Welke tijgers bestaan en bestonden er allemaal?

Welke tijgers bestaan en bestonden er allemaal? De tijger is een schitterende katachtige. De ondersoorten worden sterk met uitsterven bedreigd, en er zijn zelfs al een aantal ondersoorten van de tijger uitgestorven. De grootste katachtige ter wereld komt vooral voor in Azië en Siberië, maar moet veel leefgebied inleveren aan de mens. Hoe zien de tijgers er precies uit, waarom wordt de tijger met uitsterven bedreigd, welke geluiden produceren deze dieren en welke ondersoorten bestaan er precies? Wist je ook dat de witte tijger eigenlijk geen ondersoort van de tijger is, maar een kruising tussen twee ondersoorten die alleen in dierentuinen kan overleven?

Inhoud


De tijger: met uitsterven bedreigd

De tijger is een diersoort die met uitsterven bedreigd wordt. In 1900 leefden er naar schatting nog zo’n 100.000 tijgers in het wild in Azië, waaronder ook op eilanden als Bali. Doordat de mens steeds meer leefgebied opeiste en steeds meer natuur begon op te eisen om te wonen, hadden de tijgers steeds minder ruimte om te leven. Naast het feit dat tijgers dus veel minder leefgebied tot hun beschikking hadden, was er een grote handel gaande in tijgervellen en tijgerbotten. Om deze tijgervellen en -botten te bemachtigen, werden duizenden tijgers doodgeschoten.

Anno 2019 zijn er in India nog 27 nationale parken waar tijgers in het wild voorkomen. Dit is op papier althans het geval, daar er nog steeds veel illegale stroperij plaatsvindt en er dus nog steeds tijgers afgemaakt worden voor hun pels en botten. Exacte cijfers van de hoeveelheid tijgers die er anno 2019 nog in het wild leven, zijn niet te vinden, maar het staat vast dat de aantallen wilde tijgers wereldwijd schrikbarend laag is.

Volgens tellingen uit 2017 is de Noord-Indochinese tijger het meest bedreigd. Naar schatting zijn er nog maximaal 30 Noord-Indochinese tijgers in het wild te vinden. Ook de Siberische tijger (of amoertijger) staat op het randje van de afgrond, hun populatie wordt geschat op nog maar 400 in het wild-levende dieren.

India: het grootste tijgerland

In de jaren 70 van de twintigste eeuw werden er in India tellingen gehouden, waaruit is gebleken dat er nog maar 1.800 tijgers in het wild leefden. In 1973 is dan ook het project India Project Tiger opgericht, om de tijger – het nationale symbool – te beschermen. Er werden talloze natuurgebieden omgedoopt tot nationaal park, waardoor de jacht op tijgers en het verwoesten van hun leefgebied strafbaar werd. De toekomst van de tijger is allerminst zeker, omdat hun aantallen anno 2019 nog steeds verder dalen.

Leefgebied van de tijger

De tijger komt vooral voor in Siberië en in Azië. Tegenwoordig worden tijgers over de gehele wereld gehouden in dierentuinen, waar veel dierentuinen werken met fokprogramma’s om de tijger voor uitsterven te behoeden. De leefgebieden van de wilde tijgers verdwijnen in rap tempo, en het is nog maar de vraag of de tijger over honderd jaar nog steeds in het wild te vinden is, of dat we deze majestueuze katachtige dan alleen nog maar in de dierentuinen kunnen vinden.

Uiterlijk van de tijger

Hoewel de ondersoorten van de tijger onderling kleine verschillen vertonen, is er wel een algemene omschrijving van het uiterlijk van de tijger te geven. De tijger is een grote katachtige – de Siberische of amoertijger is zelfs de grootste katachtige ter wereld – met een roodbruine pels met donkerbruine tot zwarte strepen over het gehele lichaam. De meeste tijgers hebben een witte bef, buik en borst, en ook hun poten kunnen soms wat witte aftekeningen bevatten. Ook rondom de kop van de tijger is er witte vacht zichtbaar, de snorharen zijn ook altijd wit.

