Kippenras: Rhode Island (red en white)

Kippenras: Rhode Island (red en white) De Rhode Island is een zeer geliefd kippenras dat door heel de VS en Europa gehouden wordt. Ook in Afrika, Azië en Zuid-Amerika wordt het ras redelijk veel gehouden. De dieren hebben een zeer rustig karakter en vliegen niet tot nauwelijks. Door hun hoge legcapaciteit (220 eieren per jaar) wordt het ras veelvuldig ingezet om andere kippenrassen te veredelen en daar de legcapaciteit te verhogen. Ook stroomt er vaak bloed van de Rhode Island door de aderen van hedendaagse leghybrides in de commerciële kippenhouderijen. De Rhode Island komt voor in twee verschillende kleurslagen: rood en wit, alhoewel de witte kleurslag niet in alle landen erkend wordt als officiële kleur.

Inhoud


Andere benamingen

De Rhode Island staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Rhode Island red
 • Rhode Island white
 • Rode Rhode Island
 • Witte Rhode Island
 • Red Rhode Island
 • White Rhode Island
 • Rhode-Island
 • Rhodeländer
 • Rodajland
 • R.I.R.
 • Rodajlendka
 • Rodajlendky
 • Rhode Islandi
 • Rodayland
 • Red

Eén ras, twee verschillende typen

De Rhode Island komt voor in twee diverse kleurslagen: rood en wit. De rode kleur is de oorspronkelijke. Hoewel beide kleurslagen tot de Rhode Island horen, hebben de meeste mensen het over de rode Rhode Island, als ze het over de Rhode Island hebben. Amerikanen hebben de officiële rasnaam zelfs langer gemaakt: Rhode Island Red (of White), om de kleurslag van de kip aan te duiden.

In dit artikel wordt echter alleen gesproken over de Rhode Island, waarbij de kleur als ondergeschikt gezien wordt. Dit omdat de kleurslag niet in de officiële rasnaam terug te vinden is.

Land van herkomst

De Rhode Island komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis

De Rhode Island is rond 1850 ontstaan in de Verenigde Staten. Het ras is ontwikkeld voor het leggen van eieren, waarbij de hoge eieropbrengst in eerste instantie de belangrijkste raseigenschap diende te zijn. Om tot de Rhode Island te komen, zijn zeer veel leghennen gebruikt van onbekende afkomst, welke werden gekruist met rassen als de Cochin en Maleier. Door de nakomelingen van deze kruisingen te selecteren op een goede leg, is uiteindelijk een ras ontstaan met een uniform uiterlijk. Vooral de rode kleurslag was erg favoriet bij kippenhouders uit de omgeving, omdat het verhaal de ronde deed dat hennen met een rode kleurslag de beste legsters zouden zijn.

Pas in 1904 is het ras opgenomen in de standaard, maar toen stond er in de rasbeschrijving dat de dieren een enkele kam moesten hebben. Zon twee jaar later (eind 1906) werden ook Rhode Islands erkend met een rozenkam, evenals Rhode Islands met een witte kleurslag.

Nog voordat de Rhode Island in de Verenigde Staten werd erkend als officieel ras, werden de hoenders al op zeer grote schaal naar het buitenland geëxporteerd, zoals naar landen in West-Europa. Vooral in de Verenigde Staten en het westen van Europa had de Rhode Island veel aanhangers omdat het ras te boek stond als een zeer goed nuthoen.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Rhode Island kijkt, zie je een groot hoen met de typische bouw van een legras. Hanen hebben een gewicht van 3,4 tot 3,8 kilo, hennetjes zijn iets lichter met een gewicht van 2,5 tot 3 kilogram. De dieren hebben een langgerekt model en een goedgeronde borst. De staart is niet heel lang, eerder aan de wat kortere kant, en steekt iets boven de ruglijn uit. Wanneer je naar het silhouet van de Rhode Island kijkt, zie je dat het model in een soort rechthoek geplaatst kan worden. Dit type wordt ook wel een baksteenmodel genoemd.

