recensie

Goed konijnenvoer: Supreme Science Selective Rabbit

Goed konijnenvoer: Supreme Science Selective Rabbit Goed konijnenvoer is heel belangrijk. De meeste ziekten bij konijnen worden immers rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakt door verkeerde voeding. Naast hooi en water is ook een goed droogvoer ('biks') belangrijk. Jammer genoeg is het meeste konijnenvoer op de markt niet geschikt. De samenstelling past niet bij de natuurlijke voedingsbehoefte of het product bevat te veel suikers, wat dan weer tot overgewicht leidt. In sommige gevallen bevat de voeding zelfs voor konijnen totaal ongeschikte items zoals zonnebloempitten. Misschien wel het beste voer is Supreme Science Selective Rabbit. Bij dit product sluiten de samenstelling en ingrediënten nauw aan bij de juiste voeding voor konijnen.
Welk goed konijnenvoer schaft de pot vandaag? / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayWelk goed konijnenvoer schaft de pot vandaag? / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Goed konijnenvoer binnen een complete voeding

Een goede voeding van konijnen steunt op vier componenten: hooi, water, droogvoer (‘biks’) en groenvoer. Hooi en water zijn de basisbestanddelen van de voeding. Je konijn mag er onbeperkt van eten en ze moeten altijd beschikbaar zijn.

Droogvoer en groenten zijn bijkomende voeding die je maar in beperkte mate mag geven. Vaak krijgen konijnen te veel droogvoer (tot overmaat van ramp vaak ook met een verkeerde samenstelling) en te weinig hooi en groenten.

Goed droogvoer heeft een hoog vezelgehalte en bevat weinig vet en calcium. Ook zitten er geen toegevoegde suikers of voor konijnen ongeschikte items in het voer. Welk voer beantwoordt aan deze vereisten?

Supreme Petfoods

Het populaire konijnenvoer Science Selective Rabbit wordt geproduceerd door Supreme Petfoods, een Nederlands bedrijf uit Nieuwegein in de provincie Utrecht.

Bedrijfsfilosofie

In tegenstelling tot veel andere fabrikanten van konijnenvoer draagt Supreme verantwoord en gezond voer hoog in het vaandel. Voor de samenstelling van Selective Science Rabbit, oorspronkelijk op de markt gebracht onder de naam 'Russell Rabbit', deed het bedrijf beroep op verschillende voedingsexperts en dierenartsen. Zo kwam men tot een product dat volledig en optimaal beantwoordt aan de voedingsbehoeften van konijnen. De website van het bedrijf beklemtoont het hart voor dieren van de producent: men wil niet zomaar eender wat op de markt gooien.

Andere producten

Naast konijnenvoer produceert het bedrijf ook voeding voor tal van andere kleine huisdieren zoals fretten, hamsters, cavia's, degoes en tamme ratten. Telkens is dezelfde filosofie het uitgangspunt: de voeding moet voldoen aan de optimale behoefte van de diersoort.

Ingrediënten van Supreme Science Selective Rabbit

 • Luzerne
 • Tarwe en tarwemeel
 • Sojschillen, sojaschroot en sojaolie
 • Erwtenvlokken, lijnzaad (min. 2%), bietenpulp
 • Zout en mineralen
 • L-lysine en DL-methionine

Samenstelling

 • Vitamine A 10.000 IE/kg, vitamine D3 1.000 IE/kg, vitamine E 50 mg/kg
 • Koper 10 mg/kg, ijzer 50 mg/kg, zink 50 mg/kg
 • Mangaan 30 mg/kg
 • Ruw eiwit 14,0%, ruwe as 8,0%, ruwe vezels 25,0%, ruw vet 4,0%
 • Selenium 0,10 mg/kg
 • Calcium 0,6%, fosfor 0,4%, jodium 0,40 mg/kg, natrium 0,3%

Verpakkingen

Supreme Science Selective Rabbit is beschikbaar in vijf verschillende verpakkingen:
 • 350 g
 • 1,5 kg
 • 3 kg
 • 5 kg
 • 10 kg

Een grotere zak kopen is voordeliger, want de prijs per kilo daalt. Je zal bijvoorbeeld bij een zak van 10 kilogram aanzienlijk minder betalen per kilogram dan bij een zak van 1,5 kilogram. Let echter wel op de vervaldatum: heb je maar één konijn doe je met een zak van tien kilo wel heel erg lang als je een juiste voeding aan je konijn geeft.

