Konijnenras: Deilenaar - een zeldzaam Nederlands konijn

Konijnenras: Deilenaar - een zeldzaam Nederlands konijn De Deilenaar is een redelijk jong konijnenras uit Nederland, met een bijzonder diep roodbruine vacht met zware, vlokkerige en zwarte ticking. Het is een zeldzaam ras met een zeer vriendelijk, levendig en open karakter dat graag bij de mens in de buurt vertoeft. Ze worden vooral gehouden door sportfokkers als showkonijn, maar dat neemt niet weg dat de Deilenaar een konijn is dat ook zeker goed gehouden kan worden als huisdier voor zowel kinderen als volwassenen. De Deilenaar is door de zeldzame status opgenomen in het bestand van de SZH als zeldzaam huisdierras van Nederlandse bodem.

Inhoud


Land van herkomst

De Deilenaar komt oorspronkelijk uit het plaatsje Deil, te Nederland.

Geschiedenis

De Deilenaar is een zeldzaam konijnenras dat ontwikkeld werd door de fokker G.W.A. Ridderhof in de Betuwse plaats Deil. Er zijn meerdere konijnenrassen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit ras, alhoewel deskundigen soms hun twijfels hebben over de invloed van bepaalde konijnenrassen. De rassen die mogelijk de grootste invloeden hebben gehad op de ontwikkeling van de Deilenaar, zijn:

In 1940 werd de Deilenaar officieel erkend in Nederland, maar het heeft daarna nog langere tijd geduurd voor er liefhebbers in andere landen ontstonden. In Engeland werd het ras dan ook pas aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw erkend.

De Deilenaar kan gezien worden als één van de zeldzaamste konijnenrassen ter wereld. In het jaar 2012 waren er nog maar zo’n 100 voedsters over die voor het fokken van dit ras gebruikt konden worden. In 2020 wordt het aantal voedsters op zo'n 120 geschat in Nederland.

Uiterlijke kenmerken van het Deilenaar konijn

Als je naar de Deilenaar kijkt, zie je een sterk, robuust konijn met een diepe bruinrode vacht met zwarte ticking. De Deilenaar is een konijn van het zogenoemde geblokte type, wat inhoudt dat het konijn fors en gespierd is maar tegelijkertijd ook een kort lichaam heeft. Daarnaast is de hals heel kort en breed, en is de kop ook breed en kort te noemen. De poten behoren volgens de rasstandaard in harmonie met de rest van het lichaam te zijn, de oren zijn gemiddeld zo’n 11 centimeter lang. Deze konijnen hebben een gewicht van 2,25 tot 3,50 kilo, waarbij liever wordt gezien dat de dieren boven de 3 kilo uitkomen.

Deilenaars worden gemiddeld zo’n 8 jaar oud.

Kleur van dit konijnenras

De vacht heeft een diep roodbruine tint, met zwarte ticking die niet overal op het lichaam gelijk geplaatst is. Deze vorm van ticking wordt ook wel ‘vlokkerige ticking’ genoemd. Daarnaast is de ticking ook nog behoorlijk zwaar aangezet, waardoor er in sommige gevallen meer zwart zichtbaar is dan de diep roodbruine vachtkleur. De vacht is langer dan bij de meeste kortharige rassen, maar er is geen sprake van een langharig konijnenras. De vacht heeft een gemiddelde hoeveelheid onderwol en heeft een mooie glans. Op de kop, oren en poten is de vacht korter dan op de rest van het lichaam.

De buik, binnenkant van de poten en het binnenste van de oren is vaak crèmekleurig.

Karakter van de Deilenaar

Deilenaars hebben een gemiddeld levendig en vriendelijk temperament. Ze zijn in staat hun vaste verzorger goed te herkennen, en kunnen met deze persoon ook echt een band opbouwen. De dieren houden van aandacht, en komen geregeld naar ‘de mens’ toe voor een aai of een knuffel. Voorwaarde hiervoor is wel dat de konijnen al op zeer jonge leeftijd een goed socialisatieproces doormaken en de rest van hun leven op regelmatige basis in contact blijven met de mens.

