Konijnen verzorgen: van borstelen tot nagels knippen

Konijnen verzorgen: van borstelen tot nagels knippen Bij konijnen verzorgen komt heel wat kijken, want zoals alle dieren heeft ook een konijn dagelijkse zorg nodig. Om te beginnen moet je regelmatig de kooi schoonmaken en de vacht borstelen. Ook nagels knippen is af en toe nodig. Vooral dat laatste is voor veel nieuwe baasjes een bron van ergernis en voor de dieren zelf een frustrerende ervaring. Nochtans zijn een aantal nuttige tips vaak voldoende om dit vlekkeloos te laten verlopen. Het is belangrijk dat je vooraf weet wat een konijn verzorgen allemaal met zich meebrengt. Neem alleen een dier in huis wanneer je ook bereid bent om er goed voor te zorgen. Wat moet je weten over de verzorging van konijnen?

Konijnen verzorgen: borstelen en schoonmaken kooi

Elke dag moet je de vacht van je konijn borstelen, het dier te eten geven en de kooi schoonmaken. Dat spreekt voor zich maar er zijn toch een aantal aandachtspunten.

Borstelen van de vacht

Regelmatig borstelen helpt om de vacht mooi te houden en om te verhinderen dat je konijn tijdens het wassen teveel haar inslikt. Haar in het darmkanaal kan uiteindelijk leiden tot de vorming van haarballen. Een kat raakt een haarbal kwijt door over te geven maar voor een konijn is dat niet mogelijk. De slokdarm is immers zo gebouwd dat voedsel maar in één richting kan bewegen.

Borstel je konijn steeds in de richting waarin het haar groeit, dus van boven naar onder of van voor naar achter en niet omgekeerd. Een konijn vindt het niet leuk wanneer je in de verkeerde richting borstelt.

Hoe vaak moet je het konijn borstelen? Dat hangt af van het type. Kortharige rassen kan je eventueel een paar keer per week borstelen. Tijdens de rui verliest je konijn veel haar en moet je alleszins dagelijks borstelen. Langharige rassen en zeker Angorakonijnen of Jersey Wooly's kan je best dagelijks borstelen zelfs wanneer ze niet in de rui zijn.

De laatste jaren neemt de ‘lionhead’ (leeuwenkop) in populariteit toe, ook buiten de VS. Dit mooie ras heeft manen rond de kop. Ze kunnen echter gemakkelijk klitten. Best borstel en kam je daarom ook de manen regelmatig.

Belangrijk om weten is dat de huid van konijnen heel fragiel is. Daarom is het belangrijk om niet te hard te borstelen en een zachte borstel te gebruiken. Met een harde borstel of een borstel voor honden kan je de huid van je konijn beschadigen en dat is niet de bedoeling.

Schoonmaken van de kooi

Elke dag moet je de keutels met een schepje uit de kooi verwijderen en beplaste bodembedekking door nieuwe vervangen. Konijnen plassen vaak steeds in één hoek van de kooi die ze als ‘toilethoek’ beschouwen. Dat maakt het heel gemakkelijk: vaak moet je maar één hoekje van de kooi verversen.

Eén keer per week moet je de kooi volledig verschonen. Je verwijdert eerst alle bodembedekking. Vervolgens maak je met warm water, schoonmaakazijn en een sponsje de kooi schoon. Droog daarna de kooi met een oude handdoek en vul ze met nieuwe bodembedekking.

Een vuile kooi kan leiden tot stress of andere gezondheidsproblemen. Zou jij graag de hele dag in uitwerpselen willen zitten? Je konijn denkt er net hetzelfde over.

Je konijn voederen

's Morgens en 's avonds moet je je konijn uiteraard ook te eten geven. Goede voeding is heel belangrijk om gezondheidsproblemen te vermijden. Elke dag moet je je konijn ook vers drinkwater geven. Vervang het water in de drinkfles of in het bakje daarom dagelijks.

Nagels knippen bij een konijn: hoe begin je eraan?

Nagelknippen voor beginners

Net als bij ons groeien ook de nagels van konijnen voortdurend verder. Bij konijnen in het wild slijten de nagels op natuurlijke wijze af maar bij onze huisdieren is regelmatig knippen nodig.

Nagels knippen is misschien wel het vervelendste dat je zal moeten doen. Bovendien hebben de meeste konijnen er een absolute hekel aan en proberen ze er op alle mogelijke manieren onderuit te komen. Toch is het regelmatig knippen van de nagels om de drie maanden nodig. Doe je dit niet kunnen er uiteindelijk voetproblemen ontstaan die de tussenkomst van een dierenarts met de daarbij horende kosten met zich meebrengen. Te lange nagels kunnen afbreken, of erger nog, zelfs de teen kan uiteindelijk breken met bloedingen en infecties tot gevolg. Vaak krullen nagels ook om als ze te lang worden en groeien ze uiteindelijk terug in de voet zodat je konijn nog moeilijk kan lopen.

Een konijn heeft vier nagels aan elke achterpoot en vijf nagels aan elke voorpoot. Eén van de vijf nagels van de voorpoot is de wolfsklauw. Die zit onderaan in het midden van de voorpoot en zie je dus niet onmiddellijk. Vaak vergeet men deze nagel maar ook de wolfsklauw moet je regelmatig bijknippen.

Onze nagels zijn ‘dode' stof zonder gevoel ligt maar bij konijnen ligt dat anders. In hun nagels loopt een ader met bloed en ze zijn bijgevolg niet gevoelloos. Knip je te ver en raak je de ader doe je het konijn pijn en is bloed het gevolg.