Voordelen

Evenwichtige voeding

Het meeste droogvoer op de markt bestaat uit een visueel mooie mix van korrels in allerlei vormen en kleuren. Trap er niet in: dat deugt niet. Een konijn is erg kieskeurig en heeft de onhebbelijke gewoonte om uit zo’n gemengd voer steeds weer dezelfde brokjes te kiezen. Wat je konijn niet lekker vindt blijft liggen tot het baasje het voederbakje opnieuw vult. Dit geeft een erg eenzijdige, selectieve en onevenwichtige voeding.

Bij Supreme Science Selective bestaat het voer uit groene, allemaal identieke korrels die alle nodige vitaminen en mineralen bevatten. Op die manier vermijd je selectieve voeding. De biks zijn geschikt voor alle rassen vanaf vier maanden oud.

Samenstelling

Een goed konijnenvoer bevat volgens de Amerikaanse House Rabbit Society een hoog vezelgehalte van minimum achttien procent of hoger. Bij dit product is het vezelgehalte maar liefst 25%.

Voorts mag het weinig vet en maximum één procent calcium bevatten. Met slechts 0,6% calcium scoort Supreme Science Selective ook hier goed. Eiwitten en proteïnen mogen niet meer dan ongeveer veertien procent bedragen. Droogvoer voor konijnen mag ook geen gedroogd fruit, zaden, zonnebloempitten of noten bevatten. Deze items zijn totaal ongeschikt voor konijnen.

Supreme Science Selective Rabbit voldoet dus aan alle voorwaarden voor een gezonde voeding. Een ander pluspunt: het product bevat ook geen toegevoegde suikers of kleurstoffen. Suikers leiden al gauw tot overgewicht, een echte plaag bij huiskonijnen. Het lijnzaad, een bron van omega 3 en omega 6, bevordert dan weer een glanzende vacht en een gezonde huid.

Bio-Mos

Aan het product is ook de prebiotische stof ‘Bio-Mos’ toegevoegd. Deze stof bevordert het immuunsysteem en de darmwerking, wat essentieel is voor konijnen. Konijnen hebben een gevoelig maag-darmstelsel dat voortdurend in beweging moet blijven. Hoewel het voer ook zonder deze stof voor konijnen geschikt was is het een extra troef.

Smaak

Ook niet onbelangrijk: het smaakt blijkbaar ook lekker, want de meeste baasjes bevestigen dat hun konijnen zich direct op het voer storten wanneer hun voederbakje wordt gevuld.

Nadelen

Hoeveelheden

Pas wel op met de hoeveelheid, zelfs bij goed samengesteld voer als Supreme Science Selective. Op de verpakking staan vermeldingen als '70 gram' en 'it can be fed freely'. Volg je deze richtlijnen loop je het risico dat je konijn te veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

25 tot 30 gram per kilo lichaamsgewicht per dag is meer dan genoeg. Een konijn van twee kilo mag dus per dag hooguit 60 gram krijgen. Vooral de toevoeging dat het voer vrij gegeven mag worden is gevaarlijk en kan bij de klant tot de verkeerde conclusie leiden.

Belang van volledige voeding niet genoeg vermeld

Korrelvoeding is slechts een beperkt onderdeel van een complete voeding met vooral hooi en water. Op de website van Supreme lees je wel zaken als 'je dient genoeg hooi te geven', maar het belang van hooi is veel groter dan dat van droogvoer. Geef je te veel droogvoer zal het konijn immers veel te weinig hooi eten, met alle gevolgen van dien voor de tanden. Geen enkele korrelvoeding kan voor het afslijten van de achtertanden hooi vervangen!

