Konijnenrassen: de tien opvallendste soorten konijnen

Konijnenrassen: de tien opvallendste soorten konijnen Wereldwijd bestaan er bijna tweehonderd konijnenrassen. Rassen in Nederland zijn niet altijd ook in België erkend of omgekeerd. In de Verenigde Staten of Australië zijn dan weer andere rassen populair. Bovendien vindt niet iedereen hetzelfde ras mooi. De diversiteit aan soorten konijnen is groot. De konijnenwereld bestaat uit reuzen, konijnen met enorme oren, blauwe dieren en soorten met oogringen of mooie tekeningen op de vacht. Van de Vlaamse Reus tot dwergkonijn, hangoor konijnen of de elegante Belgische haas: het ene ras is al mooier dan het andere. Wat zijn de tien opvallende rassen en hun speciale kenmerken?

Het ontstaan van konijnenrassen

Het aantal konijnenrassen is zo groot dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Sommige rassen komen wereldwijd voor. Andere zijn zeldzaam en vind je vrijwel alleen nog in hun land van herkomst. Binnen een ras komen bovendien ook nog verschillende variëteiten met eigen kleuren en eigenschappen voor.

Veel konijnenrassen zijn ontstaan uit een andere soort. Aanvankelijk waren ze gewoon een nieuwe variëteit van een bestaand ras, maar na vele generaties ontwikkelden ze zich tot een volwaardig nieuw konijnenras.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken zijn de uiterlijke kenmerken en normen waaraan een ras moet voldoen vaak verschillend van het ene land tot het andere. Er zijn in het verleden ook een zestigtal rassen geweest die intussen volledig zijn uitgestorven.

Indeling van de soorten konijnen

Men deelt konijnen meestal in op basis van hun gemiddeld gewicht. Zo onderscheidt men dwergrassen, kleine rassen, middenrassen en grote rassen.

Grootste ras

Het grootste konijnenras is de Vlaamse Reus. Hij kan een gewicht van meer dan acht kilo bereiken. Een variant van de Vlaamse Reus is de Duitse reus waarvan sommige dieren nog groter worden.

Kleinste ras

Daartegenover staat de Pool, het kleinste konijnenras. De Pool weegt meestal ongeveer één kilo. De kleur is meestal wit en opvallend zijn de blauwe of rode ogen.

Onder de tientallen rassen springen een aantal eruit door hun opvallende kenmerken.

Vlaamse Reus / Bron: Lincoln Log, Flickr (CC BY-2.0)Vlaamse Reus / Bron: Lincoln Log, Flickr (CC BY-2.0)

De Vlaamse Reus

Oorsprong

De Vlaamse Reus is een levende legende en zelfs bekend tot in de VS waar men dit dier ‘Flemish Giant’ of 'Patagonian' noemt, omdat het zou ontwikkeld zijn uit het inmiddels uitgestorven ras Patagoniër. De oorsprong van de Vlaamse reus is echter niet met zekerheid bekend. Wel weten we dat het ras een tijdje 'Gentse Reus' heette en al eeuwen geleden in de streek rond Gent op bijeenkomsten tentoongesteld werd.

Grootste ras ter wereld

De Vlaamse Reus is het grootste konijnenras ter wereld. Je kan zo’n dier op foto zien maar wanneer je voor het eerst ééntje ontmoet ben je toch verbaasd hoe groot dit konijn wel is.

Kenmerken

De lichaamslengte bedraagt ongeveer tachtig centimeter en het gewicht zeven kilo of hoger. Vlaamse reuzen zijn zachtaardige en lieve dieren, maar als huisdier komt een Vlaamse reus niet zo vaak voor. Alleen al het gewicht maakt dat niet iedereen dit konijn zomaar even oppakt en draagt. Vlaamse reuzen vind je vandaag in heel wat verschillende kleuren zoals wit, blauw en grijs.

Engelse hangoor / Bron: Cliff Reppart, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Engelse hangoor / Bron: Cliff Reppart, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

De Engelse hangoor

Dit ras is speciaal. Sommigen zijn er dol op, anderen vinden het maar niets. Het is een oud Engels ras dat heeft bijgedragen tot het ontstaan van alle andere hangoorrassen die we vandaag kennen. Je herkent het meteen aan de opvallend grote en lange oren die extra verzorging vragen.

