Geitenras: Vlaamse geit

Geitenras: Vlaamse geit De Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdierras en daarom door de Belgische SLE opgenomen in de stallen van Stichting Levend Erfgoed om het ras van de ondergang te redden. De dieren komen in een breed scala aan kleuren en kleurpatronen voor, ze zijn erg vriendelijk naar soortgenoten, mensen en kinderen toe en kunnen op vele manieren gebruikt en ingezet worden. De Vlaamse geit kan ook te maken krijgen met bepaalde ziektes, net als alle andere geitenrassen.

Inhoud


Andere benamingen

De Vlaamse geit staat ook bekend als 'Oude Hertkleurige Geit', alhoewel deze benaming vooral in België wordt gehanteerd.

Land van herkomst

De Vlaamse geit komt oorspronkelijk uit België.

Geschiedenis

De Vlaamse geit is een typisch Belgische geit van het landgeittype en de geschiedenis ervan is terug te voeren op de bruine Frankische geit. Naast overeenkomsten met de Frankische geit komt de Vlaamse geit ook op sommige punten overeen met de schaapskopgeit. Daarom is het aannemelijk om te zeggen dat de Vlaamse geit afstamt uit kruisingen tussen de Frankische geit en de schaapskopgeit.

Van oorsprong komt de Vlaamse geit voornamelijk voor in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Brabant. Tegenwoordig is de Vlaamse geit zeldzaam en is het opgenomen in de Belgische SLE, Stichting Levend Erfgoed, welke zich inzet voor het behoud en de wederopbouw van inlandse zeldzame (huis)dierrassen.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Vlaamse geit kijkt, zie je een geit dat veel overeenkomsten vertoont met de Kempense geit, een geitenras dat afstamt van vermoedelijk dezelfde voorvaderen. Toch is de Vlaamse geit wat ranker en slanker gebouwd dan de Kempense geit.

Volgens de rasbeschrijving mogen de Vlaamse geiten voorkomen in een breed scala aan kleuren en kleurpatronen, variërend van veelkleurig tot bijna geheel wit. Toch heeft men een voorkeur voor de kleuren hert- of ezelskleurig, zwart en maximaal éénderde van het lichaamsoppervlak wit. De vacht moet altijd kort zijn. Op de ruglijn, borst en achterhand (de broek) mag de vacht iets langer zijn.

Bokken van de Vlaamse geit worden het liefst gezien met een typische bokkenpruik, alhoewel dit niet als vereiste is vastgelegd in de rasbeschrijving. Zowel bokken als geiten (vrouwelijke dieren) zijn gehoornd. De horens zijn altijd recht en fors, waarbij ze in een schuine lijn naar achteren lopen. Het liefst worden beide geslachten gezien met een sik. Halsbelletjes zijn ook toegestaan, maar het is niet erg als een geit of bok dit niet heeft.

Vlaamse geiten hebben een schofthoogte van 60 tot 65 centimeter, bokken zijn iets groter met een schofthoogte van 70 tot 75 centimeter. De bouw van een Vlaamse geit is laag en gedrongen, waarbij er wordt gesproken van een zogenoemde geblokte geit. De poten zijn kort en stevig. De hals behoort breed te zijn, de kop kort en breed.

Karakter

Vlaamse geiten, zijn net als de meeste landgeiten, vriendelijk van aard en rustig in de omgang met andere geiten, dieren en mensen. Naar kinderen toe zijn ze erg lief en kunnen veel dulden.

Gebruiksmogelijkheden

De Vlaamse geit werd vroeger (vóór de Tweede Wereldoorlog) vooral gehouden als melkgeit en als landschapsbegrazer. Tegenwoordig is de Vlaamse geit niet meer geliefd als melkgeit, omdat er meer commerciële rassen zijn opgestaan met een hogere melkgift. Hierbij kan gedacht worden aan de Nederlandse witte melkgeit en de Toggenburger of Nubische geit.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Vlaamse geit min of meer in vergetelheid en dreigde het ras uit te sterven. De inzet van enkele liefhebbers en fanatieke fokkers heeft ervoor gezorgd dat er nu wat meer Vlaamse geiten zijn en het ras hoogstwaarschijnlijk gered is.

Zeer zeldzaam geitenras

De Vlaamse geit is een zeer zeldzaam geitenras. Volgens de laatste tellingen in 2014 zijn er wereldwijd nog maar zon 200 Vlaamse geiten. In België is de Vlaamse geit daarom ook opgenomen in de stal van het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE). De SLE zet zich sterk in voor de inheemse zeldzame rassen, en probeert met doelgerichte fok de Vlaamse geit van de ondergang te behoeden en een grotere populatie te verkrijgen. Naar schatting zijn er in 2018 al meer Vlaamse geiten, door gerichte en selectieve fok waarbij het doel is zoveel mogelijk fokdieren te vergaren om de genenpoel zo uitgebreid mogelijk te houden.

Producten van de geit

De geit kan voor een breed scala aan producten zorgen, die de mens kan eten, drinken of gebruiken in het dagelijkse leven. Hierbij kan je denken aan:
 • Geitenvlees
 • Lamsvlees
 • Geitenmelk
 • Yoghurt
 • Boter
 • Karnemelk
 • Kaas
 • IJs
 • Zuigelingenvoeding
 • Leer
 • Verzorgingsproducten
 • Pezen
 • Botten
 • Haren
 • Horens
 • Wol

Voorkomende ziektes en aandoeningen

Net als alle andere geitenrassen, kunnen Vlaamse geiten ook ziek worden. Er zijn een hele hoop ziektes en aandoeningen bij de geit waar de Vlaamse geit aan kan lijden, waarbij de aandoeningen en ziektes in ernst verschillen van een simpele verkoudheid tot een zeer dodelijke ziekte zoals miltvuur, ook wel anthrax genoemd.

Een kleine greep uit de ziektes die de Vlaamse geit kan krijgen:

Vergelijkbare rassen

De Vlaamse geit vertoont veel overeenkomsten met de witte Kempische geit, de schroefhoorngeit en de Frankische geit.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Kempense geitGeitenras: Kempense geitDe Kempense geit is één van de meest zeldzame geitenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit België. De geit heeft e…
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…

Geitenras: Bonte Duitse edelgeitGeitenras: Bonte Duitse edelgeitDe bonte Duitse edelgeit is een prachtig egaal bruine geit met zwarte markeringen op kop, poten en rug. De dieren worden…
Kippenras: Twents hoenKippenras: Twents hoenHet Twents hoen is een hoenderras dat zowel Nederland als Duitsland als land van herkomst heeft. Dit heeft als reden dat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jan FRANCOIS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/kempense-en-vlaamse-geit
 • https://www.sle.be/rassen/ras.php?id=23
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_geitenrassen
 • http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/evenhoevigen/herkauwers/holhoornigen/geitachtigen/schapen%20en%20geiten/geiten/geitenrassen/Vlaamse%20geit.htm
 • https://www.biw.kuleuven.be/GENLOG/livgen/publications/tradepress/De%20Ark%202013-3%20(STEVEN%20JANSSENS).pdf
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/188436-producten-van-de-geit.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181966-welke-ziektes-komen-er-voor-bij-geiten.html

Reageer op het artikel "Geitenras: Vlaamse geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!