Hondenrassen geschikt voor senioren

Veel senioren hebben er baat bij wanneer ze een hond om zich heen hebben lopen. Een hond zorgt voor gezelschap en lichaamsbeweging wanneer de hond er uit moet. Senioren kunnen prima dus een hond hebben, maar het kan raadzaam zijn om eens goed te kijken naar de rassen. Een te energieke hond is bijvoorbeeld niet direct een goede match. Welke hondenrassen zijn geschikt voor senioren en waarom?

Honden en senioren

Lang niet iedereen vindt het een goed idee als een senior een hond aanschaft, maar er zijn talloze bewijzen dat het juist wel heel goed kan uitpakken. Senioren kunnen zich een stuk minder eenzaam voelen wanneer ze een hond hebben. Ook is het voor de sociale contacten heel goed. Wanneer je met hond op straat loopt, zal je altijd aanspraak hebben van andere mensen met honden. Ook zorgt een hond voor wat extra lichaamsbeweging. Het kan dus juist heel goed zijn voor senioren om een hond te hebben.

Puppy of volwassen hond?

De eerste keuze die gemaakt moet worden wanneer een senior een hond aanschaft, is of er een puppy komt of een volwassen hond. Puppy’s zijn ontzettend leuk, maar vergen wel heel veel tijd en energie. Ze moeten alles nog leren en in de beginperiode moeten ze nog zindelijk worden gemaakt. Volwassen honden weten vaak alles al, maar een nadeel kan zijn dat ze in een verkeerd huis zijn opgegroeid en daardoor problemen met bepaalde zaken kunnen hebben. Toch zijn er zeker honden in asielen die hartstikke geschikt zijn voor senioren. Laat je hier vooral goed over informeren.

Grote of kleine hond?

De meeste senioren zullen een voorkeur hebben voor kleine honden. Dit kan meerdere redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat een grote hond te veel ruimte inneemt in een seniorenwoning, of omdat een grotere hond te sterk is voor een senior. Ook zijn kleine honden natuurlijk erg lief en schattig, en daardoor meteen ook heel toegankelijk. Toch betekent een kleine hond niet altijd dat het een geschikte hond is. Een Jack Russell is bijvoorbeeld ontzettend energiek en heeft erg veel beweging nodig. Bij de verkeerde opvoeding kan het een hond zijn die voor veel problemen zorgen. Tegelijkertijd zijn er ook grote honden die juist heel erg makkelijk en toegankelijk zijn en die weinig beweging nodig hebben.

Geschikte hondenrassen voor senioren

Welke hondenrassen zijn nou geschikt voor senioren en waarom? Er zijn ontzettend veel hondenrassen en het ene ras zal beter passen bij senioren dan de ander. Enkele rassen die zeer geschikt zijn voor senioren zijn bijvoorbeeld de Poedel, de Yorkshire Terrier, de Mopshond, de Shih Tzu, de Cocker Spaniel en de Cavalier King Charles Spaniel.

Poedel

De poedel staat bekend als een hele vriendelijke en makkelijke hond. Het is een hond die erg geliefd is bij senioren en die voor veel humor kan zorgen. De vacht van de poedel is erg gemakkelijk en heeft weinig aandacht nodig. Ook verliest de hond niet veel haren, waardoor er ook minder in huis schoongemaakt hoeft te worden. Poedels komen in verschillende kleurvarianten. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een Labradoodle (een kruising tussen een poedel en een labrador).

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier is ideaal voor mensen die alleen wonen. Het ras kan zich gemakkelijk hechten aan een baasje en de band kan dan enorm groot zijn. De vacht van de Yorkshire Terrier is erg lang en heeft daardoor wat meer aandacht nodig, maar voor sommige senioren kan het juist fijn zijn om geregeld de hond te aaien.

Mopshond

De mopshond is een kleine hond met een groot karakter. Het is doorgaans een ontzettend lieve hond, die vooral voor veel humor in huis zorgt. Ook is het een hond die graag bij je op de bank komt om lekker te knuffelen. De mopshond hoeft geen kilometers te wandelen en dit maakt het een fijne gezelschapshond voor senioren.

Shih Tzu

De Shih Tzu is een kleine hond met een hoog knuffelgehalte. Het is een hele vriendelijke hond, die doorgaans een goede band kan bouwen met zijn baasje. De hond hoeft niet ver te lopen en de vacht is redelijk onderhoudsvriendelijk. Het is doorgaans een gemakkelijk ras dat al snel tevreden is. De Shih Tzu is bij veel senioren erg geliefd.

Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is een wat grotere hond dan de rest die hier wordt genoemd en dat kan soms een beetje afschrikken. Toch is er niks om bang voor te zijn. De Cocker Spaniel is een hele lieve, zachtaardige hond. De hond heeft wel wat beweging nodig en is niet heel geschikt voor een kleine woning. Tegelijkertijd kan de Cocker Spaniel lekker ’s op de bank kruipen bij zijn baasje en zorgt de hond doorgaans voor weinig problemen.

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is een hond die niet heel groot heeft en die het qua schattigheid waarschijnlijk wint van elke andere hond. De hond heeft lieve grote ogen en een lekkere zachte vacht. De Cavalier King heeft wel wat lichaamsbeweging nodig en ook de vachtverzorging vergt enige aandacht. Toch is het wel een hond die heel trouw is. Ook gaat het ras goed samen met kinderen, waardoor de hond ook prima terecht kan bij senioren met kleinkinderen.

Andere rassen die geschikt zijn voor senioren

Natuurlijk zijn er nog veel meer honden die geschikt zijn voor senioren. Eigenlijk kan vrijwel iedere hond het naar zijn zin hebben bij een senior, zolang de match maar klopt. Het kan dus ook heel goed dat een senior een actieve hond zoals een Border Collie heeft. Sommige senioren halen daar juist de kracht en energie uit. Het kan dus vooral verstandig om goed te kijken naar het karakter van zowel het baasje als de hond en daar het beste uit te halen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Yorkshire TerriërYorkshire TerriërDe kleine Yorkshire Terriër is een hondje met bijzonder fijn en lang haar. Hij is niet groot, maar wel erg moedig en zel…
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…
Tien kleinste hondenrassen ter wereldHeb je maar een beperkte woonruimte ter beschikking en wil je toch graag een hond om je gezelschap te houden? Of geef je…

Hoe voorkom je hotspot bij je hond?Hoe voorkom je hotspot bij je hond?Hotspot is een vervelende huidaandoening waar honden last van kunnen hebben. Bij sommige honden blijft het terugkeren en…
Help! Mijn hond heeft hotspotHelp! Mijn hond heeft hotspotHotspot is een vervelende huidaandoening waar honden – en andere dieren – last van kunnen hebben. Het wordt door de hond…
Bronnen en referenties
  • http://www.womansday.com/life/pet-care/top-5-dog-breeds-for-senior-citizens-78002
  • http://www.choreotools.com/de-beste-hondenrassen-voor-senioren/
  • http://www.vetstreet.com/dogs/shih-tzu
  • http://www.smalldogplace.com/cavalier-king-charles-spaniel.html
  • http://www.puppy-basics.com/best-dog-breeds-for-the-elderly.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Yorkshireterri%C3%ABr

Reageer op het artikel "Hondenrassen geschikt voor senioren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!