Kippenras: Spaanse witwangkriel

Kippenras: Spaanse witwangkriel De Spaanse witwangkriel is een zeer zeldzaam kippenras met twee heel opvallende uiterlijke kenmerken: de spierwitte gezichtshuid en spierwitte oorlellen. Zeker met de zwarte kleurslag zorgt dit voor een scherp en duidelijk contrast. Spaanse witwangkrielen waren oorspronkelijk legkippen, maar door selectie op de uiterlijke kenmerken is de leg naar de achtergrond verdwenen. Tegenwoordig wordt dit ras dan ook alleen gehouden als sierras. Spaanse witwangkrielen vragen wel wat extra verzorging, zo moet de witte gezichtshuid goed schoongehouden worden en in de winter moet de huid ingsmeerd worden met een zuurvrije vaseline.

Inhoud


Andere benamingen

De Spaanse witwangkriel staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Kriel Spaanse witwang
 • White faced black Spanish bantam

Land van herkomst

De Spaanse witwangkriel komt oorspronkelijk uit Engeland.

Geschiedenis

De Spaanse witwangkriel is de verdwergde versie van de grote Spaanse witwang, en werd al aan het eind van de negentiende eeuw voor de eerste maal tentoongesteld op een grote tentoonstelling in Londen, Engeland. De dieren die op deze tentoonstelling te bezichtigen waren, bleken echter zwak van gestel te zijn en er waren ook niet veel liefhebbers van deze krielkip. Hierdoor was het ras erg zeldzaam en raakte het bovendien in de vergetelheid.

Aan het begin van de jaren 90 van de twintigste eeuw kwam er opnieuw interesse voor de Spaanse witwangkriel. Zowel in Engeland als in Duitsland waren er enkele fokkers van grote Spaanse witwangen, die de krielvariant weer teruggefokt hebben. Ondanks dat er nu meer animo is voor de Spaanse witwangkriel, is en blijft het een zeldzaam kippenras.

Uiterlijk

Het meest opvallende kenmerk van de Spaanse witwangkriel is de witte gezichtshuid in combinatie met de grote, witte oren. De Spaanse witwangkriel heeft bovenop zijn kop een enkele kam met vijf kampunten. De oren van dit ras behoren donkerbruin tot bruinzwart van kleur te zijn. Haantjes van dit ras hebben een gewicht van 0,8 tot 0,9 kilogram, hennen zijn wat lichter en wegen zo'n 0,7 tot 0,8 kilogram.

De rasbeschrijving omschrijft dat het lijf een gestrekte bouw moet hebben en dat de haan een iets aflopende ruglijn moet laten zien. De staart wordt middelhoog gedragen en de hen draagt de staart wat samengevouwen. De poten hebben een leiblauwe kleur.

Kleuren

De Spaanse witwangkriel heeft van origine een zwarte kleurslag. Anno 2019 worden er soms ook Spaanse witwangkrielen waargenomen met een blauwe kleurslag, maar deze kleurslag is niet in alle landen erkend.

Karakter

De Spaanse witwangkriel staat bekend als een vrij rustig en vertrouwelijk krielkipje. Toch zijn ze ook wel levendig. Voor een van oorsprong typisch legras is de Spaanse witwangkriel redelijk makkelijk tam te krijgen.

Broedsheid en eieren

Hennen van dit mooie kippenras leggen zon 150 eieren per jaar, met een gewicht van 35 gram en een witte eischaal. Broedsheid wordt bij dit ras niet tot nauwelijks waargenomen. Wanneer je wilt gaan fokken met de Spaans witwangkriel is het aangeraden om gebruik te maken van een broedmachine.

Gebruiksmogelijkheden

Van oorsprong is de Spaanse witwangkriel een legras. Maar omdat fokkers vooral selecteerden op de witte oren en witte gezichtshuid, is de eierproductie van de hennen wat afgenomen. Tegenwoordig wordt de Spaanse witwangkriel dan ook gezien als sierras, en niet als legras.

Verzorging van de witte gezichtshuid

Doordat de Spaanse witwangkriel een witte gezichtshuid en witte oorlellen heeft, vraagt dit wat extra aandacht van de verzorger. De witte oren en gezichtshuid zijn bij de geboorte slechts in aanleg aanwezig, dit houdt in dat de kuikens nog geen witte oren en gezichtshuid hebben. Hoe ouder de dieren worden, hoe witter en dikker de betreffende huid wordt. Pas wanneer de Spaanse witwangkrielen overjarig zijn, dus ouder dan één jaar, is het typische raskenmerk volledig aanwezig.

Het is van groot belang de huid goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. s Winters kan de huid het beste met wat zuurvrije vaseline ingevet worden. Ook is het van belang dat, wanneer er met de Spaanse witwangkriel gefokt wordt, de haantjes uit elkaar worden gezet wanneer ze beginnen te vechten. Schade aan de witte oorlellen en witte gezichtshuid zorgt namelijk voor littekens. Deze littekens blijven altijd zichtbaar en krijgen een bruine kleur, wat afdoet aan de mooie witte huid eromheen.

De Spaanse witwang

Er bestaat ook een grote variant van de Spaanse witwangkriel, namelijk de Spaanse witwang. Behalve het formaat verschillen de dieren niet van elkaar.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Spaanse witwangKippenras: Spaanse witwangDe Spaanse witwang is één van de oudste en meest opvallende kippenrassen ter wereld. Met hun witte oren en witte gezicht…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Kippenras: Doornikse krielKippenras: Doornikse krielDe Doornikse kriel is een schattig klein kippenras uit België (regio Doornik). Ze staan bekend om hun broedsheid en het…

Tibetaanse zandvos: een vos die in hogere sferen leeftTibetaanse zandvos: een vos die in hogere sferen leeftDe Tibetaanse zandvos of gewoon zandvos woont alleen in Tibet, China, Bhutan, Sikkim en een gedeelte van India. Zijn lee…
Kippenras: SussexkrielKippenras: SussexkrielDe sussexkriel is een verdwergde vorm van de grote sussex en komt eveneens uit Engeland. De dieren komen voor in verschi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Galloramenu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Spaansewitwang
 • Boek: Kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=75936
 • https://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/spaansewitwangkrielen.html
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/spaanse_witwang/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/White-faced_Black_Spanish
 • http://webprovisioning.ontwikkelcentrum.nl/dierenrassen/diersoorten/RasDetail?rasDetailid=249&index=21
 • http://www.fazanterie-timmer.nl/page/spaanse-witwang

Reageer op het artikel "Kippenras: Spaanse witwangkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Gepubliceerd: 09-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!