Konijnenras: Sallander
De Sallander is een schitterend konijnenras van Nederlandse bodem, dat bekend staat om zijn unieke vachtkleur en vachtpatroon. Dit komt namelijk bij geen enkel ander konijnenras voor. Het zijn rustige tot levendige konijnen die graag op onderzoek uitgaan. Ondanks hun lieve karakter zijn het vooral tentoonstellingskonijnen en worden ze zelden tot nooit als huisdier gehouden. Sallanders hebben een ietwat gedrongen bouw, zijn goed bevleesd en hebben prachtige, rechtopstaande oren van zo'n 12 centimeter lang.
Inhoud
Andere benamingen
De Sallander staat ook wel bekend onder de naam:
Land van herkomst
De Sallander komt oorspronkelijk uit Nederland, en specifieker uit de streek Salland.
Geschiedenis
De Sallander is ontstaan uit kruisingen tussen Thüringers,
chinchilla’s en marters. Het ras werd gefokt door een zeer bekende Nederlandse keurmeester en fokker, namelijk D. J. Kuiper uit Olst (een klein plaatsje in Overijssel). De Sallander werd in Nederland erkend als officieel ras in 1975. Begin jaren 90 van de twintigste eeuw is de Sallander ook in Engeland aanwezig, en daar werd het ras in 1994 erkend door de Britse overkoepelende konijnenfokkersvereniging.
Uiterlijke kenmerken
Als je naar de Sallander kijkt, zie je een konijn met een gedrongen bouw en goed afgeronde achterhand. Het lichaam is goed gevuld, de hals behoort volgens de rasbeschrijving van het Sallands konijn kort te zijn. De poten zijn van een gemiddelde lengte en behoren flink en stevig te zijn. De kop van het konijn is goed ontwikkeld en breed, vooral bij rammen zijn de wangen goed ontwikkeld. De oren zijn ook stevig en zijn ongeveer 12 centimeter lang, waarbij ze altijd rechtop gedragen worden.
Sallanders wegen tussen de 3 en 4 kilo, waarbij er de voorkeur aan wordt gegeven dat het konijn in de buurt van de 4 kilo zit qua gewicht.
Vacht en kleur
De vacht is erg dicht en zijdeachtig, wat erg zacht aanvoelt bij aanraking. De grondkleur van een Sallander behoort altijd gebroken wit te zijn, terwijl de uiteinden van de dekharen bruinzwart zijn. Deze bruinzwarte uiteinden zorgen ervoor dat er een wazig, houtskoolachtig effect over de vacht ligt.
Deze teerachtige of houtskoolachtige waas komt niet over het gehele lichaam voor. De oren, borst, snuit, achterhand, poten en buik zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam, waarbij de kleur eerder neigt naar donkerbruin tot zwart dan gebroken wit met een lichte waas eroverheen. Ook het onderste deel van de schouder en flank is donkerder. De oogkleur van de Sallander is altijd donkerbruin.
Karakter
Sallanders hebben een gemiddeld actief temperament, ze zijn nieuwsgierig en intelligent. Wanneer ze al van zeer jongs af aan goed gesocialiseerd worden, kunnen Sallanders opgroeien tot aanhankelijke huisdieren die graag bij de mens komen voor een knuffel of een aai. De Sallander zal niet snel op schoot gaan zitten en houdt er bovendien ook niet van om opgetild te worden.
Gebruiksdoel
De Sallander is een typisch konijn dat veel op konijnenshows en -tentoonstellingen wordt waargenomen. Door zijn zachtaardige karakter is het dier ook zeer geschikt als huisdier voor zowel kinderen als volwassenen. Echter komt de Sallander niet veel voor als huisdier, vooral veroorzaakt door het feit dat de Sallander bekend staat als een zeer
zeldzaam konijnenras.
Bijzonderheden
De Sallander is van hetzelfde type en aftekening als de Thüringer, alleen is de kleur van de Sallander lichter uitgevallen dan dat bij de Thüringer het geval is.
Lees verder