Kippenras: Aseelkriel

Kippenras: Aseelkriel De aseelkriel is een verdwergde versie van de grote aseel, en komt oorspronkelijk uit Engeland. De exacte geschiedenis van de aseelkriel is onbekend, wat wel bekend is, is dat het ras voor het eerst aan het eind van de 19e eeuw op een Engelse tentoonstelling te zien was. Aseelkrielen zijn echte vechthoenders en staan dan ook bekend om hun agressieve en zeer felle karakter. Naar mensen toe zijn aseelkrielen echter erg lief en vertrouwelijk. Met weinig moeite zijn aseelkrielen dan ook handtam te maken.

Inhoud


Andere benamingen

De aseelkriel staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Aseel kriel
 • Kriel aseel
 • Asil bantam
 • Aseel bantam
 • Asyl bantam
 • Azil bantam
 • Asilka bantam
 • Asilky bantam

Land van herkomst

De aseelkriel is ontstaan in Engeland.

Geschiedenis

De aseelkriel komt oorspronkelijk uit Engeland, maar het is niet te achterhalen wanneer het ras precies is ontstaan. Ook is het anno 2019 nog steeds onduidelijk welke rassen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de aseelkriel. Wat wel bekend is, is dat de grote aseel sowieso heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de aseelkriel. Mogelijk is hierbij gebruik gemaakt van te klein gebleven grote aseels.

Wat wel bekend is over de geschiedenis van de aseelkriel, is dat de eerste dieren van dit ras voor het eerst aan het eind van de 19e eeuw op een Engelse tentoonstelling geshowd werden.

Uiterlijk

Haantjes van dit ras wegen tussen de 1000 en 1200 kilogram, hennetjes zijn lichter en wegen tussen de 700 en 900 gram. Hiermee is de aseelkriel een redelijk groot krielras te noemen. De reden dat de dieren zo zwaar zijn, zit hem niet in het volume van de dieren, maar wordt vooral veroorzaakt door hun brede bouw en sterke bespiering.

Wanneer je naar de aseelkriel kijkt, zie je een dier met een opgerichte en provocerende houding. De romp is breed, kort en diep. De rug behoort volgens de rasbeschrijving kort te zijn en sterk af te lopen. De vleugels worden goed aangetrokken gedragen, waarbij de schouders breed en hooggedragen worden. De schouders moeten bovendien duidelijk aanwezig zijn en iets van het lijf afstaan.

De staart wordt sterk samengevouwen en aflopend gedragen, waarbij de staart vrijwel in het verlengde van de rug gedragen wordt. Ondanks de hoge stelling van de aseelkriel zijn de poten vrij kort. Ze staan wijd uit elkaar en hebben een gele kleur.

Aseelkrielen hebben een brede schedel met kenmerkende wenkbrauwen. De wenkbrauwen zijn een typisch kenmerk van vechthoenders, en dienen om de ogen te beschermen tijdens hanengevechten. De kop is getooid met een kleine, drierijige kam.

Over het gehele lichaam heeft de aseelkriel een krappe bevedering, het borstbeen kan bij sommige dieren kale plekken vertonen. De bespiering is sterk en hard over het gehele lichaam.

Kleuren

Net als bij eigenlijk alle vechthoenders het geval is, wordt de aseelkriel op vorm, conditie en karakter gefokt. De kleur en aftekening is van ondergeschikt belang. Ook op tentoonstellingen wordt eerder naar de bouw, conditie en het karakter gekeken dan naar de kleurslagen. Het ras komt voor in de volgende kleurslagen:
 • Wit
 • Zwart
 • Tarwe
 • Patrijsbont
 • Blauwtarwe
 • Blauwwildkleur
 • Zwartbont
 • Geelpatrijsbont
 • Blauwtarwebont
 • Dubbelgezoomd

Karakter

Aseelkrielen zijn naar elkaar toe erg agressief, dit is één van de belangrijkste kenmerken van een vechthoender. Ondanks hun agressieve gedrag naar soortgenoten toe, zijn aseelkrielen erg vertrouwelijk naar hun verzorger toe. Ook zijn ze erg aanhankelijk en zoeken ze graag de nabijheid van mensen op, wanneer ze goed gesocialiseerd zijn en de verzorger kennen.

Doordat aseelkrielen aan de kleine kant zijn, kunnen de dieren op een relatief kleiner oppervlak gehouden worden dan hun grote broer, de aseel.

