InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Konijnenrassen: Klein zilver en Groot zilver

Konijnenrassen: Klein zilver en Groot zilver

Konijnenrassen: Klein zilver en Groot zilver Er zijn twee typen zilverkonijnen te vinden, namelijk het klein zilver en het groot zilver. Zilverkonijnen hebben een schitterende vacht met een prachtig zilveren gloed, hoewel de vaak een andere kleur door het zilver heen schemert. De konijnen komen elk uit een ander land en hebben niets met elkaar gemeen, behalve de kleur van hun vacht. Hoe zijn de klein zilver en groot zilver ontstaan, hoe zien ze er precies uit en welke karaktereigenschappen passen het beste bij deze konijnen?

Inhoud


Klein zilver vs Groot zilver

Veel mensen denken dat de klein zilver en groot zilver familie van elkaar zijn, en dat de konijnenrassen alleen qua grootte van elkaar verschillen. Dit is echter niet juist. De klein zilver en groot zilver zijn allebei apart van elkaar ontstaan, in verschillende landen. Ook zijn er geen lijnen samengevoegd om van een groot konijn een klein zilverkonijn te krijgen - en andersom. De reden dat de klein zilver en groot zilver hier in hetzelfde artikel behandeld worden, is omdat de namen vooral overeenkomen, net als de vachtkleur en enkele andere eigenschappen.

Klein zilver

Geschiedenis

Het klein zilver wordt gezien als één van de oudste konijnenrassen ter wereld. Het ras komt oorspronkelijk uit Engeland, maar wordt vandaag de dag over de hele wereld gefokt en gehouden. Klein zilver konijnen zijn waarschijnlijk begin zeventiende eeuw ontstaan, want in 1631 werd er al melding gemaakt van konijnen met verzilverde haarpunten. De omschrijving van deze bijzondere konijnen komt veel overeen met de rasbeschrijving van de klein zilver die wij nu kennen. Vanaf halverwege de negentiende eeuw werd de klein zilver raszuiver gefokt door een paar fanatieke fokkers. In 1860 werd dit mooie konijntje voor het eerst op een tentoonstelling gezien, maar het heeft daarna nog zo’n 60 jaar geduurd voor het ras nationaal en internationaal erkend werd als echt ras.

Uiterlijk

Het klein zilver staat vooral bekend om zijn prachtige pels. Op het moment dat de konijntjes vijf of zes weken oud zijn, vindt er een verandering van pelskleur plaats. Waar de pelskleur voorheen egaal was, treedt er na het uitvallen van het nesthaar een verzilvering op bij de nieuwe haren. Deze verzilvering van de kleur begint bij de neus en zet zich voort op de rest van het lichaam.

Er zijn verschillende typen verzilvering, namelijk lichte verzilvering, donkere verzilvering en midden verzilvering. Met lichte verzilvering wordt bedoeld dat het overgrote deel van de vacht verzilverd is, bij donkere verzilvering dat er maar een klein deel van de vacht verzilverd is en bij midden verzilvering wordt er bedoeld dat de verzilvering tussen lichte en donkere verzilvering in zit. Onafhankelijk van deze verzilvering kan een klein zilver voorkomen in de kleuren konijngrijs, zwart, blauw, havanabruin en geel.

De kop is breed en de wangen moeten vol zijn. De oren moeten een lengte van 8 – 12 centimeter hebben en moeten afgeronde toppen hebben. De rasbeschrijving zegt dat de bouw geblokt en kort moet zijn, en bovendien moet het konijn een korte nek en een brede borst hebben. De achterhand is mooi afgerond en de pootjes zijn recht en gespierd. De vacht is kort en dicht ingeplant, waarbij het vlak tegen het lichaam aanligt en sterk glanst. Het gewicht dient tussen de 1,75 en 3,25 kilo in te liggen.

Karakter

Klein zilver konijnen zijn zeer pittig en levendig. Bovendien zijn ze erg nieuwsgierig en ontdekken zij graag nieuwe dingen.

Gebruik

Door het nogal pittige en levendige temperament zijn deze konijnen minder geschikt als huisdier voor kinderen. Maar voor ervaren konijnenhouders is de klein zilver geen probleem. De klein zilver wordt veel gezien op tentoonstellingen en regelmatig komen mensen alleen naar de shows toe, om kennis te maken met dit prachtige ras.

