Wat is geschikt speelgoed voor konijnen? 9 leuke ideeën

Wat is geschikt speelgoed voor konijnen? 9 leuke ideeën Speelgoed voor konijnen mag niet ontbreken in je huiskamer. Een konijn heeft immers niet alleen minimum drie tot vier uur per dag beweging buiten de kooi nodig, maar het is ook nodig om de ruimte waarin hij zich beweegt interessant genoeg te maken. Dat doe je door voor je konijnen speelgoed in de woonkamer of de ren te plaatsen, en deze ook regelmatig te veranderen. Op die manier houd je je konijn lichamelijk en mentaal fit en gezond. Konijnen vinden dozen, kranten, een zandbak, een tunnel en tal van andere voorwerpen leuk. De meeste dingen hoeven niet eens iets te kosten. Wat is geschikt speelgoed? Welk speelgoed is voor een konijn gevaarlijk en geef je beter niet?

Waarom hebben konijnen speelgoed nodig?

Een konijn heeft om verschillende redenen speelgoed nodig en je kan nooit teveel geven. Te weinig speelgoed leidt daarentegen haast altijd tot gedragsproblemen.

Mentale stimulering

Konijnen hebben mentale afleiding en stimulering nodig. Een konijn dat geen speelgoed krijgt zal zich al gauw vervelen. Verveling leidt op zijn beurt tot een stout konijn.

Zonder speeltjes zal je konijn zich op de zetel, tafelpoten of het behangpapier uitleven. Je kan dan wel zeggen dat je konijn Ďstoutí is, maar de werkelijke fout ligt bij het baasje.

Knaagmateriaal

Bovendien zijn sommige soorten speelgoed nodig om je konijn knaagmateriaal te geven. De tanden van een konijn groeien voortdurend door en moeten correct afsluiten om gebitsproblemen te voorkomen.

Lichaamsbeweging

Ook voor de lichaamsbeweging van het dier is speelgoed nodig. Door in de woonruimte of ren voorwerpen te plaatsen om op, door of onder te kruipen heeft je konijn beweging en houd je je dier gezond.

Hoeveel kost het?

Je kan leuke dingen vinden in de dierenzaak. Die zijn vaak duur voor wat het is. Een alternatief is om zelf speelgoed te maken. Vaak beleeft je konijn aan eenvoudig speelgoed nog het meeste plezier. Maar het hoeft helemaal niet duur te zijn.

Dierenzaak

In een dierenzaak vind je heel wat leuke speeltjes voor konijnen. Koop deze alleen als je zeker weet dat je konijn het leuk vindt. Er hangt vaak een prijskaartje aan vast en elk dier is heel anders: wat het ene konijn prettig vindt vindt een ander maar niets.

Zelf maken

De meeste dingen die konijnen leuk vinden kosten niets of kan je zelf maken. Natuurlijk vindt niet elk konijn hetzelfde leuk. Je zal verschillende dingen moeten uitproberen om te ondervinden welk speelgoed bij je konijn in de smaak valt.

Geschikt speelgoed voor konijnen: 9 ideetjes

1. Kattentunnels of buizen

De meeste konijnen vinden kattentunnels heel leuk. Dat is ook logisch, aangezien ze in de natuur voortdurend tunnels graven. Leg een paar kattentunnels in de woonkamer of grote buizen in de ren en je zal merken dat je konijn er regelmatig gebruik van maakt. Nog leuker wordt het wanneer je twee kattentunnels aan elkaar vastmaakt, zodat je een hele lange tunnel hebt.

Je kan ook heel makkelijk zelf en goedkoper een kattentunnel maken wanneer je een grote, liefst lange buis hebt die je in de woonkamer legt.

2. Kartonnen dozen

Kartonnen dozen om op te klimmen of in te kruipen zal je konijn ook appreciëren. Let wel, een konijn zal niet graag in een doos met maar één ingang vertoeven. Best maak je een tweede uitgang in een andere zijwand van de doos, dan voelt het konijn zich veiliger.

