Kippenras: Nederlandse uilebaard

Kippenras: Nederlandse uilebaard De Nederlandse uilebaard - of kortweg uilebaard genoemd - is één van de zeldzaamste kippenrassen van Nederland en wordt nog maar op beperkte schaal gefokt door liefhebbers van het ras. De dieren zijn erg op zichzelf, maar kunnen bij een goede socialisatie en een rustige eigenaar toch redelijk tam gemaakt worden. Nederlandse uilebaarden staan bekend om de prachtige volle baard op hun kop en de prachtige hoorntjeskam. Wat de Nederlandse uilebaard nog bijzonderder maakt, is de kleurslag moorkop, die maar bij twee of drie kippenrassen wordt waargenomen.

Inhoud


Andere benamingen

De Nederlandse uilebaard staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Uilebaard
 • Barbu hollandais
 • Eulenbarthühner
 • Holandesa barbuda
 • Civetta barbuta olandese
 • Sowa brodata
 • Sovova bradata kokoshka

Land van herkomst

De Nederlandse uilebaard komt oorspronkelijk uit Nederland.

Geschiedenis

De Nederlandse uilebaard – in de meeste landen (en overigens ook door de meeste Nederlanders) kortweg uilebaard genoemd, komt al eeuwenlang voor in Nederland. Het ras stamt hoogstwaarschijnlijk af van in de 15e en 16e eeuw ingevoerde kuifhoenders, gekruist met de reeds in Nederland voorkomende landhoenders. Al vanaf de zeventiende eeuw wordt de Nederlandse uilebaard enigszins raszuiver gehouden. Diverse schilderijen uit die tijd, en dan met name vanaf de 17e eeuw, tonen kippen die zeer sterke overeenkomsten vertonen met de Nederlandse uilebaarden, in diverse kleuren en kleurslagen. In 1882 is de Nederlandse uilebaard voor het eerst in een boek beschreven.

Aan het eind van de 19e eeuw was de Nederlandse uilebaard bijna uitgestorven, en is in 1900 als één van de eerste hoenderrassen opgenomen in de lijst van Nederlandse hoenderrassen. Om de Nederlandse uilebaard van de ondergang te redden, zijn de overgebleven dieren gekruist met rasloze hoenders die enkele eigenschappen van de uilebaard vertoonden. Op deze manier werd er nieuw leven in het ras geblazen, en werd er eveneens gekruist met Thüringer uilebaarden en La Flèche-hoenders.

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH)

Anno 2018 is de Nederlandse uilebaard nog steeds een zeer zeldzame verschijning. Om die reden staat de Nederlandse uilebaard al meerdere jaren op de lijst met Nederlandse zeldzame huisdierrassen van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de Nederlandse uilebaard kijkt, zie je een kip dat sterke overeenkomsten vertoond met de Nederlandse baardkuifhoenders. Nederlandse uilebaarden zijn van het landhoentype en behoren volgens de rasbeschrijving een hoge staartdracht te hebben. De romp is, zoals bij de meeste landhoenders, gestrekt en vrij breed in het front. De vleugels behoren ietwat schuin naar beneden gericht en tegen het lijf aan gedragen te worden. De oogkleur is bij alle kleurslagen bruinrood, de pootkleur varieert per kleurslag van grijsblauw tot wit.

Het meest in het oog springende detail van de Nederlandse uilebaard is de kop. Het dier heeft zijn naam te danken aan de volle en ronde baard die volgens de rasbeschrijving geen insnoeringen mag laten zien. De dieren hebben bovenop hun kop een opvallende hoorntjeskam. Achter de kam behoren zich enkele gekroesde veertjes te bevinden, wat een restant is van een kuif (erfenis van de kuifhoenders die als voorouders van de uilebaard gezien worden).

Het is een middelgrote landhoender, waarbij de hanen een gewicht van 1,9 tot 2,5 kilogram hebben, en hennetjes iets lichter zijn met hun 1,5 tot 2,0 kilogram.

