Geitenras: Nederlandse bonte geit

Geitenras: Nederlandse bonte geit De Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren hebben een kenmerkend melktypisch uiterlijk met een grote, goed ontwikkelde uier en een dagopbrengst van 3 tot 5 kilo melk. Naast het feit dat Nederlandse bonte geiten op kleine schaal gehouden worden als melkgeit, worden deze geiten ook regelmatig teruggezien op kinderboerderijen en bij hobbyfokkers. Een schitterend zwartbont of bruinbont geitenras dat is ontstaan uit kruisingen tussen Nederlandse landgeiten en Zwitserse saanengeiten.

Inhoud


Andere benamingen

De Nederlandse bonte geit staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Nederlandse bonte melkgeit
 • Bonte geit
 • Bonte melkgeit
 • Dutch pied original

Land van herkomst

De Nederlandse bonte geit komt oorspronkelijk uit Nederland.

Geschiedenis

De Nederlandse bonte geit is een redelijk jong geitenras, dat in 1970 nog maar zelden voorkwam. De exacte oorsprong van de Nederlandse bonte geit is niet geheel duidelijk, maar men neemt aan dat de Nederlandse bonte geit afstamt van de Nederlandse landgeit welke een koebonte aftekening had. De Nederlandse landgeit is een middelgroot geitenras met een goede gezondheid en dat zeer makkelijk als huisdier te houden was en ook graag ingezet werd als landschapbegrazer. Om de Nederlandse bonte geit te fokken, werden dus Nederlandse landgeiten gebruikt, die gekruist werden met een onbekend geitenras uit Zwitserland. Het vermoeden bestaat dat het hierbij ging om de Zwitserse saanengeit. Deze kruising tussen de geitenrassen gebeurde rond het begin van de twintigste eeuw. Reden hiervoor was om de melkproductie van de Nederlandse landgeit te verhogen. En het resultaat mag er zijn: er zijn namelijk zeer goede resultaten mee geboekt daar de Nederlandse bonte geit anno 2018 veel melk geeft met een dagproductie van 3 tot 5 kilo melk.

Hoewel de melkgift van de Nederlandse bonte geit en de Nederlandse witte melkgeit nagenoeg gelijk is, is de Nederlandse witte melkgeit toch meer geliefd. Waarom dit is, weet men eigenlijk niet, dit is waarschijnlijk zo gegroeid zonder dat men er een reden toe had. Het aantal professionele geitenmelkerijen dat ook Nederlandse bonte geiten in de melkstal heeft staan, is op twee handen te tellen. De Nederlandse bonte geit is in de eenentwintigste eeuw een zeer zeldzaam geitenras dat met uitsterven wordt bedreigd.

De Nederlandse bonte geit is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan, maar pas in 1980 is er een stamboek opgericht voor dit geitenras.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Nederlandse bonte geit kijkt, zie je een geit die statig hoog op de poten staat, een sprekende kop met lange, staande oren en een mooie sik. De vacht van een Nederlandse bonte geit is zwart of bruin met witte vlekken. De schofthoogte bedraagt 75 tot 90 centimeter, waarbij de bok altijd groter is dan de geit. De dieren bereiken een gewicht van 75 tot 100 kilogram.

Nederlandse bonte geiten zijn geiten met een melktypisch uiterlijk, wat inhoudt dat het lijf wigvormig is en de uier ruim en goed gevormd.

Vacht en vachtkleur

In de beginperiode van het ras was de Nederlandse bonte geit vooral klein van stuken gevarieerd van kleur. Anno 2018 zien we echter een grote melkgeit welke hoogbenig is, zwartbont of bruinbont met scherp afgetekende vlekken. De uier behoort altijd goed gevormd te zijn. Alleen Nederlandse bonte geiten met een tweekleurige vacht, waarbij de vachtkleur egaal en intens is, worden toegelaten tot het stamboek. Eenkleurige zwarte, bruine of witte dieren, worden wel opgenomen in het stamboek maar krijgen een aantekening achter hun naam: met deze dieren mag niet gefokt worden. Keurmeesters zien het liefst Nederlandse bonte geiten waarbij de kleuren zoveel mogelijk verdeeld zijn, waarbij er evenveel wit moet zijn als zwart of bruin.

