Kippenras: Ajam cemani: gitzwarte kip van binnen en buiten

Kippenras: Ajam cemani: gitzwarte kip van binnen en buiten De ajam cemani is één van de opvallendste kippenrassen ter wereld met zijn gitzwarte veren, kop, poten, kam en lellen. Maar niet alleen de buitenkant van de ajam cemani is zwart: ook de huid, het vlees, de botten en alle overige organen zijn gitzwart van kleur. De intens zwarte kleur wordt veroorzaakt door een genetische aandoening. Het zijn kippen met bloed van vechthoenders: naar mensen toe zijn ze erg vriendelijk, maar naar soortgenoten kunnen ze zeer fel reageren met grote gevechten tot gevolg.

Inhoud


Andere benamingen

De ajam cemani staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Ayam cemani
 • Ayam tjemani
 • Ajam tjemani
 • Ajam kedoe tjemani
 • Ayam kedoe tjemani
 • Ajam kedu cemani
 • Ayam kedu cemani
 • Cemani
 • Cemaninky
 • Kemani
 • Tjemani
 • Tjemanihoen

Land van herkomst

De ajam cemani komt oorspronkelijk van het Indonesische eiland Java.

Geschiedenis van het gitzwarte hoen

Cemani is een woord dat is afgeleid van de oud Javaanse taal, en de betekenis is ‘raaf’. Het moge duidelijk zijn waaraan de ajam cemani zijn naam dankt: aan de gitzwarte huid, veren, kop, kam en lellen.

De oorsprong en geschiedenis van het ras is in nevelen gehuld. Er gaan diverse geruchten en legendes de ronde, maar het is zeker dat het ras al in oude Chinese geschriften werd genoemd in de zestiende eeuw. Marco Polo heeft zelfs in 1298 al een beschrijving gegeven van gitzwarte kippen die rondliepen op Java.

Vroeger werd de ajam cemani alleen gehouden door edelen en de koning, maar tegenwoordig beginnen meer mensen de schoonheid van de ajam cemani te waarderen. Mondjesmaat wordt het ras steeds populairder, maar het is wereldwijd nog steeds zeldzaam te noemen.

Ajam cemani’s zijn sinds 2003 in Nederland erkend.

Uiterlijk van de ajam cemani

De ajam cemani is een hoog gesteld hoen en de bouw laat duidelijk zien dat het van vechthoenders afstamt. Het ras is redelijk klein. Hanen wegen tussen de 1,8 en 2,0 kilogram, hennen zijn nog lichter met een gewicht van 1,2 tot 1,5 kilogram.

Ajam cemani’s zijn volledig zwart, inclusief de kam en lellen, de poten, huid, organen, botten en zelfs het vlees. Het bloed was ook altijd zwart, maar tegenwoordig wordt er vaker bloed waargenomen dat zeer donkerrood is, veel donkerder dan bij andere kippenrassen. Zelfs de oogbol, tong en nagels zijn zwart.

Het ras heeft lange dijen en looppoten.

Jonge dieren van dit kippenras komen vaak maar zeer langzaam in de veren. Oudere dieren staan daarnaast bekend om hun wat slechtere veerkwaliteit. Zo zijn de veren smal en zijn ze vaak bros en beschadigen daarom snel.

Zwarte kleur door hyperpigmentatie

De ajam cemani heeft zijn zwarte kleur over en in zijn hele lichaam te danken aan een genetische afwijking. Deze afwijking heet fibromelanosis ofwel hyperpigmentatie. Hierdoor gaan alle pigmentcellen overactief pigment aanmaken, waardoor alles een zwarte kleur krijgt.

Kleuren

De oorspronkelijke kleur van de ajam cemani is natuurlijk zwart. Maar er zijn ook twee andere kleurslagen gefokt, namelijk wit en blauw. De laatste twee kleurslagen zijn in Nederland echter niet erkend en komen wereldwijd zeer weinig voor.

Karakter

De ajam cemani is een kippenras dat zeer makkelijk te houden is. Naar de verzorger toe kan de ajam cemani zeer tam worden en zal hij zich rustig gedragen. Het zijn zeer actieve dieren die naar soortgenoten toe behoorlijk fel uit de hoek kunnen komen, waardoor gevechten op leven en dood kunnen ontstaan. Hieraan merk je ook dat de ajam cemani afstamt van vechthoenders. Ze zijn erg alert op hun omgeving en zijn altijd op hun hoede voor veranderingen en dingen die ze niet verwachten.

Als je de ajam cemani bekijkt, zie je een hoen met een krachtige uitstraling.

Broedsheid en eieren

Broedsheid komt redelijk voor bij de ajam cemani. Eieren leggen de hennen niet veel, hooguit zestig witte eieren per jaar met een gewicht van ongeveer 45 gram per ei. Als moederkloek doet de ajam cemani het ook uitstekend.

Gebruiksmogelijkheden

De ajam cemani is vooral een sierras en tentoonstellingsras. In Indonesië worden er ook magische krachten toegeschreven aan de ajam cemani.

Magische krachten

In Indonesië en een aantal andere landen wordt gedacht dat de ajam cemani magische krachten heeft. Zo worden de dieren geofferd of wordt er een speciale magische soep van het vlees getrokken. Men denkt dat een dier offeren of het drinken van de soep zorgt voor voorspoed en/of genezing.

Lees verder

© 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Ajam ketawa, de lachkipKippenras: Ajam ketawa, de lachkipDe ajam ketawa is een langkraairas dat bekend staat om zijn unieke en karakteristieke kraai. Het kraaien van de haan lij…
Kippenras: vechthoendersKippenras: vechthoendersVechthoenders zijn kippenrassen die al eeuwenlang voor hanengevechten gehouden worden. De dieren staan bekend om hun agr…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Kippenras: La FlècheKippenras: La FlècheDe La Flèche is een van oorsprong Frans kippenras met een bijzonder uiterlijk kenmerk. De – veelal – zwarte kleurslag en…

Kippenras: Spaanse witwangKippenras: Spaanse witwangDe Spaanse witwang is één van de oudste en meest opvallende kippenrassen ter wereld. Met hun witte oren en witte gezicht…
Kippenras: Sier- en langstaartrassenKippenras: Sier- en langstaartrassenKippen zijn er in vele soorten en maten en er bestaan dan ook honderden kippenrassen wereldwijd. Een groot deel van de k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Opzwartbeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ajam_Tjemani
 • https://www.vice.com/nl/article/vvxapx/indonesias-jet-black-chickens-are-the-dark-side-of-poultry
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/ayam-cemani.html
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/kippen-etc/grote-kippen/ayam-cemani.html
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/ayam-cemani
 • http://oasll.nl/rasinfo/ayam-cemani/
 • https://www.levendlandgoednova.com/product/ayam-cemani/
 • https://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=54942
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Cemani

Reageer op het artikel "Kippenras: Ajam cemani: gitzwarte kip van binnen en buiten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Gepubliceerd: 20-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!