Tijgers zijn gespierde roofdieren die goed opgaan in hun omgeving – ondanks hun opvallende uiterlijk van roodbruin en zwart. Ze hebben een gewicht tussen de 110 en 300 kilogram en kunnen in het wild een leeftijd van 18 jaar bereiken – in gevangenschap worden ze vaak nog wat ouder.

De tijger kent een draagtijd (dracht) van 3,5 maand en per worp worden er twee tot vier jongen geboren.

Geluiden van de tijger

Tijgers kunnen veel verschillende geluiden gebruiken voor verschillende communicatiedoeleinden. Een tijger kan – zoals iedereen wel weet – brullen. Deze brul is zo zwaar dat deze tot op wel drie kilometer afstand te horen is. Ook kunnen tijgers infrageluiden maken. Deze geluiden hebben zo’n lage frequentie dat de mens deze niet kan horen, maar het is wel hoorbaar voor andere tijgers en diersoorten. Dit geluid wordt vaak gebruikt om het territorium aan te geven, maar ook tijdens de zoektocht naar een geschikte partner om mee te paren. Dit lage, infrageluid kan een grotere afstand overbruggen en is soms tot wel 4,5 kilometer afstand te horen.

Wanneer tijgers elkaar begroeten en ze hebben onderling een goede band (bijvoorbeeld moeder – welpen), kunnen tijgers een soort spinnend geluid produceren, wat overeenkomt met het spinnen van een (huis)kat.

Voedsel van de tijger

De tijger is een typisch roofdier en voedt zich met vlees. Hij jaagt vooral op hertachtigen, maar ook andere prooien worden gevangen, net wat er binnen bereik is. In de winterperiode, wanneer er weinig voedsel te vinden is, zal de tijger ook jagen op kleine prooien als knaagdieren en konijnen, enkel om te overleven.

Er zijn ook tijgers die buffels en beren aanvallen, diersoorten die soms drie tot vier keer zo zwaar en zo groot zijn als de tijger zelf.

Solitair dier

Tijgers zijn solitaire dieren. Dat wil zeggen dat ze alleen leven in een territorium en de nabijheid van andere tijgers niet op prijs stellen. Alleen in de paartijd zoeken tijgers elkaar op en wordt het geduld dat een vreemde tijger het territorium betreedt.

Een tijgerin brengt ongeveer 3 tot 5 jaar door met haar welpen. Wanneer zij van mening is dat de welpen alles geleerd hebben wat zij hen kan leren, en dat de welpen in staat zijn om zelf te overleven, zal zij de welpen uit haar territorium verjagen. De jongen kunnen soms nog een tijdje samen optrekken, maar na verloop van tijd gaan de jongen ook elk hun eigen weg en zullen ze hun eigen territorium gaan zoeken en opeisen.

Eén soort of meerdere soorten tijgers?

Er bestaan anno 2019 nog steeds discussies over het feit of de tijger als één soort gezien moet worden, of dat er een verdeling gemaakt kan worden in een aantal ondersoorten. Sommige wetenschappers beweren namelijk dat de verschillen tussen de onderlinge ondersoorten te summier zijn om de dieren tot aparte ondersoorten te categoriseren, terwijl andere wetenschappers juist van mening zijn dat de verschillen er wel degelijk zijn en de tijgers dus in verschillende ondersoorten onderverdeeld moeten worden. In dit artikel wordt gebruik gemaakt van het feit dat er verschillende ondersoorten bestaan, te weten:

A

 • Amoertijger (Panthera tigris altaica) – ook wel Siberische tijger genoemd

B

 • Balinese tijger (Uitgestorven)
 • Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris)

C

 • Chinese tijger (Panthera tigris corbetti)

J

 • Javaanse tijger (Uitgestorven)

K

 • Kaspische tijger (Uitgestorven)

M

 • Maleise tijger (Panthera tigris jacksoni)

N

 • Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis)

P

 • Panthera tigris altaica (Siberische tijger)
 • Panthera tigris amoyensis (Noord-Indochinese tijger)
 • Panthera tigris corbetti (Chinese tijger)
 • Panthera tigris jacksoni (Maleise tijger)
 • Panthera tigris sumatrae (Sumatraanse tijger)
 • Panthera tigris tigris (Bengaalse tijger)