De oren hebben gemeten van punt tot punt met inbegrip van de schedel gemiddeld een lengte van maar liefst vijfenzestig centimeter. De breedte van de oren kan oplopen tot twaalf centimeter en meer. Al vanaf een leeftijd van vijf maanden bereiken de oren hun volwassen lengte. De dieren komen het vaakst voor in de kleur madagascar maar ze kunnen ook wit, zwart of anders gekleurd zijn.

Franse hangoor / Bron: Nino89, Wikimedia Commons (Publiek domein)Franse hangoor / Bron: Nino89, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Franse hangoor

Franse hangoren noemt men ook wel ‘de bulldog onder de konijnen’. De kop is zo breed en rond dat het vel net als bij een bulldog wat los lijkt te hangen. Als je een Franse hangoor van opzij ziet heeft de bolle kop bovendien wat weg van een ram. Dit konijn komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar het in het midden van de negentiende eeuw ontstond. Het zijn rustige en goedaardige dieren met een zacht karakter. Je vindt ze vandaag in haast elke mogelijke kleur.

Het gemiddelde gewicht bedraagt vijf kilo, wat het als huisdier wat minder populair maakt dan andere rassen. Andere hangoorrassen zoals de Duitse hangoor met een gewicht rond de drie kilo of de Nederlandse hangoordwerg met een gewicht van gemiddeld anderhalve kilo zijn kleiner en populairder.

Belgische haas / Bron: Weefemwe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Belgische haas / Bron: Weefemwe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De Belgische haas

De naam van dit ras is om twee redenen slecht gekozen. Ten eerste heeft de Belgische haas geen verwantschap met de wilde haas. Het ras heet zo omdat het uiterlijk wat doet denken aan een haas. De Belgische haas ziet er elegant en fier uit, met een gestroomlijnd, strak lichaam dat lijkt op de bouw van een windhond.

Ten tweede komt dit ras helemaal niet uit België maar uit Engeland. Lange tijd deed het fabeltje de ronde dat het ras ontstaan was uit kruisingen tussen konijnen en hazen. Biologisch is een dergelijke kruising niet mogelijk omdat de voortplanting bij beide soorten verschilt.

Deze dieren zijn levendig en goedaardig. Door de mooie lichaamsbouw is de Belgische haas populair bij heel wat fokkers en konijnenliefhebbers. Het ideale gewicht schommelt rond de vier kilo.

Witte van Hotot / Bron: Blumenbiene, Flickr (CC BY-2.0)Witte van Hotot / Bron: Blumenbiene, Flickr (CC BY-2.0)

De Witte van Hotot

Dit ras, ook wel 'Blanc d'Hotot' genoemd, komt niet zo vaak voor als huisdier en eigenlijk is dat jammer. De dieren hebben een mooie volledig witte vacht met een opvallende zwarte ring rond de ogen. Oorspronkelijk werd het ras ontwikkeld in het Frans dorpje Hotot-en-Auge door Eugénie Bernard. Zij was één van de weinige vrouwelijke fokkers uit de geschiedenis.

Rassen met 'tekeningen' op de vacht zijn altijd moeilijker te fokken en dat geldt ook voor de Witte van Hotot. Het patroon rond de ogen gaat moeilijk op de volgende generaties over en veel dieren zijn geboren met een afwijkend kleurpatroon. Het gewicht van een Witte van Hotot ligt rond de vier kilo.

Dezelfde tekening komt ook voor bij kleinere rassen, wat wellicht verklaart waarom veel baasjes voor een kleiner formaat kiezen. Zo is in de VS vooral de ‘dwarf hotot’ populair. Dit klein konijn ziet er net hetzelfde uit maar is een ‘compacte’ versie van de grote Witte van Hotot.

Van Beveren / Bron: Lievinie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Van Beveren / Bron: Lievinie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De Van Beveren

Dit zeldzaam konijn herken je meteen aan de blauwe kleur. Ook typisch voor dit ras is dat het zachter aanvoelt dan andere konijnen door de grote hoeveelheid onderwol. De Van Beveren komt niet zo vaak als huisdier voor maar bij een beperkte groep fokkers is hij heel populair. Ook opvallend is dat de achterhand bij dit konijn duidelijk hoger en gespierder is dan de voorhand.

De naam 'Van Beveren' verwijst naar de streek waar het ras ontstond: Beveren in België, waar men het ras al rond 1900 fokte en tentoonstelde. Een Van Beveren weegt gemiddeld vier kilo en heeft een levendig temperament.

