Konijnengeluiden: welke geluiden maakt een konijn?

Konijnengeluiden: welke geluiden maakt een konijn? Konijnen maken weinig geluiden. Dit heeft een anatomische verklaring: ze hebben geen goed ontwikkelde stembanden. Maar vooral hun karakter speelt een rol. Konijnen zijn van nature nu eenmaal prooidieren. Ze hebben er in de natuur belang bij om zo weinig mogelijk op te vallen en geen lawaai te maken. Toch zijn er een paar konijnengeluiden. Op die manier communiceren de dieren met hun soortgenoten en hun baasjes. Zo kunnen ze grommen, tandenknarsen, krijsen, brommen en zelfs met de achterpoten stampen. Elk geluid heeft dan ook zijn betekenis. Wil je weten of je konijn tevreden of eerder boos is? Goed luisteren naar de geluiden en de lichaamstaal van je konijn is de boodschap. Zo kom je te weten wat je konijn je wil vertellen.
Luid tromgeroffel hoef je bij konijnengeluiden niet te verwachten / Bron: Jamjar, Flickr (CC BY-2.0)Luid tromgeroffel hoef je bij konijnengeluiden niet te verwachten / Bron: Jamjar, Flickr (CC BY-2.0)

Konijnengeluiden: luister goed!

De meeste baasjes staan er nauwelijks bij stil maar een konijn heeft een heel ander karakter dan een hond of kat. Honden en katten zijn in oorsprong roofdieren. Onze huiskat is nauw verwant aan de tijger. De hond stamt af van de wolf.

Konijnen zijn echter in de natuur prooidieren. Ze gaan dus niet zelf op jacht maar worden door andere soorten opgejaagd. Voor prooidieren is het dan ook heel belangrijk zich stil en onopvallend te gedragen. Op die manier trek je immers niet de aandacht van vijanden die jou als een lekkere hap of lunch zien. Daarom maken konijnen ook weinig geluiden. Onze huiskonijnen hebben nog steeds hetzelfde karakter en maken instinctief weinig lawaai.

Toch zijn er een aantal typische konijnengeluiden. Een aantal hiervan zijn moeilijk hoorbaar. Je moet dus goed luisteren om ze op te vangen. Als baasje is het natuurlijk leuk om te weten wat je konijn precies bedoelt.

Knorren of zacht blazen

Als je konijn knort of zachtjes blaast wijst dit op ontevredenheid. Het geluid is zacht en meestal moeilijk te horen. Het dier is agressief en kan zelfs gaan aanvallen of bijten. De boosheid van je konijn kan verschillende oorzaken hebben. Probeer uit te vissen wat je dier een bedreigend gevoel gaf.

Grommen, brommen of zoemen

Rammelaars (mannetjeskonijnen) durven wel eens grommen. Lichtjes zoemen komt ook voor. Meestal vertoont je konijn op dat moment bijkomend gedrag als voorwerpen bestijgen of steeds rond je voeten lopen.

In de natuur maken mannetjes dit geluid kort na de dekking of wanneer ze een vrouwtje het hof maken. Huisdieren doen het ook wanneer ze seksueel gefrustreerd zijn.

Er zijn heel wat goede redenen om je konijn te laten castreren of steriliseren. Vooral het vermijden van agressief gedrag en seksuele frustratie is een belangrijk voordeel. De eerste keren vind je het misschien nog leuk wanneer je konijn je ‘achtervolgt’ of steeds probeert om je voet te beklimmen, maar na een tijdje is de lol er wel af. Er is weinig aan te doen zolang je je konijn niet laat opereren.

Toch kunnen ook gecastreerde mannetjes en gesteriliseerde vrouwtjes nog grommen, rond je voeten cirkelen of brommen. Ze doen dit dan uit opwinding, bijvoorbeeld omdat je op het punt staat ze te voederen of wanneer ze elkaar achterna zitten. Sommige konijnen doen dit ook om de aandacht van hun baasje te trekken. Ze gaan aan je voeten zitten en grommen.

Tandenknarsen

Tandenknarsen kan bij konijnen zowel onschuldig als een teken van pijn zijn. Het verschil is niet altijd makkelijk te horen, zeker voor onervaren baasjes. Het hangt vooral af van het volume van het tandenknarsen: is het luid of eerder stil?

Zacht

Zachtjes tandenknarsen of maalgeluidjes maken is voor een konijn heel normaal: het voelt zich prettig en lekker. Wanneer je het dier aait of over de kop streelt is het niet ongewoon om zacht tandengeknars te horen. Je konijn vindt het leuk. 'Doe vooral verder', is de boodschap.