S

 • Siberische tijger (Panthera tigris altaica) – ook wel amoertijger genoemd
 • Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae)

W

 • Witte tijger

Witte tijger
De witte tijger heeft geen wetenschappelijke naam achter zijn naam staan, omdat de witte tijger eigenlijk geen ondersoort van de tijger is die in het wild kan overleven. Deze soort wordt alleen gehouden in dierentuinen en is te bestempelen als een kruising tussen een Siberische tijger en een Bengaalse tijger. De witte vachtkleur is namelijk een recessieve genmutatie, waarvan beide ouders de mutatie moeten dragen, en dan nog hebben nakomelingen maar 25 tot 50 procent kans om zelf ook een witte vachtkleur te hebben. Doordat zo weinig tijgers deze recessieve genmutatie bij zich dragen, zijn in principe alle witte tijgers die bestaan het resultaat van zware inteelt. Door deze inteelt hebben de witte tijgers vaak ernstige lichamelijke en verstandelijke beperkingen. De beperkingen die de witte tijgers kunnen hebben, zijn vaak dermate erg dat een kwart van de witte tijgers al tijdens de dracht, de geboorte of in de week na de geboorte komen te overlijden. Een groot aantal witte tijgers die geboren worden hebben zulke afwijkingen, dat ze nooit aan het publiek tentoongesteld kunnen worden, omdat de beelden daarvan te verschrikkelijk zijn. Naar schatting wordt 8 tot 10 procent van de witte tijgers aan het publiek getoond, omdat deze wel een normaal tijger-uiterlijk hebben. Het overgrote deel van de witte tijgers zal dus weggestopt worden of worden afgemaakt omdat de beperkingen te ernstig zijn.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tijgers sterven uitTijgers sterven uitAlle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tij…
De Siberische tijgerDe Siberische tijgerDe Siberische tijger is een erg zeldzame ondersoort van de tijger en is de grootste katsoort die er bestaat. Ook deze ti…
Rare beesten: de LijgerDe lijger of liger is een zeldzaam dier dat ontstaan is door kruising van een leeuw met en tijgerin. Deze kruising komt…
Odin de Bengaalse tijgerHet is een uitzondering dat een Bengaalse tijger in gevangenschap zwemt, laat staan onder water gaat zwemmen. In de dier…

Welke stekelmuizen bestaan er allemaal?Welke stekelmuizen bestaan er allemaal?De stekelmuis (Acomys) is een van de vele muizensoorten en komt oorspronkelijk voor in de noordelijke streken van Afrika…
De wijsheid van wolven door Elli H. RadingerrecensieDe wijsheid van wolven door Elli H. RadingerRoodkapje en de grote boze wolf geven niet thuis in dit boek van Elli H. Radinger. De Duitse wolfdeskundige put in De wi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixel-mixer, Pixabay
 • https://www.droomplekken.nl/dieren/tijger/
 • https://schooltv.nl/video/het-leefgebied-van-de-tijger-de-tijger-wordt-bedreigd/
 • https://schooltv.nl/video/katachtigen-leeuwen-tijgers-en-cheetahs-zijn-allemaal-familie-van-de-kat/
 • https://www.beeksebergen.nl/op-safari/dieren/tijger?gclid=Cj0KCQiAhKviBRCNARIsAAGZ7Cdf9RqsKHZLqSulHtXyAevD1QBgkZyVY7akZVVVOaQx5swC1EkbfIAaAli0EALw_wcB
 • https://www.allemaalkatten.nl/wilde-katten/tijgers/ondersoorten
 • http://wildcatsmagazine.nl/wpnl/tijger/
 • https://www.beeksebergen.nl/op-safari/dieren/tijger
 • http://www.informatieovertijgers.nl/soorten-tijgers/
 • https://spreekbeurten.info/tijger.html
 • http://tijgerinfo.intropagina.nl/tijger-soorten.html
 • https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/de-tijger-een-soort-met-veel-ondersoorten
 • https://wikikids.nl/Tijger
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijger
 • https://rangers.wnf.nl/tijger/welke-tijgers-zijn-er.htm

Reageer op het artikel "Welke tijgers bestaan en bestonden er allemaal?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!