Op het Europese continent komen Van Beverens niet zo vaak meer voor, maar in Engeland is het ras nog steeds populair bij fokkers. Engelse soldaten die in België hadden gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog namen de eerste Van Beverens mee het kanaal over.

De blauwe kleur blijft een belangrijk kenmerk. Het ras wordt maar zelden in andere kleuren gefokt, al vind je ze soms ook in zwart of wit. Wanneer men van het blauw afweek, zoals in de jaren 1980 toen men in Engeland een 'pointed Beveren' met verzilverde haartoppen ontwikkelde, brak de variëteit nooit echt door en raakte ze uiteindelijk weer in de vergetelheid.

Een zeldzaam ras dat wat lijkt op Van Beverens en er wellicht verwantschap mee heeft is de Blauwe van Sint Niklaas. Dit zijn blauwe reuzen met een gewicht van vijf tot zes kilo. Het ras heeft nog een beperkt aantal fokkers in België en Frankrijk maar komt buiten deze landen niet voor. De Blauwe van Sint Niklaas zou ontstaan zijn uit de Vlaamse Reus.

Papillon / Bron: Ja, Wikimedia Commons (Publiek domein)Papillon / Bron: Ja, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Papillon

Dit is het oudste van de zogenaamde 'tekeningrassen' met een speciaal patroon in de vacht. De naam doet Frans aan maar toch stamt dit konijn oorspronkelijk uit Engeland. Ze werden in het midden van de negentiende eeuw gefokt als een luxekonijn dat er mooi zou uitzien. Dat was voor die tijd uitzonderlijk. Konijnen werden toen in de eerste plaats gefokt voor de productie van vlees of pels, en een mooi uiterlijk was meestal bijzaak.

De Papillon is populair door zijn mooie uiterlijk. Op de kop heeft het konijn oogringen, een 'vlinder' op de neus en stippen op de wangen. Op de flanken vind je tal van vlekjes. Hoe groot de vlekjes mogen zijn om aan de normen te beantwoorden verschilt van land tot land.

Van de kop loopt een gekleurde lijn over de hele rug tot helemaal achteraan. Papillons wegen tussen de tweeënhalf en drieënhalf kilo.

Een groter ras dat op de Papillon lijkt is de Groot Lotharinger, het op één na grootste konijnenras ter wereld. Alleen de Vlaamse reus is nog groter. In de VS heet dit ras 'American Checkered Giant'. In het Verenigd Koninkrijk heeft men een eigen 'Giant Papillon'. De vlekken op de flanken zijn bij al deze rassen duidelijk groter dan bij de Papillon.

Angora konijn / Bron: Clevername, Wikimedia Commons (Publiek domein)Angora konijn / Bron: Clevername, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Angora konijn

Ook dit konijn pik je er zo uit. Geen enkel ander ras heeft zoveel vacht dan het angorakonijn. Bovendien is het ook nog eens het oudste konijnenras.

Een angora is mooi maar vraagt veel meer verzorging dan andere rassen. Elke dag moet je de vacht goed borstelen om klitten te voorkomen. Om de drie maanden moet de vacht ook geschoren of bijgeknipt worden.

Binnen het type van het angorakonijn heb je nog verschillende soorten. Zo bestaat in de VS de ‘French Angora’, ‘Satin Angora’ en ‘English Angora’, elk met hun eigen kenmerken. Daarnaast bestaat ook nog de ‘Giant angora’ die alleen in het wit voorkomt.

Een konijn dat wat lijkt op een angorakonijn is de Jersey Wooly, een ras dat men sinds de jaren zeventig in New Jersey fokt en dat in de VS een erkend ras is. Net als het angorakonijn heeft ook de Jersey Wooly extra vachtverzorging nodig.

Lionhead / Bron: Caffeinegeek, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Lionhead / Bron: Caffeinegeek, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Lionhead

De ‘lionhead’ (‘leeuwenkop’) is in Nederland en België niet zo gekend maar werd in de VS op korte tijd heel populair. Dat is vreemd want het werd oorspronkelijk voor het eerst in België gefokt. De American Rabbit Breeders Assocation (ARBA) heeft de lionhead pas in 2014 erkend. In het Verenigd Koninkrijk kreeg de 'lionhead' al in 2002 een officiële erkenning.

