Geitenras: Toggenburger

Geitenras: Toggenburger De toggenburger is een van de meest bekende geitenrassen uit Zwitserland en staat bekend om zijn hoge en kwalitatief goede melkproductie van ruim 3 kilo per dag. De dieren staan naast dat ze goede melkgeiten zijn ook bekend om de typische toggenburgertekening, waarbij kop en poten voorzien zijn van een witte tot crèmekleurige aftekening. Hoe ziet de toggenburger er verder uit, welke karaktereigenschappen kunnen toegeschreven worden aan dit ras en voor welke doeleinden kan de toggenburger allemaal ingezet worden?

Inhoud


Andere benamingen

De toggenburger staat ook bekend onder de namen:
 • Toggenburger geit
 • Toggenburger melkgeit
 • Toggenburger ziege (Duitse benaming)

Land van herkomst

De toggenburger komt oorspronkelijk uit Zwitserland.

Geschiedenis

De toggenburgergeit is een melktypisch geitenras en komt oorspronkelijk uit de Zwitserse regio Obertoggenburg, kanton Sankt Gallen. De toggenburger is een geitenras dat van oudsher al bekend staat om de goede en hoge melkproductie van ongeveer 3 liter per dag. Het ras is hoogstwaarschijnlijk ontstaan zonder al te veel inmenging van andere geitenrassen, wat inhoudt dat het dier is ontstaan door gebruik te maken van geiten die al in de regio voorkwamen.

Hoewel het niet geheel duidelijk is, is de toggenburger geit naar alle waarschijnlijkheid één van de oudste geitenrassen die de herkomst in Zwitserland hebben liggen. Qua tekening is de toggenburger erg bijzonder, de zogenaamde ‘toggenburgertekening’ is een begrip in geitenland.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de toggenburger kijkt, zie je een compact gebouwde geit met een melktypisch uiterlijk waarbij de uiers duidelijk zichtbaar aanwezig moeten zijn. Met melktypisch wordt bedoeld: een uiterlijk dat gelijk laat weten dat het om een melkgeit gaat – de borst is niet zo diep, terwijl de buik in de richting van de uiers steeds dieper wordt zodat er een wigvormig uiterlijk ontstaat.

Vrouwelijke geiten van het toggenburgerras hebben een schofthoogte van ruim 70 centimeter, bokken mogen groter zijn en worden hooguit 85 centimeter hoog. De toggenburger heeft een opvallend hoofd dat vrij kort is en bovendien breed in het voorhoofd. De kaak is goed ontwikkeld, en de bek is opvallend breed in vergelijking tot andere rassen. De neusrug is recht, en er moet een duidelijke insnijding onder de ogen zichtbaar zijn.

De hals van een toggenburger heeft een normale lengte. Het is uit den boze als de hals te lang is; dit wordt gezien als een zeer ernstige fout in de rasbeschrijving. De hals moet gespierd en krachtig zijn. De voorhand is breed en ruim, met voldoende diepte voor de belangrijkste organen als hart en longen. De middenhand daarentegen is tamelijk kort, maar wel ruim en diep om voldoende plaats te bieden voor het spijsverteringsstelsel om voedsel optimaal op te nemen voor de melkgift. De lendenen moeten breed zijn, het kruis vierkant, en de dijen en schenkel zijn goed bespierd. De benen zijn in de kootbanden kort te noemen, en de voorbenen moeten de helft van de totale schofthoogte beslaan.

De toggenburger komt zowel voor mét als zonder horens.

Vacht en tekening

De vacht van een toggenburger is kort en glad, en wordt het liefst gezien in een chocoladebruine kleur. De kleur van de toggenburger kent echter zo’n 60 kleurschakeringen, variërend van zeer donkerbruin (bijna zwart) tot aan zeer lichtbruin (sterk neigend naar beige of crèmekleurig). Hoe meer zonlicht er direct op de vacht kan schijnen, hoe lichter de vacht zal worden in de loop van het seizoen.

Op de kop, de onderbenen en de spiegel zijn witte aftekeningen zichtbaar die zeer kenmerkend zijn voor de toggenburger geiten. Deze aftekening wordt ook wel de toggenburgertekening genoemd.

Bokken hebben een compleet korte vacht, op een typische bokkenpruik en baard na. Op deze lichaamsplekken (onder de kin en bovenop de kop tussen de horens) is het haar langer.

Karakter

Toggenburgers staan bekend om hun redelijk kalme en vriendelijke karakter. Maar, net als elk ander geitenras, kan de toggenburger soms wat koppig uit de hoek komen. De dieren zijn goed in de omgang met mensen en ook in kuddeverband doen zij het uitstekend. Het ras mag nooit agressie vertonen als hier geen aanleiding toe is.

Gebruiksmogelijkheden

De toggenburgergeit is een typische melkgeit, en wordt geroemd om haar melkgevende eigenschappen. Mede daarom is de toggenburger ook geëxporteerd naar vele landen, om daar de inlandse geitenrassen te verbeteren, zoals in Nederland voor het verbeteren van de Nederlandse landgeit. Toggenburgers zijn sobere melkgeiten, wat inhoudt dat ze met relatief weinig voedsel een goede melkproductie waarborgen. Toggenburger geiten geven gemiddeld 3 liter melk per dag, voor een periode van 300 dagen per jaar. Bovendien zijn de geiten ook goed melkbaar, wat dit ras ook erg prettig maakt om te houden op een melkgeitenbedrijf.

Naast het feit dat de de soort gehouden wordt als melkgeit, is de toggenburger ook een geliefd geitenras op shows en tentoonstellingen en wordt dit ras veel waargenomen op kinderboerderijen, zorgboerderijen en bij fokkers en liefhebbers van dit ras.

De Nederlandse toggenburger

Naast de normale toggenburger, bestaat er ook een Nederlandse toggenburger. De Nederlandse toggenburger is qua uiterlijk nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke toggenburger, maar verschilt enkel op een paar kleine punten van het hier besproken ras. Om tot de Nederlandse toggenburger te komen, waren Zwitserse toggenburgers gekruist met Nederlandse landgeiten, om zodoende een landgeit te ontwikkelen met een betere melkgift. De toggenburgertekening vererft echter dominant, waardoor de Nederlandse toggenburger in grote lijnen op zijn Zwitserse naamgenoot lijkt.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
Geitenras: Vlaamse geitGeitenras: Vlaamse geitDe Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdier…

Kippenras: Twents hoenKippenras: Twents hoenHet Twents hoen is een hoenderras dat zowel Nederland als Duitsland als land van herkomst heeft. Dit heeft als reden dat…
Geitenras: BezoarGeitenras: BezoarDe bezoargeit is het oudste geitenras ter wereld en wordt gezien als één van de drie voorouders van de hedendaagse geite…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AstroFloyd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://szh.nl/geiten/nederlandse-toggenburger-geit/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Toggenburger
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/toggenburger
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/179226-geitenras-nederlandse-toggenburger-geit.html
 • https://fokgroeptoggenburgergeitenblog.wordpress.com/
 • https://fokgroeptoggenburgergeitenblog.wordpress.com/category/fokkerij/
 • https://www.geheugenvandrenthe.nl/toggenburger-geit
 • https://www.wur.nl/nl/show/Nu-ook-sperma-van-Nederlandse-Toggenburger-bokken-in-de-genenbank.htm
 • http://edepot.wur.nl/325860
 • http://edepot.wur.nl/421317

Reageer op het artikel "Geitenras: Toggenburger"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 08-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!