Met een paar tips zorg je ervoor dat het knippen van de nagels zo goed mogelijk verloopt.

Zorg voor een goede nagelknipper

Nagelknippers voor mensen zijn niet zo geschikt voor het knippen van de nagels van je konijn. In de dierenwinkel vind je speciaal voor konijnen ontworpen knippers die de taak heel wat gemakkelijker maken. Ook nagelknippers voor katten zijn vaak geschikt.

Nagels hoeven niet superkort te zijn

In lichtkleurige nagels kan je de ader meestal vrij goed zien liggen. Je knipt de nagel dan een stukje voor de ader af. Nagels hoeven niet extreem kort te zijn. Gewoon de punten van de nagels bijknippen zodat ze niet verder dan de haarlijn van de poten komen is voldoende. In donkerkleurige nagels is het een ander paar mouwen. Je ziet de ader dan meestal niet goed liggen en moet op het gevoel afgaan of de nagels belichten met een zaklamp zodat je de ader beter kan zien.

Wanneer je geen ervaring hebt met nagels knippen is het aan te raden om dit de eerste keren bij de dierenarts te doen. Die kan je tonen hoe je het best aanpakt en tot waar je mag knippen. Bovendien is je konijn bij de dierenarts vaak rustiger dan thuis.

Nagels knippen is gemakkelijker met twee

Vooral de eerste keren is nagels knippen een lastige taak. Na verloop van tijd leren ze dat het geen pijn doet maar in het begin stribbelen konijnen vaak tegen. Het is soms gemakkelijker als je met twee bent. De ene persoon houdt het konijn met beide konijnen goed vast tegen het lichaam en de andere persoon knipt ondertussen gauw de nagels. Ben je alleen kan je je konijn ook in een handdoek wikkelen en op je schoot houden. In een handdoek voelt je konijn zich vaak rustiger en veiliger.

Stelp het bloeden als je te ver knipt

Hoe goed je ook je best doet, vroeg of laat kan het gebeuren dat je toch de ader raakt. In dat geval hoef je niet te panikeren. Doe een bloedstelpend poeder op de punt van de nagel. Heb je dat niet in huis kan je ook meel of maïzena op de nagel doen. Laat je konijn pas terug rondlopen wanneer het bloeden is gestopt. Indien de nagel blijft bloeden ga je best naar de dierenarts om te vermijden dat een infectie optreedt.

Geef een beloning op het einde

Het kan ook helpen om je konijn na het knippen een klein stukje wortel of fruit te geven. Op die manier associeert je konijn het knippen na verloop van tijd met een leuk einde.

Moet een konijn een bad krijgen?

Nee!

Een kort en eenvoudig antwoord: nee! Een konijn een bad geven is uit den boze en mag je nooit doen. Het is niet nodig omdat konijnen van nature propere dieren zijn die zichzelf meermaals per dag van kop tot teen wassen. Bovendien houden de meeste konijnen niet van water en bezorgt een bad hen vaak meer stress dan nodig en goed voor ze is. Stress moet men bij een konijn zoveel mogelijk vermijden omdat dit kan leiden tot darmproblemen of gas.

Bovendien zijn veel shampoos voor honden of katten niet veilig voor gebruik op konijnen. Vaak zijn die producten daar ook nooit voor getest. Je neemt dus een onnodig risico wanneer je dergelijke shampoos op de fragiele huid van je konijn gebruikt.

Maar...

Okee, uitzonderingen zijn er altijd om de regel te bevestigen. De enige situatie waarin een bad verantwoord kan zijn is wanneer een konijnkundige dierenarts dat nodig vindt voor het oplossen van een gezondheidsprobleem zoals vlooien of mijten.

Hoe pak je een konijn op?

De correcte manier om een konijn op te pakken is met beide handen waarbij je de achterpoten ondersteunt. Je ziet soms wel eens dat men een konijn oppakt bij het nekvel. Dit is absoluut niet goed want het nekvel is te fragiel om het gewicht van het konijn zonder risico te dragen. Nog erger is een konijn oppakken bij de oren. Dit mag in geen geval en is ronduit gevaarlijk!

Lees verder

© 2015 - 2023 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van hondenVerzorging van hondenEen hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid v…
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Hond EHBO: Pedicure; ingegroeide en bloedende teennagelsAls u uw hond als pup al aan behandelingen zoals het verzorgen van zijn vacht, schoonmaken van zijn oren en het knippen…
Een konijn houdenEen konijn houdenEen konijn is en leuk dier om te houden als huisdier. Ze zijn geschikt voor wat oudere kinderen, en met wat hulp van de…

Help, mijn hond stinktHelp, mijn hond stinktElke hond heeft wel een bepaalde geur, vooral als de hond nat is door bijvoorbeeld regen of zwemmen. Sommige mensen vind…
Herkomst, oorsprong en geschiedenis van het konijnHerkomst, oorsprong en geschiedenis van het konijnDe geschiedenis van het konijn is een boeiend verhaal van duizenden jaren oud. Hoewel konijnen nog niet zo lang als huis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Incygneia, Pixabay
  • http://rabbit.org/category/care/
  • Rabbits USA, volume 4, 2005
  • Bobbye Land, The Simple Guide to Rabbits
  • http://myhouserabbit.com/rabbit-care/clipping-your-rabbits-nails/
  • http://exoticpets.about.com/cs/rabbits/ht/RabbitNails.htm
Karldelauw (163 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.