Kippenras: Australorpkriel

Kippenras: Australorpkriel De australorpkriel is een pittig krielkipje dat zijn oorsprong kent in Engeland, maar vooral in Duitsland is geperfectioneerd tot de australorp die wij anno 2019 kennen. De dieren hebben een gewicht van 900 tot 1300 gram en komen in een aantal kleurslagen voor. Hennetjes staan bekend als goede legsters en zij voeren hun taak als broedster en moederkloek goed uit. Eén van de opvallendste verschijnselen van de australorpkriel is dat de looppoten het liefst zo zwart mogelijk zijn, maar de voetzolen moeten wit zijn. Het liefst is het contrast tussen looppoten en voetzolen zo strak en scherp mogelijk afgetekend.

Inhoud


Andere benamingen

De australorpkriel staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Australorp kriel
 • Australorp bantam
 • Australorps bantam
 • Australorpka bantam
 • Australky bantam
 • Kriel australorp

Land van herkomst

De australorpkriel komt oorspronkelijk uit Engeland.

Geschiedenis

De australorpkriel is een verdwergde vorm van de grote australorp. Men wilde graag een kleine australorp fokken. Hoewel de Engelsen de australorp voor het eerst succesvol hebben verdwergd en de australorpkriel het levenslicht zag, kunnen de Duitsers zeggen dat zij de australorpkriel hebben geperfectioneerd tot de australorpkriel die wij anno 2019 kennen.

Om tot de australorpkriel te komen is gebruik gemaakt van grote australorps (die te klein waren gebleven) en diverse krielrassen. Een deel van de krielrassen is onbekend gebleven, maar er is wel bekend dat langshankrielen en wyandottekrielen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de australorpkriel.

Uiterlijk

Wanneer je naar de australorpkriel kijkt, zie je een levendig krielras met een vrij korte bouw. De kop van de australorpkriel heeft een enkele kam van middelgroot formaat, en welke is voorzien van vier tot vijf kamtanden. De oorlellen behoren volgens de rasbeschrijving altijd rood te zijn. De onbevederde kophuid is ook rood, en dient dezelfde kleur te hebben als de oorlellen. De oogkleur is bij de australorp altijd bruinzwart.

Hanen hebben een gewicht van 1,2 tot 1,3 kilo, hennetjes wegen iets lichter met een gewicht van 0,9 tot 1,0 kilo.

De ruglijn van een australorpkriel loopt vloeiend over in een middelhoog gedragen staart. De staart van beide geslachten wordt goed gespreid gedragen, de haan heeft bovendien een staart die rijkelijk voorzien is van sierbevedering. Door de rijke sierbevedering zijn de eigenlijke staartpennen niet tot nauwelijks te zien. Typerend voor dit ras is dat het dier zwarte poten heeft, met witte voetzolen.

Kleuren

De australorpkriel komt voor in de volgende kleurslagen:
 • Zwart
 • Wit
 • Gezoomd blauw
 • Donkerbruin
 • Khaki
 • Splash
 • Parelgrijs

Echter worden niet alle kleuren in alle landen erkend. Om er zeker van te zijn dat de kleurslag van jouw keuze ook in Nederland en/of België erkend is, wordt aangeraden om contact op te nemen met de rasvereniging.

Karakter

De australorpkriel is een levendig krielkipje, die redelijk schuw blijft ondanks een rustige en geduldige benadering van de verzorger. Met wat moeite zijn ze wel vertrouwelijk met hun verzorger, maar echt tam of handtam zal de australorpkriel niet worden.

Ze hebben niet echt de neiging om te vliegen, waardoor een hekwerk van ongeveer 1,2 meter hoogte vaak voldoende is om ze op het eigen terrein te houden. Australorpkrielen kunnen door hun kleine formaat in een redelijk kleine ren gehouden worden, maar door hun actieve en levendige karakter genieten ze liever de vrije uitloop.

Broedsheid en eieren

Australorpkrielen leggen zon 170 eitjes op jaarbasis, met een gewicht van 40 tot 45 gram per ei. De eieren hebben een lichtbruine eischaal.

Als broedster doet de australorpkriel het uitstekend. Ook groeien de kuikens doorgaans goed op en zal de hen zich ontpoppen tot een zeer goede moederkloek die er alles aan doet om haar kuikens op een goede manier te begeleiden en om ze te beschermen tegen (dreigend) gevaar.

Gebruiksmogelijkheden

De australorpkriel is in eerste instantie als sierras gefokt, maar door de redelijk hoge legcapaciteit (ongeveer 140 eieren per jaar) kan de australorpkriel ook prima ingedeeld worden in de categorie legrassen.

Bijzonderheden

Afhankelijk van de stam waar de australorpkriel in gefokt is, zitten er enkele verschillen in karakter. Duitse australorpkrielen zijn vaak iets feller van karakter, wat vooral goed te zien is in de onderlinge verdraagzaamheid van jonge, opgroeiende haantjes.

Overige informatie

De australorpkriel staat bekend als een snelle en vitale groeier.
De australorpkriel bestaat ook in een grote variant, dit is de australorp.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…
Kippenras: Rhode Island-kriel (red & white)Kippenras: Rhode Island-kriel (red & white)De Rhode Islandkriel is een krielkippenras dat is ontwikkeld uit zowel de grote Rhode Island white als de Rhode Island r…
Kippenras: Doornikse krielKippenras: Doornikse krielDe Doornikse kriel is een schattig klein kippenras uit België (regio Doornik). Ze staan bekend om hun broedsheid en het…
Kippenras: BassetteKippenras: BassetteDe bassette is een Belgisch kippenras dat is ontstaan in de omgeving van de stad Luik (Liège). De dieren zitten qua form…

De Narwal, eenhoorn van de zee: een bijzondere walvissoortDe Narwal, eenhoorn van de zee: een bijzondere walvissoortDe narwal, eenhoorn van de zee is een prachtig zoogdier met een fabelachtige hoorn. Deze walvissoort spreekt tot de verb…
Kippenras: AseelkrielKippenras: AseelkrielDe aseelkriel is een verdwergde versie van de grote aseel, en komt oorspronkelijk uit Engeland. De exacte geschiedenis v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Palauenc05, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/australorpkrielen.html
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/australorp
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/australorp-kriel.html#.XMLs8-gzbIU
 • https://www.australorp.nl/
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/australorpkrielen.html
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Australorp

Reageer op het artikel "Kippenras: Australorpkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Gepubliceerd: April 2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!