Koeienras: Blonde d'Aquitaine - een Franse vleeskoe

Koeienras: Blonde d'Aquitaine - een Franse vleeskoe De Blonde d’Aquitaine is een schitterend rundveeras en komt oorspronkelijk uit Aquitanië, een Franse regio. De Blonde d'Aquitaine is een vleestypisch rundveeras, en wordt voornamelijk gefokt voor het vlees. De koeien kalven makkelijk af, waardoor ingrijpen van de veearts nauwelijks nodig is. Ook zijn de koeien en stieren van het Blonde d'Aquitaine ras redelijk makkelijk in de omgang en wordt er zelden (ernstige) agressie waargenomen bij dit rundveeras.

Inhoud


Geschiedenis van de Blonde d´Aquitaine

De Blonde d’Aquitaine is een vleestypisch rundveeras dat in begin jaren ’60 van de twintigste eeuw is gefokt in de Franse streek Aquitaine (Aquitanië). De Blonde is een kruising tussen verschillende rassen, namelijk de Garonne, Quercy en de Blonde van de Pyreneeën. Daarnaast heeft de Blonde d’Aquitaine ook bloed van de Limousin en Charolais door zijn aderen stromen. In 1963 is in Frankrijk het eerste stamboek geopend, en een paar jaar later was dit bijzondere vleestypische koeienras ook te vinden in Nederland. Toch is het belangrijk om te weten dat de Blonde d’Aquitaine oorspronkelijk gefokt is om dienst te doen als trekdier/werkdier. Pas na een aantal jaren begon men het vlees van dit prachtige rundveeras te waarderen. Ondanks het feit dat de Blonde d’Aquitaine niet heel populair is in Nederland, begint dit ras toch meer bekendheid te krijgen en zijn er steeds meer liefhebbers voor dit schitterende dier te vinden, zowel bedrijfs- als hobbymatig.

Uiterlijk van dit koeienras

De Blonde d’Aquitaine is een mooi, groot en elegant ogend dier. De huid is fijn en de horens zijn zeer kenmerkend voor dit ras. Ze hebben een hoge groeisnelheid en hoge eindgewichten. Dit in combinatie met het makkelijk afkalven (makkelijke bevallingen), zorgt ervoor dat de Blonde een van de best renderende vleesrassen van Nederland is. Gemiddeld worden koeien en stieren van dit ras 12 tot 15 jaar oud.

Vachtkleur van dit rundveeras

De vachtkleur is altijd tarwekleurig, variërend van licht naar donker. Vaak is de vacht ook geappeld. Volgens de rasstandaard moeten de dieren een lichtere kleur hebben rond ogen en muil, op de buik en aan de binnenkant van de dijen. De slijmvliezen moeten roze zijn, zonder bruine krans. De horens zijn licht en fijn, en mogen geen zwarte uiteinden hebben.

Skelet van deze koe

Blonde d’Aquitaine runderen hebben een enorme skeletontwikkeling, wat gepaard gaat met een goede bespiering over het hele lichaam. Het lichaam van de Blonde d’Aquitaine is lang en evenwichtig, elegant met een fijne huid. De kop is zeer expressief, gerekt en de muil breed. De botten zijn fijn met correct beenwerk en een goede gang.

De rug dient breed en recht te zijn en moet goed aansluiten met schouder en lendenen. De rug is bovendien dik gespierd. De achterhand is ruim en lang, en zeer gespierd. Bekken is licht hellend zonder dakvormig kruis, en er is een verzonken staartinplant aanwezig. De broek is rond en lang, met dikke dijen. De voorhand is breed met een gespierde schoft, de borst diep en gewelfd. De schouders zijn goed aangesloten, zowel op de borst als op de rug. Schofthoogte koe: 150 centimeter, schofthoogte stier: 1.60 meter.

Makkelijk afkalven

Doordat de kalveren, in verhouding tot andere vleestypische runderrassen, behoorlijk klein en langgerekt zijn bij de geboorte, kalven de koeien makkelijk af. Er is maar zelden ingrijpen van de veearts nodig. Pas als het kalf een aantal weken oud is, begint de spiermassa zich te ontwikkelen. De Blonde d’Aquitaine heeft een goed eindgewicht en kan leven van een karig rantsoen. Ze groeien door tot een leeftijd van 5 of 6 jaar, waarbij stieren een gewicht kunnen bereiken van 1500 kilogram. Koeien zijn iets lichter en wegen maximaal 1100 gram.

