nieuws uitgelicht

Kwallenplaag; wat nu?

Zomer 2014 hebben we in Nederland te maken met een ware kwallenplaag. Wie een verfrissende duik in zee wil nemen, moet eerst maar eens goed om zich heen kijken. Of kijk vooraf op de Kwallenradar, waar de hoogste concentratie van deze glibberige beesten zich bevindt. De kwallenplaag heeft te maken met de extreem zachte winter van 2013/2014. Maar ja, hoe raak je ze kwijt. Selectievere bevissing van de zee is de oplossing. Maar misschien moeten we kwallen als huisdier gaan houden of er anders een lekker maaltje van bereiden.

Kwallenradar

Op kwallenradar.nl vind je het actuele nieuws over de aanwezigheid van kwallen op de diverse Nederlandse stranden met daarbij foto's van ongemeen grote exemplaren. Klik op de badplaats van je keuze en er verschijnen teksten zoals Gemiddeld, niet heel veel, ook niet niks of Veel kwallen, indien je liever niet tussen de kwallen zwemt, vermijd dit strand. Kortom, er zijn overal kwallen. Je kunt op deze site ook zelf melding maken van kwallen; des te completer wordt het beeld. Wie het niet op heeft met dit weke dier, kan een zwempartijtje in de zee anno zomer 2014 wel vergeten. Want de kwallen liggen al weken lang op het strand. Iedereen denkt nog dat de aanwezigheid van kwallen met de windrichting te maken heeft en voorheen was dat ook zo. Maar nu de dieren van geen wijken weten, is men tot de slotsom gekomen dat dit het gevolg is van een extreem zachte winter 2013/2014. Er wordt gesproken van de grootste kwallenplaag ooit. In de toekomst mogen we waarschijnlijk nog veel meer kwallenplagen verwachten door de klimatologische veranderingen én door de overbevissing. De omstandigheden voor de kwallen worden steeds beter: meer voedsel (plankton) en dankzij het milde klimaat de mogelijkheid om zich in de winter van poliep tot kwal te ontwikkelen. Roofvissen voeden zich met kwallen en hoe meer de roofvissenpopulatie door bevissing wordt uitgedund, des te groter wordt de kwallenpopulatie. Groot qua aantallen maar ook groot qua omvang. Op sommige Nederlandse stranden zijn zogenaamde Zeepaddestoelen gesignaleerd, kwallen van een halve meter die wel 11 kilo wegen. Hoogste tijd dus om tot een selectievere bevissing van de Noordzee over te gaan. Dat gaat vast niet over één nacht ijs gebeuren; dus tot die tijd moet er gepoedeld worden temidden van de Medusen. Uitwijken voor een vakantie naar Middellands Zeegebied levert ook niets op, want de stranden daar worden al jaren geteisterd door kwallenplagen.

De kwal als huisdier

Eind vorige eeuw raakte de kwal als huisdier in zwang bij de Japanners. Vooral vanwege het rustgevende effect, want kwallen blaffen niet en hoeven niet uitgelaten te worden. Ze zweven sierlijk rond in hun kwallenaquarium. Zo simpel is het echter ook niet, want in de jellyfish tank kan er met de kwal van alles fout gaan. Het is namelijk een enorm kwetsbaar dier; een luchtbel kan al dodelijk zijn. Een kwal wordt ook nooit oud. Bovendien is het een dure hobby. Voor een oorkwal betaal je 32,50 (enfin die kan je nu zelf met een schepnetje gaan vangen) en voor zijn behuizing ben je niet onder de 400 klaar. Het speciale voedsel is ook best aan de prijs. Je betaalt alleen nog geen kwallenbelasting. Het is écht goedkoper om een hamster te pamperen.