Hard

Hard tandenknarsen wijst op pijn, wellicht veroorzaakt door een gebitsprobleem bij het konijn maar ook een andere oorzaak zoals gas in de buik is mogelijk. Vaak is het zo hard dat je het zelfs van de andere kant van de kamer kan horen. Ga met je konijn zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vaak merk je in dit geval trouwens ook andere symptomen van ziekte zoals lusteloosheid of een wazige blik.

Stampen met de achterpoten

Met de achterpoten op de grond stampen is typisch konijnengedrag. In de natuur doen konijnen dit om elkaar voor gevaar te waarschuwen. Het creëert trillingen die andere konijnen tot op grote afstand waarnemen. Doet je huisdier dit betekent het dat hij ergens gevaar in ziet. Een konijn kan echter ook met de achterpoten stampen uit ontevredenheid of frustratie.

Waarschuwen voor gevaar

Stampt het konijn hard met beide achterpoten tegelijk op de grond is het angstig. Het dier wil instinctief andere konijnen waarschuwen, zelfs als het konijn alleen woont. Meestal staan de ogen op dat moment ook wijd. Soms veroorzaakt een ander geluid dat op kloppen lijkt dit gedrag. Je dier denkt dan: 'Iemand wil me waarschuwen!'

Ontevreden

Stampt je konijn minder hard, met één achterpoot of een paar keer kort achter elkaar? Dit duidt eerder op ontevredenheid of frustratie. Je konijn is misnoegd omdat het zijn energie niet kwijt kan. Vaak komt dit ook voor bij ongecastreerde mannetjes en is een uiting van seksuele frustratie. Frustratie voorkomen is een van de vele goede redenen om je konijn te laten castreren (mannetjes) of steriliseren (vrouwtjes). Sommige konijnen doen dit ook om hun ontevredenheid te uiten over lawaai, bijvoorbeeld van een stofzuiger.

Piepen

Een konijn maakt normaal gesproken nooit een piepend geluid. Toch zijn er situaties waarin je een konijn kunt horen piepen. Het klinkt een beetje als een angstig klaaggeluid. Jonge konijntjes doen dit wanneer ze het koud hebben of honger hebben. Het diertje kan ook piepen wanneer de fokker ze bij een eerste controle uit het warme nestje haalt. Ook gebeurt het wel eens dat een jong tijdens het werpen buiten het nest terechtkomt, met angstig gepiep tot gevolg.

Mopperen

Jawel, ook een konijn kan mopperen. Het maakt dan korte en scherpe op elkaar volgende geluidjes. Je dier protesteert hiermee, bijvoorbeeld wanneer je het vangt of tegen zijn zin terug in de kooi zet.

Gillen of krijsen

Dit geluid wil je liever nooit horen. Een konijn zal normaal gezien nooit gillen of krijsen. Doet hij dit wel is hij in doodsangst voor iets of lijdt een verschrikkelijke pijn. Het klinkt als de luide schreeuw van een angstig kind. In de natuur zal een konijn dit doen wanneer het door een roofdier is gegrepen. Soms kan je dit ook bij kleine konijntjes waarnemen wanneer ze voor het eerst opgepakt worden.

Een andere situatie waarin konijnen luid krijsen is wanneer ze een pijnlijke dood sterven, zoals vaak het geval is bij konijnen besmet met RHD (VHS). Deze besmettelijke konijnenziekte leidt vaak tot een snelle maar afgrijselijke dood.
© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…
Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobieVerschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobieVeel mensen hebben op een of andere manier last van geluiden. Niet alleen doordat buren luidruchtig zijn in huizen met t…
Het houden van een cavia en konijn in één verblijfEen konijn en een cavia samen in één hok, het ziet er leuk uit. Veel mensen vinden deze beide huisdieren erg leuk en kie…
Konijnen: lichaamstaal en geluidenKonijnen: lichaamstaal en geluidenKonijnen hebben slecht ontwikkelde stembanden, waardoor ze niet beschikken over een duidelijk herkenbaar dierengeluid al…
Kattenogen: fascinerend en functioneelKattenogen: fascinerend en functioneelVeel mensen vinden de ogen van een kat indrukwekkend. Soms eens beetje eng, maar dat komt vaak door associatie van de ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Land, B., 'The Simple Guide to Rabbits'
  • Verhoef-Verhallen, E., 'Het konijn'
  • http://www.justrabbits.com/rabbit-language.html#gs.V=VBlN4
  • http://www.bunnyhugga.com/a-to-z/rabbit-behaviour/rabbit-noises.html
  • http://homesteading.about.com/od/Homestead-Livestock/fl/Rabbit-Reproduction.htm
  • Afbeelding bron 1: Jamjar, Flickr (CC BY-2.0)
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 14-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.