Een leuke variant is een doolhof. Hiervoor heb je een grote kartonnen doos nodig die groot genoeg is om kleinere dozen in te plaatsen. Voordeel hiervan is dat je de dozen af en toe van plaats kan veranderen, waardoor het voor je konijn telkens weer interessant blijft om te verkennen.

3. Oude kranten of oude telefoonboeken

Konijnen vinden scheuren vaak heel leuk. Leg wat oude kranten of een oud telefoonboek op de grond. Je zal nadien wel moeten stofzuigen, maar je konijn is er meestal dol op en amuseert zich volop.

4. Een zandbak

Dit is vooral geschikt als speelgoed in een ren buitenshuis maar ook binnen zou je eventueel een kleine zandbak in de kamer kunnen plaatsen. Veel konijnen vinden het leuk om in een zandbak te rollen en te graven. Gewoon speelzand voor kinderen is prima. Zorg er wel voor dat de zandbak stevig genoeg is en niet kan scheuren.

5. Grasnest

Ook een grasnest voor hamsters dat je kan kopen in de dierenwinkel is voor konijnen vaak een leuke afleiding. Ze kunnen het nest voortduwen en eraan knagen.

6. Oude handdoeken

Een oude handdoek op de grond gebruikt het konijn ook om mee te spelen. Hij zal proberen de handdoek stuk te trekken of hem onder de poten door te krabben. Let wel op dat je konijn de handdoek niet opeet. Niet alle konijnen doen dit, maar als je dier het wel doet kan je beter geen handdoeken meer geven.

7. Kartonnen wc-rol

Is de rol wc-papier helemaal opgebruikt? Gooi die niet weg maar leg ze ergens op de grond. Een konijn vindt het leuk om met zaken te gooien en zal de kartonnen rol soms in de mond nemen en wegslingeren.

Je kan ook een lage doos helemaal vullen met wc-rolletjes of keukenrolletjes en krantenpapier. Een konijn zal het leuk vinden om de rolletjes uit de doos te gooien of er duchtig op los te graven.

8. Mandjes van onbehandeld riet en ander knaagmateriaal

Mandjes van onbehandeld riet vinden konijnen leuk om aan te knagen. Ook matjes van zeegras valt vaak in de smaak. Leg ook regelmatig wat twijgjes van onbesproeide appelboom of wilg in de kamer of de kooi. De dieren vinden dit meestal lekker en bovendien is dergelijk speelgoed belangrijk voor het afslijten van de voortanden.

9. Ballen

Sommige konijnen vinden ook ballen leuk. Ook hier geldt dat dit voor ieder dier anders is.

Ongeschikt konijnenspeelgoed

Rubber en latex speelgoed

Een konijn kan hier stukjes afknagen en inslikken die in het darmkanaal levensgevaarlijke verstoppingen kunnen veroorzaken. Je mag dus nooit rubberen of latex speelgoed aan je konijn geven!

Een rad of bal om in te lopen

Dit is misschien leuk voor een hamster, maar voor een konijn is het levensgevaarlijk. Hun ruggengraat is niet zo flexibel en buigt niet zoals bij een hamster. Een konijn kan verlamd raken in dergelijk speelgoed.

Lees verder

© 2015 - 2023 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je konijn gelukkiger met speelgoedMaak je konijn gelukkiger met speelgoedKonijnen zijn sociale, gezellige en vrolijke dieren. Daarom kiezen mensen vaak snel voor een konijn als huisdier met de…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Hoe verzorg ik een konijnKonijnen behoren tot de groep van populaire huisdieren. Weet u bijvoorbeeld dat u een konijn gewoon zindelijk kunt maken…

Wat wij van onze huisdieren kunnen lerenWat wij van onze huisdieren kunnen lerenDe moderne mens is vaak gestresseerd. Waarom? Omdat mensen zichzelf vaak voorbijlopen en niet kunnen genieten van eenvou…
Darmproblemen bij hondenDarmproblemen bij hondenVeel honden hebben helaas last van darmklachten. Deze darmproblemen kunnen zich uiten door een vreemde of verkleurde ont…
Bronnen en referenties
  • http://rabbit.org/faq-toys/
  • http://www.knagers.net
  • http://www.rabbit.org/journal/3-6/chew-stick.html
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 01-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.