Kippenras: Vorwerkkriel

Kippenras: Vorwerkkriel De vorwerkkriel is een leuk kipje met een gewicht van 800 tot 1100 gram. De dieren stammen af van de grote vorwerk en de tekening is een typische lakenveltekening, waarbij het wit is vervangen door een buffkleur. Het zijn levendige dieren die zeer populair zijn en veel door sportfokkers gehouden en gefokt worden. Naast hun beeldschone uiterlijk worden vorwerkkrielen ook gehouden voor hun eieren (140 per jaar) en kunnen ze ook gehouden worden als vleesras. De vorwerkkriel kan zowel in een afgesloten ren gehouden worden als de vrije uitloop gegeven worden.

Inhoud


Andere benamingen

De vorwerkkriel staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Zwerg-vorwerkhuhn
 • Vorwerk bantam
 • Bantam vorwerk
 • Kriel vorwerk

Land van herkomst

De vorwerkkriel komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Geschiedenis

De vorwerkkriel is ontwikkeld uit de grote vorwerk, omdat men graag een verdwergde versie van de vorwerk wilde hebben. De vorwerk is een bekend nuthoen uit Duitsland met een karakteristieke lakenveltekening waarbij het witte lijf vervangen is door de buffkleur. De zwartwitte lakenveltekening komen we tegen bij de lakenvelder. Al snel nadat de vorwerk was ontwikkeld, gingen fokkers aan de slag om de vorwerkkriel te ontwikkelen. De grote vorwerk werd gekruist met diverse krielrassen, waaronder de lakenvelderkriel. Pas in 1963 werd de vorwerkkriel in Duitsland erkend als officieel ras.

Uiterlijk

Kijk je naar de vorwerkkriel, dan zie je een exacte kopie van de grote vorwerk, alleen in een kleiner formaat. De dieren hebben een landhoentype en zijn middelhoog gesteld. De vorwerkkriel heeft een vrij brede en gestrekte bouw en bij de haan moet de rug iets naar achteren aflopen. Een vorwerkkriel draagt zijn staart matig gespreid en middelhoog. Bij de hanen van dit ras is een rijke en goed ontwikkelde sierbevedering aanwezig, dit toont zich in de staart door fraai gebogen sikkels en bijsikkels van een middellang formaat.

De rasbeschrijving omschrijft dat de vleugels goed tegen het lichaam aangesloten moeten liggen. Bovenop hun kop hebben ze een middelgrote enkele kam en de oorlellen zijn wit. De oogkleur dient geelrood te zijn. De vorwerkkriel heeft onbevederde, leiblauwe poten.

Hanen van dit ras wegen zon 1 tot 1,1 kilo, hennen zijn wat lichter met een gewicht van 800 tot 900 gram.

Kleuren

De vorwerkkriel komt voor in één kleurslag: de lakenveltekening waarbij het wit vervangen is door buff. De buffkleur wordt ook wel omgeschreven als een diep goudgele kleur.

Karakter

De vorwerkkriel is een zeer populair kippenras in Duitsland en andere landen. De dieren hebben een prettig karakter, zijn met een beetje aandacht en een rustige benadering redelijk tam te worden. Ze zijn gemiddeld actief en kunnen prima in een afgesloten ren of de vrije uitloop gehouden worden.

Onderling zijn de dieren zeer verdraagzaam. Wanneer er voldoende ruimte en schuilmogelijkheden zijn, kunnen zelfs meerdere haantjes en een paar toompjes hennen goed samenleven.

Broedsheid en eieren

De hennen van dit ras staan bekend als goede legsters van zon 140 eieren per jaar. De eitjes hebben een witte eischaal en wegen zon 35 gram per stuk. Broedsheid komt bij dit ras minder vaak voor.

Gebruiksmogelijkheden

Van oorsprong is de vorwerkkriel een dubbeldoelras dat zowel voor het vlees als de eieren gebruikt wordt. Daarnaast zijn ze ook erg geliefd als sierras.

Bijzonderheden

Door de unieke combinatie van kleur en tekening is het ras erg geliefd bij fokkers die regelmatig naar tentoonstellingen gaan. Het duurt best lang voor de krielkip zijn uiteindelijke kleur en tekening heeft, pas na de derde ruiperiode is het eigenlijke tekeningbeeld goed zichtbaar.

Grote vorwerk

Er bestaat ook een grote variant van dit ras, namelijk de vorwerk.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: VorwerkKippenras: VorwerkDe vorwerk is een schitterend kippenras met een unieke kleurtekening die bij geen enkel ander ras voorkomt. De dieren zi…
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…
Kippenras: Doornikse krielKippenras: Doornikse krielDe Doornikse kriel is een schattig klein kippenras uit België (regio Doornik). Ze staan bekend om hun broedsheid en het…
Kippenras: New HampshirekrielKippenras: New HampshirekrielNew Hampshirekrielen zijn prachtige krielkippen welke een verdwerging zijn van de grote New Hampshire. Ze komen voor in…

Kippenras: WyandottekrielKippenras: WyandottekrielDe wyandottekriel is een leuk kipje met een rond voorkomen en een breed scala aan kleurslagen. Wyandottekrielen zijn één…
Kippenras: WelsumerkrielKippenras: WelsumerkrielDe welsumerkriel is een mooi krielkipje om te zien met een gewicht van 900 tot 1200 gram. Hennen van dit ras staan beken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rimshot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Vorwerk_chicken
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/vorwerk
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/vorwerk_hoen/
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/vorwerk-groot.html#.XU69CugzbIU
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/vorwerkhoen.html
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Vorwerkhoen
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/vorwerkhoenkrielen.html
 • https://www.lakenvelder-vorwerkclub.nl/vorwerk/krielen/
 • Boek: kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Vorwerkkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Gepubliceerd: 12-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!