Hoge vruchtbaarheid en groeisnelheid

Het ras begint ook meer bekendheid te werven, doordat ze weinig gevoelig zijn voor ziekten en een hoge vruchtbaarheid hebben. Ook staan ze bekend om hun hoge groeisnelheid, waardoor er verhoudingsgewijs minder voer en ruimte nodig is om aan de vraag van rundvlees te voldoen.

Karakter van de Blonde d'Aquitaine

Blonde d’Aquitaine-koeien staan bekend om hun goede moedereigenschappen. Kalveren worden haast nooit afgestoten en de moederkoe zal haar kalf ten alle tijden beschermen. Alleen mensen die zij kent, worden toegelaten tot het kalf.

De Blonde d’Aquitaine is een runderras dat erg makkelijk in de omgang is en een rustig, zachtaardig karakter heeft. Zeker als je de dieren met respect behandelt en je ze op een rustige manier benadert, komen de goede eigenschappen van dit ras naar boven. Doordat het karakter zo aangenaam is, is de Blonde een zeer geliefde vleeskoe dat steeds vaker geroemd wordt om zijn karakter.

Gebruiksmogelijkheden van deze Franse vleeskoe

De Blonde d’Aquitaine wordt vooral gebruikt als fokdier voor de vleesindustrie. Dit vleestypische rundveeras staat vooral bekend om zijn sappige en malse vlees, wat vaak bij keurslagers te koop is en in goede restaurants geserveerd wordt. Ook wordt de Blonde d’Aquitaine vaak ingezet als natuurbegrazer in natuurgebieden, omdat dit rund kan leven van een karig rantsoen.

Vlees

Het vlees van de Blonde d’Aquitaine staat bekend als bijzonder mals en sappig. Het vlees is fijn van structuur en is geliefd bij ieder mens die houdt van een goed stuk rundvlees. Bovendien wordt alleen het vlees met de hoogste kwaliteit goedgekeurd voor de verkoop, daarbij wordt onder andere gekeken naar malsheid en sappigheid, of het vlees fijndradig en smaakvol is.

Mager vlees met veel intermusculair vet

De Blonde d’Aquitaine heeft een gemiddeld slachtrendement, van 63 tot 72%. Typerend voor dit ras is het beste percentage edele stukken bij de versnijding van het vlees. Het vlees van dit ras wordt gezien als mager. Toch bevat het vlees wel intermusculair vet (vet dat geaderd door de spier loopt), wat de malsheid van het vlees ten goede komt. Ook heeft het vlees een (zeer) laag cholesterolgehalte.

Lees verder

© 2013 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Dexter, een mini rundDe Dexter, een mini rundHet is het kleinste Europese runderras: de Dexter. Dit ras is niet zo heel erg bekend en wordt in Nederland voornamelijk…
Koeienras: Fleckvieh - een gewild dubbeldoelrasKoeienras: Fleckvieh - een gewild dubbeldoelrasWereldwijd bestaan er vele runderrassen, waaronder de Fleckvieh. De Fleckvieh staat op de tweede plaats van meest voorko…
Creatieve cocktailsEr zijn ontzettend veel verschillende soorten cocktails met verschillende soorten ingrediënten. Een algemeen bekende coc…
Kippenras: LakenvelderKippenras: LakenvelderDe lakenvelder is een prachtige kip met een bijzondere tekening. De grondkleur is zwart (of de verdunning blauw), met ee…

Boerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaBoerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaDe Boerboel is een uit Zuid-Afrika afkomstige hond die over een uitstekend waakinstinct beschikt en zeer groot en erg ge…
Konijnenras: Klein zilver - konijn met zilverkleurige vachtKonijnenras: Klein zilver - konijn met zilverkleurige vachtHet klein zilver is een zilverkonijn dat oorspronkelijk uit Engeland komt en dat een grote populariteit geniet over de h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Myrabella, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Blonde_d%27Aquitaine
 • http://www.blondestamboek.nl/pg-24952-7-43950/pagina/home.html
 • http://www.basblondservices.nl/blonde-daquitaine/
 • http://www.holkerts.nl/
 • http://www.blondvee.nl/
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/runderen/blonde-daquitaine
 • http://www.blondestudieclubnoord.nl/voorpagina.htm
 • http://www.bakersfieldblondes.com/
 • http://www.stiermassa.nl/rassen/ras/id/1
 • http://www.schansehoeve.nl/blonde-daquitaine.html

Reageer op het artikel "Koeienras: Blonde d'Aquitaine - een Franse vleeskoe"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!