De poten van de Rhode Island zijn altijd geel van kleur. De ogen zijn vrij groot en roodbruin van kleur. De oorlellen zijn ten alle tijden rood.

De kop van een Rhode Island kan getooid zijn met een enkele kam of een rozenkam. De witte Rhode Island wordt echter het liefst gezien met een rozenkam.

Kleuren

De Rhode Island komt voor in twee kleurslagen, namelijk:
 • Rood
 • Wit

In de meeste landen is de witte Rhode Island niet erkend.

Karakter

Rhode Islands zijn rustige kippen die prima in de vrije uitloop of een open ren gehouden kunnen worden. Door hun rustige aard en hun wat zwaardere lichaam, vliegen ze niet tot nauwelijks. Een laag hekje zorgt er al voor dat de kippen binnen hun omheining blijven.

Kippen zijn goed verdraagzaam onderling en kunnen zonder al te veel problemen samenleven. Zorg er wel altijd voor dat de dieren voldoende ruimte hebben en dat ze mogelijkheid hebben om zich te verschuilen als ze hier behoefte aan hebben. Hanen zijn over het algemeen tamelijk verdraagzaam, maar in de nabijheid van andere hanen is de kans groot dat er toch vechtpartijen ontstaan.

Broedsheid en eieren

De Rhode Island legt zon 225 eieren per jaar, welke lichtbruin van kleur zijn en een gewicht hebben van zon 60 gram per ei. De hennen worden zoals bij alle legrassen het geval is zelden tot nooit broeds. Wanneer zij wel broeds worden, voeren ze hun taak vaak wel goed uit. Ook als moederkloek doen Rhode Island-hennen het uitstekend.

Gebruiksdoel

Rhode Islands worden van oorsprong gehouden voor hun eieren; het is dus een typisch legras. Tegenwoordig komt de Rhode Island wat minder vaak voor in de professionele kippenhouderij omdat er leghybrides zijn ontwikkeld die nóg meer eieren leggen op jaarbasis. De Rhode Island wordt echter nog steeds op zeer grote schaal gehouden door liefhebbers van het ras en op kleinschalige boerderijen en kinderboerderijen wordt het ras ook vaak gezien.

Overige informatie

De Rhode Island heeft bijgedragen aan de totstandkoming van vele hoenderrassen, waaronder ook vele leghybrides waar de exacte herkomst onherleidbaar van is geworden. De Rhode Island heeft een behoorlijk grote invloed gehad op de ontwikkeling van onder andere de New Hampshire.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Rhode Island-kriel (red & white)Kippenras: Rhode Island-kriel (red & white)De Rhode Islandkriel is een krielkippenras dat is ontwikkeld uit zowel de grote Rhode Island white als de Rhode Island r…
Kippenras: New HampshireKippenras: New HampshireDe New Hampshire is een kippenras dat in de twintigste eeuw is ontwikkeld in de Amerikaanse staat New Hampshire. New Ham…
Kippenras: WelsumerkrielKippenras: WelsumerkrielDe welsumerkriel is een mooi krielkipje om te zien met een gewicht van 900 tot 1200 gram. Hennen van dit ras staan beken…
Het Welsumer hoenderrasDe Welsumer is een zeldzaam Nederlands kippenras uit het dorpje Welsum. Deze kip is vooral geliefd bij hobbyfokkers, maa…

Kippenras: Sumatra het zwarte vechthoenKippenras: Sumatra het zwarte vechthoenDe Sumatra is een prachtig hoenderras met een schitterend zwart verenkleed waarover een glanzende (kever)groene laag lig…
Kippenras: Aseel en Madras aseelKippenras: Aseel en Madras aseelDe aseel en Madras aseel worden onder hetzelfde ras gerekend, maar verschillen alleen qua type een klein beetje. Het is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Rhode_Island_Red
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Rhode_Island_White
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rhode_Island_(kip)
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/rhode-island-red
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/rhode_island_red/
 • https://www.natuurlijkerleven.eu/De-Rhode-Island-Red-kip
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/rhodeislandred.html
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/red-island.html#.W_cMx-hKjIU
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=43653
 • Boek: de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Rhode Island (red en white)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: Januari 2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!