Broodje Noordzee kwal lost niks op

Ondertussen zitten we met deze kwallen in onze maag. Maar nog niet letterlijk. In Aziatische landen denkt men daar heel anders over. Bepaalde soorten kwal worden in allerlei maaltijden verwerkt. Misschien moeten we van de nood ook een deugd gaan maken. Tenslotte 'hep elk nadeel z'n voordeel' om met Johan Cruyff te spreken. Het kon zo maar eens zijn dat een broodje tonijn in de toekomst peperduur wordt of in het geheel niet meer verkrijgbaar is. Echter van alle soorten kwallen worden er maar 12 soorten gegeten in de classificatie schijfkwallen en daar zitten die uit de Noordzee helaas niet bij. Veel te zout. Maar er zal in Nederland vroeg of laat toch wel een slimmerd opstaan, die een procédé bedenkt om deze beesten eetbaar te maken. In China is de sand jellyfish het meest populair en in Amerika de cannonball jellyfish. De bolle, parachutevormige kop van deze kwallen wordt schoongeschraapt en met zout en aluin bewerkt om te drogen. Dit moet al snel na de vangst gebeuren, anders is het kwallenvlees al bedorven. Feitelijk wordt er in de verre Aziatische landen zoveel kwal gegeten - het ontbreekt bij geen enkel feestelijk buffet - dat daar gevreesd moet worden voor uitsterven van bepaalde kwallen. Kunnen we in ieder geval in de Oosterse wateren kwallenvrij gaan zwemmen.

Voedingswaarde kwallen

Er is nog niet echt een wetenschappelijke consensus over de voedingswaarde van het kwallenvlees. Het zou in ieder geval maar zo'n 5% vet bevatten en volgens sommige bronnen 80% aan proteïnen; volgens andere bronnen is dit gehalte veel lager. Eén van de belangrijkste proteïnen in de kwal is collageen en daarbij zouden mensen met rheumatische artritis baat bij hebben. Aan de andere kant worden in kwallen ook kwalijke ingrediënten aangetroffen zoals bijvoorbeeld aluminiumresten.

Collageen

Wat dat collageen betreft, wellicht kan de cosmetica-industrie van het kwallencollageen gebruik maken (voor zover dat al niet gebeurt). Zonder dat we het (willen) weten, zitten er in parfums en cosmetica allerlei kwal(l)ijke zaken zoals placenta, walviskots, kevers, vissenschubben, koeienpoep, stierensperma, kippenbeenmerg, beverballen, gebruikt frituurvet, menselijke voorhuid. Dus waarom geen kwallencollageen. Handig te verpakken als snoepjes (met recht jelly gums) in een zakje, net als de marshmallows met collageen zoals je die in Japan kunt kopen.

Recepten met kwal

In Nederland is het nog niet zo eenvoudig om buiten de deur kwal te gaan eten. Als je het zelf wilt bereiden, koop je voorlopig het beste gedroogde kwal in een toko. Een kwal bestaat voor 95% uit water en is van nature vrij smakeloos, een beetje ziltig misschien. Wel is de structuur verrassend: er is een knapperige bite. Hij zal dus altijd op smaak gebracht moeten worden met olie, azijn, kruiden etc. Meestal wordt de kwal koud gegeten, in sliertjes geserveerd op/in een salade.
© 2014 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kwallenplaag rondom de Middellandse Zeenieuws uitgelichtKwallenplaag rondom de Middellandse ZeeVakantiegangers naar landen aan de Middellandse Zee krijgen naar verwachting tijdens de zomer van 2013 wederom te maken…
Kwallen, kwallenbeten en tipsKwallen, kwallenbeten en tipsKwallen, het zijn prachtige sierlijke beesten als ze in hun element zijn. Gelukkig zijn er genoeg duikers die met camera…
Moet je bang zijn van kwallen?Moet je bang zijn van kwallen?Kwallen vind je in alle oceanen, dus ook in de Noordzee. Sommige soorten kunnen best voor pijnlijke steken zorgen. Toch…
Reuzenkwal in Nederland - fenomeen na een zachte winterReuzenkwal in Nederland - fenomeen na een zachte winterOp de stranden van Nederland spoelen met grote regelmaat kwallen aan. Soms zien we de vloedlijn vol liggen met de drille…

Met uw hond op vakantie gaan: ziekten en verbod op invoerMet uw hond op vakantie gaan: ziekten en verbod op invoerLekker op vakantie gaan en gezelligheid met het gehele gezin. U wilt daarom ook graag de hond mee op reis nemen. Maar da…
Gras en belangrijkheid voor mens en dierWat zou de wereld er anders uitzien zonder gras. We hebben er dagelijks mee te maken en dat begint vaak al in de eigen t…
Bronnen en referenties
  • www.kwallenradar.nl
  • www.kwallenaquarium.nl
  • www.aziatische-ingrediënten.nl
  • www.alletop10lijstjes.nl
  • Telegraaf, Vrouw, Japanse wondermiddelen om mooi te worden dd. 30 juni 2014

Reageer op het artikel "Kwallenplaag; wat nu?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!