Geitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geit

Geitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geit De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld en kent zijn oorsprong in zanderige en woestijnachtige gebieden in Egypte en andere Afrikaanse landen. De dieren hebben schitterende hangoren, een vriendelijk en meegaand karakter en hun melk is vooral in trek voor het maken van geitenkaas en yoghurt op basis van geitenmelk. De Nubische geit is één van de meest voorkomende geitenrassen ter wereld en wordt vooral gehouden door liefhebbers van het ras, kinderboerderijen en kleine particuliere melkerijen.

Inhoud


Andere benamingen

De Nubische geit staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Anglo Nubische geit
 • Anglo Nubische melkgeit
 • Anglonubische geit
 • Anglonubische melkgeit
 • Nubian (Engelse term)
 • Nubian goat (Engelse term)
 • Nubische geit
 • Nubische melkgeit

Land van herkomst

De Nubische geit komt oorspronkelijk uit Afrika, en dan met name Egypte.

Geschiedenis

De Nubische geit kent een eeuwenoude geschiedenis. In de tweede helft van de negentiende eeuw is de Nubische geit in Engeland terecht gekomen, waar hij was meegenomen door scheepvaarders vanuit Egypte en India. De Engelsen namen de geiten mee op hun schepen om zo de bemanning van het schip te kunnen voorzien van verse melk en vlees. Bij aankomst van de schepen in Engeland, waren de mensen op het vasteland gelijk verliefd op de dieren die nog in leven waren. De Nubische geit werd daar al snel gekruist met Engelse landgeiten, om de dieren beter bestand te maken tegen het zo verschillende Engelse weer.

Hoewel de Nubische geit in Engeland verschilt van de dieren die oorspronkelijk in Afrika voorkwamen, wordt de rasstandaard van de Engelse Nubische geit gezien als ‘juist’, en worden de fokstandaarden daar ook op gebaseerd. Maar, ondanks dat de Nubische geiten in Engeland zijn gekruist met meerdere landgeiten, vertoont de Nubische geit weinig kenmerken van de landgeiten, en is het nog steeds een op en top Nubische geit.

Hangoren tegen het zand

In het gebied van oorsprong zijn veel grote woestijnen en zandvlaktes, waar de dieren gehoed worden door een herder. Uit vele honderden al dan niet duizenden jaren ervaring, is er uiteindelijk een geitenras ontstaan met hangende oren. De hangende oren bleken namelijk een groot voordeel te hebben in het leefgebied van de Nubische geit. Er waaide minder tot geen zand in de oren, wat de kans op gehoorproblemen, oorontstekingen en infecties aanzienlijk verminderde. Door de meest gezonde dieren (dus: de dieren met hangende oren) in te zetten voor de fok, gingen de oren van nakomelingen steeds meer hangen, tot er geen dieren meer in de kuddes waren die staande oren hadden.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de Nubische geit kijkt, zie je een prachtig grote geit met lange, hangende oren. Daarnaast is ook de hele houding van de Nubische geit uniek: de Nubische geit is namelijk een statig en parmantig dier. Dit geitenras is het grootste ras ter wereld, waarbij de dieren erg hoog op hun benen staan, massa hebben en de beschikking hebben tot een erg sterk skelet. Ondanks bovengenoemde kenmerken, weerspiegelt de Nubische geit geen grofheid, maar elegantie en zijn ze erg majestueus. De geiten (vrouwelijke dieren) wegen tussen de 80 en 100 kilogram, bokken (mannelijke dieren) zijn nog zwaarder en kunnen soms 150 kilo of meer wegen!

De kop van een Nubische geit heeft een mooi gebogen neusbeen, ook wel ramsneus genoemd. De oren zijn lang, breed en hangend. De oren moeten daarbij zo lang zijn, dat ze voorbij de lippen dienen te reiken. De kop wordt hoog en majestueus gedragen, op een prachtige lange, slanke nek. Er zijn geen belletjes of baard aanwezig. De ogen moeten volgens de rasstandaard donker zijn en het zachtaardige karakter van de Nubische geit moet weerspiegeld worden in de sprekende ogen. De schouders zijn wat steil geplaatst, de schoft is vaak erg hoog. De achterbenen zijn altijd lang en steil.