Dieren met een masker, driekleurige geiten en geiten met een schimmelaftekening op de romp worden uitgesloten van het stamboek. De vacht is altijd kort en glad.

In vroegere perioden bestonden er naast zwartbonte en bruinbonte Nederlandse bonte geiten ook blauwbonte geiten. Er is echter tot grote spijt van veel liefhebbers afgesproken dat blauwbont niet meer wordt toegelaten tot het stamboek en de kleur is dan ook uit de rasbeschrijving geschrapt.

Karakter

De Nederlandse bonte geit is een geitenras dat een hekel heeft aan regen, en bij de eerste druppels zoeken zij al een schuilplaats. Ze houden erg van klimmen en klauteren, en vinden het dan ook geweldig als er een boomstronk, een rotsblok of andere klimattributen in hun verblijf aanwezig zijn.

Net als alle andere melkgeiten, staat de Nederlandse bonte geit bekend om zijn kalme en rustige karakter. De dieren zijn goed in de omgang met mensen en veroorzaken zelden tot nooit problemen. Met andere soortgenoten, zelfs in grote kuddes, kunnen ze goed onderweg. Het ras staat erom bekend conflicten liever uit de weg te gaan dan de confrontatie op te zoeken. Ook met kinderen is de Nederlandse bonte geit zeer goed.

Gebruiksmogelijkheden

De Nederlandse bonte geit wordt voornamelijk gehouden als melkgeit, waarbij de dieren vaker gezien worden bij hobbymatige melkerijen dan professionele/commerciële geitenmelkerijen. Ook wordt de Nederlandse bonte geit regelmatig gezien op kinderboerderijen of bij hobbyboeren.

Stichting zeldzame huisdierrassen (SZH)

De Nederlandse bonte geit komt maar weinig voor, ondanks zijn goede capaciteiten als melkgeit. Mede om die reden is de Nederlandse bonte geit opgenomen in de lijst zeldzame huisdierrassen Nederland van de SZH (Stichting Zeldzame Huisdierrassen). Deze stichting zet zich in voor de promotie en het behoud van zeldzame (landbouw)huisdieren in Nederland.

Zeldzaam huisdierras 2016

In 2016 is de Nederlandse bonte geit door de SZH zelfs benoemd als zeldzaam ras van het jaar 2016. Volgens de SZH is er, ondanks promotie van en voorlichting over het ras, een dalende trend te zien in het aantal Nederlandse bonte geiten. Daarom werd er in 2016 extra aandacht besteed aan dit schitterende geitenras, om de dieren een grotere kans op overleven te geven.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
Geitenras: SaanengeitGeitenras: SaanengeitDe Saanengeit is één van de beste melkgeiten ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Zwitserse kanton Bern. De dieren…
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…
Geitenras: Bonte Duitse edelgeitGeitenras: Bonte Duitse edelgeitDe bonte Duitse edelgeit is een prachtig egaal bruine geit met zwarte markeringen op kop, poten en rug. De dieren worden…

Geitenras: Golden guernseyGeitenras: Golden guernseyDe golden guernsey is een prachtig geitenras dat is ontstaan op de Britse Kanaaleilanden. De dieren staan bekend om hun…
Konijnenras: Groot zilver - konijn met zilverkleurige vachtKonijnenras: Groot zilver - konijn met zilverkleurige vachtHet groot zilver is een prachtig konijnenras met een verzilverde pels. Het dier kent zijn oorsprong in de Franse Champag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Teunie At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Nederlandse_bonte_geit.jpg
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/185815-zeldzame-huisdierrassen-in-nederland.html#geiten
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_bonte_geit
 • https://www.vakbladgeitenhouderij.nl/nederlandse-bonte-geit-gekozen-als-zeldzaam-ras-2016/
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/bonte-geit
 • http://www.bontegeiten.nl/site/
 • http://edepot.wur.nl/394477
 • http://webprovisioning.ontwikkelcentrum.nl/dierenrassen/diersoorten/RasDetail?rasDetailid=401&index=4
 • http://www.bauernhofvoneden.com/zwart-bonte-geiten/
 • http://www.bauernhofvoneden.com/zwart-bonte-geiten/

Reageer op het artikel "Geitenras: Nederlandse bonte geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 10-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!