Konijnenras: Parelfeh of perlfeh - konijn met unieke vacht

Konijnenras: Parelfeh of perlfeh - konijn met unieke vacht De parelfeh is een konijnenras met een unieke vachtkleur, welke bestaat uit een blauwgrijze kleur met kenmerkende pareling. Pareling is een fenomeen waarbij het bovenste deel van de haren in diverse kleuren voorkomt, waardoor er een soort van parelachtige vlekken in de vacht aanwezig zijn. Het ras is erg vriendelijk en nieuwsgierig aangelegd en wordt in de eenentwintigste eeuw ook vaker als huisdier waargenomen. Toch wordt de parelfeh nog overwegend gehouden en gefokt door sportfokkers die met de dieren naar tentoonstellingen gaan.

Inhoud


Andere benamingen

De parelfeh staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Düsseldorfer perlfeh
 • Düsseldorfer
 • Augsburger
 • Perlfeh
 • Augsburger perlfeh
 • Augsburger parelfeh
 • Düsseldorfer parelfeh

Land van herkomst

De parelfeh komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Geschiedenis van dit unieke konijn

De parelfeh is een konijnenras met een zeer bijzondere pelskleur en komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het konijnenras werd aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld door de Duitse konijnenfokker K. Hoffmans, welke uit Düsseldorf kwam. K. Hoffmans is een bekende in Duitse fokkerskringen, aangezien hij ook de Luchs ontwikkeld en gefokt heeft.

Hoffmans had als doel een konijn te creëren dat qua vacht veel gelijkenis moest vertonen met de Siberische eekhoorn. Dit omdat deze eekhoornsoort een veelgevraagde bontleverancier was. Door de kleur en textuur van de Siberische eekhoorn te creëren binnen een konijnenras, zou ervoor zorgen dat er veel vraag zou zijn naar dit specifieke konijnenras. Het ras dat hij hiervoor ontwikkeld had, kreeg in eerste instantie de naam Düsseldorfer Perlfeh, wat later afgekort werd naar Parelfeh (in het Duits: Perlfeh). Om tot zijn parelfeh te komen heeft hij hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van rasloze konijnen met een blauwgrijze vacht, en deze gekruist met de marburger feh.

Een andere fokker, dhr. Deiniger, wie uit het Duitse Ausburg kwam, heeft een soortgelijk konijnenras ontwikkeld door havana’s en wildkleurige konijnen met elkaar te kruisen. Mogelijk heeft ook Deiniger gebruik gemaakt van de marburger feh om de gewenste kleur te creëren. Het eindresultaat van zijn werk kwam veel overeen met de dieren die door Hoffmann waren gefokt. Deiniger noemde zijn ras echter Augsburger Perlfeh.

In de loop der jaren zijn de Düsseldorfer en Augsburger Perlfeh min of meer in elkaar opgegaan en is het ras doorgegaan als parelfeh. In Duitsland en de landen om Duitsland heen is een vaste groep liefhebbers van dit ras, voornamelijk sportfokkers die de dieren fokken om ermee naar tentoonstellingen te gaan. Buiten deze landen komt de parelfeh niet tot nauwelijks voor. De parelfeh begint rond 2020 ook wat geliefder te worden als huisdier en wordt daarom ook wat vaker in huiskamers aangetroffen.

Uiterlijk van de parelfeh

Als je naar de parelfeh kijkt, zie je een konijnenras dat veel overeenkomsten vertoont met de havana. De parelfeh heeft een korte en vierkante bouw en de borst is breed, evenals de schouders en rug. De achterhand behoort volgens de rasbeschrijving soepel afgerond te zijn. Parelfehs hebben een heel korte en gespierde nek. De poten moeten qua lengte en zwaarte in verhouding staan tot de rest van het lichaam, ze mogen hierbij niet te dun, maar ook zeker niet te stevig zijn.

De kop van een parelfeh is breed en goed ontwikkeld, maar mag vooral niet te lang zijn. De oren hebben afgeronde oortoppen en de lengte van de oren is ongeveer 11 centimeter. De parelfeh heeft een gewicht dat tussen de 2,0 en 3,5 kilo ligt.

Vacht en kleuren bij de parelfeh of perlfeh

De vacht van de parelfeh moet glanzend zijn, zacht en veerkrachtig aanvoelen. De haren behoren dicht ingeplant te zijn en de vacht is kort. De haren liggen tevens mooi aangesloten tegen het lichaam aan.

De kleur van de parelfeh is in de konijnenwereld uniek te noemen. Het gaat om een blauwgrijze kleur waarvan de haaruiteinden een wisselende kleur hebben. Het effect van deze unieke kleurschakeringen, die zich alleen uiten op het uiteinde van de haren, wordt ook wel aangeduid als ‘pareling’. Aan deze pareling dankt de parelfeh dan ook zijn naam.

De buik, binnenzijde van de poten en de onderkant van de staart zijn bij dit ras wit, ook de randen rond de ogen, de neus en een lijntje rondom de hals en de binnenzijde van de oren zijn altijd wit. Parelfehs hebben grijsblauwe ogen.

Karakter van dit konijnenras

De parelfeh staat bekend om zijn vriendelijke en goedaardige karakter. De konijnen hebben bovendien een levendig temperament en zijn nieuwsgierig aangelegd.

Gebruiksmogelijkheden

De parelfeh wordt vooral gehouden door sportfokkers op het Europese vasteland. De sportfokkers gaan met de dieren naar tentoonstellingen en proberen een zo mooi mogelijke pareling te creëren bij hun fokproducten. De parelfeh wordt ook als huisdier echter steeds bekender en wordt dan ook steeds vaker als huiskonijn gehouden door zowel kinderen als volwassenen.

Lees verder

© 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Konijnenras: Luchs - konijn met een bijzondere vachtkleurKonijnenras: Luchs - konijn met een bijzondere vachtkleurDe luchs is een konijnenras dat is ontwikkeld in Düsseldorf, Duitsland. Het ras staat bekend om zijn unieke pelskleur, d…
Konijnenras: Havana - een mooi bruin konijn met vuurgloedKonijnenras: Havana - een mooi bruin konijn met vuurgloedDe havana is een konijnenras van Nederlandse bodem, met een prachtige, diep donkerbruine vacht en een schitterende vuurg…
Konijnenras: Belgische haasKonijnenras: Belgische haasDe Belgische haas is een prachtig konijnenras dat qua uiterlijk meer doet denken aan dat van een haas, dan aan dat van e…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…

Tentoonstellingen voor knaagdieren en konijnenTentoonstellingen voor knaagdieren en konijnenJaarlijks worden er honderden tentoonstellingen voor knaagdieren en konijnen georganiseerd op plaatselijk, provinciaal,…
Konijnenras: PapillonKonijnenras: PapillonDe papillon is halverwege de 19e eeuw gefokt als tekeningras – iets wat in die tijd erg uniek was (en dus niet gefokt we…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Abubiju, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.vivfn.be/node/406
 • https://www.frieslandshow.nl/konijnen/parelfeh/
 • http://www.zevenrassenclub.nl/parelfeh.html
 • https://www.huisdiereninfo.nl/konijn/parelfeh/
 • http://www.konijnenrassen.nl/parelfeh.html
 • https://www.konino.nl/webwinkel/konijneninfo/konijnenrassen/
 • https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenras-parelfeh
 • https://www.konijnen.net/middelgrote-rassen/

Reageer op het artikel "Konijnenras: Parelfeh of perlfeh - konijn met unieke vacht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!