Vacht en kleur

De vacht van een Nubische geit is kort, fijn en glanzend. Nergens op het lichaam mag er langer haar aanwezig zijn. Alleen bij bokken is een typische bokkenpruik toegestaan. De Nubische geit mag alle kleuren, kleurschakeringen en kleurpatronen hebben.

Melkgift

De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld, en de geiten staan erom bekend enorme uiers te hebben. Toch betekent dit niet dat ze ook veel melk produceren. De Nubische geit staat er namelijk om bekend een lage melkgift te hebben, soms net genoeg om twee lammeren te voeden. Daarentegen staat wel dat de melk van een Nubische geit een hoger vetgehalte en eiwitgehalte heeft. Daarom is de melk van Nubische geiten ook zo geliefd om kaas of yoghurt van te maken.

Karakter

In Egypte, en andere landen van oorsprong, worden de Nubische geiten traditiegetrouw in kleine kuddes gehouden. Deze kuddes worden gehoed door een herder, waardoor de geiten dagelijks vele uren in aanraking komen met mensen. Om het mensenwerk zo fijn mogelijk te maken, is er tijdens de fok vooral gekozen voor Nubische geiten met een vriendelijk, aanhankelijk en zachtaardig karakter. Om deze reden heeft de Nubische geit deze karaktereigenschappen vastgelegd in zijn genen.

Gebruiksmogelijkheden

De Nubische geit wordt vooral gehouden als (huis)dier door hobbyboeren, kinderboerderijen, fokkers en liefhebbers van het ras. In de commerciële melkindustrie wordt de Nubische geit zelden tot nooit aangetroffen, omdat de melkgift daarvoor niet toereikend is.
Wel worden er op kleinschalige hobbymelkerijen Nubische geiten gehouden, waarvan de melk vooral gebruikt wordt voor het maken van een karakteristieke geitenkaas of geitenyoghurt.

Nederlandse Nubische geit

In Nederland zijn Nubische geiten al vele jaren zeer geliefde (huis)dieren. De Nederlandse fokkers hebben het ras op een aantal (kleine) punten veranderd, waardoor er een nieuw sub-ras is ontstaan in de grote geitenfamilie. Er wordt daarom ook wel gesproken over de Nederlandse Nubische geit. Dit geitenras komt in grote lijnen overeen, maar verschilt, zoals gezegd, op een paar kleine punten van de Nubische geit die in dit artikel beschreven is.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…
Geitenras: Vlaamse geitGeitenras: Vlaamse geitDe Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdier…
Geitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbokGeitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbokDe Zuid-Afrikaanse boergeit is een van oorsprong Zuid-Afrikaans geitenras dat voornamelijk is ontwikkeld voor de product…
Geitenras: Kempense geitGeitenras: Kempense geitDe Kempense geit is één van de meest zeldzame geitenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit België. De geit heeft e…

Geitenras: BezoarGeitenras: BezoarDe bezoargeit is het oudste geitenras ter wereld en wordt gezien als één van de drie voorouders van de hedendaagse geite…
Geitenras: Wallische geitGeitenras: Wallische geitDe Wallische geit, ook wel Wallische zwarthalsgeit genoemd, is één van de meest opvallende geitenrassen ter wereld met z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Me (w:pfctdayelise), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • http://www.demarjanhoeve.nl/114474745
 • https://www.dehoeksehoeve.nl/
 • http://www.stalvanoudwoude.nl/index.htm
 • http://www.nubischegeiten.com/geiten.html
 • https://www.natuurkwartier.nl/kinderboerderij/dieren-kinderboerderij/geiten/nubische-geit/
 • https://www.nubischegeiten.org/
 • https://www.wildlands.nl/serenga/nubische-geit/
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/179225-geitenras-nederlandse-nubische-geit.html
 • https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=1894538&sid=74aeb9bf8a0ceabcae2400677303bbd6&start=25
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/nubische-geit
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nubische_geit

Reageer op het artikel "Geitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 08-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!