Welke hyena's bestaan er allemaal?

Welke hyena's bestaan er allemaal? De familie van de hyena's bestaat uit vier ondersoorten, namelijk de bruine hyena, gevlekte hyena, gestreepte hyena en de aardwolf. De dieren komen vooral voor in Afrika en leven daar in kleinere of grotere clans (families) die tot wel vijftig leden kunnen hebben. De jongen worden door de hele hyenafamilie opgevoed en ze mogen ook bij alle moeders zogen. Hoe jagen hyena's precies, welke ondersoorten van de hyena zijn er, hoe communiceren de dieren onderling en op welke manieren communiceren de hyena's met elkaar?

Inhoud


Taxonomie van de hyena

De hyena staat in het Nederlands ook wel bekend als ‘lachende hyena’. De wetenschappelijke naam van de familie van de hyena’s is Hyaenidae en in het Engels wordt er ook gesproken van hyena.

Ondanks dat de aardwolf een ondersoort is van de hyena, wordt hij wel gezien als het buitenbeentje van de familie. Zo is hij veel kleiner dan zijn neven en verschilt zijn bouw en voedselpatroon ook veel van de andere hyena’s.

Katachtige of hondachtige

Wie naar de hyena kijkt, zal hoogstwaarschijnlijk denken dat de hyena tot de familie van de hondachtigen behoort. Dit is echter niet correct. Als we naar de evolutie van de diersoorten kijken, komt de hyena meer in de buurt van de katachtigen dan van de hondachtigen. De hyena wordt dan ook ingedeeld bij de katachtigen.

Verspreiding van de hyena

De hyena komt voor in grote delen van Afrika, en dan vooral ten zuiden van de Sahara.

Voedsel

De hyena is een roofdier en een aaseter. Wanneer ze de kans krijgen, eten ze liever aas (dood voedsel), of proberen ze de prooi van andere roofdieren als leeuwen te jatten. Ook jagen ze wel op hun voedsel, en dan wordt er vooral in groepsverband gejaagd op grote(re) zoogdieren, hazen en vogels.

Leeftijd van de hyena

Hyena’s kunnen in het wild zo’n 40 jaar oud worden, alhoewel de meeste dieren al eerder sterven. In gevangenschap kunnen hyena’s vaak wat ouder worden, omdat zij niet bloot worden gesteld aan extreme gevaren als gevechten met grotere roofdieren of het niet kunnen vangen van prooien en het ontbreken van diergeneeskundige zorg.

Uiterlijk van de hyena

Hyena’s hebben een lengte van ongeveer 1,3 meter (gemeten vanaf de neuspunt tot aan de staartaanzet), en hun staart heeft een lengte van ongeveer 25 centimeter. Dit hangt wel af van het soort hyena. De kleinste soort hyena, de aardwolf, is kleiner dan de 1,3 meter en zal eerder een lengte van 67 centimeter bereiken. Het gewicht van hyena’s ligt vaak tussen de 60 en 70 kilogram, terwijl de aardwolf maar een schamele 10 kilo weegt.

In tegenstelling tot bij veel andere diersoorten, worden vrouwelijke hyena’s vaak wat groter dan de mannelijke tegenhangers.

Bij de meeste hyenasoorten is de vacht kort en bruin, en bij alle soorten geldt dat oudere dieren vaak lichtergekleurd zijn dan de jongere hyena’s. De dieren hebben naast een bruine vacht soms ook diverse aftekeningen (vlekken of strepen), afhankelijk van de soort hyena. Zo hebben gevlekte hyena’s vlekken of spots op hun vacht, terwijl gestreepte hyena’s eerder strepen hebben en de aardwolf heeft ook een aantal strepen over zijn lichaam lopen. Alleen de bruine hyena heeft geen aftekeningen op de bruine vacht, alleen kunnen er per dier wel enige kleurschakeringen voorkomen in het bruin.

Geluiden en communicatie bij de hyena’s

Hyena’s kunnen diverse geluiden produceren. Het meest bekende geluid zal waarschijnlijk het ‘lachen’ van de hyena zijn. Dit geluid lijkt op het lachen wat mensen produceren, en wordt vooral gemaakt om de onderdanigheid van de dieren aan te duiden. Onderdanige hyena’s zullen dit geluid produceren als zij zich in de buurt van een dier bevinden dat zich hoger in de rangorde bevindt.

Andere geluiden die hyena’s maken zijn schreeuwen en janken. Het schreeuwen en in mindere mate ook het lachen, wordt gebruikt om vijanden op afstand te houden. Maar er wordt ook veel en hard lawaai gemaakt als ze een prooi hebben gevangen en ze dit niet met anderen willen delen.