Gebruiksdoel van dit konijn

Vooral sportfokkers en mensen die graag naar konijnenshows gaan, houden en fokken Deilenaars. Toch is de Deilenaar ook zeer zeker geschikt als huisdier voor zowel kinderen als volwassenen.

Bijzonderheden

In Frankrijk bestaat het konijnenras ‘Brun Marron de Lorraine’. Dit is een konijn dat dezelfde kleur en ticking heeft als de Deilenaar, maar de bouw wijkt wel erg af tussen de rassen. Het Franse ras is slank gebouwd met een hoekige kopvorm en korte beharing, en dit ras heeft een gewicht van 1,5 tot 2,5 kilogram.

Huisvesting van de deilenaar

De Deilenaar heeft, net als ieder ander konijnenras, voldoende ruimte nodig om een gelukkig leven te kunnen leiden. Konijnen zijn echte groepsdieren, waardoor ze het meest gezond en gelukkig zijn wanneer ze minstens één maatje hebben. Het hok moet groot genoeg zijn zodat het dier ruimte genoeg heeft om te bewegen. Hierbij geldt voor elk konijn: hoe groter het hok, hoe beter dit is voor het welzijn van dit konijn.

Welke voeding heeft een Deilenaar nodig?

Naast een goed hok heeft het dier elke dag voer nodig, moet er altijd vers hooi ter beschikking van het konijn staan en moet het dier dagelijks vers water krijgen.

Konijnen zijn erg nieuwsgierig en onderzoeken dingen graag. Daarom is het verstandig om regelmatig nieuw konijnenspeelgoed in het hok te leggen, of speelgoed af te wisselen. Ook kan je ze af en toe een lekker stukje groente of fruit geven, wat ze niet dagelijks krijgen. Wilgentakken of takken van (hoogstam)fruitbomen als appelbomen en perenbomen zijn erg goed voor de deilenaar. doordat ze aan de takken kunnen knagen, slijten hun tanden op de juiste manier af.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Konijnenras: Belgische haas - renpaard onder de konijnenKonijnenras: Belgische haas - renpaard onder de konijnenDe Belgische haas is een prachtig konijnenras dat qua uiterlijk meer doet denken aan dat van een haas, dan aan dat van e…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Konijnenras: Gouwenaar of Lilac - een mooi konijnKonijnenras: Gouwenaar of Lilac - een mooi konijnDe Gouwenaar, ook wel Lilac genoemd, is een prachtig konijnenras met een bijzonder lichtgrijze, pastelachtig blauwe vach…
Konijnenras: Blauwe van Sint NiklaasKonijnenras: Blauwe van Sint NiklaasDe blauwe van Sint Niklaas is een zeer zeldzaam konijnenras dat buiten België (het land van oorsprong) en Frankrijk niet…

Konijnenras: Sallander - een konijn met een unieke vachtKonijnenras: Sallander - een konijn met een unieke vachtDe Sallander is een schitterend konijnenras van Nederlandse bodem, dat bekend staat om zijn unieke vachtkleur en vachtpa…
Misverstanden over vlooien bij hond of katMisverstanden over vlooien bij hond of katNiemand zit te wachten op vlooien bij zijn huisdier. Als je ze eenmaal hebt, zijn ze hardnekkig en moet je met je dier é…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Felber, Wikimedia Commons (CC0)
 • Boek: Konijnen en knaagdieren encyclopedie. Auteur: Esther Verhoef. ISBN: 978-90-3662-962-1
 • Boek: Mini-encyclopedie konijnen. Auteur: Geoff Russell. ISBN: 9789048304325
 • https://www.elsenhove.nl/ons-dierbestand/konijnen/
 • http://www.konijnenhouden.nl/p/konijnenrassen.html
 • http://www.konijnenrassen.nl/deilenaar.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Deilenaar
 • https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenras-deilenaar/
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/konijnen/deilenaar
 • http://szh.nl/konijnen/deilenaar/
 • www.deilenaar.nl

Reageer op het artikel "Konijnenras: Deilenaar - een zeldzaam Nederlands konijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!