Konijnenras: Hulstlander, het konijn met een witte vacht

Konijnenras: Hulstlander, het konijn met een witte vacht De hulstlander is een redelijk jong konijnenras dat is ontstaan in de jaren 80 van de twintigste eeuw in de Nederlandse streek 'de Hulstlanden'. Het konijn heeft een spierwitte vacht en lichtblauwe ogen en is ontstaan uit de witte Wener en blauwogige pool. De levendige en behoorlijk temperamentvolle konijnen worden voornamelijk gehouden door sportfokkers, welke de dieren uitbrengen op konijnententoonstellingen en -shows. Als huisdier voor (kleine) kinderen is de hulstlander wat minder geschikt.

Inhoud


Land van herkomst

De hulstlander komt oorspronkelijk uit Nederland, het ras is ontstaan in de streek ‘De Hulstlanden’ in de provincie Overijssel.

Geschiedenis van de hulstlander

De hulstlander is een konijnenras dat begin jaren 80 van de twintigste eeuw gefokt is door de fokker J. de Graaf. Het ras dankt zijn naam aan de Overijsselse streek waar de hulstlander gefokt is, namelijk: de Hulstlanden. Om de hulstlander te fokken heeft J. de Graaf gebruik gemaakt van witte Weners en de pool blauwoog.

In 1984 werd de hulstlander officieel erkend en opgenomen in de standaard van de Nederlandse konijnenfokkersbond. In 2020 is het ras nog steeds erg onbekend, en staat het zelfs op de lijst met zeldzame konijnenrassen van Stichting Zeldzame Huisdierrassen. In het buitenland wordt de hulstlander eigenlijk nooit waargenomen.

Vacht en kleur

Als je naar de hulstlander kijkt, zie je een prachtig konijn met een sneeuwwitte vacht en lichtblauwe ogen. De vacht- en oogkleur heeft de hulstlander te danken aan zijn voorvader, de blauwogige pool. Het formaat heeft hij van zijn andere voorvader geërfd, de witte Wener, hoewel de hulstlander niet even groot is als de witte Wener.

De vacht is kortharig, glanst goed en ligt dicht tegen het lichaam aan. Ook is er voldoende onderwol aanwezig en is het konijn in staat – mits het dier het hele jaar door buiten gehouden wordt – ook in de wintermaanden buiten te leven. Hierbij moet er dan wel aan gedacht zijn dat het dier voldoende schuilmogelijkheden heeft met het liefst een warm hok waar sneeuw, wind en kou niet binnen kunnen dringen.

Uiterlijke kenmerken van dit konijnenras

Dit konijn is vrij klein van formaat en heeft een typisch geblokte bouw. Het lichaam behoort volgens de rasstandaard van de hulstlander kort en vol te zijn met mooi afgeronde lijnen. De poten zijn kort, stevig en recht. De hals is kort, evenals de kop. Daarnaast is de kop ook breed en zijn de wangen flink aanwezig – vooral bij de ram is dit het geval. Van opzij gezien is het profiel van de kop bol. De oren zijn zo’n 9 centimeter lang, stevig, goed behaard en worden in een V-vorm bovenop het hoofd gedragen.

Het gewicht van de hulstlander ligt tussen de 2,0 en 2,75 kilo. Het liefst wordt gezien dat de konijnen van dit ras tussen de 2,4 en 3,7 kilo wegen.

Welk karakter heeft de hulstlander?

De hulstlander is een wat temperamentvol en behoorlijk levendig konijn. Ze laten zich niet snel oppakken en zijn ook lastiger tam te maken dan konijnen met een rustiger karakter.

Gebruiksdoel van dit konijn

Door het levendige en temperamentvolle karakter is de hulstlander minder geschikt als huisdier voor kinderen, maar een zeer goede socialisatie en van jongs af aan gewenning met kleine kinderen kan er wel voor zorgen dat de hulstlander rustig blijft zitten wanneer kinderen hem willen aaien.

Wel is de hulstlander erg in trek als showkonijn voor op konijnenshows en -tentoonstellingen. Door zijn prachtig witte vacht kan de hulstlander op leuke prijzen rekenen.

Bijzonderheden

De hulstlander is met zijn spierwitte vacht en lichtblauwe ogen een uniek uitziend konijn. De combinatie van spierwitte vacht en lichtblauwe ogen, is een genetisch bepaald voorkomen. Dit type konijn wordt ook wel ‘leucistisch’ genoemd – en mag niet verward worden met albinisme (waarbij het dier spierwitte vacht heeft en rode ogen).

Doordat de hulstlander een leucistisch konijn is, heeft dit dier ook een verhoogde kans op het verkrijgen van epilepsie (ook wel ‘vallende ziekte’ ziekte genoemd onder konijnen). Waarom hulstlanders een verhoogde kans hebben op epilepsie, heeft waarschijnlijk te maken met een combinatie van een aantal genen die er ook voor zorgen dat het dier een spierwitte vacht en lichtblauwe ogen heeft. Wetenschappers zijn er echter nog niet uit (2020) wat de precieze oorzaak en/of oorzaken zijn van de verhoogde kans op epilepsie bij leucistische konijnen.

Overige informatie

Qua bouw lijkt de hulstlander erg veel op de klein zilver.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Konijnenras: AlaskaKonijnenras: AlaskaDe alaska is een van oorsprong Duits konijnenras met een lakzwarte vacht. Hoewel de naam doet vermoeden dat het dier eig…
Konijnenras: Rode Nieuw-Zeelander - konijn met rode vachtKonijnenras: Rode Nieuw-Zeelander - konijn met rode vachtDe rode Nieuw-Zeelander is een schitterend konijnenras met een dieprode vacht. Er bestaat ook een ander konijnenras, de…
Konijnenras: Luchs - konijn met een bijzondere vachtkleurKonijnenras: Luchs - konijn met een bijzondere vachtkleurDe luchs is een konijnenras dat is ontwikkeld in Düsseldorf, Duitsland. Het ras staat bekend om zijn unieke pelskleur, d…

Konijnenras: Beige of isabellaKonijnenras: Beige of isabellaDe beige of isabella is zowel in Engeland als Nederland ontstaan, hoewel alle dieren van het ras die nu nog bestaan, Ned…
Kattenrassen: De gracieuze Egyptische mauKattenrassen: De gracieuze Egyptische mauSamen met de hond behoort de kat tot de meest populaire huisdieren die er zijn. Die populariteit maakt ook dat sommige r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Perla123, Pixabay
  • Boek: Konijnen en knaagdieren encyclopedie. Auteur: Esther Verhoef. ISBN: 978-90-3662-962-1
  • http://konijnen.be/rassen/kleinras/hulstlander.htm
  • http://www.thriantaclub.nl/index.php/nl/
  • https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenras-hulstlander/
  • http://www.konijnenrassen.nl/hulstlander.html
  • http://fijnkonijn.nl/rassen/hulstlander/
  • http://www.konijnenhouden.nl/p/konijnenrassen.html
  • http://www.huisdiereninfo.nl/rassen/konijnen/hulstlander
  • http://www.thrianta-hulstlanderclub.nl/

Reageer op het artikel "Konijnenras: Hulstlander, het konijn met een witte vacht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!