Wanneer je de kop van het konijn ziet begrijp je meteen waar de naam vandaan komt. Dit konijn heeft net als een leeuw manen die een volledige cirkel rond de kop moeten vormen. Lionheads hebben doorgaans een vriendelijk karakter.

Harlequin / Bron: EQUINOXE79, Wikimedia Commons (CC0)Harlequin / Bron: EQUINOXE79, Wikimedia Commons (CC0)

De Japanner of Harlequin

Van een konijn met een opvallende jas gesproken! De Harlequin komt net als de Witte van Hotot oorspronkelijk uit Frankrijk. In België en Nederland staat het ras bekend als de ‘Japanner’. In de VS, Australië en Engeland kent men het als de ‘Harlequin’. Men verkoos die naam omwille van de slechte connotaties van de naam 'Japanner' na de Tweede Wereldoorlog. Dit ras is door de moeilijke kleurverdelingen over de vacht niet gemakkelijk te fokken.

Zowel de romp als de kop heeft twee kleuren. Eén kleur is altijd geel of geelrood. De andere kan zwart, bruin, blauw of lilac zijn. Je vindt dit konijn vooral in geelrood met zwart. De oren zijn lang en staan rechtop. Het gemiddelde gewicht bedraagt drie tot vier kilo.

In Engeland bestaat een ras dat 'Ekster' ('magpie') heet en dat sterk lijkt op de Japanner. Bij een ekster zijn de gele of geelrode vlakken in de vacht echter volledig wit. De combinatie van zwart en wit doet denken aan de gelijknamige vogelsoort.

Tot slot nog een paar leuke weetjes

Over de verschillende soorten konijnen zou je hele boeken kunnen schrijven. Je ontdekt bovendien heel wat leuke weetjes wanneer je je in konijnenrassen verdiept.

Wat is het vreemdste ras ooit gefokt?

In Engeland fokte men in de tweede helft van de zestiende eeuw een tijdje een konijn met één oor.

Bestaan er naaktkonijnen?

Er bestaat geen ras van naaktkonijnen zoals bij honden en katten, al komen deze soms wel voor. Het gaat dan echter om een genetische fout bij een specifiek konijn.

Welk konijn had de langste oren?

Het record staat op naam van 'Sweet Majestic Star', een Engelse hangoor uit Exeter. De oren hadden een spanwijdte van maar liefst 72,3 centimeter.

Sinds wanneer worden konijnen gefokt?

Volgens de meeste historici besloten de Romeinen als eerste om konijnen te fokken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst konijnenrassenHerkomst konijnenrassenZoveel verschillende rassen en zoveel verschillende herkomsten. Vind ze hier allemaal op een rij. Zelf ben ik dagelijks…
Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
De Vlaamse ReusDe Vlaamse Reus is het grootste en zwaarste konijnenras ter wereld. Het is een Belgisch ras dat geschikt is als huisdier…

Alabama rot: mysterieuze ziekte bij hondenAlabama rot: mysterieuze ziekte bij hondenAlabama rot is een dodelijke, wat mysterieuze ziekte bij honden die zich kenmerkt door beschadigingen van de huid, met n…
Rottweiler gevaarlijk? Of heeft het een goedaardig karakter?Rottweiler gevaarlijk? Of heeft het een goedaardig karakter?De rottweiler wordt soms bestempeld als gevaarlijk, maar is dit terecht? Wat is het karakter van de rottweiler? Hoe bela…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alebunny, Pixabay
  • http://www.rabbitbreeds.org/all-rabbit-breeds-s-z.php
  • Esther Verhoef-Verhallen, 'Het konijn'
  • Bobbye Land, 'The simple guide to rabbits'
  • https://www.arba.net/breeds.htm
  • Esther Verhoef-Verhallen, Konijnen- en knaagdierenencyclopedie
  • Afbeelding bron 1: Lincoln Log, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Cliff Reppart, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 3: Nino89, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Weefemwe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Blumenbiene, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 6: Lievinie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: Ja, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 8: Clevername, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 9: Caffeinegeek, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 10: EQUINOXE79, Wikimedia Commons (CC0)
Reactie

Stefanie, 25-03-2015
Wat interessant, nooit geweten dat er zoveel rassen waren. Reactie infoteur, 11-10-2015
Dag Stefanie,
bedankt voor je reactie op dit artikel!

Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.