Konijnenras: Franse hangoor - een groot konijn met hangoren

Konijnenras: Franse hangoor - een groot konijn met hangoren De Franse hangoor is een mooi konijnenras uit Frankrijk, welke afstamt van kruisingen tussen inheemse konijnen en Engelse hangoren. Waar het ras eerst alleen in wildkleur voorkwam, komt het nu ook in een aantal andere kleuren voor. Een van oorsprong vleesras, maar nu vooral een mooi showkonijn voor op konijnenshows en konijnententoonstellingen, maar ook een goed huisdier voor zowel volwassenen als kinderen. Franse hangoren staan erom bekend een rustig en evenwichtig karakter te hebben en kunnen met geduld en vriendelijkheid goed (hand)tam gemaakt worden door de eigenaar en/of verzorger.

Inhoud


Land van oorsprong

De Franse hangoor komt oorspronkelijk uit Frankrijk.

Geschiedenis van de Franse hangoor

Dit prachtige konijnenras is een typisch vleesras dat al zeer lang voorkomt in Frankrijk. Het ras is in Frankrijk ontstaan halverwege de negentiende eeuw. In die periode had men nog niet zo veel kennis van hygiëne, waardoor de populatie konijnen vatbaarder was voor ziektes dan vandaag de dag het geval is. Dat resulteerde erin dat er veel (onder andere) oorschurft bij konijnen voorkwam die in die periode op grote schaal gehouden werden.

Mensen die konijnen fokten voor de slacht, merkten op dat Engelse hangoren, die vanaf ongeveer het jaar 1800 op het Franse vasteland voorkwamen, zelden tot nooit last hadden van oorschurft. Deze fokkers dachten toen dat hangoorkonijnen een verminderde kans hadden op het verkrijgen van oorschurft deze gedachte was echter onterecht. Maar om deze reden besloten fokkers van slachtkonijnen de Engelse hangoor te kruisen met inheemse, rasloze konijnen en de voorouders van Vlaamse reuzen. Op deze manier wilden ze een konijnenras ontwikkelen dat sterk was en bovendien bekend zou staan als een sterk vleesras. Een andere vereiste was geheel naar gelang de gedachte hierachter dat de konijnen hangoren moesten hebben.

Konijnen uit bovengenoemde kruisingen waren lichter van bouw dan de Franse hangoren die wij in de 21e eeuw tegenkomen op shows en tentoonstellingen. Ook was het aannemelijk dat de konijnen in de negentiende eeuw nog geen witte vlekken hadden, maar dat de dieren vooral een wildkleurige vacht hadden. In die tijd heerste namelijk de opvatting dat wildkleurige konijnen het beste vlees voortbrachten, dus de vraag naar wildkleurige slachtkonijnen was dan ook groter dan de vraag naar konijnen met een andere kleur of ander kleurpatroon.

De gevlekte Franse hangoren zijn ontstaan in de jaren 60 van de negentiende eeuw in Duitsland, waar Duitse fokkers de Franse hangoor kruisten met rasloze gevlekte konijnen. Vooral in Duitsland werd de Franse hangoor een razend populair nutras als vleesproducent, maar ook voor zijn mooie pels werd de Franse hangoor op grote schaal gehouden. Rond 1900 kwam de Franse hangoor voor in het grootste deel van Europa Engeland uitgezonderd. Pas in 1938 werden de eerste Franse hangoren naar Engeland gehaald.

Naast het feit dat de Franse hangoor gebruikt werd voor zijn vlees, was de Franse hangoor veelvuldig ingezet om de kwaliteit van Engelse vleeskonijnen te verbeteren. Tegenwoordig wordt de Franse hangoor haast niet meer gebruikt als vleesras, aangezien er nieuwe rassen zijn ontwikkeld die beter naar de vraag van konijnenvlees kunnen voldoen. Franse hangoren worden nu vooral gehouden als huisdier en als geliefd showkonijn.

Uiterlijke kenmerken van dit konijnenras

De Franse hangoor is een redelijk groot en zwaar konijnenras, met een gewicht van 4,5 tot 6 kilogram. Rammen (mannetjes) zijn groter dan de voedsters (vrouwtjes) en hebben geprononceerdere wangen. Als je naar de Franse hangoor kijkt, zie je een robuust, gedrongen en gespierd konijn met een brede borst. De rasbeschrijving beschrijft dat de achterhand breed en mooi afgerond dient te zijn. De poten zijn vrij kort en fors.

