Kippenras: krielkippen en dwerghoenders

Kippenras: krielkippen en dwerghoenders Wereldwijd bestaan er honderden kippenrassen. Elk ras verschilt qua karakter, formaat, lichaamsbouw, nut (vleesras, sierras, legkip, enzovoort) en kleuren. Eén van de soorten kippen die we kennen, is de krielkip en/of de dwerghoen. Dit zijn kleine kippen die gemiddeld genomen lichter dan 1,5 kilo zijn. Maar wat is nu precies het verschil tussen een krielkip en een dwerghoender, hoe kan je ze huisvesten en welke krielkippen en dwerghoenders bestaan er allemaal?

Inhoud


Verschil tussen krielkippen en dwerghoenders

Hoewel de meeste mensen de termen krielkippen en dwerghoenders door elkaar gebruiken, zit er wel degelijk een verschil tussen beide termen. Zo zijn krielkippen van origine zeer kleine kippenrassen, waarvan geen grotere variant bestaat. Deze rassen zijn vaak al erg oud. Voorbeelden van krielkippen zijn Chabo’s, Sebrights en javakrielen. Bij het noemen van de javakriel kan er misschien wat verwarring ontstaan, omdat er ook een java-hoen bestaat. Deze rassen hebben echter niets met elkaar gemeen.

Aan het eind van de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw is er een nieuwe variant kippenrassen ontstaan: dwerghoenders. Kippenrassen die tot de dwerghoenders gerekend worden, worden wel bijna altijd aangeduid met de term ‘kriel’. Zo heet de dwergvorm van de barnevelder bijvoorbeeld barnevelderkriel. De dwerghoenders zijn in principe kleine krielrassen die zijn ontwikkeld uit hun grote broer. Doel hiervan was kleinere kipjes te fokken die hetzelfde karakter en dezelfde uiterlijke kenmerken hadden als hun grote tegenhanger, om de kipjes ook beschikbaar te stellen voor mensen die minder ruimte ter beschikking hebben voor hun kippen.

Krielkippen en dwerghoenders in onze moderne maatschappij

Krielen en dwerghoenders zijn kippenrassen die prima passen in onze tijd en onze moderne maatschappij. We beschikken bijna allemaal over een beperkte huisvestingsruimte. Het is dan makkelijker te realiseren om een paar kleine kipjes van 1,5 kilo per stuk te houden dan een paar reusachtige kippenrassen die 5 tot 6 kilo wegen. Zo heb je in verhouding een kleiner hok nodig, gebruiken ze minder voer, zijn ze beter te verzorgen door kinderen, enzovoort.

Dwerghoenders en hun grote tegenhanger

Meestal komen de raseigenschappen van het grote ras en de dwerghoenders aardig overeen. Dit komt omdat er bij het ontwikkelen van de dwerghoender vaak gebruik wordt gemaakt van kruisingen tussen het oorspronkelijke, grotere ras en krielen die overeenkomsten vertonen.

Huisvesting van krielkippen en dwerghoenders

Krielkippen en dwerghoenders hebben, net als grote kippen huisvesting nodig. Ondanks hun formaat, hebben ze dezelfde behoeften aan huisvesting als de grotere kippenrassen. Alleen het nachthok zou wat kleiner kunnen, net als het formaat van de buitenren, het zandbadje en de zitstokken. Ook de legnesten zouden kleinere afmetingen kunnen hebben. En bij het plaatsen van de voer- en waterbakken voor de krieltjes en dwerghoenders moet ook rekening gehouden worden met het formaat van de diertjes.

Welke krielkippen en dwerghoenders bestaan er

Er bestaan veel krielkippen en dwerghoenders. Deze lijst is niet compleet, maar geeft een overzicht van de meest bekende krielkippen en dwerghoenders weer.

Lees verder

© 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: DubbeldoelrasKippenras: DubbeldoelrasWereldwijd bestaan er honderden kippenrassen. Van oorsprong werden kippenrassen voornamelijk gefokt voor hun nut: dus he…
Kippenras: ZijdehoenkrielKippenras: ZijdehoenkrielZijdehoenkrielen zijn één van de kleinste krielkipjes ter wereld met een gewicht van 550 tot 700 gram. De hennetjes staa…
Kippenras: SebrightKippenras: SebrightDe sebright is een van de kleinste krielkipjes ter wereld en staat bekend om zijn prachtige, scherpe aftekeningen. De di…
Kippenras: WyandottekrielKippenras: WyandottekrielDe wyandottekriel is een leuk kipje met een rond voorkomen en een breed scala aan kleurslagen. Wyandottekrielen zijn één…

Kippenras: Sier- en langstaartrassenKippenras: Sier- en langstaartrassenKippen zijn er in vele soorten en maten en er bestaan dan ook honderden kippenrassen wereldwijd. Een groot deel van de k…
Kippenras: Aarschots hoenKippenras: Aarschots hoenHet aarschots hoen is een zeer zeldzaam Belgisch kippenras dat aan het begin van de eenentwintigste eeuw zelfs volledig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JamesDeMers, Pixabay
  • Boek: kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
  • https://dierenbundel2012.jouwweb.nl/hoenders-en-dwerghoenders
  • https://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=61858
  • https://www.dekippenspecialist.nl/kriel-kippen-handleiding
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Krielkip
  • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/kippen-etc.html
  • https://www.tuinenhuis.com/krielkippen-onze-chabos/

Reageer op het artikel "Kippenras: krielkippen en dwerghoenders"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Gepubliceerd: 20-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!