Kleuren

Nederlandse uilebaarden komen voor in diverse kleuren en kleurslagen, waaronder:
 • Zwart
 • Blauw
 • Wit
 • Koekoek
 • Goud-zwartgeloverd
 • Zilver-zwartgeloverd
 • Geel-witgeloverd
 • Moorkop
 • Goudpel
 • Zilverpel

Karakter

Nederlandse uilebaarden zijn gehard en vitaal en zijn voor iedereen een prachtige verschijning. Ze kunnen zowel in de vrije uitloop als in een afgesloten ren gehouden worden. Wel moet er rekening gehouden worden met de baard, die nat en vies kan worden wanneer de dieren in de vrije uitloop lopen, of als ze in een ren worden gehouden waar het modderig is en er regen het hok in kan komen.

Deze kippen staan erom bekend wat afstandelijk te zijn en liever met soortgenoten op te trekken dan dat ze nabijheid van de mens opzoeken. Toch kan de vaste verzorger en/of eigenaar de Nederlandse uilebaard behoorlijk tam maken, mits hij hier voldoende tijd insteekt, voer bij zich heeft en vooral de dieren rustig benadert.

Broedsheid en eieren

Net als de meeste landhoenders worden ook Nederlandse uilebaarden niet of zelden broeds. Wanneer zij dit wel zijn, voeren zij hun taak prima uit. Nederlandse uilebaarden leggen zo’n 120 tot 150 witte of bruine eieren per jaar (afhankelijk van de kleurslag van het dier), met elk een gewicht van 50 tot 60 gram.

Gebruiksmogelijkheden

De Nederlandse uilebaard werd vroeger gehouden als legras, maar wordt tegenwoordig vooral gefokt en gehouden als sierras in de tuin of op het land. Ook zijn er enkele fanatieke sportfokkers die met de Nederlandse uilebaard diverse shows en tentoonstellingen afstruinen.

Bijzonderheden

De Nederlandse uilebaard is één van de weinige rassen waarbij de kleurslag ‘moorkop’ voorkomt. Deze kleurslag is erg lastig te fokken. Het lijf van de moorkop is eenkleurig wit of goudbruin, waarbij de kop en het bovenste deel van de hals diepzwart is. De tekening is niet direct na de geboorte goed zichtbaar, en toont zich pas op z’n best als het kuiken zijn derde rui heeft doorgemaakt en het definitieve verenpak aanwzig is.

Overige informatie

In 1934 is de dwergvorm van de Nederlandse uilebaard gefokt, namelijk de Nederlandse uilebaardkriel.
© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Nederlandse uilebaardkrielKippenras: Nederlandse uilebaardkrielDe Nederlandse uilebaardkriel is een verdwergde vorm van de Nederlandse uilebaard en komt oorspronkelijk uit Nederland,…
Kippenras: BrabanterKippenras: BrabanterDe Brabanter is een schitterend kuifhoenderras van Nederlandse bodem en komt in ons land al voor sinds de zeventiende ee…
Kippenras: RijnlanderKippenras: RijnlanderDe rijnlander is een schitterend landhoen met een mooie bouw. Het ras komt in diverse kleurslagen voor en heeft een vrie…
Kippenras: Hollands kuifhoenKippenras: Hollands kuifhoenHet Hollandse kuifhoen is één van de oudste – al dan niet hét oudste – hoenderras van Nederland. De dieren staan bekend…

Raskat: AbessijnRaskat: AbessijnDe abessijn is een prachtig oud kattenras, een ras dat al heel lang naast de mens leeft. Een mooie, natuurlijkogende kat…
Onbekend hondenras: KaiOnbekend hondenras: KaiDe hond is een populair huisdier en er zijn veel rassen met bijbehorend verschillend innerlijk en uiterlijk, dus voor ie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PL Oostenbrink At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/uilebaard
 • http://szh.nl/hoenders/uilebaard/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_uilebaard
 • http://www.aviculture-europe.nl/nummers/15N01A07.pdf
 • http://zeldzamerassen.nl/bkuclub/uilebaarden/
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/nederlandseuilebaard.html
 • http://kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Nederlandse_Uilebaard
 • http://edepot.wur.nl/14271
 • http://www.bkuclub.nl/
 • http://www.bkuclub.nl/

Reageer op het artikel "Kippenras: Nederlandse uilebaard"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!