Rangorde bij de hyena

Hyena’s kennen een strikte rangorde. Typerend voor de hyena is dat er altijd een vrouwtje aan het hoofd van de clan staat: zij bepaalt wat er gebeurt en wie een taak moet uitvoeren. Als hyena’s elkaar ontmoeten begroeten zij elkaar door elkaar te likken. Hierbij wordt de hoogste in rang als eerste gelikt, daarna volgen de dieren die lager in de rang staan.

Voortplanting bij de hyena

Een nest hyena’s is vaak tussen de 2 en 4 pups groot. Typerend voor de hyena – en wat zelden bij andere diersoorten voorkomt – is dat de pups al vlak na de geboorte bij de hele groep gebracht worden. De pups worden opgevoed door alle moeders in de clan, en de pups mogen ook bij alle moeders drinken. Dit in tegenstelling tot bij andere diersoorten, waar moederdieren vaak alleen hun eigen jongen zogen en opvoeden en niets van andere jongen moeten hebben.

Soorten hyena’s

A

 • Aardwolf

Aardwolf

De aardwolf is een ondersoort van de hyena, maar is kleiner dan de overige hyena’s en leeft overigens ook op een heel andere manier dan de anderen. De aardwolf is, in tegenstelling tot de andere hyena’s een solitair dier. Dat wil zeggen dat hij alleen leeft, en niet in groepen met andere soortgenoten. Ook jagen aardwolven vaak ’s nachts, terwijl hyena’s ook overdag veel actief zijn en dan op jacht gaan. Het dieet van een aardwolf bestaat onder andere uit insecten, haasachtigen en kleinere knaagdieren. De wetenschappelijke naam van de aardwolf is Proteles cristatus.

Ze hebben een lichaamslengte van ongeveer 67 centimeter, een schofthoogte van 50 centimeter en een gewicht van ongeveer 9 tot 12 kilogram.

B

 • Bruine hyena

G

 • Gestreepte hyena
 • Gevlekte hyena

Gevlekte hyena

De gevlekte hyena is de meest bekende hyena en tevens de grootste van de familie. Wanneer je naar de gevlekte hyena kijkt, zie je een dier met een dikke kop, bolle buik en de staart wordt vaak tussen de poten gedragen. Deze hyenasoort jaagt het liefst ’s nachts. In woestijngebieden bestaan groepen gevlekte hyena’s vaak uit niet meer dan vijf hyena’s, terwijl op de savanne clans (groepen) gevlekte hyena’s voorkomen die wel vijftig leden kunnen bevatten.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De gevlekte hyenaDe gevlekte hyenaDankzij zijn lichaamsbouw en jachttechnieken lijken de hyena's voornamelijk op een hondachtige. Toch is de hyena nauwe v…
Aspecten van de leefwijze van sociale carnivorenOm te kunnen bekijken hoe de jacht zich heeft ontwikkeld en geworden is tot een levenswijze voor de hominiden, is het ve…
Hominide eigenschap: afkijken van dierenDe ontwikkeling van de hominide van toevallige prooivanger tot een werkelijk efficiënte jager heeft de nodige tijd in be…
Antropomorfisme in tekenfilmsIn fabels, strips en tekenfilms worden dieren vaak geantropomorfiseerd. Dit betekent dat er menselijke eigenschappen wor…

Welke stekelmuizen bestaan er allemaal?Welke stekelmuizen bestaan er allemaal?De stekelmuis (Acomys) is een van de vele muizensoorten en komt oorspronkelijk voor in de noordelijke streken van Afrika…
De wijsheid van wolven door Elli H. RadingerrecensieDe wijsheid van wolven door Elli H. RadingerRoodkapje en de grote boze wolf geven niet thuis in dit boek van Elli H. Radinger. De Duitse wolfdeskundige put in De wi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: H Anatole0, Pixabay
 • http://www.dieren-en-planten.nl/dieren/zoogdieren/roofdieren/hyaena/
 • http://www.nvddierentuinen.nl/wp-content/uploads/2012/10/Gevlekte-hyena-def.pdf
 • https://www.beeksebergen.nl/op-safari/dieren/gevlekte-hyena
 • https://wikikids.nl/Hyena's
 • https://schooltv.nl/files/PROGRAMMA/Basisonderwijs/DeBuitendienst/Hyena.pdf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyena%27s
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_hyena
 • https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/hyenas.htm
 • http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/roofdieren/katachtigen/familie_hyena's.htm
 • https://www.diergaardeblijdorp.nl/dossiers/dieren/gevlekte-hyena/

Reageer op het artikel "Welke hyena's bestaan er allemaal?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!