De kop van een Franse hangoor is massief en breed vooral tussen de ogen - met goed ontwikkelde wangen. Ook een opvallend raskenmerk van de Franse hangoor is de gebogen neusrug, ook wel ramsneus genoemd. Naast een goede lichaamsbouw wordt er op shows en keuringen ook goed gelet op de lengte, vorm en dikte van de oren. De oren moeten langs de kop afhangen en mogen niet gevouwen zijn. De binnenzijde van het oor mag niet naar buiten gedraaid zijn. Bovendien zijn de oren dik en goed bevleesd en met mooi afgeronde oortoppen.

Vacht

Een Franse hangoor heeft een glanzende vacht met veel onderwol. Bij het aanraken behoort de vacht zacht aan te voelen. Bovendien is de vacht wat langer dan we van andere konijnenrassen gewend zijn, maar mag zeker niet neigen naar langharig.

Kleuren

De Franse hangoor kwam oorspronkelijk alleen in de wildkleur voor, maar in de loop der jaren zijn er diverse andere kleuren in het ras ingefokt, namelijk:
 • Konijngrijs
 • Blauwgrijs
 • IJzergrauw
 • Chinchilla
 • Blauwgrauw
 • Effen zwart
 • Effen blauw
 • Madagaskar
 • Isabella
 • Bont (in alle bovengenoemde vachtkleuren met witte vlekken)
 • Wit (zowel met blauwe als rode ogen)

Karakter van dit konijn

Het Franse hangoorkonijn is een rustig dier met een goedaardig en vriendelijk karakter. Ze hebben een gelijkmatig en evenwichtig karakter. De dieren zijn nieuwsgierig en onderzoeken graag hun omgeving. Een eigenaar of verzorger die rustig bij de konijnen gaat zitten, kan ze redelijk snel (hand)tam krijgen.

Gebruiksdoel

De Franse hangoor is van oorsprong een nutras, gefokt en gehouden voor het vlees en het bont. Tegenwoordig wordt het konijnenras vooral gehouden door sportfokkers die ze uitbrengen op konijnenshows en -tentoonstellingen. Ook als huisdier is de Franse hangoor zeer in trek en razend populair.

Bijzonderheden over de hangoren

Jonge Franse hangoren hebben staande oren. Pas als de jongen 4 tot 5 weken oud zijn, beginnen de oren geleidelijk aan te hangen.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Konijnenras: Duitse hangoor - hangoor met een leuk uiterlijkKonijnenras: Duitse hangoor - hangoor met een leuk uiterlijkDe Duitse hangoor is een van de jongste konijnenrassen en is ontwikkeld in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in D…
Konijnenras: hangoorrassen - konijnen met hangorenKonijnenras: hangoorrassen - konijnen met hangorenDe konijnenrassen die op de wereld bestaan, kunnen verdeeld worden in verschillende rasgroepen, waaronder vleesrassen en…
Konijnenras: Meissner hangoor - konijn met verzilverde vachtKonijnenras: Meissner hangoor - konijn met verzilverde vachtDe Meissner hangoor is een middelgroot konijnenras dat zijn oorsprong kent in de Duitse plaats Meiszen. Het is daar aan…
Franse hangoor als huisdierDe Franse hangoor is een konijn van groot formaat. Franse hangoren kunnen hele leuke huisdieren zijn en blijken vaak leu…

Konijnenras: Gele van Bourgondië - een geel konijnKonijnenras: Gele van Bourgondië - een geel konijnDe gele van Bourgondië is een in Frankrijk redelijk populair konijnenras, maar komt buiten Frankrijk maar mondjesmaat vo…
Konijnenras: Blauwe van BeverenKonijnenras: Blauwe van BeverenDe blauwe van Beveren is een zeldzaam, prachtig konijnenras uit Beveren (België), met een bijzondere vachtkleur die het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nino89, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • Boek: Konijnen en knaagdierenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef. ISBN: 9789036629621
 • https://maxmagazine.nl/2018/02/franse-hangoor-konijn-monique/
 • http://franse-hangoor.com/page6.php
 • http://www.franse-hangoren.nl/
 • https://www.facebook.com/julia.bouwman.35/
 • https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=652423
 • http://www.fransehangoor.nl/
 • https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=1863074
 • http://www.fransehangoorwinkel.nl/
 • http://fijnkonijn.nl/rassen/franse-hangoor/
 • https://www.bunnybunch.nl/forums/topic/75492-een-franse-hangoor-of-nederlandse-hangoor/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_hangoor
 • https://fransehangoren.com/
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/konijnen/franse-hangoor

Reageer op het artikel "Konijnenras: Franse hangoor - een groot konijn met hangoren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!