Konijnenras: Klein zilver - konijn met zilverkleurige vacht

Konijnenras: Klein zilver - konijn met zilverkleurige vacht Het klein zilver is een zilverkonijn dat oorspronkelijk uit Engeland komt en dat een grote populariteit geniet over de hele wereld. Ze komen in diverse pelskleuren voor, en in verschillende schakeringen verzilvering (licht, midden en donker). Deze verzilvering zorgt ervoor dat er een zilverachtige gloed over de vacht komt te liggen, welke bij elke rui sterker wordt. Hoe ziet de klein zilver er precies uit, welke karaktereigenschappen passen bij dit konijnenras en hoe zijn deze konijnen precies ontstaan?

Inhoud


Klein zilver vs Groot zilver

Veel mensen denken dat de klein zilver en groot zilver familie van elkaar zijn, en dat de konijnenrassen alleen qua grootte van elkaar verschillen. Dit is echter niet juist. De klein zilver en groot zilver zijn allebei apart van elkaar ontstaan, in verschillende landen. Ook zijn er geen lijnen samengevoegd om van een groot konijn een klein zilverkonijn te krijgen - en andersom.

Land van herkomst

De klein zilver komt oorspronkelijk uit Engeland.

Geschiedenis van de klein zilver

De klein zilver wordt gezien als één van de oudste konijnenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt het konijntje uit Engeland, maar anno 2020 wordt het ras over de gehele wereld gefokt en gehouden. De klein zilver is waarschijnlijk aan het begin van de zeventiende eeuw ontstaan, omdat er in 1631 in oude geschriften al melding wordt gemaakt van konijnen met verzilverde haarpunten. De omschrijving van deze konijntjes komt veel overeen met de rasbeschrijving van de klein zilver zoals wij die in 2020 kennen.

Ondanks zijn al eeuwenoude geschiedenis, wordt het dier pas sinds de tweede helft van de negentiende eeuw raszuiver gefokt door een aantal fanatieke fokkers. In 1860 werd de klein zilver voor de eerste maal waargenomen op een tentoonstelling, maar pas rond 1920 werd de klein zilver nationaal en internationaal erkend als echt ras. In 1880 werd er een Engelse rasstandaard op gesteld, de Nederlandse rasstandaard en erkenning van het ras volgden in het jaar 1907, op 20 oktober.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de klein zilver kijkt, zie je een dier met een prachtig zilveren glans over zijn vacht. De zilveren vacht is namelijk hét handelsmerk van de klein zilver (en enkele andere rassen).

De rasbeschrijving van de klein zilver beschrijft dat de kop breed en de wangen vol moeten zijn. De oren zijn 8 tot 12 centimeter lang en hebben altijd afgeronde toppen. Bovendien moet het konijn geblokt van bouw en kort zijn, waarbij ook de nek kort is. De borst moet juist breed zijn, de achterhand mooi afgerond, de pootjes recht en gespierd. Klein zilver-konijnen hebben een gewicht van 1,75 tot 3,25 kilogram, waarbij rammen vaak wat zwaarder zijn dan voedsters.

Vacht van de klein zilver

De vacht is kort en dicht ingeplant, ligt strak tegen het lichaam aan en heeft een sterke glans. Maar wist je ook dat ze niet geboren worden met deze zilveren pels? Pas als ze vijf of zes weken oud zijn, vindt er een verandering in de pelskleur plaats. Waar de pelskleur voorheen egaal was, treedt er na het uitvallen van het nesthaar een verzilvering op bij de nieuwe haren. Deze verzilvering van kleur begint bij de neus en zet zich voort over de rest van het lichaam.

Kleuren bij dit konijn

De klein zilver komt voor in verschillende kleuren, en daarnaast in verschillende maten van verzilvering. Qua vachtkleur wordt de klein zilver gezien in de kleuren
 • konijngrijs
 • zwart
 • blauw
 • havanabruin
 • geel

Verzilvering van de pels

Er worden verschillende typen verzilvering waargenomen bij de klein zilver, namelijk:
 • lichte verzilvering
 • donkere verzilvering
 • midden verzilvering

Lichte verzilvering
Met de lichte verzilvering wordt bedoeld dat het overgrote deel van de vacht verzilverd is.

Donkere verzilvering
Bij donkere verzilvering is er maar een klein deel van de vacht verzilverd.

