Kippenras: Indische vechtkriel

Kippenras: Indische vechtkriel De Indische vechtkriel wordt ook wel 'Indian Game bantam' of 'Cornish bantam' genoemd en kent zijn oorsprong in Engeland. De dieren hebben een kubusvormige bouw en worden gezien als de buldog onder de (kriel)kippen (veroorzaakt door de brede bouw en wijduitstaande poten). Hoewel ze naar soortgenoten toe erg agressief kunnen zijn, zijn Indische vechtkrielen erg vriendelijk naar mensen toe en kunnen ze met weinig moeite tam gemaakt worden. Indische vechtkrielen hebben een zeer kenmerkend uiterlijk en komen voor in een aantal prachtige kleurslagen.

Inhoud


Andere benamingen

De Indische vechtkriel wordt ook wel ‘Indian Game bantam’ of ‘Cornish bantam’ genoemd. Gekscherend wordt het dier ook wel de buldog onder de kippen genoemd.

Land van herkomst

Indische vechtkrielen komen oorspronkelijk uit Engeland.

Geschiedenis van de Indische vechtkriel

Hoewel de naam doet vermoeden dat de Indische vechtkriel uit Azië komt, komt de Indische vechtkriel oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Dit komt omdat de Indische vechtkriel in Engeland voor het eerst succesvol gefokt is uit kruisingen met grote Indische vechters. Naar alle waarschijnlijkheid is er hierbij – naast Indische vechthoenders – ook gebruik gemaakt van andere vechtrassen als aseelkrielen en oud-Engelse vechtkrielen.

Het ras is aan het eind van de negentiende eeuw ontstaan en omstreeks het jaar 1900 voor het eerst op een tentoonstelling uitgebracht in Groot-Brittannië.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Indische vechtkriel kijkt, zie je een Indisch vechthoen in een kleinere maat. De dieren zijn erg breed gebouwd en staan wel bekend als de buldog onder de krielen. De dieren hebben een opvallend brede bouw, en staan daarbij zeer kort op de poten. Als je de Indische vechtkriel van voren bekijkt, is vooral de enorme borstkas duidelijk zichtbaar.

De poten zijn kort, dik en rond en hebben een gele kleur. De poten staan daarnaast iets buiten het lijf, waardoor het ras ook wel wordt aangeduid met een kubusvorm. Omdat deze beenstand bij de buldog (een hondenras) ook zo kenmerkend is, heeft de Indische vechtkriel deze bijnaam ook gekregen.

De vleugels van een Indische vechtkriel worden strak tegen het lijf aan gedragen en de schouders behoren volgens de rasstandaard iets boven de ruglijn te liggen. De staart is kort en wordt samengevouwen en iets naar beneden gericht gedragen.

Dit kippenras heeft een korte hals dat iets naar achteren gedragen wordt. De kop is breed en kort en bovenop de kop ligt een drierijige erwtenkam. Boven de ogen zijn wenkbrauwen aanwezig. De ogen van een Indische vechthoen staan erom bekend een wat wrede uitdrukking te hebben, waarbij de oogkleur altijd parelkleurig is.

De bevedering over het hele lijf is krap en hard. Doordat de bevedering zo krap en hard is, staan de vleugel- en staartpennen erom bekend gemakkelijk te breken. De bespiering is zeer sterk ontwikkeld en bijzonder krachtig. Hanen hebben een gewicht van 1,5 tot 1,6 kilogram. Hennen zijn iets lichter en wegen tussen de 1,2 en 1,3 kilogram.

Kleuren bij dit kippenras

De Indische vechtkriel komt in een aantal kleurslagen voor:
 • Blauw
 • Splash
 • Dubbelgezoomd
 • Blauwdubbelgezoomd
 • Rood-witdubbelgezoomd (ook wel ‘jubilee’ genoemd)
 • Buff
 • Zwart
 • Wit

De dubbelgezoomde variant is het meest geliefd en komt dan ook het meest voor binnen dit ras.

Karakter

Zoals aannemelijk voor een vechtras, kunnen Indische vechtkriel-hanen erg agressief naar elkaar zijn. Ook de hennen kunnen behoorlijk veel agressie vertonen naar andere hennen, zeker als ze niet met elkaar zijn opgegroeid. De hoeveelheid agressie die bij de dieren komt kijken, hangt onder andere af van de hoeveelheid ruimte die zij tot de beschikking hebben. Hoe groter het leefoppervlak per dier en hoe meer schuilmogelijkheden er zijn, hoe minder groot de kans is dat er gevechten ontstaan.