Droogvoer is geen alternatief voor hooi, maar is slechts aanvullende voeding bij een gezond dieet van hooi, water en groenten. Supreme plaatst wel een handige ADH-tabel ('Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid') op de verpakking, voegt hier ook '+hay' en '+water' aan toe en daarmee is de kous af. Het wekt de indruk dat wanneer je het konijn 'bijkomend' ook wat hooi en water geeft je een goede voeding voorziet.

Vertrouw niet alleen op Supreme Science Selective Rabbit / Bron: Vampy24, PixabayVertrouw niet alleen op Supreme Science Selective Rabbit / Bron: Vampy24, Pixabay

Supreme Science Selective: goed konijnenvoer?

Kopen?

Ja, zonder twijfel. Niet toevallig raden ook veel dierenartsen dit product aan. In tegenstelling tot heel wat andere merken met gemengd voer krijgt je konijn bij Supreme Science Selective immers een evenwichtige en uitgebalanceerde voeding. De samenstelling van de korrels sluit veel beter dan eender welk ander product aan bij de voedingsbehoeften van je konijn.

Zorgvuldig gebruik

Gebruik dus zeker Supreme Science Selective Rabbit als een van de vier componenten van een gezonde voeding van een konijn, maar in beperkte mate en vergeet niet dat de basis van een gezonde voeding hooi is, wat men je ook wil laten geloven.

Het immense belang van hooi als basis van konijnenvoeding wordt door organisaties als de American House Rabbit Society al decennialang beklemtoond.

Waarschuwing

Tot slot nog een kleine waarschuwing. Wanneer je besluit om over te schakelen op dit voer is dat een goed idee, maar weet dat abrupte wijzigingen in de voeding van een konijn darmproblemen kunnen veroorzaken. Bouw daarom het oude voer geleidelijk af door het de eerste dagen te mengen met Supreme Science Selective Rabbit, tot je na een week alleen het nieuwe voer geeft.

Lees verder

© 2016 - 2021 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenvoer: Welk voedsel is geschikt om te voeren?Konijnenvoer: Welk voedsel is geschikt om te voeren?Konijnen zijn planteneters. Hun menu dient te bestaan uit voedsel met koolhydraten, eiwitten, vet, vitaminen en minerale…
Het houden van een cavia en konijn in één verblijfEen konijn en een cavia samen in één hok, het ziet er leuk uit. Veel mensen vinden deze beide huisdieren erg leuk en kie…
Eetgedrag van het konijnEetgedrag van het konijnOver konijnen is al veel geschreven in boeken en op internet. Voedsel is voor konijnen net als bij mensen één van de bel…
Wat mogen konijnen eten en wat niet?Wat mogen konijnen eten en wat niet?Voeding is voor konijnen erg belangrijk omdat konijnen erg gevoelige darmen hebben. Er kunnen nare dingen met je konijn…

Havanezer, een kleine lieve waakhondHavanezer, een kleine lieve waakhondDe havanezer is wellicht niet de meest bekende gezelschapshond uit de bichonfamilie (waartoe ook de Maltezer behoort), m…
Konijnengeluiden: welke geluiden maakt een konijn?Konijnengeluiden: welke geluiden maakt een konijn?Konijnen maken weinig geluiden. Dit heeft een anatomische verklaring: ze hebben geen goed ontwikkelde stembanden. Maar v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SeppH, Pixabay
 • http://www.mybunny.org/info/rabbit-diet-and-nutrition/
 • http://www.konijnenbelangen.nl/winkel.php?wid=2&menu=winkel (informatieboekjes over voeding)
 • http://www.bio.miami.edu/hare/diet.html
 • http://myhouserabbit.com/rabbit-care/what-to-feed-your-pet-rabbit/
 • http://rabbit.org/faq-diet/
 • http://www.supremepetfoods.nl/furries/rabbits/
 • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Vampy24, Pixabay
Karldelauw (163 artikelen)
Laatste update: 16-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.