze ook al pogingen om met elkaar te "spelen". Ze gaan dan een beetje op elkaar knabbelen. Ook gaan ze al uitgebreid geeuwen. Het bekje gaat dan helemaal open en ze steken hun tongetje uit. Een grappig zicht allemaal!

Wat is eclampsie?

Ook voor de zogende teef moet er goed gezorgd worden. Zorg er voor dat ze genoeg calcium binnenkrijgt tijdens het zogen, anders zou ze wel eens eclampsie kunnen krijgen. Een aanval van eclampsie komt meestal voor tussen de tweede en de vierde week zogen, wanneer de puppy's veel beginnen te drinken. Bij eclampsie begint de teef haar interesse voor de pups te verliezen. Daarna gaat de teef rillen en shaken, ze krijgt hoge koorts, waarna ze verstijfd en een starre blik krijgt. Ze kan op de grond vallen. Deze ziekte wordt ook wel eens moederwaanzin genoemd. Een bezoekje aan de dierenarts die een spuitje calcium toedient verhelpt dit euvel snel. Grijpt men niet op tijd in, dan kan de hond in coma gaan en sterven.

Lees verder

© 2011 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
PreCare studie bij Pre-eclampsie of HELLPDe PreCare studie is een onderzoek die word toegepast bij vrouwen die eerder in een zwangerschap het HELLP syndroom of P…
Zwangerschapshypertensie, een te hoge bloeddrukZwangerschapshypertensie, een te hoge bloeddrukZwangerschapshypertensie is een te hoge bloeddruk, meestal treedt dat pas op in de tweede helft van de zwangerschap. De…
Ontwormen van uw paardOntwormen van uw paardIedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen…
Zwangerschap en hoge bloeddrukZwangerschap en hoge bloeddrukHet hart pompt bloed in de bloedvaten door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen en dat gebeurt ongeveer 60…
Bronnen en referenties
  • www.farmfood.nl
  • www.dierenkliniekwilhelmina.nl

Reageer op het artikel "De tweede week in het leven van een pup"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Claudie Hemelaar, 01-02-2013 08:50 #1
Een vraagje, hoelang moet de warmtelamp boven het nest blijven hangen? Reactie infoteur, 02-02-2013
Dat hangt af van een aantal factoren: het seizoen, het weer, plaats waar de pups liggen. In de zomer kunnen ze er na een week al onderuit. Maar wanneer het koud is of wanneer de pups bijvoorbeeld in een stal liggen, is het beter om ze nog een weekje onder de lamp te houden, vooral 's nachts. Liggen de pups binnen en wordt de ruimte verwarmd, dan kunnen ze de tweede week ook al zonder lamp.

Infoteur: Mapa
Laatste update: 27-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Puppies
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!