Het beste is om een haan en één (maximaal twee) hennetjes bij elkaar te huisvesten. Op deze manier is de kans op gevechten het kleinst. Ook zijn de dieren dan makkelijker tam te maken dan wanneer ze in een grote toom gehouden worden.

Ondanks de agressie die Indische vechtkrielen naar elkaar kunnen vertonen, zijn ze voor mensen zeer vriendelijk en vertonen sommige dieren zelfs aanhankelijk gedrag naar hun verzorgers toe.

Indische vechtkrielen groeien traag op en hebben lang de tijd nodig om volwassen te worden.

Doordat Indische vechtkrielen zo klein zijn, kunnen ze makkelijk in een hok met beperkte uitloop gehouden worden. Echter moet er hierbij wel rekening gehouden worden dat de dieren alsnog behoefte hebben aan beweging en een te klein hok nooit goed is voor het welzijn van de krielkipjes.

Broedsheid en eieren

De hennen van de Indische vechtkriel staan niet bekend als goede legsters, ze leggen ongeveer 50 eieren op jaarbasis. De eitjes hebben een lichtbruine schaal en wegen zo’n 30 gram.

Door hun bouw en krappe, korte bevedering zijn ze niet goed in staat te broeden, ondanks het feit dat ze regelmatig broeds kunnen zijn. Om zoveel mogelijk bevruchte eieren te laten uitkomen, kan het beste gebruik gemaakt worden van een broedmachine, of een ander hoenderras dat zeer regelmatig broeds is. Hierbij kan gedacht worden aan de zijdehoender of de zijdehoenkriel.

Gebruiksdoel

Hoewel de grotere variant van de Indische vechtkriel, het Indisch vechthoen, een echt vechthoen is, is de Indische vechtkriel eerder te beschouwen als een vleesras en sierras.

Bijzonderheden: de buldog onder de krielkippen

Door de extreem brede bouw van de Indische vechtkriel, heeft dit ras ook de bijnaam ‘buldog onder de krielen’ gekregen. Ook het feit dat het gaat om een vechtras toont overeenkomsten met de buldog. Buldoggen werden vroeger namelijk gefokt voor hondengevechten.

Overige informatie

Door hun zware lichaam kunnen ze niet echt vliegen, en ook springen gaat ze zeer moeilijk af. Om deze reden moeten de zitstokken in het nachthok ook niet te hoog van de grond af geplaatst worden. Ook moeten de zitstokken breed genoeg zijn om voldoende steun te kunnen geven aan de dieren.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Oud-Engelse vechtkrielKippenras: Oud-Engelse vechtkrielOud-Engelse vechtkrielen zijn in feite geen vechtkrielen, maar sierkipjes met de bouw van een vechtras. De dieren zijn v…
Kippenras: vechthoendersKippenras: vechthoendersVechthoenders zijn kippenrassen die al eeuwenlang voor hanengevechten gehouden worden. De dieren staan bekend om hun agr…
Kippenras: Indische vechter (Indisch vechthoen)Kippenras: Indische vechter (Indisch vechthoen)De Indische vechter, of het Indisch vechthoen, wordt ook wel de buldog onder de kippen genoemd, door zijn zeer brede en…
Kippenras: MaleierkrielKippenras: MaleierkrielDe maleierkriel is een redelijk grote krielkip met een gewicht van 1300 tot 1600 gram. De dieren zijn gefokt uit grote m…

Kippenras: BurmakrielKippenras: BurmakrielDe burmakriel is een leuk krielkipje om te zien met een volle bevedering, kuif, baard en zelfs gierhakken. De dieren kom…
Kippenras: Modern-Engels vechthoenKippenras: Modern-Engels vechthoenHet modern-Engelse vechthoen is in Engeland gefokt nadat er een nieuwe wet werd aangenomen die de hanengevechten verbood…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RGZV Frankenthal Derivative Work: Hic Et Nunc, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Boek: de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indisch_vechthoen
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/indischvechthoen.html
 • https://www.frieslandshow.nl/dwerghoenders/h-i-j-k-l/indische-vechtkrielen/
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=72183
 • https://www.hksv.nl/bert/
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=45275
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Indischvechthoen

Reageer op het artikel "Kippenras: Indische vechtkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: Augustus 2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!