Groot zilver

Andere benamingen

Het groot zilver konijn staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Oryctologus cuniculus
 • Argenté de Champagne
 • Champagne zilver
 • Frans groot zilver

Geschiedenis

Het groot zilver komt niet, zoals het klein zilver, uit Engeland, maar uit Frankrijk. De streek waar hij voor het eerst gesignaleerd werd, was de Champagnestreek in Frankrijk. Het ras is voor het eerst beschreven rond 1700 en werd toen vooral gebruik voor het vlees en de bijzondere vachtkleur. Ook werd hij toen wel gebruik als hobbydier of huisdier. Groot zilver konijnen komen voor uit een ander konijnenras, de Hollander, maar ook wordt hij tegenwoordig nog wel gekruist met andere rassen. Hierbij kan je denken aan konijnenrassen als Blauwe Weners, Belgische hazen en Gele van Bourgondiërs.

Uiterlijk

Van oorsprong is het groot zilver konijn donkerblauw (onderkleur), met een toplaag van witblauw en zwart. Ze worden echter zwart geboren en krijgen na ongeveer vier maanden hun zilveren kleur. Hoe het verzilveringsproces precies gaat, kan je hierboven lezen, bij het klein zilver konijn. De vacht is langer dan bij andere konijnenrassen, voelt zeer zacht aan en er is erg veel onderwol aanwezig. Groot zilvers komen voor in de kleuren konijngrijs, zwart, blauw, bruin en geel. De oogkleur moet aangepast zijn aan de vachtkleur. De zwarte, gele en konijngrijze dieren hebben dus bruine ogen en de groot zilvers met een blauwe pelskleur hebben blauwe ogen.

Groot zilvers zijn iets groter dan gemiddeld en hebben gemiddeld een gewicht van 3,7 kilogram. Het lijf is goed ontwikkeld met een solide, geronde bouw. De nek is kort en haast niet te zien, schouders hoog en het achterwerk plat. Benen moeten volgens de rasstandaard kort en stevig zijn. De oren zijn van gemiddelde lengte en meten ongeveer 14 centimeter. Het lichaam is matig gestrekt, waarbij de achterhand breder is dan de voorhand. De borst is breed en vol.

Bij dit konijnenras komen een aantal ziektes voor die genetisch specifiek zijn voor de groot zilver. Dit zijn de aandoeningen ‘prognathisme mandibulaire’ en ‘courbure de lávant-bras’.

Karakter

Groot zilverkonijnen zijn erg lief. Bovendien zijn ze vrij rustig met een gelijkmatig temperament.

Gebruik

Het groot zilver wordt veel gezien op konijnenshows. Tijdens deze tentoonstellingen letten keurmeesters vooral op de volgende punten: type en bouw, oorlengte, gewicht, pels, beenstand, verzilvering, nagelkleur, nuance, conditie en wam. Door het rustige en lieve karakter van de groot zilver is het een prima konijnenras voor kinderen.

Lees verder

© 2013 - 2018 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zilver verkopen: de waarde van zilverZilver verkopen: de waarde van zilverDe waarde van zilver schiet omhoog zodra er sprake is van onrust op de financiële markten. De huidige situatie is dus id…
Klussen: solderen - zacht solderen & hard solderenKlussen: solderen - zacht solderen & hard solderenSolderen is het verbinden van metalen door middel van een smolten metaal of legering met een lager smeltpunt. Er zijn ve…
Zilver: Antiek zilverZilver: Antiek zilverAntiek zilver is weer aan een opmars bezig. Er is veel vraag naar het zilverwerk. Dit komt met name omdat het met de han…
Wat is Djokja zilver?Djoka zilver is nauwelijks meer bekend in Nederland. Het komt dan ook vanuit de tijd van de overzeese gebiedsdelen van N…
WK indoor atletiek 2012 mannen - schema en uitslagenWK indoor atletiek 2012 mannen - schema en uitslagenHet wereldkampioenschap indoor 2012 voor mannen, wordt van 9 tot 11 maart gehouden in het Turkse Istanboel. Atleten neme…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SaskiaFire, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Klein_Zilver
 • http://www.zilverclub.nl/kleinzilver.html
 • http://www.bunnybunch.nl/konijnen/konijnenrassen/konijnenrassen-groot-zilver-en-klein-zilver.html
 • http://www.dieren-rassen.nl/konijnen/kleine-rassen/klein-zilver/
 • http://www.konijnen.net/?p=dwergkonijnenenkleinerassen
 • https://www.konino.nl/konijneninfo/konijnenrassen/
 • http://www.bunnybunch.nl/konijnen/konijnenrassen/konijnenrassen-groot-zilver-en-klein-zilver.html
 • http://www.zilverclub.nl/grootzilver.html
 • http://www.dieren-rassen.nl/konijnen/middelgrote-rassen/groot-zilver/
 • http://fgzk.amydebeij.com/HTML/Content/fransegrootzilver.html

Reageer op het artikel "Konijnenrassen: Klein zilver en Groot zilver"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 03-01-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!