Al op zeer jonge leeftijd komt het agressieve gedrag bij de hanen naar boven. Al binnen zes weken kunnen er helse gevechten uitbreken bij de jonge hanen, waarbij ze elkaar niet uit de weg gaan maar juist de confrontatie lijken op te zoeken. De gevechten zullen pas eindigen wanneer er één winnaar is en de andere haan of hanen het gevecht met hun leven hebben moeten bekopen. Het is vanaf dat moment belangrijk om een volwassen haan in een groep jonge hanen te gooien, omdat de volwassen haan een natuurlijk overwicht heeft en de gevechten van de jongere dieren in de kiem smoort. Wanneer de jonge haantjes echter groter worden, zullen ze met z’n allen proberen de grotere haan te overmeesteren en de macht over te nemen. Wanneer dit aanbreekt, is het belangrijk alle hanen uit elkaar te halen en ze apart te huisvesten.

Niet alleen de hanen zijn erg onverdraagzaam en agressief naar elkaar. Ook de hennen zijn erg onverdraagzaam en zullen behoorlijk agressief uit de hoek kunnen komen. Wel kunnen jonge hennenkuikens langer bij elkaar blijven dan bij de hanen het geval is. Wanneer ook de hennetjes gaan vechten, is het ook belangrijk de hennen uit elkaar te halen.

Het beste is om de dieren in kleine toompjes of koppeltjes te houden, waarbij één haan gekoppeld is aan één, hooguit twee hennetjes. Met meer dieren in een ren wordt het geheid oorlog. Zorg er bij het samenstellen van het nachthok en de ren ook voor dat de dieren voldoende ruimte hebben om elkaar te ontlopen, en dat er genoeg mogelijkheden zijn om te vluchten en/of te schuilen. Hierbij kan je denken aan een aantal struiken, maar ook wat verhogingen waar de dieren op kunnen gaan zitten.

Broedsheid en eieren

Aseelkrielen staan bekend als slechte legsters. Op jaarbasis leggen ze zo’n 60 eieren met een crème-achtige tot bruine eischaal. Het gewicht van de eitjes bedraagt zo’n 25 gram.

Hoe ‘slecht’ ze het doen als legsters, hoe beter de hennen het doen als broedster. Als ze broeds worden, zijn ze dit ook serieus en blijven ze op de eieren zitten tot de kuikens uit het ei zijn gekomen. Toch moet er rekening gehouden worden met de hoeveelheid eieren die onder de aseelkriel gelegd worden. Door de zeer krappe bevedering van de hennen, kan zij moeite hebben de eieren goed warm te houden, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de ontwikkeling van kuikens binnen het ei. Wil je zeker weten dat je goede kuikens uitbroedt en dat er niets mis gaat, kan je beter gebruik maken van een broedmachine die de eieren uitbroedt. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een ander kippenras waarvan de hennen bekend staan als goede broedsters, zoals de zijdehoender, de eieren te laten uitbroeden.

Gebruiksmogelijkheden

De aseelkriel is oorspronkelijk gefokt als sierras, aangezien het in de meeste landen verboden is om nog hanengevechten te organiseren of daaraan deel te nemen. Toch wordt de aseelkriel nog veelal ingedeeld in de categorie vechthoenders.

Bijzonderheden

Ondanks dat de aseelkriel al meer dan 100 jaar geleden ontstaan is, is de aseelkriel te bestempelen als een zeldzaam kippenras. Hoewel het een mooi ras is, heeft het nooit een grote groep liefhebbers weten te bereiken.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Drentse kriel en Drentse bolstaartkrielKippenras: Drentse kriel en Drentse bolstaartkrielDrentse krielen en Drentse bolstaartkrielen worden gezien als de dwergrassen van de Drentse hoenders en Drentse bolstaar…
Kippenras: Twents krielKippenras: Twents krielTwentse krielen zijn de verdwergde versie van het Twentse hoen. De dieren stammen af van leghornkrielen, te klein geblev…
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…
Kippenras: Waasse krielKippenras: Waasse krielDe Waasse kriel is een zeer klein krielkipje uit België, met een gewicht van 500 tot 650 gram. Het ras is erg zeldzaam e…

Kippenras: AustralorpkrielKippenras: AustralorpkrielDe australorpkriel is een pittig krielkipje dat zijn oorsprong kent in Engeland, maar vooral in Duitsland is geperfectio…
Kippenras: AnconakrielKippenras: AnconakrielDe anconakriel is een krielkip die is ontwikkeld uit de grote ancona en diverse krielrassen, zo rond het jaar 1910 in En…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vyas16muthu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Aseel
 • Boek: de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/aseel/
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/aseelkrielen.html
 • http://www.aviculture-europe.nl/nummers/06n04a05.pdf
 • http://www.vivfn.be/node/435
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/aseelkrielen.html

Reageer op het artikel "Kippenras: Aseelkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Gepubliceerd: April 2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!