Midden verzilvering
Deze vorm van verzilvering ligt tussen de lichte en donkere verzilvering in.

Karakter van dit konijnenras

De klein zilver is een zeer pittig en levendig konijnenras. Ze zijn erg nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit om nieuwe dingen te verkennen en ontdekken.

Gebruiksmogelijkheden van de klein zilver

Door het nogal pittige en levendige temperament zijn deze konijnen minder geschikt als huisdier voor kinderen. Maar voor ervaren konijnenhouders is de klein zilver geen probleem. De klein zilver wordt veel gezien op tentoonstellingen en regelmatig komen mensen alleen naar de shows toe, om kennis te maken met dit prachtige ras.

Verzorging van de klein zilver

Eten en drinken

Net als elk ander levend wezen, heeft de klein zilver recht op een goede verzorging. Dit houdt onder andere in dat ze altijd de beschikking moeten hebben over vers drinkwater, dagelijks vers voer moeten krijgen in de vorm van brokken en verse groenten, gras en kruiden. Ook heeft een konijn altijd behoefte aan een grote hoeveelheid vers hooi, waar het van kan eten wanneer het wil en zoveel het wil.

Leefruimte

Naast het feit dat er moet worden voorzien in de levensbehoefte van water en voer, heeft een konijn ook voldoende ruimte nodig waarin het zich vrij kan bewegen. Het spreekt voor zich dat de huisvesting regelmatig schoongemaakt moet worden, zodat het konijn niet in zijn viezigheid hoeft te zitten. Een goed schuilhok is aangeraden, waar het konijn zich kan terugtrekken om te slapen of om een nest te bouwen, en waar het tot rust kan komen als er te veel drukte om hem heen is.

Ziekte

Mocht een konijn ziek zijn, of van karakter veranderen, is het altijd raadzaam om met het dier een bezoek te brengen aan de dierenarts. Het is namelijk de plicht van de eigenaar om ervoor te zorgen dat het dier gezien wordt door de dierenarts als het dier zich niet goed voelt. Het onthouden van goede zorg is in Nederland zelfs strafbaar.

Speelmaatje

Konijnen gedijen het beste wanneer zij een soortgenoot bij zich hebben om mee op te trekken. Daarom is het aangeraden om altijd twee of meer konijnen aan te schaffen zodat ze met elkaar kunnen spelen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Konijnenras: Groot zilver - konijn met zilverkleurige vachtKonijnenras: Groot zilver - konijn met zilverkleurige vachtHet groot zilver is een prachtig konijnenras met een verzilverde pels. Het dier kent zijn oorsprong in de Franse Champag…
Konijnenras: Meissner hangoor - konijn met verzilverde vachtKonijnenras: Meissner hangoor - konijn met verzilverde vachtDe Meissner hangoor is een middelgroot konijnenras dat zijn oorsprong kent in de Duitse plaats Meiszen. Het is daar aan…
Konijnenras: Zilvervos - een konijn met unieke vacht en pelsKonijnenras: Zilvervos - een konijn met unieke vacht en pelsDe zilvervos is een schitterend konijnenras uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. Het is in feite een chinchil…
Konijnenras: Hulstlander, het konijn met een witte vachtKonijnenras: Hulstlander, het konijn met een witte vachtDe hulstlander is een redelijk jong konijnenras dat is ontstaan in de jaren 80 van de twintigste eeuw in de Nederlandse…
Hondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërHondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërDeze terriër is afkomstig uit de Verenigde Staten en het is een kruising tussen de foxterriër en de Engelse dwergterriër…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SaskiaFire, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Klein_Zilver
 • http://www.zilverclub.nl/kleinzilver.html
 • http://www.bunnybunch.nl/konijnen/konijnenrassen/konijnenrassen-groot-zilver-en-klein-zilver.html
 • http://www.dieren-rassen.nl/konijnen/kleine-rassen/klein-zilver/
 • http://www.konijnen.net/?p=dwergkonijnenenkleinerassen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klein_zilver
 • http://www.zilverclub.nl/kleinzilver.html
 • http://www.zilverclub.nl/dekleuren.html
 • http://www.konijnenrassen.nl/kleinzilver.html
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/konijnen/klein-zilver

Reageer op het artikel "Konijnenras: Klein zilver - konijn met zilverkleurige vacht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!