Traanoog bij konijnen: oorzaken en behandeling

Traanoog bij konijnen: oorzaken en behandeling Traanoogjes en andere oogaandoeningen komen bij konijnen vaak voor. De uitvloei uit het oog kan gepaard gaan met andere symptomen zoals rode of wazige ogen. Een snelle en efficiënte behandeling is dan noodzakelijk om erger te voorkomen. De oorzaak kan onschuldig zijn maar het kan ook gaan om een ooginfectie die je zo snel mogelijk moet behandelen. Hoe kan je oogproblemen tijdig herkennen en wat zijn de mogelijke oorzaken?

Symptomen van oogproblemen

Oogaandoeningen herkennen is niet moeilijk. Vaak merk je uitvloeiing van vocht maar er kunnen ook bijkomende symptomen zijn zoals rode oogleden, gezwollen ogen of een halfopen oog. Het traanoog kan ook met niezen gepaard gaan.

Traanoogjes komen vaak voor en soms is de oorzaak onschuldig maar niet altijd. Het komt bovendien vaker voor bij oudere konijnen. Wanneer je niet tijdig ingrijpt kan de aandoening uiteindelijk chronisch worden. Dit leidt tot voortdurende irritatie van de kaak en haarverlies rond de ogen en op de wangen.

Wat moet je doen?

Voor oogaandoeningen geldt één belangrijke regel: laat je konijn meteen onderzoeken door de dierenarts. Paniek is niet nodig want meestal is de oorzaak onschuldig, maar ‘even afwachten’ is een slecht idee. Het kan immers ook gaan om iets ernstigers, zeker wanneer bijkomende symptomen zoals niezen, rode of gezwollen ogen, wazige ogen of meer wit rond het oog optreden.

Het kan om een onschuldige aandoening zoals conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies) of een allergische reactie gaan, maar ernstigere aandoeningen zoals een ooginfectie behoren ook tot de mogelijkheden. Onbehandelde infecties kunnen uiteindelijk dermate verergeren dat het konijn blind wordt. Ook kanker aan het oog komt wel eens voor bij konijnen. Snelle behandeling is dan noodzakelijk. Zolang je niet weet waaraan het traanoog te wijten is kan je dus best niet wachten met een bezoek aan de dierenarts.

Ga op zoek naar een konijnkundige dierenarts. Niet elke arts is namelijk echt thuis in konijnen.

Oorzaken van een traanoog bij het konijn

De meest voorkomende oorzaken zijn:

Allergie of tocht

Bij allergie zijn vaak beide ogen ontstoken. Een allergische reactie aan stof in het hooi of aan de gebruikte bodembedekker kan het oogje van je konijn irriteren en resulteren in een traanoog. Probeer minder stoffig hooi te geven (verander van merk) of probeer een andere bodembedekking om na te gaan of het probleem na een paar dagen verbetert. Andere mogelijkheden zijn een allergische reactie op iets uit de voeding van je konijn zoals een fruitsoort. Of reinig je de kooi sinds kort met een ander schoonmaakmiddel of desinfecterend product? In dat geval kan dit wel eens de boosdoener zijn. Ook tocht en felle zon kunnen tot een traanoog leiden. Zorg er dan ook voor dat de kooi van je konijn niet op een plek staat waar het dier in de tocht zit.

Fysieke afwijkingen

Onschuldige zaken zoals een misvormd ooglid of een stukje hooi of stof in het traankanaal tussen het oog en de neus kunnen zorgen voor een tranend oog. Bij verstopping van het traankanaal loopt het vocht over naar de kaken. Een konijnkundige arts kan het traankanaal schoonmaken zodat het probleem is verholpen. Wel kan de verstopping nadien af en toe terug opduiken, zodat je konijn regelmatig een bezoekje aan de dierenarts zal moeten brengen.

Droogte

Een te droog oog met onvoldoende traanproductie kan ook een infectie veroorzaken. De infectie leidt op haar beurt tot uitvloei van tranen uit het oog. Indien dit probleem aanhoudt zal je regelmatig druppels in het oog van je konijn moeten doen om het vochtig genoeg te houden.

Bacteriële infectie

Traanoogjes zijn vaak ook een symptoom van een bacteriële infectie zoals pasteurella multocida, bordetella of staphylococcus. De meeste konijnen dragen de pasteurellabacterie zonder enige symptomen sinds de geboorte, maar in periodes van stress of tijdens andere aandoeningen kan de infectie aanwakkeren. Het is dan belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te behandelen en te verhinderen dat de infectie zich naar de kaak of de luchtwegen verspreidt, wat tot een gevaarlijke situatie kan leiden.

Een korte antibioticakuur is aangewezen. Men hoort nog wel eens beweren dat konijnen heel slecht tegen antibiotica kunnen en dit niet of weinig mogen krijgen. Die stelling gaat echter al lang niet meer op. Het is weliswaar af te raden om een konijn gedurende een te lange periode op antibiotica te zetten, maar de medicatie is verbeterd en wanneer dit gecontroleerd door een konijnkundige arts gebeurt vormt dit geen probleem.

Tandproblemen

Bij een traanoog denkt men vaak niet aan tandproblemen, maar toch is dit een regelmatig voorkomende oorzaak. Konijnen kunnen ook niezen louter en alleen door een gebitsaandoening. Sommige kiezen bevinden zich immers net onder het oog en het traankanaal. Wanneer er haken aan deze kiezen ontstaan of de kiezen doorgroeien drukken ze op het traankanaal, waardoor dit kan vernauwen. Het gevolg is een traanoogje. Onderzoek door een konijnkundige arts zal uitwijzen of het traanoog het gevolg is van een tandprobleem. Ook wanneer je een konijn een kaakabces heeft kan dit leiden tot overmatige traanproductie of andere uitvloei uit de ogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…
Het verzorgen van een konijnHet verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…

De verzorging van kattenDe verzorging van kattenKatten zijn zelfstandige huisdieren, maar ze hebben wel zorg en aandacht nodig om gezond te blijven. Een gezonde kat is…
Nederlandse Hangoor DwergkonijnenNederlandse Hangoor DwergkonijnenVoor kinderen is een huisdier erg belangrijk. Het is niet alleen gezellig, maar ze leren ook om verantwoordelijk voor zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SimonaR, Pixabay
  • http://rahttp://www.thebunnyhut101.com/2013/01/how-to-treat-eye-infections-in-rabbits.html
  • http://www.rabbit.org/cheerful-tearful-eye-problems/
  • Bobbye Land, "The Simple Guide to Rabbits"
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.